Mistä veroprosentti koostuu?

|Posted by Tuuli Viinanen | Kaikki artikkelit, Termit
Tags: Verot, verotilasto, Verotus

veroprosentti

Veroja maksetaan ympäri maailman. Veroja on monenlaisia, kuten arvonlisävero, kiinteistövero tai tulovero. Suomessa yksityishenkilöltä peritään kahdenlaista tuloveroa: ansiotuloveroa sekä pääomatuloveroa. Ansiotuloveroa maksetaan esimerkiksi palkasta tai eläkkeestä. Pääomatuloveroa peritään sellaisista tuloista, joita varallisuus on kerryttänyt: esimerkkinä tästä toimii säästötilien tai sijoitusten korkotuotot.

Säästötilien vertailu Löydä paras korkoprosentti

Ansiotulovero on Suomessa usein tapetilla, sillä Suomessa on käytössä progressiivinen veromalli, jossa veroprosentti kasvaa ansiotulojen myötä. Progressiivisen verotuksen lisäksi maailmalla on käytössä tasaveromalli, jossa veroprosentti on sama tuloista riippumatta. Tasavero on käytössä esimerkiksi Virossa ja Venäjällä. Verotus voi myös olla regressiivistä, eli veroprosentti pienenee tulojen kasvaessa. Regressiivinen verotus voi olla seurauksena esimerkiksi verolainsäädännöstä tai verosuunnittelusta

Veroprosentti Suomessa

Suomalaisten veroprosenttiin vaikuttavat kolme asiaa:

  1. Valtion ansiotulovero
  2. Kunnallisvero
  3. Kirkollisvero

Valtion ansiotulovero on progressiivinen vero, jossa vero nousee asteittain tulojen mukaan. Vuonna 2018 valtion ansiotulovero on 0-31,25 prosenttia.

Kunnallisvero vaihtelee paikkakunnittain ja määräytyy kotipaikkakunnan mukaan. Vuonna 2018 kunnallisveroprosentti on 16,50-22,50 prosenttia.

Kirkollisvero on Suomen ortodoksisen ja evankelis-luterilaisen kirkon jäsenten maksama vero. Vero vaihtelee seurakunnittain ja on vuonna 2018 1-2,2 prosenttia.

Lisäksi ansiotuloista tulee maksaa muita maksuja kuten työeläkevakuutusmaksu, työttömyysvakuutusmaksu ja sairausvakuutusmaksu.

Ansiotuloveroprosentti maailmalla

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpito ei ole ilmaista, ja meillä onkin varsin korkea yleinen verotaso. Mikä on ansiotuloveroprosentti muualla maailmassa?

*Jos tietoa ei ollut saatavilla, valtio on harmaa. Tutkimuksessa käytetty enimmäisveroprosenttia. Lähde: KPMG

KPMG:n tutkimuksen mukaan Suomessa enimmäis-ansiotuloveroprosentti on 54%, joka astuu voimaan 82 000 euron vuosituloilla. Varsinaiseen veroprosenttiin kuitenkin vaikuttavat kunnallisveroprosentti sekä kirkollisvero, jos kuuluu kirkkoon. Tähän 54 prosentin veroon ei ole huomioitu kirkollisveroa tai työeläkemaksuja.

Yllä olevista kartoista voi nähdä, että Suomessa ja Pohjois-Euroopassa ansiotulojen veroprosentti on varsin korkea. Vastaavasti Itä-Euroopassa verotus on huomattavasti matalampaa.

Korkean veroprosentin ja hyvinvointivaltion lisäksi Pohjoismailla on muutakin yhteistä. Meillä on useita kaikissa Pohjoismaissa toimivia pankkeja kuten Nordea ja DanskeBank. Lisäksi norjalaiset rahoitusyhtiöt kuten Bank Norwegian ja Komplett Bank ovat viime vuosina saapuneet Suomeen.

Voit vertailla Suomessa ja Pohjoismaissa toimivia pankkien ja rahoitusyhtiöiden lainoja vertailussamme:

Lainavertailu Me vertaamme, sinä säästät!

Aasian ja Australian kartassa korkeimmat veroprosentit ovat Kiinassa, Australiassa ja Japanissa. Matalin veroprosentti löytyy Mongoliasta (12 prosenttia).

Afrikan maista Sudanissa ja Angolassa ovat matalimmat veroprosentit, kun taas Zimbabwessa ja Etelä-Afrikassa korkeimmat.

Pohjois-Amerikan kartasta voi nähdä, että Yhdysvalloissa on korkeampi verotus kuin Kanadassa. Maailman matalin yleinen verotaso löytyy Etelä-Amerikasta.

Muista kuitenkin ennen matalamman verotason maahan muuttamista, että veroprosentti ei ole kiveen hakattu: veroprosenttiin vaikuttavat lukuisat muut asiat kuten omat tulot. Vaarana on myös tuplaverotus tilanteissa, joissa Suomen ja toisen maan välillä ei ole tuplaverotusta estävää sopimusta. Muista myös, että matalamman veroprosentin maissa on harvemmin hädän sattuessa yhtä kattavaa tukiverkkoa kuin Suomessa.

Lähteet:
Veronmaksajat
KPMG