Sähkön hinta nyt

  • Katso päivän hintataso helposti ja nopeasti
  • Lue miten sähkön hinta muodostuu eri sopimustyypeissä
  • Kilpailuta sähkö ilmaiseksi ja säästä rahaa
Asiakkaamme luottavat meihin
4.5/5
Arvostelut tarjoaa:
Sähköalan toimijat palveluksessasi:

Sähkön hinta nyt

  • Katso päivän hintataso helposti ja nopeasti
  • Lue miten sähkön hinta muodostuu eri sopimustyypeissä
  • Kilpailuta sähkö ilmaiseksi ja säästä rahaa

Löydä paras sähkösopimus hintavertailulla

    Katuosoite on virheellinen. Sen tulee olla 3 - 45 merkkiä pitkä.
    Tiedoksi, että emme löytäneet tätä osoitetta postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
    Huomioithan, että et ole kirjoittanut talonumeroa katuosoitteeseen. Voit kuitenkin jatkaa eteenpäin laittamatta numeroa.
      Postinumero on virheellinen.
      Emme löytäneet tätä postinumeroa postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
      Postin tietokannan mukaan katuosoite ei ole postinumeron alueella. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
        Postitoimipaikka on virheellinen. Sen tulee olla 2 - 45 merkkiä pitkä.
        Emme löytäneet tätä postitoimipaikkaa postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
        Postin tietokannan mukaan postitoimipaikka ei ole postinumeron alueella. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.

        Sähkön spot-hinta nyt

        Klo.

        Sähkön hinta tänään, eilen ja huomenna

        Eilen
        Tänään
        Tulevan päivän hinnat julkaistaan tällä sivulla n. klo 16.15

        Sähkön keskihinnat

        Tänään

        Keskihinta

        7 päivän

        Keskihinta

        30 päivän

        Keskihinta

        Tarkista paljonko sähkö maksaa tänään!

        Kerro kulutuksesi ja asumistapasi, seurantamme kertoo päivän sähkötarjousten hinnat kotiisi.

        Mistä sähkön hinta muodostuu?

        Sähkön hinta muodostuu kolmesta eri osasta: Sähköenergiasta, verkkopalvelumaksusta eli siirtomaksusta ja veroista.
        Jos kuluttajalla on sähkösopimus eri yritykseltä kuin paikallinen sähköverkkoyhtiö, hän saa kaksi erillistä sähkölaskua: toisessa laskussa on sähkön myyntihinta ja toisessa sähkönsiirto.

        Sähkön hinta

        Sähköenergia
        Kun puhutaan sähkön hinnasta, sähköenergia on luultavasti kuluttajille yhtälön tutuin käsite. Se kattaa myyntihinnan, joka on ainoa osa-alue, jota voi kilpailuttaa. Myyntihinta voidaan jakaa kahteen osaan: kulutusmaksuun ja perusmaksuun. Kulutusmaksu ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti (snt/kWh) ja lopulliseen summaan voi vaikuttaa omalla kulutuksellaan. Perusmaksu on kuukausittainen kiinteä summa, jota sähköyhtiö veloittaa kattamaan kiinteitä kustannuksiaan.

        Sähköenergian hinta määräytyy sähköpörssissä, jossa myyjät ja ostajat osallistuvat huutokauppaan. Hinta vaihtelee tunneittain (vuodesta 2025 lähtien jopa 15 minuutin välein) ja perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin. Se riippuu siitä, kuinka paljon sähköä on saatavilla ja kuinka paljon siitä ollaan valmiita maksamaan.

        Sähköenergian hintaan vaikuttavat myös energian tuotantokustannukset ja sääolosuhteet. Tuulisena päivänä hinnat laskevat, kun tuulivoimaa voidaan hyödyntää enemmän.


        Sähkönsiirto
        Kun sähköenergian hinta on määritelty ja sähkösopimus tehty, pitää sähkö vielä saada sähkön myyjältä kuluttajan käyttöpaikkaan. Tämä tunnetaan nimellä sähkönsiirto. Sähköä siis siirretään paikasta A paikkaan B, jotta kodissasi saat sähköt myös päälle.

        Sähkönsiirto on alueellista ja siitä vastaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö. Esimerkiksi Helsingissä Helen Sähköverkko, Tampereella Tampereen Energia Sähköverkko ja Turussa Turun Energia. Sähkönsiirtoa ei siis voi kilpailuttaa.

        > Lue lisää sähkönsiirrosta ja katso oman alueesi sähköverkkoyhtiö


        Sähkövero
        Veroja ei voi välttää - myöskään sähkön hinnassa. Sähköveroa maksetaan kulutetusta sähköstä. Sähkövero maksetaan sähkönsiirron yhteydessä, kun taas arvolisäveroa maksetaan sähköenergiasta.

        Sähkön hintaan vaikuttavat tekijät

        Sähkön hintavertailu ottaa huomioon monta tekijää, auttaen sinua löytämään päivän edullisimman sähkösopimuksen helposti ja vaivattomasti. Tutustu sähköaiheisiin tarkemmin alta!

        Sähkön hintaan vaikuttavat tekijät

        Eri sähköntarjoajilla on erilaiset hinnoitteluperusteet. Tästä syystä sähkön hinta vaihtelee eri sähköyhtiössä.
        Tutustu yhteistyökumppaneihimme >

        Ajankohta

        Sähkömarkkinat muuttuvat jatkuvasti, joten sähköyhtiöt säätävät hinnoitteluaan päivittäin markkinatilanteen mukaan.

        Jokainen sähkön tuotantotapa on yksilöllinen. Jos esimerkiksi pohjoismaiset vesivarannot laskevat vähäisen sademäärän takia, voi vesivoimalla tuotetun energian hinta nousta muilla tavoilla tuotettua sähköä kalliimmaksi.
        Lue lisää tuotantotavoista ja vihreästä sähköstä >

        Asuinpaikka

        Osa sähköyhtiöistä myy sähköä valtakunnallisesti, osa vain alueellisesti.
        Sähköyhtiöt voivat myös tarjota alueellisia (maakunta tai kaupunkikohtaisia) tarjouskampanjoita, jolloin sähkön hinta voi laskea listahinnan alapuolelle. Sähkönsiirto taas on aina sidoksissa asuinpaikkaan.
        Katso mikä sähkön siirtoyhtiö sinun kunnassasi on >

        Kulutuserot ovat suurin tekijä lopulliseen sähkölaskuun. Käytä kulutuslaskuriamme selvittämään oman taloutesi keskimääräinen kulutus ja vertaa sähkön kulutusta eri talouksien välillä.
        Lue lisää sähkönkulutuksesta >

        Sähkön hinnan sääntely ja kuluttajansuoja

        Kuluttajansuoja on tärkeä asia myös sähkösopimuksissa. Sähkömarkkinalain tarkoituksena on taata kuluttajille sähkön toimitusvarmuuden lisäksi myös kilpailukykyinen sähkön hinta sekä kohtuulliset palveluperiaatteet. Sähköyhtiöiden on annettava asiakkaille selkeä ja ymmärrettävä tieto sähkösopimuksen yksityiskohtaisista ehdoista jo ennen sopimuksen tekemistä. Sähkön hinnan tulee olla selkeästi ilmoitettu sekä mainonnassa ja sopimuksessa. Tavoitteena on reilu ja läpinäkyvä sopimustilanne. Olemme sitoutuneet noudattamaan näitä periaatteita sähkön hintavertailumme tulosten esittämisessä.

        Kuluttajalla on myös oikeus peruuttaa sähkösopimus 14 päivän ajan sopimuksen tekemisestä ilman erityistä syytä. Mikäli sähköyhtiö muuttaa sopimuksen ehtoja tai hintoja yksipuoleisesti myöhemmin, kuluttajalla on lisäksi oikeus irtisanoa sopimus maksutta.

        Lue lisää sähkömarkkinoista ja sähkömarkkinoiden toimijoista täältä.

        Sähköfutuurit

        Sähkön futuurihinnat ovat sopimuksia, joilla sitoudutaan ostamaan tai myymään sähköä ennalta sovittuun hintaan tiettynä ajankohtana tulevaisuudessa. Selvemmin sanottuna, sähköä myyvät yhtiöt ostavat sähköä sähkön tuottajilta. Futuurikaupassa ostaja tarjoaa hintaa X ja myyjä hintaa Y joiden väliltä muodostuu lopullinen ostohinta. Sähkökauppaa käydään pörssissä ja futuurien hintataso kertoo vahvasti määräaikaisten sopimusten hinnoista. Kun sähköyhtiö on ostanut sähköä tiettyyn hintaan, täytyy heidän myydä se kuluttajilleen vähintään samalla hinnalla välttääkseen tappiot. Futuurimarkkinat ovat tärkeä osa sähkömarkkinoita, sillä ne auttavat energiayhtiöitä ja suuria sähkönkuluttajia hallitsemaan hintariskiä ja suojautumaan hintavaihteluilta.

        Sähkön hintaennuste

        Sähkön hintaennuste elää jatkuvasti, sillä ennusteet päivittyvät ja muuttuvat päivittäin. Tämän päivän ennuste saattaa siis arvioida vuoden 2025 Q1 hinnan esimerkiksi 7 senttiin, kun taas huomenna hintaennuste saattaa olla jo 10 senttiä / kWh.
        Esimerkkejä hintaennusteista 02.09.2024, sisältäen alv 25,5%:

        Kvartaali Ennuste snt / kWh
        Q4 2024 4,86
        Q1 2025 7,62
        Q4 2025 5,99
        Q1 2026 8,27

        Sähkön futuureihin vaikuttavat tekijät

        Sääolosuhteet: Sään ennustettu kehitys, kuten kylmät talvet tai kuumat kesät, voi vaikuttaa tulevaan sähkön kysyntään ja siten futuurihintoihin.

        Polttoaineiden hinnat: Sähköntuotannon kustannukset, erityisesti fossiilisiin polttoaineisiin perustuvien voimaloiden osalta, vaikuttavat futuurihintoihin. Esimerkiksi öljyn, kaasun tai hiilen hinnan nousu voi nostaa myös sähkön futuurihintoja. Uusiutuvan energian myötä polttoaineen hinnan tärkeys on kuitenkin vähentynyt.

        Maailman menot: Erilaiset globaalit tapahtumat maailmalla sekä yleinen taloudellinen tilanne ja sen vaikutus sähkön kysyntään voi vaikuttaa futuurihintoihin. Taantuma voi laskea odotettua kysyntää ja näin myös futuurihintoja. Esimerkiksi Venäjän hyökkäyksen myötä kaasun vienti lakkautettiin, joka nosti sähkön hintaa hurjasti.

        Sääntelymuutokset: Energiamarkkinoihin liittyvät lainsäädännölliset muutokset, kuten hiilidioksidipäästöjen verotus tai uusiutuvan energian tukipolitiikat, voivat vaikuttaa futuurihintoihin.

        Miten sähkön hinnan nousulta voi suojautua?

        Hinnan nousulta voi suojautua parhaiten määräaikaisella sopimuksella. Määräaikainen sopimus tarjoaa vakautta, sillä sopimuskauden aikana maksat aina täysin kiinteää hintaa sähköstäsi, eivätkä futuurit vaikuta siihen. Toisaalta, jos hinnat putoavat alaspäin, ei määräaikaisesta sopimuksesta myöskään pääse nopeasti eroon. Lue lisää määräaikaisen sopimuksen hyödyistä.

        Sähkön säästövinkit

        1. Energiatehokkaat kodinkoneet ja laitteet
          Energiatehokkaiden kodinkoneiden valinta on yksi tehokkaimmista tavoista säästää sähköä kotitaloudessa. Esimerkiksi A++ luokituksen saaneet laitteet käyttävät huomattavasti vähemmän energiaa kuin vanhemmat mallit. Energiatehokkaat jääkaapit, pesukoneet ja uunit voivat vähentää kotitalouden sähkönkulutusta merkittävästi. Vertaile kodinkoneiden sähkönkulutusta ja löydä lisää tietoa energiatehokkuudesta
        2. Sähkönkulutuksen ajastus ja turhan sähkönkäytön välttäminen
          Sähkön käytön ajoittaminen edullisimmille tunneille voi tuoda suuria säästöjä, erityisesti pörssisähkösopimuksilla. Lisäksi, välttämällä valmiustilassa olevien laitteiden turhaa sähkönkulutusta voit säästää huomattavasti.
        3. Lämmityksen ja viilennyksen optimointi
          Lämmitys- ja viilennyslaitteiden optimointi sekä käytön vähennys voivat merkittävästi pienentää sähkölaskua, sillä ne ovat usein kotien suurimpia energiankuluttajia.
        4. Opiskelijan säästövinkit
          Opiskelijana voit saada etuja ja säästöjä myös sähkölaskuusi. Tutustu kaikkiin opiskelijoiden säästövinkkeihin.

        Markkinakatsaus 2024

        Vuoden 2024 ensimmäisen puoliskon markkinakatsaus näyttää pörssisähkön suosion jatkuvan, mutta määräaikaisten sopimusten suosio pitää edelleen ykkössijaa. Tammi-kesäkuun 2024 markkinakatsauksen tiivistelmä:

      • Pörssisähkön suosio on vakiintunut
      • Eniten sähkösopimuksia sivustollamme suhteessa käyttöpaikkojen lukumäärään tehtiin Lapissa
      • Tammi–kesäkuussa asiakkaamme tekivät yhteensä lähes 30 000 sähkösopimusta
      • Noin joka toinen tehty sähkösopimus oli kiinteähintainen ja määräaikainen.
      • Tammi-kesäkuussa 2024 noin 50 prosenttia VertaaEnsin.fi-palvelun kautta tehdyistä sähkösopimuksista oli kiinteähintaisia määräaikaisia sopimuksia, 34 prosenttia pörssisähkösopimuksia, 13 prosenttia toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia ja noin kolme prosenttia kulutusvaikutuksellisia hybridisopimuksia.
      • Lue koko markkinakatsaus täältä.

        Sähkön hinta — Usein kysyttyjä kysymyksiä

        Kilowattitunti on kotitalouksien sähkölaskutuksessa käytettävä kulutuksen mittayksikkö. Kilowattitunti vastaa energiamäärää, joka kuluu kun 1 000 watin sähkölaitetta pidetään käynnissä yhden tunnin ajan.

        Sähkösopimuksessa kuluttajalta veloitettava sähkön hinta ilmoitetaan perinteisesti sentteinä per kilowattitunti (c/kWh tai senttiä/kWh). Päivittäin vaihtuvan uusien sähkösopimusten keskimääräisen senttiä/kWh-hinnan löydät tämän sivun yläosasta.

        Sähköyhtiön kuluttajalta perimä kilowattihinta perustuu siihen, että sähköyhtiö pyrkii tekemään voittoa tuottamallaan ja ostamallaan sähköllä. Sähköyhtiön hinnoittelun taustalla on pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä käytävä sähkökauppa ja markkinahintaan liittyvät pitkän aikavälin odotukset.

        Jos sähkön hintataso pörssissä on matala ja korotuspaineita ei ole, näkyy se myös kuluttajille tarjottavien sähkösopimusten hinnoissa edullisina kWh-hintoina. Vastaavasti jos sähkön markkinahinta on korkea tai siihen kohdistuu korotuspaineita, myös kuluttajilta veloitettava sähkön hinta nousee.

        Sähkön hintaa ennustetaan futuurikaupan seuraamisella. Käytännössä futuurit ovat sähköä, jonka sähköyhtiöt sitoutuvat ostamaan määrättyyn hintatasoon etukäteen ennen kuin kysynnästä, tarjonnasta tai vaikkapa vallitsevista sääolosuhteista on yksityiskohtaista tietoa. Futuureihin perustuvat ennusteet ovat kuitenkin suuntaa antavia, ja markkinoiden tilanne voi muuttua nopeastikin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sähkön futuurihintoja voi seurata mm. Nasdaqin kautta .
        Sähkön hinta vaihtelee yleensä n. 4–10 snt/kWh välillä. Sähkön hinta muodostuu pörssissä kysynnän ja tarjonnan seurauksena. Vertaa sähkön hintaa päivä, viikko,- tai kuukausikohtaisittain sivun yläosiosta.
        Kesäisin hinnat ovat tyypillisesti matalammalla, joten silloin on hyvä hetki tarkastella omaa sähkösopimusta ja vertailla tarjouksien snt / kWh hintoja.
        Voit saada kaksi eri sähkölaskua, jos valitsemasi sähkönmyyjä on muu kuin paikallinen sähkönsiirtoyhtiö. Tällöin sähkön myynnistä vastaava toimittaja laskuttaa sinulta kulutetusta energiasta ja paikallinen sähköyhtiösi sähkön siirrosta. Toinen tilanne, jossa voit saada useamman sähkölaskun on kun vaihdat sähkönmyyjää kesken laskutuskauden.
        Sähkönsiirron hinta koostuu perusmaksusta sekä siirtomaksusta. Sähkönsiirto snt / kWh on kiinteähintainen. Tämä tarkoittaa että hinta ei muutu ajankohdasta riippuen, vaan lasketaan kulutuksen mukaan. Sähkön siirtohintaan ei siis voi vaikuttaa omalla kulutuksellaan juuri ollenkaan.
        Mikäli kulutuksesi on ollut pientä, on mahdollista että siirtomaksu on korkeampi euromäärältään. Siirtomaksut vaihtelevat paikkakunnittain sähkönjakeluverkosta riippuen ja hinnat ovat aina sidoksissa kyseisen alueen sähkönjakajaan.

        Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

        Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.