Sähkövertailustamme löydät tuoreimmat sähkön hintatiedot

Olemme vertailleet sähkön hintaa ja sähkösopimuksia johtavilta sähköyhtiöiltä päivittäin vuodesta 2020. Hintaseurantamme avulla tiedät paljonko sähköstä kannattaa maksaa tänään.

 • Katso päivän hintataso helposti ja nopeasti
 • Sähköt kotiin ja mökille aina parhaalla hinnalla
 • Kilpailuttamalla sähkön säästät rahaa

Hae päivän paras sähkötarjous

  Tarkista tai syötä osoite ja valitse postinumero valikosta
  Syötä tai tarkista antamasi tieto. Esim. 2 A 13 (katunumero rappu asuntonumero). Tämän täytyy alkaa numerolla.

  Tarkista paljonko sähkö maksaa tänään!

  Kerro kulutuksesi ja asumistapasi, seurantamme kertoo päivän sähkötarjousten hinnat kotiisi.

  Paljonko sähkö maksaa tänään?

  Tämän päivän (23.3.2023) keskimääräinen kilowattituntihinta vertailussamme mukana oleville sähkösopimuksille on:

  13 senttiä/kWh

  Lukema ilmaisee vertailussamme mukana olevien sähkösopimusten sähkön keskihinnan pörssisähkösopimuksen poislukien, pörssisähkön päivittäisen keskihinnan näet pörssisähkö-sivultamme. Voit löytää vertailustamme sekä tätä edullisempia että kalliimpia määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sähkötarjouksia. Pääset tarkastelemaan eri sähköyhtiöiden hintoja ja tarjouksia klikkaamalla "kilpailuta sähkö" painiketta alla.

  Näin sähkön hinta on kehittynyt viime aikoina

  Perinteisesti yksi kWh on maksanut viidestä seitsemään senttiin, mutta parin viimeisen vuoden aikana hinnat ovat olleet nousussa. Vuoden 2022 aikana sähkön kuluttajahinta on moninkertaistunut edellisvuodesta Ukrainan sodasta johtuvan poikkeuksellisen markkinatilanteen vuoksi. Alla oleva kaavio havainnollistaa sähkön sopimushintojen historiallisen kehityksen. Syksystä 2022 alkaen ero kalleimman ja edullisimman sähkösopimuksen välillä on ollut jopa kymmeniä senttejä per kilowattitunti. Aktiivinen kuluttaja voi siis säästää merkittäviä summia kilpailuttamalla kodin sähkösopimuksen ja pysymällä tietoisena sähkön hintatasosta.

  Sähkön hinnan kehitys Suomessa, kuvaaja päivitetty 28.2.2023. Seuraamme sähkön myyntihinnan päivittäisiä muutoksia sähkövertailussamme.

  Sähkön hinnan kehitys tulevaisuudessa

  Sähkön tämänhetkinen hinta ei aina anna tarkkaa kuvaa siitä, kuinka paljon sähkö tulee maksamaan tulevaisuudessa. Suomen sähkönsiirron kantaverkosta vastaavan Fingridin ennusteen mukaan sähkön hinnan odotetaan pysyvän korkealla tasolla talven 2023, mutta laskevan jossain määrin kevään 2023 aikana.

  Pohjoismaissa yli 80 prosenttia kaikesta sähköstä kulkee Nord Pool -sähköpörssin kautta. Kauppaa käydään seuraavan päivän tuntihinnoilla (spot-hinta), sekä sähkön johdannaismarkkinoilla. Eräs keskeisimmistä sähkön johdannaisista on futuurit, jossa sähköyhtiöt ostavat ja myyvät sähköä jopa kuukausia etukäteen. Futuurikaupan seuraaminen auttaa sähkön todennäköisen hintakehityksen ennakoimisessa. Tällä hetkellä futuureihin perustuva ennuste lopputalvelle ja keväälle lupaa noin 10 sentin kWh-hintaa. Tätä on kuitenkin muistettava, että kyseessä on vain ennuste. Esimerkiksi joulu-tammikuussa ero ennusteen ja toteutuneen välillä oli 30 senttiä.

  Sähkön hinta Suomessa ja eri Euroopan maissa 2023

  Seuraamme sähkön markkinahintoja Suomessa ja EU-alueella päivittäin. Maaliskuussa 2023 alussa sähkön keskimääräinen markkinahinta Suomessa oli EU-alueen 2. edullisin. Taustalla tässä ovat lauhat sääolosuhteet sekä alueellisen kysynnän laskeminen. Kalleimmat sähkön markkinahinnat löytyivät maista, joissa on korkea riippuvuus uusiutumattomista energian lähteistä.

  Sähkön keskimääräinen markkinahinta EU-maissa maaliskuussa 2023

  Kallein sähköHalvin sähkö
  Ranska€0.15Ruotsi€0.07
  Italia€0.15Norja€0.09
  Sveitsi€0.15Suomi€0.09
  Kreikka€0.15Viro€0.12
  Slovena€0.14Latvia€0.12
  Kroatia€0.14Liettua€0.13
  Itävalta€0.14Tanska€0.13

  Sähkön markkinahinnan lisäksi on hyvä huomioida myös sähkön myyntihinnan (eli sopimushinnan) kehitys.Alueellisten sähköyhtiöden tarjoukset voivat poiketa markkinahinnasta huomattavastikin. Lisäksi myyntihintaan vaikuttavat myös alueellisesti säädetyt sähkön hintakatot ja hyvitysmallit. Esimerkiksi Norjassa valtio kompensoi kuluttajien sähkölaskuista 80% energiakriisin ajan. Saksassa, Alankomaissa, Espanjassa ja monessa muussa EU-maassa on energian hinnalle puolestaan asetettu hintakattoja, jotka sääntelevät voimakkaasti kululttajilta veloitettavaa kWh-hintaa.

  Sähkön hinta lyhyesti

  Sähkön hinta tarkoittaa yksittäisen sähköntuottajan tai -jakelijan tarjoaman sähkön hintaa, jonka asiakkaat maksavat energiastaan sopimuskauden ajan. Sähkön hinta vaihtelee myös saman sähköyhtiön eri sopimustuotteissa. Tästä syystä tätä hintaa voi kutsua myös nk. sopimushinnaksi.

  Pörssisähkön hinta eli nk. markkinahinta on sidottu sähköpörssissä kaupattavien sähköenergiaosuuksien markkinahintaan. Sen päälle tulevat sopimuskohtainen marginaali ja perusmaksu. Siinä missä perinteinen sopimushinta on voimassa koko sopimusjakson, vaihtuu pörssisähkön hintataso joka tunnille.

  Sähkön hinta ilmaistaan kWh-hintana, taustalla useita hinnoittelumalleja.

  Kun tarkastelet sähkövertailumme tuloksia, ilmaisemme sähkösopimuksen hinnan aina senttiä/kWh-hintana antamallesi kulutukselle. Tämä käytäntö mahdollistaa sen, että pystyt helposti ja nopeasti vertailemaan eri hinnoittelumallia käyttävien sähkösopimusten sähkön hinnan tavalla joka on verrannollinen muiden sähkösopimusten kanssa. Alla esittelemme lyhyesti eri hinnoittelumallien yhteneväisyydet ja eroavaisuudet.

  1. Avoimen kulutuksen mallissa maksat kuluttamastasi energiasta yhtä ja samaa kiinteää kWh-hintaa riippumatta siitä, kuinka paljon sähköä kulutut ja koska kulutus tapahtuu. Tämä on vanhin ja perinteisin hinnoittelumallin sähkön myynnissä. Hinnoittelumallin etuna on vakaus ja turvallisuus joka syntyy kun hinta on sidottu määrätylle tasolle määräajaksi.
  2. Pakettisähkössä sinulle tarjotaan edullisempi kWh-hinta sopimuksessa määrättyyn vuosittaiseen kWh-kulutukseen asti. Rajan ylittävästä energiankulutuksesta sinulta veloitetaan korkeampi kWh-hinta tai erilllinen lisämaksu. Tämän hinnoittelumallin etuna on sähkölasku ennakoituvuus, tästä syystä mm. opiskelijat suosivat pakettisähkösopimuksia.
  3. Pörssisähkösopimuksessa maksat sähköstäsi tunneittain vaihtuvaa hintaa, joka seuraa Pohjoismaisen Nord Pool -sähköpörssin hintatasoa. Hintaan lisätään sähköyhtiön määrittämä marginaalimaksu. Hinnoittelumallin etuna on mahdollisuus hankkia sähköä muita hinnoittelumalleja edullisemmin. Pörssisähkön heikkous on puolestaan erittäin nopea ja voimakas hinnan vaihtelevuus. Tästä syystä pörssisähkö sopii parhaiten kotitaloudelle jonka maksukyky on vahvalla pohjalla.
  4. Uusin hinnoittelumalli on nk. hybridisähkösopimus eli kulutusvaikutussähkö. Tässä mallissa sähköllä on perinteiseen tapaan kiinteä kWh-hinta, johon joko lisätään tai vähennetään nk. kulutusvaikutus. Kulutusvaikutus määräytyy sen mukaan käytätkö sähköäsi ajankohtina jolloin sähkön markkinahinta sähköpörssissä on keskiarvoa edullisempi (kWh-hintaa laskeva vaikutus) tai korkeampi (kWh-hintaa nostava vaikutus). Kulutusvaikutussähkö yrittää tarjota pörssisähkön etuja ilman hintoihin liittyvää voimakasta vaihtelua.

  Erilaisten hinnoittelumallien tavoitteena on tarjota juuri sinun energiankulutukseesi parhaiten sopiva hinnoitteluperuste.

  Sähkön hinnan vertailu kannattaa!

  Sähkövertailumme auttaa sinua löytämään edullisimman sähkösopimuksen Suomessa. Alla olevissa kuvaajissa esittelemme kuinka merkittäviä vuosittaisia säästöjä erilaisissa asuntotyypeissä on mahdollista saavuttaa vertailemalla sähkön hintaa; kuvaajat perustuvat tammikuun 2023 hinta- ja kulutustietoihin sähkövertailussamme. Sähkövertailu kannattaa suorittaa etenkin kun olet muuttamassa uuteen osoitteeseen, tai kun haluat selvittää kannattaisiko sinun vaihtaa nykyisen kotisi sähkösopimus edullisempaan.

  Vertailemalla sähkön hintaa palvelussamme voi 1 hengen kerrostaloyksiössä (kaukolämpö) säästää jopa 500 € vuodessa vaihtamalla edullisempaan sähkösopimukseen. Kuvaaja päivitetty 27.1.2023. Vertailemalla sähkön hintaa palvelussamme voi 2 hengen kaukolämmitteisessä rivitalossa säästää jopa 900 € vuodessa vaihtamalla edullisempaan sähkösopimukseen. Kuvaaja päivitetty 27.1.2023. Vertailemalla sähkön hintaa palvelussamme voi 2 hengen sähkölämmitteisessä rivitalossa säästää jopa 4000 € vuodessa vaihtamalla edullisempaan sähkösopimukseen. Kuvaaja päivitetty 27.1.2023. Vertailemalla sähkön hintaa palvelussamme voi 4 hengen sähkölämmitteisessä omakotitalossa säästää jopa 5000 € vuodessa vaihtamalla edullisempaan sähkösopimukseen. Kuvaaja päivitetty 27.1.2023.

  Näin käytät sähkövertailuamme

  Sähkövertailumme avulla voit hakea ja vertailla sähkösopimuksia helposti ja nopeasti. Vastaamalla muutamaan kysymykseen sähkönkulutukses, asuintavasta ja haluamastasi sopimustyypistä saat listauksen sinulle sopivista sähkötarjouksista paremmuusjärjestyksessä. Nopeimmillaan pystyt hankkimaan itsellesi uuden sähkösopimuksen parissa minuutissa.

  Sähkövertailumme tuloksista löydät lähes kaikki valtakunnallisesti toimivat sähköyhtiöt ja niiden sähkösopimustuotteet. Kaikki hintatiedot tarkistetaan arkisin, joten käytössäsi ovat aina tuoreimmat hinta- ja toimitustiedot.

  Jos tarvitset apua sähkövertailumme käyttämisessä tai sinulle sopivan sähkösopimuksen valinnassa, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme (ma-pe klo 10-17).

  Halvin sähkö löytyy vertailemalla sähköyhtiöiden kWh-hinnat

  1. Laskuri

   Arvioi sähkönkulutuksesi

   Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arviota

  2. Tarjoukset vertailussa

   Vertaile tarjoukset

   Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

  3. Tilaa uusi sopimus

   Solmi uusi sähkösopimus

   Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

  Sähkön hinta — Usein kysyttyjä kysymyksiä

  Mikä tarkoittaa c/kWh?

  Sähkösopimuksessa kuluttajalta veloitettava sähkön hinta ilmoitetaan perinteisesti sentteinä per kilowattitunti (c/kWh tai senttiä/kWh). Jos sähkön kWh-hinta halutaan ilmaista euroina, jaetaan senttiä/kWh-luku sadalla. Päivittäin vaihtuvan senttiä/kWh-luvun löydät tämän sivun yläosasta.

  Kilowattitunti vastaa energiamäärää, joka kuluu kun 1 000 watin laitetta pidetään käynnissä yhden tunnin ajan.

  Miten sähkön hinta määräytyy?

  Sähköstä veloitettava hinta määräytyy sähköyhtiön ja kuluttajan keskinäisessä sopimuksessa. Sähkösopimuksen tyypistä riippuen hinta voi olla voimassa toistaiseksi tai kiinteäksi määräajaksi.

  Sähköyhtiön kuluttajalta perimä kilowattihinta perustuu siihen, että sähköyhtiö pyrkii tekemään voittoa tuottamallaan ja ostamallaan sähköllä. Sähköyhtiön hinnoittelun taustalla on pohjoismaisessa NordPool-sähköpörssissä käytävä sähkökauppa ja markkinahintaan liittyvät pitkän aikavälin odotukset. Jos sähkön hintataso pörssissä on matala ja korotuspaineita ei ole, näkyy se myös kuluttajille tarjottavien sähkösopimusten hinnoissa edullisina kWh-hintoina. Vastaavasti jos sähkön markkinahinta on korkea tai siihen kohdistuu korotuspaineita, myös kuluttajilta veloitettava sähkön hinta nousee.

  Lisätietoa pörssisähkön hinnasta ja hinnoittelun rakenteesta löydät Pörssisähkö-sivultamme