Säästä rahaa sähkön kilpailutuksella – Kilpailuta sähkö helposti

Sähkön kilpailutus on helppo tapa säästää asuinkustannuksissa. Kilpailuta sähkö ilmaiseksi, vertaa hinnat ja löydä edullisin tarjous minuuteissa.

 • Vertailussa yli 40 sähkösopimusta
 • Ilmainen ja nopea vertailu
 • Säästä jopa 2000 € vuodessa

Aloita sähkön kilpailutus tästä

  Syötä tai tarkista antamasi tieto. Osoitteessa on oltava vähintään kadun tai tien nimi ja yksi numero. Syötä tämän lisäksi mahdollinen porraskirjain ja asuntonumero. Esim. Esimerkkikatu 2 A 13.
   Tarkista tai syötä postinumero ja paikkakunta, Postinumerossa on oltava viisi numeroa. Muista myös uudelleen aktivoida tämä kenttä.
   Tarkista tai syötä postinumero ja paikkakunta, Postinumerossa on oltava viisi numeroa. Muista myös uudelleen aktivoida tämä kenttä.

   Kilpailuta sähkö

   Vertaile sähköyhtiöiden tarjouksia ja valitse edullisin sähkösopimus

   Sähkön kilpailutus — Pikaopas

   1. Laskuri

    Arvioi sähkönkulutuksesi

    Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arviota

   2. Tarjoukset vertailussa

    Vertaile tarjoukset

    Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

   3. Tilaa uusi sopimus

    Solmi uusi sähkösopimus

    Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

   Kilpailuta sähkösopimukset —vaihe vaiheelta ohje

   Kilpailuta sähkö helposti ja nopeasti

   Sähkövertailumme toimintaperiaate on yksinkertainen: arvioi vuosittainen sähkönkulutuksesi ja valitse haluamasi sopimustyyppi, niin esittelemme tarpeitasi parhaiten vastaavat sähkösopimukset sekä suosion että hinnan mukaan järjestettyinä. Sähkön kilpailutus palvelussamme etenee seuraavasti:

   1. Syötä osoitteesi sivun ylälaidasta löytyvään lomakkeeseen ja klikkaa “Kilpailuta sähkö” -painiketta.
   2. Tarkasta sähkönkulutus. Merkitse vuosittainen sähkönkulutuksesi sille varattuun kenttään. Jos olet muuttamassa uuteen asuntoon ja et tiedä asunnon sähkönkulutusta, kulutuslaskurimme arvioi energiankulutuksen luotettavasti asunnon tyypin, koon, lämmitystavan ja asukkaiden määrän perusteella. Voit antaa kilpailutuksen taustatiedoksi myös todellisen sähkönkulutuksesi.
   3. Valitse kilpailutettava sähkösopimustyyppi – vaihtoehtoja ovat määräaikainen, toistaiseksi voimassa oleva, ja pörssisähkö. Jos haluat vaikuttaa sähkösi alkuperään, voit valita myös sähkön tuotantotavan.
   4. Kilpailuta sähkö — vertaa sähkösopimukset. Klikkaa “Vertaile sähkösopimukset” -painiketta. Palvelumme tarjouslaskuri hakee sähkönkulutukseesi sopivat tarjoukset ja sähkösopimukset ja auttaa sinua vertailemaan eri sähköyhtiöiden sähkösopimuksia. Voit listata sähkösopimukset joko niiden suosion tai hinnan perusteella. Sähkösopimukset listataan kokonaishinnaltaan halvimmasta kalleimpaan helposti luettavassa muodossa. Kaikki sivustollamme olevat hinnat ovat valmiiksi kilpailutettuja (palvelussamme näkyvä hinta on sama tai edullisempi kuin sähköyhtiön kautta tilattuna).
   5. Tee sopimus.Tilausavustajamme tekee sähkösopimuksen tilaamisen helpoksi. Valitse sopivin tarjous ja siirry täyttämään tilauslomake. Täytä lomakkeessa pyydetyt tiedot ja seuraa ohjeita. Tilauksen yhteydessä henkilöllisyytesi vahvistetaan sähköyhtiöstä riippuen joko verkkopankkitunnuksilla tai henkilötunnuksella. Uusi sähköyhtiö lähettää sinulle tilausvahvistuksen ja irtisanoo nykyisen sopimuksen puolestasi. Palvelumme huolehtii kaikesta sähkösopimuksen tekemiseen liittyvästä paperityöstä puolestasi.
   6. Uusi sähkösopimus astuu voimaan valitsemanasi päivämääränä.

   Lue asiakaskokemuksia ja kilpailuta sähkösi meidän kauttamme

   1. Seppo Tiirikainen

    Todella toimiva palvelu. Vertailu oli nopea ja kattava ja säästin paljon aikaa ja rahaa.

   2. Kari Mattila

    Toimi hyvin ,erittäin helppo vanhalle ukollekin.

   3. Sirpa Laaksonen

    Kesämökin sähkösopimuksen tekemiseen sain tarvittavan avun. Kiitos.

   Säästä sähkölaskussa joka kuukausi – Kilpailuta sähkö säännöllisesti

   Sähkön säännöllinen kilpailutus on tietoisen kuluttajan ratkaisu. Sähköyhtiöitä kannattaa vertailla aina määräaikaisen sopimuksen päättyessä, muuton yhteydessä ja muutoinkin vähintään vuosittain. Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voit kilpailuttaa sähkön useita kertoja vuodessa.

   Sähkön kilpailutus ja edullisimman sähköyhtiön valinta vertailumme avulla voivat pienentää sähkölaskuasi merkittävästi. Suurin hyöty, jopa tuhansien eurojen säästö, saavutetaan omakotitalouksissa, joissa on sähkölämmitys. Myös kaukolämmitteisissä kotitalouksissa ja kerrostaloissa asuvat voivat hyötyä sähkön kilpailutuksesta ja saavuttaa jopa satojen eurojen vuosisäästöt sähkölaskussa.

   VertaaEnsin.fi on kilpailuttanut suomalaisten sähkösopimuksia vuodesta 2020. Tarjoamme luotettavan, maksuttoman ja helppokäyttöisen palvelun sähkösopimusten vertailuun ja valintaan. Näistä syistä on järkevää kilpailuttaa sähkö palvelussamme:

   • + Vertaile johtavien sähköyhtiöiden tarjoukset.
   • + Ilmainen, puolueeton ja nopea sähkövertailu.
   • + Sähköt kotiin ja mökille parhaaseen hintaan - kauttamme saat joko saman tai edullisemman hinnan kuin suoraan sähköyhtiöltä tilattaessa.

   Asiakaspalvelumme auttaa sinua arkisin sopivan sähkösopimuksen valinnassa ja tekemisessä puhelinnumerossa 010 271 7291 klo 10—17. Puhelun hinta on 0 € + pvm/mpm.

   Vertaile eri sähköntoimittajien hintoja – Löydä paras sähkösopimus

   Sähköntoimittajat eli sähköyhtiöt tarjoavat kotitalouksille sähköä vaihtelevilla hinnoilla. Tästä syystä sähkön kilpailuttaminen ja hintojen vertailu voi kannattaa taloudellisesti. Hyödynnä hintavertailussa apuna sähkövertailusivustoja, kuten VertaaEnsin.fi:tä, tai tutustu manuaalisesti eri sähköntoimittajien tarjouksiin.

   Muista, että myös sopimusehdot ja toimitusehdot kannattaa vertailla sähköntoimittajan valinnassa hintatason lisäksi.

   Kilpailutuksella jopa 20 sentin säästö per kulutettu kWh

   Kesän lähestyessä sähkön hinta on kääntynyt voimakkaaseen laskuun. Silti sähkösopimusta hankkivan on syytä olla edelleen tarkkana. Tekemämme markkina-analyysin mukaan sähkönsä huhtikuun 2023 lopussa kilpailuttanut kuluttaja on voinut säästää jopa 20 senttiä/kWh valitsemalla vertailumme edullisimman sähkösopimuksen.

   Huhtikuun hintakehitystä tarkastellessa nousee esille kolme ajankohtaista ilmiötä:

   1. Edullisimpien sähkösopimusten hintataso on pysynyt vakaana. Siinä missä alkuvuoden hintaheilahtelut olivat paikoin hyvinkin voimakkaita, huhtikuussa hintataso on ollut hyvinkin stabiili.
   2. Sähkömarkkinat ovat elpymässä ja yhä useampi yhtiö kilpailee edullisimmasta sähkötarjouksesta
   3. Samanaikaisesti kaikkein kalleimpien sähkösopimustuotteiden hintataso on laskenut voimakkaasti.

   Tämä tarkoittaa kuluttajille isompaa valinnanvaraa kilpailukykyisesti hinnoiteltuja sähkösopimuksia.

   Edellä mainittuja tilastoja hyödyntäen olemme laskeneet, että pienessä opiskelijayksiössä sähkön kilpailutuksen avulla voi säästää jopa 200 € vuodessa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa kilpailutuksen avulla voi säästää jopa neljä tuhatta euroa vuodessa. Laskelma perustuu opiskelijatalouden kohdalla 1 000 kWh:n vuosikulutukseen, ja sähkölämmitteisen omakotitalouden kohdalla 20 000 kWh:n vuosikulutukseen. Kulutusluvut vastaavat taloustyypin keskimääräistä kulutusta. Keskimääräinen vuosikulutus vertailluilla sähkösopimuksilla on 5 000 kWh, tällöin säästöä kertyy jopa tuhat euroa vuodessa.

   Alla oleva kaavio kuvaa edullisimman ja kalleimman uuden sähkösopimuksen välistä hintaeroa vertailussamme viikkotasolla. 1.12.2022-30.4.2023 välisenä aikana sähkön arvonlisäverokanta oli alennettu ja tästä syystä sähkön kuluttajahinta oli 14 prosenttiyksikköä edullisempi kuin muuna seurantajaksona.

   Sähkön kilpailutus

   Lähde: VertaaEnsin.fi sähkövertailun markkinakatsaus, 5/2023

   Sähkön kilpailuttaminen tarjoaa huomattavasti suurempia taloudellisia säästöjä kuin pelkkä sähkönkulutuksen vähentäminen

   Sähkölaskun suuruuteen vaikuttavat pääasiassa sähkön hinta ja sähkön kulutuksen määrä. Sähkövertailumme vertailee säännöllisesti sähkönkulutuksen vähentämisen ja sähkön hinnan kilpailuttamisen säästövaikutuksia. Tulokset osoittavat toistuvasti, että sähkön hinnan kilpailutus alentaa sähkölaskun loppusummaa huomattavasti enemmän kuin pelkkä sähkön kulutuksen vähentäminen.

   Suomen sähkönsiirron kantaverkosta vastaavan Fingridin tuoreimman tilaston mukaan suomalaiset ovat leikanneet sähkönkulutustaan noin seitsemän prosenttia viimeisen vuosineljänneksen aikana edellisvuoteen verrattuna. Tämä on alentanut suomalaisten sähkölaskuja kulutusmuutoksen mukaisesti.

   Vertailupisteenä, sähkön kilpailuttaminen ja markkinoiden edullisimman sähkösopimuksen valitseminen voi johtaa jopa 35-65 % keskimääräisen säästön vuotuisessa sähkölaskussa. Alla olevat kuvaajat esittävät eri asuntotyyppien vuosittaisia sähkölaskuja erilaisilla sähkösopimuksen hintatasoilla ja sähkönkulutuksilla. Kuvaajat perustuvat vertailupalvelussamme kilpailutettujen sähkösopimusten hintatietoihin. Mukana tuloksissa ovat kaikki palvelussamme listatut sähkösopimustuotteet, lukuun ottamatta pörssisähkösopimuksia.

   Sähkön kilpailutus voi leikata 1 hengen kerrostaloyksiön (kaukolämpö) vuosittaista sähkölaskua keskimäärin 100-400€ kulutuksen määrästä ja vertailtavan sähkösopimuksen kWh-hinnasta riippuen. Kuvaaja päivitetty 3.5.2023) Sähkön kilpailutus voi leikata 2 hengen rivitaloasunnon (kaukolämpö) vuosittaista sähkölaskua keskimäärin 200-700€ kulutuksen määrästä ja vertailtavan sähkösopimuksen kWh-hinnasta riippuen. (kuvaaja päivitetty 3.5.2023) Sähkön kilpailutuksen vaikutus vuosittaiseen sähkölaskuun, 2h rivitalo sähkölämmitys, (kuvaaja päivitetty 3.5.2023) Sähkön kilpailutuksen vaikutus vuosittaiseen sähkölaskuun, 4h omakotitalo sähkölämmitys ja sauna, (kuvaaja päivitetty 3.5.2023)

   Lähde: VertaaEnsin.fi sähkövertailun markkinakatsaus, 2/2023

   Valitsemalla luotettavan sähkön kilpailuttajan saat parhaat tarjoukset ja säästät aikaa

   VertaaEnsin.fi on kilpailuttanut suomalaisten sähkösopimuksia vuodesta 2020. Tavoitteenamme on olla Suomen johtava kaupallinen kilpailutussivusto sähkösopimuksille. Asiakastyytyväisyyden ja positiivisten kokemusten varmistamiseksi tavoitteenamme on tehdä sähkösopimusten kilpailuttamisesta helppoa, läpinäkyvää ja turvallista.

   Yhteistyömme johtavien sähköntoimittajien kanssa takaa, että sähkövertailumme tarjoaa sinulle luotettavaa tietoa. Kaikki sähkövertailussamme mukana olevat sähköyhtiöt ovat sitoutuneet noudattamaan:

   • Sähkömarkkinalainsäädännön mukaisia velvoitteita,
   • Energiamarkkinaviraston määräyksiä, ja
   • Kuluttajansuojalain mukaisia velvoitteita.

   Kun kilpailutat sähkösi palvelussamme, näet päivittäin vaihtuvia tarjouksia ja hintatietoja eri sähköyhtiöiltä. Sähkövertailumme kautta voit löytää myös ainutlaatuisia tarjouskampanjoita ja hintaetuja, joita ei saa muista sähkövertailusivustoista. Voit ostaa sähkösi miltä tahansa vertailussamme mukana olevalta valtakunnalliselta tai alueelliselta sähköntoimittajalta, joka tarjoaa sopimustuotteitaan postinumeroalueellasi.

   Edellä mainitun peruskriteeristön lisäksi sähkön kilpailuttamisessa kannattaa huomioida markkinatilanne. Alla listaamme sähkövertailumme asiantuntijoiden nostot ajankohtaisista tekijöistä, jotka kannattaa huomioida sähkövertailua tehtäessä. Näiden seikkojen huomioiminen auttaa sinua valitsemaan parhaan sähkösopimuksen tällä hetkellä.

   Vertaa sähkön hintatasoa nykyhetkeen – älä katso menneeseen

   Huomioi, että sähkön tämänhetkinen hintataso poikkeaa huomattavasti historiallisesta hintatasosta. Tästä syystä sopimuksia vertaillessa kannattaa keskittyä nimenomaan nykyhetken hintatasoon. Suomen sähkönsiirron kantaverkosta vastaavan Fingridin ennusteen mukaan sähkön hinnan odotetaan pysyvän tavallista korkeammalla tasolla myös vuodet 2023 ja 2024. Kevät- ja kesäkaudella 2023 kWh-hinta voi laskea, kun taas syys- ja talvikaudella hintaennusteet ovat korkeammat. Lyhytkestoisen poikkeustilanteen sijaan tämänhetkistä markkinatilannetta kannattaa tarkastella uutena normina.

   Sähkön hintamuutokset ovat nykyään rajumpia, hankalammin ennustettavia ja lyhytkestoisempia. Kuluttajalle tämä muutos näkyy jopa päivittäin muuttuvina sopimushintoina. Tuoreimmat hintatiedot ja uusimmat tarjoukset saat näkyville kilpailuttamalla sähkösi palvelussamme säännöllisesti.

   Jos haluat säästää nykyisessä sähkölaskussasi, kannattaa sinun vertailla saatavilla olevia sähkösopimuksia nykyiseen sähkösopimukseesi. Tämä voi tuntua työläältä, mutta pienikin hintaero voi auttaa saavuttamaan huomattavia taloudellisia säästöjä pitkällä aikavälillä. Muista, että sähkön kilpailuttaminen tai sähkösopimuksen vaihtaminen ei ole vaikeaa, vaan voit löytää edullisemman vaihtoehdon jo muutamassa minuutissa.

   Erilaisia sähkösopimuksia ja valinnanvaraa on tarjolla aiempaa vähemmän

   Sähköyhtiöt pyrkivät minimoimaan riskejään sähkömarkkinoiden epävakauden kasvaessa. Käytännössä tämä näkyy normaalitilannetta suppeampana valikoimana sähkösopimuksia. Esimerkiksi useat pienemmistä sähköyhtiöstä on asettaneet rajauksia, joiden perusteella sähköä myydään vain oman palvelualueensa asiakkaille. Samanaikaisesti pörssisähkösopimusten ja määräaikaisten sähkösopimusten valikoimasta on tullut aiempaakin kilpaillumpi, ja useat sähköyhtiöt ovat tuoneet markkinoille hybridisopimuksia, jotka yhdistävät pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen parhaita puolia.

   Kuluttajan kannalta tässä tilanteessa olennaisinta on tuntea omat kulutustottumuksensa ja pyrkiä valitsemaan niihin mahdollisimman hyvin soveltuva sähkösopimus. Asiakaspalvelumme auttaa sinua sopivan sähkösopimuksen valinnassa puhelinnumerossa 010 271 7291 (ma-pe klo 9-17, puhelu 0 € + pvm/mpm).

   Oman sähkönkulutuksen tunteminen on entistäkin tärkeämpää

   Uuden sähkösopimuksen hankkimisen yhteydessä moni pohtii, millainen sähkösopimus olisi paras valinta. Kannattaako valita kiinteähintainen sähkösopimus pariksi vuodeksi? Vai olisiko pörssisähkösopimus kenties parempi valinta? Tulevaisuuden ennustaminen on aina hyvin hankala asia, ja tästä syystä suosittelemmekin sähkösopimuksen valinnassa keskittymään niihin asioihin mitkä ovat omassa hallinnassa ja tekemään päätöksen sähkösopimuksesta näiden tekijöiden perusteella. Kuinka paljon sähkönkulutuksesi on ja mihin vuoden/kellonaikoihin kulutushuiput ajoittuvat? Entä jos sähkön hinta nousisi viisinkertaiseksi tarjotusta hinnasta puoleksi vuodeksi, miten taloutesi selviäisi?

   Millainen sähkösopimus sitten tulisi valita kulutuksen perusteella? Hyvä nyrkkisääntö on:

   • Jos arvostat taloudellista vakautta, mutta et tunne ja hallitse sähkönkulutustapojasi perusteellisesti valitse kiinteähintainen sähkösopimus joko määräaikaisella tai jatkuvalla kestolla.
   • Jos taloudessasi on joustovaraa ja pystyt ohjaamaan kulutustapojasi, pörssisähkö on hyvä valinta.

   Kilpailuttaisinko sähkön vai sähkösopimuksen?

   Vaikka puhekielessä käytetään käsitteitä "sähkön kilpailutus" ja "sähkösopimuksen kilpailutus" usein päällekkäin, termien välillä on tärkeä ero:

   Sähkön kilpailutus pyrkii löytämään edullisimman sähkön sopimustyypistä ja muista yksityiskohdista riippumatta.

   Sähkösopimuksen kilpailutus pyrkii kokonaisvaltaisesti parhaan sähkösopimuksen valintaan, vaikka lyhytkestoisesti tarkasteltuna sähkösopimuksen hinta ei olisikaan aivan edullisin. Sähkövertailumme avulla eri sopimustyyppien, kuten kiinteähintaisten tai pörssisähkösopimusten vertailu on helppoa.

   Vältä riskit, ja kilpailuta sähkö tai sähkösopimus onnistuneesti

   Pohjimmiltaan sähkön tai sähkösopimuksen kilpailuttaminen on erittäin helppo ja yksinkertainen toimenpide. Tästä huolimatta kilpailuttaminen sisältää muutamia riskitekijöitä, joiden tunnistaminen ja huomioon ottaminen on tärkeää. Vaikka Suomen kuluttajansuojalaki on hyvin vahva ja suojelee kuluttajaa kattavasti erilaisissa ongelmatilanteissa, on sekin voimaton, jos kuluttaja on hyväksynyt "huonon" sähkösopimuksen tai kuluttaja on ohittanut sopimustekstissä listatut riskitekijät sillä ajatuksella, että riskit eivät koskaan toteudu.

   Tunnista kampanjahinnoittelu

   Edullisin sähkö löytyy usein nk. kampanjahinnoitelluista tarjouksista. Etenkin tällöin on olennaista tarkistaa, onko tarjouksessa olevan sähkösopimuksen hinnoittelu kiinteä vai vaihtuva, millä ajanjaksolla kampanjahinta on voimassa, ja millaiseksi sähkön hintataso ja sopimustyyppi muuttuvat, kun kampanjasopimus aikanaan päättyy.

   Uuden sähköyhtiön palvelutaso ja asiakaspalvelu voi poiketa aiemmasta

   Huoli ja stressi ovat yleisiä ilmiöitä, kun sähköyhtiöön pitäisi saada yhteys nopeasti, mutta kaikki asiakaspalvelun linjat ovat varattuja. Sähköyhtiöiden asiakaspalveluiden resurssit ovat hyvinkin vaihtelevia - suuret yritykset tarjoavat asiakkailleen sovelluksia kulutuksen ja laskutuksen hallintaan, 24/7 asiakaspalvelua useissa eri kanavissa ja vaihtoehtoisia laskutustapoja. Pienemmillä sähköyhtiöillä palvelut ja resurssit ovat usein rajatumpia - asiakaspalvelu voi olla avoinna vain arkisin ja laskutuskin voi tapahtua perinteisesti paperilaskulla. Tästä syystä kilpailutuksen aikana on tärkeätä arvioida omaa tarvetta palveluille.

   Tunnista piilokustannukset ja varaudu myös odottamattomaan

   Harva jaksaa lukea sähkösopimuksen sisältöä perin pohjin, vaikka se voisi olla erittäin hyödyllistä. Sähkösopimuksen ehdot määrittävät hyvinkin tarkkaan mitkä ovat asiakkaan ja sähköyhtiön oikeudet ja velvollisuudet, ja mitä erilaiset palvelut maksavat kussakin sähköyhtiössä. Esimerkiksi jos määräaikaisen sähkösopimuksen haluaa lopettaa muuten kuin muuton kautta, voivat eri sähkösopimuksissa olevat kulut vaihdella jopa tuhansilla euroilla. Tästä syystä onkin tärkeätä tutustua tarjouksen yksityiskohtiin huolella. Vertailumme tulokset ottavat sähkön kuluja laskiessa huomioon peruskulut (mahdollinen kuukausittaisen perusmaksu ja sopimuksen avausmaksu), mutta eivät muita kustannuksia.

   Tunnista oman taloutesi jousto, varaudu sähkömarkkinoiden epävarmuuteen

   Erilaisia sähkösopimustuotteita on lukemattomia. Edullisinta sähköä metsästäessä on hyvä huomioida eri hinnoittelumallien käyttäytyminen pitkällä ajanjaksolla ja pyrkiä tunnistamaan oman talouden joustovara suhteessa hinnoittelumallin riskeihin. Ennustettavuutta sähkölaskuihin saa sitomalla itsensä kiinteään sopimushintaan pitkäkestoisesti. Vastaavasti pörssisähkön voimakkaatkin heilahtelut saattavat tuoda mukanaan sekä nopeita ja lyhytkestoisia jättisäästöjä tai -kuluja. On hyvä muistaa, että tällä hetkellä halvin sähkösopimus voi toisenlaisessa markkinatilanteessa muuttua hyvinkin kalliiksi, tai että tällä hetkellä kallis sopimustyyppi voi muuttua nopeasti edulliseksi. Sähkömarkkinoiden tulevaisuutta on hyvin hankala ennustaa, sen sijaan jokainen kuluttaja voi omilla valinnoillaan päättää millaisia riskejä he ovat valmiita ottamaan.

   Tietoa sähkönsiirron kilpailuttamisesta ja siirtomaksuista Suomessa

   Sähkönsiirron kilpailuttaminen ei ole mahdollista Suomen markkinoilla, joten kuluttajien on tyydyttävä alueellisen verkkoyhtiön tarjoamaan siirtohintaan. Kuluttajat voivat kuitenkin vaikuttaa omaan sähkönkulutukseensa ja sitä kautta siirtohinnan kokonaiskustannuksiin.

   Sähkönsiirtomaksu koostuu kolmesta eri osasta: kuukausittaisesta perusmaksusta, sähkönsiirron mukaisesta kulutusmaksusta ja veroista. Siirtomaksuilla katetaan vastuullisen sähkönsiirron rakentaminen, ylläpito ja käyttö. Vaatimuksina siirtoverkon rakentamiselle ovat turvallisuus, tehokkuus ja ympäristöystävälliset kestävät arvot. Verkkoyhtiön on myös noudatettava tiukkoja turvallisuusmääräyksiä ja toimittava nopeasti mahdollisten häiriöiden sattuessa.

   Sähkönsiirtomaksut ovat nousseet Suomessa viime vuosina keskimäärin noin 2–3 prosentin vuosivauhtia. Tämä johtuu pääasiassa investoinneista sähköverkkoihin. Viranomaisten rooli on valvoa, että hinnankorotukset ovat perusteltuja ja kohtuullisia. Lisäksi viranomaiset varmistavat, että verkkoyhtiöt noudattavat vastuullisuusperiaatteita toiminnassaan.

   Sähkön kilpailutus – Usein kysyttyä

   Mitä sähkön kilpailutus tarkoittaa?

   Sähkön kilpailutus tarkoittaa tarjousten pyytämistä useammalta eri sähköyhtiöltä. Kilpailutuksen tavoitteena on suorittaa vertailu ja löytää joko edullisin tai muilta ehdoiltaan paras sähkösopimus. Palvelussamme voit kilpailuttaa ja vertailla tarjouksia eri sähköyhtiöiden ja sähkösopimustyyppien kesken. Näet yhdellä haulla johtavien sähköyhtiön päivän parhaat tarjoukset.

   Sähkön kilpailutus eroaa normaalista sähkösopimuksen vaihtamisesta siten, että kilpailutuksen tavoitteena on tietoisesti löytää markkinoiden paras sähkösopimus. Tähän päästään vertailemalla mahdollisimman laajaa valikoimaa sähkösopimuksia keskenään.

   Sähkön kilpailutuksen jälkeen voit seurata saavutettujen säästöjen kertymistä vertailemalla sähkölaskuasi edeltäviin sähkölaskuihin. Huomaa, että säästöt vaihtelevat sähkönkulutuksesta mukaan.

   Miten usein sähkön voi kilpailuttaa?

   Jos nykyinen sähkösopimus on voimassa toistaiseksi, on sähkön kilpailutus mahdollinen milloin tahansa. Paikallinen verkkoyhtiö voi kuitenkin laskuttaa sähkömittarin lukemisesta, jos vaihdat sähkön myyjää useammin kuin kerran vuodessa.

   Jos sähkösopimus on määräaikainen, voi sähkön kilpailuttaa vain määräajan päättyessä tai muuton yhteydessä (lue lisää aiheesta sähkön kilpailuttaminen muuton yhteydessä). Käytännössä tämä tarkoittaa, että sähkön kilpailutus on mahdollista 1–2 vuoden välein.

   Mitä sähkön kilpailutuksessa tulee huomioida hinnan lisäksi?

   Sähkön kilpailutuksen tärkein valintakriteeri on yleensä hinta, mutta myös sähkön tuotantotapa ja sähköyhtiön luotettavuus ovat merkittäviä tekijöitä. Tämän vuoksi myös sähkövertailussamme näkyvät tarjoukset on listattu arvioidun vuosikustannuksen mukaisessa hintajärjestyksessä. Pystyt rajaamaan ja suodattamaan sähkösopimuksia myös seuraavilla kriteereillä:

   • sähkön tuotantotapa - lähtökohtaisesti vertailumme listaa kaikki sähkösopimukset tuotantotavasta riippumatta. Halutessasi voit vertailla kuitenkin vain sinun arvomaailmasi mukaisilla tuotantotavoilla tuotettua sähköä. Yleisimmät rajaukset ovat tietenkin aurinkosähkö ja tuulisähkö.
   • sähkösopimuksen ehdot ja tyyppi - voit kilpailuttaa sähkösopimuksia niiden tyypin (määräaikainen, toistaiseksi, sekä pörssisähkö) perusteella. Kunkin vertailumme tuloksissa olevan sähkösopimuksen esittelykortti tarjoaa sinulle kattavan tietopaketin yksittäisen sähkötarjouksen tarkemmista ehdoista.
   • sähköyhtiön asiakaspalvelu - sähkösopimuksen esittelykortti sisältää tietoa mm. laskutustavoista ja mahdollisista sovelluksista. Kaikki vertailussamme mukana olevat sähköyhtiöt tarjoavat asiakaspalvelua suomeksi.
   • .

   Voiko sähkönsiirron osuuden kilpailuttaa?

   Sähkön siirtohintaa ei ole mahdollista kilpailuttaa, sillä sähkönsiirtoyhtiö määräytyy aina asuinpaikan perusteella. Sähkön kilpailutus on mahdollista vain kuukausittaisen perusmaksun ja/tai kulutuspohjainen kWh-hinnan osuudelle.

   Miten palvelunne eroaa Energiaviraston kilpailutuspalvelusta?

   Suomen johtavana kaupallisena sähkövertailupalveluna pyrimme tarjoamaan ainutlaatuisia tarjouksia ja etuja vertailupalvelumme käyttäjille. Sähköyhtiöiden tarjoamat kampanjaedut ovat saatavissa ainoastaan palvelumme kautta solmituissa sähkösopimuksissa rajatun ajanjakson. Esimerkkejä neuvottelemistamme tilaajaeduista ovat esim. alennettu sähkösopimuksen perusmaksu tai alennettu kWh-hinta sopimuskaudeksi. Pyrimme siihen, että vertailumme jokaisessa tuoteryhmässä olisi tarjolla vähintään yksi ainutlaatuinen kampanjaetu, jota ei saa mistään muusta palvelusta.

   Energiaviraston ylläpitämässä vertailupalvelussa listataan ainoastaan sähköyhtiöiden yleisesti tarjolla olevia sähkösopimukset listahinnoilla. Kampanjatuotteita ja erikoistarjouksia ei huomioida Energiaviraston vertailupalvelussa.

   Suomessa on em. lisäksi useita muitakin sähkön hintavertailusivustoja, joiden kautta voit kilpailuttaa sähkön. Sähkön vertailusivustoa valittaessa kannattaa varmistaa, että sähkövertailussa on mukana laaja valikoima sähköyhtiöitä ja että tarjouksia vertaillaan riippumattomasti. Näin saat luotettavan kuvan eri vaihtoehdoista ja voit tehdä parhaan päätöksen. Samalla kannattaa tutustua millaista palautetta asiakkaat ovat antaneet vertailusivustojen käytön helppoudesta ja kuinka sivusto käsittelee henkilökohtaisia tietojasi.

   Kuinka usein hintatietoja päivitetään?

   Päivitämme sähkösopimuksien ehdot, hinnat ja saatavuustiedot joka arkipäivä. Voit siis luottaa siihen, että palvelussamme listatut tarjoushinnat ja tiedot ovat aina ajan tasalla.

   Mistä saan lisätietoa?

   Lisätietoa eri sähkösopimustyypeistä ja niiden soveltuvuudesta erilaisiin kotitalouksiin ja asuntotyyppeihin löydät Sähkösopimukset sivulta. Sivulla listataan myös kuluneen kuukauden edullisimmat sähkösopimukset sopimustyypeittäin.

   Lisätietoa sähkön kilpailuttamisesta muuton yhteydessä löydät Sähkösopimus ja muutto sivulta. Linkin takaa löydät mm. muuttajan kalenterin ja muistilistan - kummatkin sisältävät tärkeää tietoa päivämääristä, oikeuksista ja velvollisuuksista kun kilpailutat sähkön muuton yhteydessä.

   Ajankohtaista lisätietoa sähkön hinnasta, sähkön hinnoittelusta ja sähkömarkkinoiden tilanteesta löydät Sähkön hinta sivulta. Sivulla esitetään mm. päivittäin muuttuva keskimääräinen sähkön kWh-hinta kilpailutetuille sähkösopimuksille.

   Myös asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiisi puhelinnumerossa 010 271 7291 klo 10—17. Puhelun hinta on 0 € + pvm/mpm.

   Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

   Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.