Menu
Soita
Soita 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Olet kirjautunut ulos.

Lähetämme sinulle sähköpostitse ohjeet kuinka nollaat salasanan.

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Laina on lainanantajan ja lainanhakijan välinen sopimus, ja tarkoittaa rahavelkaa. Lainassa voi olla panttina jokin vakuus, mutta laina voi olla myös vakuudetonta. Laina on siis velkarahaa, joka on maksettava takaisin, yleensä korkojen kera. Korko on etukäteen sovittu osuus lainasummasta. Pankit ja rahoituslaitokset myöntävät lainaa, ja perivät usein koron lisäksi muitakin kustannuksia. Jotta saat edullisimman lainan, on eri lainojen vertailu tärkeää.

Oikean lainan löytämiseksi, tulee hakijan arvioida haettavan lainan määrää, maksuaikaa sekä mietittävä sopivaa lainatyyppiä. Pankit tarjoavat usein vakuudellista lainaa pienellä korolla, ja se sopii hyvin esimerkiksi asuntolainoihin ja muihin suuriin sijoituksiin tai hankintoihin. Vakuudellinen laina tarkoittaa sitä, että hakija antaa lainan vastineeksi vakuuden, minkä tarkoitus on suojata lainanmyöntäjää mahdollisilta luottotappioilta.

Mikäli kyseessä on pienemmän hankinnan rahoittaminen, tai lainanhakija ei halua tai pysty antamaan vakuuksia haettavalle lainasummalle, tarjoavat pankit ja rahoitusyhtiöt myös vakuudettomia lainoja. Vakuudettoman lainan hakeminen ei yleensä edellytä pankissa käymistä, vaan hakeminen onnistuu netissä. Pankit vaativat usein asiakkuutta eivätkä myönnä lainaa muille kuin omille asiakkailleen. Muut rahoitusyhtiöt ja lainantarjoajat kuin pankit myöntävät lainaa käytännössä kaikkien pankkien asiakkaille, kunhan luottotiedot ovat kunnossa ja hakija täyttää lainaehdot. Vakuudettomia lainoja kutsutaan yleensä kulutusluotoiksi. Kulutusluotot ovat joko kertaluottoja ja tai joustoluottoja. Joustoluotto tarkoittaa, että lainanhakija saa käyttöönsä tietyn määrän luottoa tilille, jolta hän voi nostaa luotto osissa tarvittaessa, myönnetyn luottosumman sallimissa rajoissa. Kertalainan saa nimensä mukaisesti kerralla tilille. Joustoluotto voi olla sopiva vaihtoehto silloin kun kokonaiskustannuksia rahoitettavalle kohteelle on vaikea arvioida: voit nostaa joustoluottoa käyttöön yleensä ilman uutta hakemusta ja luotto vapautuu uudelleen käyttöösi, kun se maksetaan pois. Kulutusluotto on oikeastaan kattotermi vakuudettomille lainoille. Myös pikalainat ovat kulutusluottoja, mutta laina-aika on tyypillisesti lyhyt ja lainasummakin pieni.

Erityyppisillä lainoilla on hyvät ja huonot puolensa. Vakuudellisten lainojen etuna on, että lainaa saa matalammalla korolla, sillä pankki on saanut jonkin vakuuden vastineeksi lainalle. Pankin myöntävät kuitenkin myös melko edullista lainaa pienellä korolla, mikä on usein kiinteäkorkoista ja korko on melko alhainen siitä syystä, että pankki myöntää myös vakuudetonta lainaa vain omille asiakkailleen. Pankeilla on siten tarkat tiedot lainanhakijasta ja riskiprofiilista, ja lisäksi ehdot voivat olla tiukat. Lainahakemus saatetaan silti hylätä, vaikka olisit kyseisen pankin pitkäaikainen asiakas. Tyypillisiä syitä lainahakemuksen hylkämiseen voit katsoa täältä. Muiden rahoituslaitoisten kuin pankkien tarjoamissa vakuudettomissa lainoissa ehdot ovat usein samankaltaiset kuin pankkien tarjoamissa lainoissa (täysi-ikäisyys tai muu ikäraja, säännölliset tulot, asuinpaikka Suomessa), mutta lainaa varten voit olla minkä tahansa pankin asiakas, ja pystyt hakemaan lainaa helposti netistä.

Suomen lainamarkkinoilla on useita kymmeniä lainantarjoajia, minkä vuoksi lainat on tärkeää muistaa kilpailuttaa ja vertailla. Tunnetuimpia pankkeja, jotka tarjoavat kuluttajille lainaa sekä konttoriverkoston ympäri Suomea ovat esimerkiksi Nordea, OP, Danske Bank, Aktia ja Handelsbanken. Muita rahoituslaitoksia ja lainantarjoajia ovat esimerkiksi Bigbank, Santander, Euroloan, Luottoraha, Nopsalaina, Credit24, Risicum, OK Money ja Bank Norwegian. Näillä lainantarjoajilla ei ole tyypillisesti fyysisiä asiakaspalvelupisteitä tai konttoreita, vaan palvelu tapahtuu sähköisesti netissä. Vakuudettomien lainojen summa vaihtelee tyypillisesti 1000 eurosta jopa 50 000 euroon, mutta useimmat lainantarjoajat myöntävät lainaa hieman vähemmän, maksimissaan n.10 000 euroon asti. Lainasumman lisäksi laina-aika vaihtelee tarjoajien välillä, ja takaisinmaksuaika suurelle lainasummalle voi olla useita vuosia. Kun laina-aika pitenee, niin samalla kustannukset myös kasvavat. Korkoa kertyy nopeasti kuitenkin jo lyhyemmälläkin ajalla ja pienellä summalla, joten lainantarjoajia ja lainatuotteita kannattaa vertailla. Joissakin tapauksissa lainaa voi saada kuitenkin ilman korkoa tai kuluja. Esimerkiksi jotkut pikavippiyritykset tarjoavat uusille asiakkaille ensimmäisen kuukauden ajan pikavipin ilman korkoa.

Rahoitusvertailumme lainalaskurin avulla voit kätevästi määrittää ja laskea itsellesi parhaan lainan pienellä korolla. Määrittele ensin lainan käyttötarkoitus (esimerkiksi remontti tai auto), haettava lainasumma ja laina-aika, työsuhteesi ja palkkasi, siviilisäätysi sekä nykyiset asiakassuhteesi pankkeihin Suomessa, ja näet sinulle parhaiten sopivat lainavaihtoehdot. Lainalaskurin tuloksia on helppo vertailla esimerkiksi koron, kustannusten, todellisen vuosikoron sekä maksuajan perusteella. Näin löydät itsellesi edullisimman ja sopivimman vaihtoehdon. Lainan todellinen vuosikorko kannattaa ehdottomasti tarkistaa, sillä se kertoo lainan kokonaiskustannukset muutettuna vuotuiseksi koroksi. Lainavertailussamme todelliseen vuosikorkoon on aina sisällytetty kaikki lainaan liittyvät kustannukset. Muista kuitenkin, että lyhyen laina-ajan kustannukset tulevat parhaiten esiin lainan kokonaiskustannuksessa. Näytämme vertailussamme myös tämänhetkiset tarjoukset sekä mm. tervetuliaisedut uusille asiakkaille. Vertaile rahoitusvaihtoehdot ja löydä paras laina.

Mieti ensin, miten paljon haluat lainata ja millä aikataululla pystyt maksamaan lainasi takaisin. Muista kuitenkin, että jotkut lainanmyöntäjät määrittelevät hinnoittelun hakijakohtaisesti. Lainansaantiin vaikuttavat luottotietosi, ja lisäksi mm. tulosi ja ikäsi voivat vaikuttaa lainan korkoon ja kustannuksiin. Esimerkiksi vertaislainoissa lainanmyöntäjä määrittelee hakijalle ns. Riskiluokituksen, minkä perusteella lainan korko ja muut kustannukset muodostuvat.

Parhaimman lainatarjouksen valinta voi olla vaikeaa, joten kannattaa tutustua eri tuotteisiin ja niiden kustannuksiin huolella. Jotkin rahoitusyhtiöt saattavat mainostaa tarjoavansa esimerkiksi täysin korotonta lainaa, mikä tarkoittaa usein, että silloin lainassa on muita kuluja kuten suuret nosto- tai avausmaksut tai kuukausittainen tilinhoitokulu. Puolestaan lainat, jotka mainostavat etteivät peri kuukausittaisia tilinhoitomaksuja tai nostokuluja, saattavat sisältää suhteellisen korkean koron. Varsinkin pienissä lainasummissa kiinteät nosto- ja laskutuskulut nousevat suhteellisen suuriksi kustannuseriksi. Suurissa lainasummissa on taas tärkeämpää kiinnittää huomiota korkoon ja lainan voi ottaa pitkällä maksuajalla.

Kun olet löytänyt itsellesi sopivimman lainavaihtoehdon vertailustamme, on hakeminen helppoa: painamalla "jatka" -nappia ja pääset suoraan lainanmyöntäjän sivuille, jossa voit tehdä hakemuksen tai ottaa yhteyttä pankkiin ja tutustua tarkemmin lainatuotteeseen. Löydät lainantarjoajien sivuilta myös lisää tietoa kyseisestä lainatuotteesta.

Muista, että lainarahalla tehtäviä hankintoja tulee harkita huolella, ettei joudu ongelmiin takaisinmaksun kanssa. Jos omat rahat eivät riitä, kannattaa aina pohtia tarvitsetko kyseistä hankintaa niin kovasti, että säästäminen ei voi odottaa ja hankinta on tehtävä lainarahalla. Suuria hankintoja ja menoeriä kuten auton ostoa tai remontin tekoa on perusteltua ja järkevää rahoittaa lainarahalla, jos auton tai remontin tarve on välttämätön esimerkiksi työssäkäynnin tai asumisen kannalta. Remonttikustannukset sekä auton hinta on tyypillisesti useita tuhansia euroja, eikä monella ole sellaisia säätöjä tallessa. Ylimääräisiä arjen hankintoja tai huvitteluja ei kuitenkaan missään nimessä kannata maksaa lainarahalla. Tärkeintä on tehdä selväksi, onko harkinta oikeasti tarpeellinen ja kestääkö oma taloustilanne lainan takaisinmaksun.

Laina-aika tulee myös mitoittaa realistiseksi itselleen. Jos lainan takaisinmaksun kanssa tulee ongelmia, on kannattavinta ottaa heti yhteyttä lainantarjoajaan ja neuvotella itselleen uusi maksuaikataulu. Velkaantuneisuus on nykypäivänä yhtä tyypillisempää ja maksuhäiriömerkintöjen määrät kasvavat Suomessa tasaisesti. Takaisinmaksusuunnitelma on hyvä olla valmiina jo lainan hakuvaiheessa, mutta sitä ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä. Älä kuitenkaan aseta itsellesi liian tiukkaa aikataulua, ettei maksamisen kanssa tule ongelmia. Jos pystyt maksamaan lainan aiemmin pois, se on aina mahdollista. Maksusuunnitelman lisäksi on hyvä budjetoida myös muut menot ja karsia turhia kuluja. Myöskään lisätulojen hankkimisesta ei ole haittaa: ehkäpä voisit tehdä hieman ylityötunteja, vuokrata asuntoa tai huonettasi AirBnbssä, tai myydä vanhoja käyttämättömiä vaatteita ja tavaroita esimerkiksi huuto.netissä. Voit käyttää budjetin suunnitteluun esimerkiksi excel-taulukkoa. Budjetointi on aina fiksua, vaikka sinulla ei olisikaan lainaa maksettavanasi.