Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Laina nopeasti ja luotettavasti. Vertaa ja löydä halvin korko.

Tee lainavertailu alle 2 minuutissa, voit saada rahat tilille jopa saman päivän aikana

 • Instant Hae ja vertaile lainaa 500 - 60000 €
 • Rocket Lainavertailu ei sido sinua mihinkään
 • Badge Voit saada yli 23 eri pankin lainatarjouksen

Laske lainan kuukausierä

20000 €
120 kk
Arvioitu kuukausierä: 0 € 8 5 0
Vertaile lainoja ilmaiseksi Miten lainalaskuri toimii?
 • Instant Hae ja vertaile lainaa 500 - 60000 €
 • Rocket Lainavertailu ei sido sinua mihinkään
 • Badge Voit saada yli 23 eri pankin lainatarjouksen

Näin haet ja vertailet lainaa

Täytä hakemus

Täytä hakemus

Täytä tietosi vertailua varten. Tämä ei sido sinua mihinkään.

Kilpailutamme rahoituslaitokset

Kilpailutamme rahoituslaitokset

Kilpailutamme yli 22 pankkia ja rahoituslaitosta alle minuutissa.

Vertaile tarjoukset

Vertaile tarjoukset

Vertaile saamasi henkilökohtaiset tarjoukset ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

["hero_section","three_steps_refresh","cta_sticky_banner","topic_introduction","provider_logo_refresh","faq_refresh","articles","newsletter_subscription"] Vertaile ja löydä sinulle edullisin laina. Lainahakemuksen teko on helppoa ja nopeaa.

Lainaa helposti elämän tärkeisiin hankkeisiin

Vertaa lainoja ja löydä sinulle paras laina avullamme. VertaaEnsin.fi lainavertailu on auttanut yli 300000 suomalaista säästämään rahaa vertailemalla parhaat lainat. Kauttamme voit vertailla lainojen kuluja ja hakea lainaa esimerkiksi lainojen yhdistämiseen, auton, veneen tai remontin rahoittamiseen. Avullamme voit vertailla useita vakuudettomia lainoja yhdellä hakemuksella.

VertaaEnsin.fi lainavertailun edut:

 • Säästät aikaa. Lainahakemuksen tekeminen kestää vain muutaman minuutin.
 • Lainapäätös rahoituslaitokselta tulee jopa kahdessa minuutissa. Saat lainatarjoukset suoraan näkyville palvelustamme ilman erillistä yhteydenottoa pankkeihin.
 • Säästät rahaa vertaamalla, kun voit löytää parhaan vaihtoehdon sinulle.
 • Vertailemme yli 20 eri vaihtoehtoa, saat sopivat vaihtoehdot sinun tarpeisiisi.
 • Palvelu on ilmainen, eikä velvoita ottamaan lainaa.
 • Vertailu esittää selkeästi monimutkaiset rahoitustuotteet.
 • Lainavertailu ei ole sitova, ennen kuin valitset ja allekirjoitat sopimuksen.

Lainaa helposti elämän tärkeisiin hankkeisiin

Pankit, joiden lainat vertailemme

Vertailemme esimerkiksi nämä pankit puolestasi

Mikä on laina?

Laina on velkasopimus kuluttajan ja rahoitusyhtiön, pankin tai luottolaitoksen välillä. Velkaan kuuluu pääoma, korko ja mahdolliset kulut. Korko on velan hinta, johon kuuluu pankin veloittama marginaali sekä viitekorko.

Velan kulut liittyät taas lainan avausmaksuun tai kuukausittaiseen tilinhoitomaksuun. Velan korko ja kulut sovitaan erikseen lainasopimuksessa.

Lainatuote voi olla seuraavanlainen:

 • Lainasumma: 6000 €
 • Kolmen vuoden eli 36 kuukauden takaisinmaksuaika
 • Korko: 8 %, Avausmaksu: 0 €, Tilinhoitomaksu: 5 €
 • Kuukausierä: 193 €
 • Kustannukset: 949 €
 • Maksettavaa yhteensä: 6949€
 • Todellinen vuosikorko on 10.20 %

Tällainen luotto on yleensä vakuudeton, joten et tarvitse takaajia tai vakuuksia, kun haet lainaa.

Lainan korko, kustannukset ja laina-aika

Korko tarkoittaa rahan hintaa, eli lainan ottamisen yhteydessä korvausta, jonka lainanottaja maksaa lainasta lainantarjoajalle. Yleensä lainan korosta puhuttaessa tarkoitetaan nimelliskorkoa. Nimelliskorko käsittää ainoastaan luoton marginaalikoron ja viitekoron, kun taas todellinen vuosikorko käsittää myös muut kulut.

Lainanottajan kannattaakin kiinnittää huomiota etenkin todelliseen vuosikorkoon, jossa on otettu huomioon lainan muut kustannukset. Muita mahdollisia kustannuksia ovat esimerkiksi avausmaksu, mahdollinen kuukausittainen tilinhoitopalkkio tai lainan järjestelypalkkio.

Lainatyyppejä ja summia on erilaisia ja niiden hakuprosessit poikkeavat toisistaan. Vakuudellinen laina on yleensä koroltaan edullisempi, kun taas vakuudettoman lainan saa usein nopeasti tilille.

Korkokustannukset lasketaan yleisesti seuraavalla kaavalla:

Lainan korko = (Lainapääoma x Vuosikorko x Aika vuosina) / 100

Kaava sisältää ainoastaan lainan korkokustannuksen kokonaisuudessaan, ei korkovaihteluita tai muita lainakuluja, kuten tilinavausmaksu, tilinhoitomaksu.

Vertaillessasi lainoja VertaaEnsin.fi:n palvelussa näet nimenomaan lainojen kokonaiskustannukset, eli koron, sekä muut kulut. Näin saat kokonaisvaltaisen kuvan lainantarjoajien tuotteista ja varmistut että kyseessä on kokonaiskustannuksiltaan edullinen laina.

Laina-aika tarkoittaa otetun lainan takaisinmaksuaikaa. Laina-ajan voi räätälöidä itselleen sopivaksi kuukausierää ja kuluja silmälläpitäen. Laina-aika määrittelee myös pitkälti kuukausierän, sekä lainasta aiheutuvat kokonaiskustannukset. Pitkällä laina-ajalla kuukausierää saa pienennettyä, mutta velasta kertyvien kokonaiskustannusten määrä kasvaa.

Jos harkitsee lainaa pitkällä maksuajalla, tulee ottaa huomioon, että kustannuksia saattaa kertyä jo muutamalla lisävuodella huomattavasti. Jos kuitenkin oma tilanne vaatii lainaratkaisun pitkällä maksuajalla, kannattaa luoton hakemiseen perehtyä hyvin etukäteen.

Alla olevassa taulukossa on havainnollistettu maksuajan vaikutusta lainan lopullisiin kustannuksiin. Esimerkissä on käytetty 8% korkoa ja 5 euron tilinhoitomaksua.

Maksuajan vaikutus lainan kustannuksiin
Lainasumma Laina-aika Kuukausierä Takaisinmaksu yhteensä
10 000 € 2 vuotta 457 € 10 968 €
10 000 € 4 vuotta 249 € 11 952 €
10 000 € 6 vuotta 180 € 12 960 €
10 000 € 8 vuotta 146 € 14 016 €
 

Koroissa ja kustannuksissa voi säästää tutustumalla lainatarjousten kustannus- ja korko eroihin. Lainan lyhennys on pystyttävä ottamaan huomioon omassa taloudessa niin kauan, kuin velkaa on jäljellä.

Miten lainaa haetaan?

Ennen kuin teet lainahakemuksen, käy läpi oma taloudellinen tilanteesi. Jos tiedät, että selviät otettavan rahoituksen kuluista, ja käyttötarkoitus on mietitty, tee hakemus vertailun kautta.

Lainavertailun voi tehdä, vaikka sinulla olisi jo otettua lainaa. Voit käyttää haettavaa luottoa myös vanhojen lainojen yhdistämiseen tai nykyisten luottojen maksuun. Tee vertailu aina etukäteen, vaikka kyse olisi pienistäkin summista.

Lainavertailu auttaa sinua löytämään tarkoitukseesi sopivimmat ratkaisut, ja voit tarkastella rauhassa eri pankkien vaihtoehtoja. Lainavertailu ei ole sitova, vaan sopimus astuu voimaan kun olet allekirjoittanut sen pankin kanssa. Vaihtoehtojen hakeminen ja vertaileminen ei siis vielä velvoita ottamaan luottoa.

Olet hakukelpoinen ja todennäköisesti saat lainaa, jos täytät seuraavat edellytykset:

 • Vähintään 18 vuoden ikä
 • Vakituinen osoite Suomessa
 • Säännölliset työ- tai eläketulot

Täytä ensin perustietosi, jotta sinulle voidaan näyttää henkilökohtaisia lainatarjouksia. Vertailutyökalu pyytää ensin perustietoja taloudellisesta tilanteesta, jotta voimme varmistaa mahdollisimman usean vaihtoehdon näyttämisen. Tässä on avainasemassa esimerkiksi hakijan tulot, työpaikka, onko työsuhde määräaikainen vai vakituinen, ja haetaanko velkaa yksin vai toisen hakijan kanssa.

Kun olet täyttänyt perustiedot, näet henkilökohtaiset lainatarjouksesi listattuna jo muutamassa minuutissa. Lainantarjoaja tekee vertailun kautta saatujen tietojen perusteella luottoarvion hakijasta. Jokainen lainavertailu on henkilökohtainen, joten täytä hakemus huolellisesti. Useimmat rahoituslaitokset tarkistavat hakijan luottotiedot hakemuksen tekemisen yhteydessä.

Kun olet tehnyt hakemuksen huolellisesti, näet vaihtoehdot välittömästi listattuna. Voit tarkastella lainoja, ja mikä on todellinen vuosikorko, kuukausierä ja maksuaika. Näin voit vertailla tarjouksia ja valita parhaan lainan.

Saat lainatarjoukset myös sähköpostiisi, joten päätöstä ole pakko tehdä heti. Jos teet päätöksen heti lainavertailun jälkeen, voit saada lainaa nopeasti tilille.

Kun olet valinnut sopivan rahoitusratkaisun itsellesi, voit allekirjoittaa sopimuksen sähköisesti. Lainatarjous on sitova vasta siinä vaiheessa, kun allekirjoitat sopimuksen. Tämän jälkeen rahat siirretään tilillesi, ja sopimus astuu voimaan. Saat lainasopimuksesta vahvistuksen kirjallisena.

Jos päätät syystä tai toisesta, että valittu vaihtoehto ei ole sinulle sopiva, lainasopimuksen peruminen on mahdollista. Velaksi otettu raha on mahdollista palauttaa, jos kadut lainapäätöstä. Tämä on kuitenkin tehtävä määräajan sisällä, ja hakijalla on 14 päivää aikaa perua tehty sopimus.

Luotonantaja voi kuitenkin vaatia perumisesta korvausta, joka on yleensä koron määrä siltä ajalta kun luotto on ollut käytettävissä. Jos haluat perua tekemäsi sopimuksen, ota kahden viikon kuluessa yhteys pankin asiakaspalveluun.

Miten valita paras laina?

Lainan hakeminen on helppoa, mutta vaihtoehtojen vertailu voi olla haastavampaa. Vertaillessasi eri vaihtoehtoja, kiinnitä huomiota mikä on todellinen vuosikorko, ja paljonko ovat luoton muut kulut.

Todellinen vuosikorko on hyvä mittari, koska jokaisen luotonmyöntäjän tulee kuluttajansuojalain luvun 7, pykälän 6 mukaan ilmoittaa todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko sisältää luottoon liittyvät korot ja palkkiot. Vertailemalla todellista vuosikorkoa saat siis tasapuolisen analyysin eri luottojen hinnoista.

Alla olevasta taulukosta näet suuntaa antavan arvion esimerkiksi 5000 euron lainan kustannuksista ja todellisesta vuosikorosta.

5000 euron lainan kulut, viitekorko 7%
Avausmaksu Tilinhoitomaksu Todellinen vuosikorko
0 € 0 € 7 %
5 € 1 € 8,1 %
15 € 3 € 9,1 %
25 € 4 € 9,8 %
50 € 6 €11,5 %
80 € 8 € 13,4 %
 

Jo muutaman euron kuukausikustannus voi nostaa todellisen vuosikoron huomattavan isoksi. Jos todellinen vuosikorko on seitsemän prosentin sijaan 13,4 prosenttia, lainan kokonaiskuluissa on satojen eurojen erot.

Hakiessa kannattaa vertailla myös lainan kokonaiskustannukset koko laina-ajalle. Kun tarkastelee eri laina-aikoja, huomataan esimerkiksi, että vuoden tai kahden muutoksella takaisinmaksuaikataulussa on iso merkitys kokonaiskustannuksissa. Useat pankit tarjoavat pienellekin rahamäärälle jopa kymmenen vuoden maksuaikaa. Kannattaa aina laskea miten kulut kasvavat maksuajan noustessa.

Maksuajan lisäksi on järkevää tarkastella myös lainattavan rahan määrää. Se, kuinka paljon velkaa tulisi ottaa, vaihtelee tilanteen mukaan. Haettavan rahoitustuotteen tulee sopia lainanhakijan rahoitustarpeeseen, sekä budjettiin.

Eri luottotuotteilla voi olla erilaiset käyttötarkoitukset, ja myös lainanmyöntämisen nopeus vaihtelee. Usein pienen pikavipin saa nopeasti käyttöönsä, kun taas vakuudellisten lainojen myöntämisessä voi kulua pidempi aika.

Jos et tarvitse lainaa käyttöön heti ja voit odottaa muutaman päivän, vakuudellinen kulutusluotto voi olla sinulle edullisin vaihtoehto. Eri lainavaihtoehdoista löydät lisää tämän artikkelin lopusta.

Kätevin tapa vertailla eri vaihtoehtoja on käyttää lainalaskuria. VertaaEnsin.fi lainalaskurilla voit kätevästi laskea itsellesi lainan määrän, kulut ja takaisinmaksuaikataulun. Lainalaskurilla voit myös vertailla, miten eri vaihtoehdot vaikuttavat omaan talouteesi, jotta löydät oikean tarjouksen sopivalla kuukausierällä. Hae lainaa helposti palvelumme kautta löydettyäsi edullisimman rahoituksen.

Laskuri vertailee puolestasi jopa yli 23 erilaista lainantarjoajaa, joten sinulla on hyvät mahdollisuudet löytää tilanteeseesi sopiva luottoratkaisu.

Yhteistyökumppaneitamme ovat: Santander, Instabank, Resurs Bank, Avida, Balanzia, Nordax Bank, Brabank, Collector Bank, Komplett Bank, My Lender, Fellow Finance, Lainaamo, Laina.fi, Euroloan, Kaarna, Bondora, Risicum, SaldoLaina, TF Bank, Credigo, Surimo, Halino ja Easy Credit.

VertaaEnsin.fi lainavertailun edut:

 • Säästät aikaa. Lainahakemuksen tekeminen kestää vain muutaman minuutin.
 • Lainapäätös rahoituslaitokselta tulee jopa kahdessa minuutissa. Saat lainatarjoukset suoraan näkyville palvelustamme ilman erillistä yhteydenottoa pankkeihin.
 • Säästät rahaa vertaamalla, kun voit löytää parhaan vaihtoehdon sinulle.
 • Vertailemme yli 20 eri vaihtoehtoa, saat sopivat vaihtoehdot sinun tarpeisiisi.
 • Palvelu on ilmainen, eikä velvoita ottamaan lainaa.
 • Vertailu esittää selkeästi monimutkaiset rahoitustuotteet.
 • Lainavertailu ei ole sitova, ennen kuin valitset ja allekirjoitat sopimuksen.

Paljonko saan lainaa?

Voit hakea palvelumme kautta vakuudetonta lainaa minimissään 500 euroa, ja maksimissaan 60000 euroa. Se, kuinka paljon saa lainaa, riippuu henkilökohtaisesta maksukyvystä.

Tarjous on aina henkilökohtainen, sillä lainantarjoajat käyttävät riskiperusteista hinnoittelua. Näin ollen jokaisen asiakkaan kohdalla tarjous on räätälöity tilanteen mukaan, ja siksi lainatarjoukset ovat erilaisia eri asiakkaille.

Jos haet lainaa yksin, otetaan hakemuksessa huomioon henkilökohtainen taloustilanteesi ja maksimisumma määräytyy sen mukaisesti. On myös mahdollista hakea suurempaa summaa, jos vaihtoehtona on tehdä lainahakemus yhteishakijan kanssa. Luoton määrään ja korkoon vaikuttaa siis se, haetko yksin vai yhdessä rinnakkaishakijan tai puolison kanssa.

Jos haet lainaa rinnakkaishakijan kanssa, ja tilanteesi muuttuu, velkasopimus on joissain tilanteissa mahdollista siirtää toisen henkilön nimiin. Se, voiko lainan siirtää toisen nimiin tarvittaessa, riippuu sopimuksen tyypistä ja pankista. Vaikka tähän tilanteeseen päädyttäisiinkin pankki pyrkii avustamaan uusien lainasuunnitelmien tekemisessä ja lainojen järjestelyssä molempien osapuolten toiveiden mukaisesti. Usein tässä tilanteessa päädytään ottamaan uusi sopimus, jolla maksetaan vanha velka pois.

Suurempien luottojen kohdalla saatetaan vaatia vakuuksia tai takaaja. Lainan takaajalta vaaditaan suostumusta ja kykyä vastata velasta ja sen takaisinmaksusta, jos itse lainanottaja ei kykene maksamaan velkaansa. Useat lainantarjoajat myöntävät kuitenkin lainaa ilman takaajaa.

Lainan korko ja kulut voivat vaihdella tarjouksen mukaan. Esimerkki: Jos haet lainaa 20000 euroa, tarjous voi olla seuraavanlainen:

 • Lainasumma: 20 000 €
 • 120 kuukauden takaisinmaksuaika
 • Korko: 7 %, Avausmaksu: 0 €, Tilinhoitomaksu: 5 €
 • Kuukausierä: 237 €, Kustannukset: 8466 €
 • Maksettavaa yhteensä: 28 466€
 • Todellinen vuosikorko on 7.7 %

Edullinen laina löytyy helpoiten vertailemalla mahdollisimman monia lainatarjouksia. Lainatarjous on aina henkilökohtainen, ja jotta voimme tarjota sinulle parhaan vaihtoehdon, täytä perustietosi hakemukseen huolellisesti. Kysymme henkilötietojasi, jotta voimme tarjota sinulle parhaat mahdolliset vaihtoehdot. Emme luovuta henkilötietoja muille osapuolille.

Tarjousten vastaanottaminen ei sido sinua lainan ottamiseen.

Milloin saan rahat tilille?

Kun olet tehnyt hakemuksen, saat lainapäätöksesi sähköpostiin muutamassa minuutissa. Toimitettuasi lainanantajan pyytämät liitteet, saat rahat usein tilillesi saman tai seuraavan pankkipäivän aikana.

Se, kuinka nopeasti rahat tulevat tilille, riippuu usein pankkien vaatimista liitteistä ja niiden toimittamisesta. Kaikki pankit eivät vaadi liitteitä hakemuksen tueksi. Yleisimpiä tarvittavia liitteitä ovat viimeisimpien kuukausien palkkakuitit. Muita liitteitä, joita lainanantaja voi vaatia ovat:

 • Viimeisin verotuspäätöksen erittelyosa tai verotustodistus
 • Henkilöllisyystodistus

Hyväksytyn luoton saa siis tilille yhden tai kahden päivän kuluessa riippuen liitteistä ja niiden käsittelystä. Se maksetaan saman päivän aikana tilillesi, jos pankki ei vaadi liitteitä ja jos hakemus tehdään päiväsaikaan. Jotkut pankit lopettavat vasta myöhään illalla rahojen siirtämisen ja lainanmaksu voi siirtyä seuraavalle päivälle. Liitteidenkin kanssa lainan voi saada tilille saman päivän aikana, jos kaikki sujuu nopeasti.

Keskimäärin lainan saa tilille kuitenkin yhden päivän kuluessa hakemuksesta, kunhan pankki on vastaanottanut liitteet ja tarkistanut ne, saadaan laina maksuun.

Rahojen maksuun voi mennä kaksikin päivää, jos liitteiden tarkastus vaatii enemmän aikaa, tai tarvitaan lisäselvitystä. Sen lisäksi, että eri pankkien ja rahoituslaitosten välillä on eroja tilisiirtojen nopeudessa, myös tietyt lainatyypit vaativat myös laajemman selvityksen hakijasta. Esimerkiksi pikalainan pienellä summalla saa usein nopeammin tilille kuin suuremman kulutusluoton. Prosessin nopeuttamiseksi, on liitteet hyvä toimittaa mahdollisimman pian luotonmyöntäjälle.

Jotkin rahoituslaitokset ja pankit käyttävät myös ulkoisia luottoluokituspalveluja, kuten Instantoria. Nämä ulkoiset palveluntarjoajat tekevät analyysin hakijasta pankkitilin perusteella, ja tämän pohjalta tehdään luottoluokitus.

Se, kuinka nopeasti laina tulee tilille, riippuu siis seuraavista seikoista:

 • Lainasumma
 • Hakemuksen ajankohta
 • Liitteiden toimitus
 • Tekeekö pankki automaattisen luottoarvion vai tarvitaanko lisätietoja

Lainan takaisinmaksu alkaa joko heti kun luotto on otettu, tai erikseen sovitun ajan kuluttua. Usein sopimus määrittelee miten takaisinmaksu tapahtuu, ja minkälaisissa erissä. Takaisinmaksun alettua velkaa lyhennetään kuukausittain. Kuukausittainen maksu muodostuu itse lainan lyhennysosasta, sekä koroista ja kuluista.

Monilla pankeilla on myös mahdollista maksaa rahat takaisin etukäteen, ja tämä on usein taloudellisesti järkevää. Jos maksat koko velan pois etuajassa, velvollisuutesi rahoituslaitosta kohtaan päättyy, etkä maksa kuukausittaisia korkoja loppulainasta. Paras lainan lyhennystapa on siis maksaa rahat takaisin mahdollisimman nopeasti. Se, että maksaa lainan kerralla pois tai sovittua maksusuunnitelmaa nopeammin, säästää kuluissa huomattavasti.

Se, että teet sovittua suurempi lyhennyksiä, kannattaa lähes aina. Selvitä kuitenkin rahoittajan kanssa tuleeko tästä ylimääräisiä kuluja. Joillain pankeilla voi tehdä pieniä ylimääräisiä lyhennyksiä milloin vain tai maksaa koko lainan ennenaikaisesti takaisin ilman lisäkuluja. Toisilla rahoittajilla saattaa tulla takaisinmaksuista lisäkuluja, joten tämä kannattaa varmistaa asiakaspalvelusta ennen takaisinmaksua.

Erilaiset lainatyypit

Kulutusluotto: Kattotermi kulutukseen tarkoitetuille luotoille, jotka voivat olla vakuudettomia tai vakuudellisia. Kulutusluoton laina-aika on määritelty luottosopimuksessa, ja se voi olla yleensä 1-15 vuotta.

Vakuudeton luotto häiden tai remontin rahoitukseen on yleensä myös kulutusluotto. Kulutusluotto on myös yleisesti käytetty laina autoa varten. Vakuudeton laina on mahdollista saada tilille jopa saman päivän aikana.

Joustoluotto: Luottokortin kaltainen lainatuote, jossa rahoituslaitos myöntää luottorajan, jonka puitteissa asiakas voi nostaa luottoa oman taloudellisen tilanteensa mukaan. Korkoja ja kuluja kertyy ainoastaan nostetusta luotosta, sekä jokaisesta nostosta saatetaan veloittaa erikseen.

Pikavippi: Nopeasti myönnettävä vakuudeton lainatuote, joka soveltuu yllättävään tilanteeseen, jossa tarvitaan nopeaa rahoitusratkaisua. Nykyisin pikavippi on mahdollista saada hyvinkin pitkällä takaisinmaksuajalla ja maksuaika riippuu myös lainattavasta summasta.

Vertaislaina: Kulutusluotto, jonka myöntäjänä toimii toinen kuluttaja eikä rahoitusyhtiö. Lainoja välittävät erilaiset vertaislainapalvelut, kuten Fellow Finance.

Vakuudellinen laina: Lainatuote, johon rahoitusyhtiö vaatii lainasumman vakuudeksi omaisuutta tai takaajia. Luotto, joka myönnetään vakuutta vastaan on lainantarjoajalle riskittömämpi vaihtoehto, jolloin lainanhakijan henkilökohtainen korko voi olla alhaisempi. Vakuudettomiin lainoihin verrattuna, korko on yleensä alhaisempi, mutta vakuudettoman lainan haku on kuluttajalle nopeampaa.

Suomalaiset hakevat usein lainaa esimerkiksi seuraaviin tarkoituksiin:

 • Asuntolaina
 • Autolaina
 • Mökkilaina
 • Tonttilaina
 • Remonttilaina
 • Yllättävä meno, kuten laina perintöveroa varten
 • Lainojen yhdistäminen

Lainojen yhdistäminen

Lainanhakupalveluamme voit käyttää myös vanhojen lainojen yhdistämiseen. Lainojen yhdistäminen soveltuu eri tarkoituksiin otettujen lainojen pois maksamista uudella lainalla. Jos nykyisiä luottoja on paljon, tai niiden kustannukset ovat korkeita, kannattaa yhdistää lainat yhdeksi.

Yhdistämällä lainat helpotat oman talouden hallintaa, sekä pidät huolta, että oma talous ja rahoitusratkaisut ovat tasapainossa.

Lainat on mahdollista yhdistää muun muassa seuraavien luotonmyöntäjien kautta:

 • Avida Finans

  Avida myöntää lainaa jopa 40000 euroa ilman vakuuksia 15 vuoden maksuajalla. Voit hakea Avida lainaa jos olet 24-70 vuotias, sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä ja sinulla on säännölliset, yli 16 000 euron vuositulot.
 • Balanzia

  Balanzia laina sopii hyvin luottojen yhdistämiseen. Voit hakea Balanzian lainaa jos olet yli 24-vuotias ja vähintään kolme vuotta Suomessa asunut henkilö. Maksuhäiriömerkintöjä Balanzian lainaa hakiessa ei saa olla ja vuositulojen pitää ylittää 16 000 euroa.
 • Instabank

  Instabank myöntää lainoja 500 ja 60000 euron väliltä. Instabankin lainaa hakiessa saat yleensä vastauksen välittömästi. Voit hakea luottoa Instabankilta jos olet vähintään 23-vuotias ja vuositulosi ovat yli 20 000 euroa.
 • Bank Norwegian

  Bank Norwegianin lainalla voit kätevästi yhdistää vanhoja lainoja. Bank Norwegianilta voit hakea lainaa jos olet vähintään 23-vuoden ikäinen ja olet asunut Suomessa vähintään 36 kuukautta. Maksuhäiriömerkintöjä ei saa olla.

Korkokatto 2021 ja tilastoja lainoista

Korkokatto 2021

Vuoden 2021 syyskuun loppuun asti on voimassa väliaikainen korkokatto, jonka ansiosta lainojen korot on rajattu 10 prosenttiin. Normaali pysyvä korkokatto on ollut 20% vuodesta 2019 lähtien. Väliaikainen lakimuutos siis puolitti kulutusluottojen korkokaton. Lakimuutos ei kuitenkaan koske osamaksurahoitusta tai luottokortteja, joten kuluttajan voi olla kannattavaa harkita yhdistelylainaa näiden sijasta.

Nykyinen 10 prosentin korkokatto tuli ensimmäisen kerran voimaan vuoden 2020 heinäkuussa, jolloin väliaikainen kulutusluottoja koskeva laki säädettiin. Ensin laki säädettiin aikavälille 01.07.2020-31.12.2020 ja eduskunta päätti jatkaa sitä uudelleen 01.01.2021 alkaen 30.09.2021 asti. Korkokatto ei kuitenkaan vaikuta automaattisesti ennen 01.01.2021 otettujen lainojen korkoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen vuoden 2021 alkua otettu laina kannattaa kilpailuttaa uudestaan.

Pysyvä korkokatto

Syyskuussa 2019 voimaan astunut pysyvä kulutusluottoja koskeva lakimuutos on ollut positiivinen muutos kuluttajan kannalta. Korkokaton myötä vakuudettomien kulutusluottojen korot laskivat huomattavasti.

Muutoksen jälkeen kulutusluotoista on saanut periä enintään 20 prosentin nimelliskoron, ja lisäkulut saavat olla enintään 150 euroa vuodessa. Nämä kaikki vaikuttavat todelliseen vuosikorkoon. Aikaisemmin vakuudettomien lainojen kulut saattoivat olla todella suuria ja joidenkin lainojen todelliset vuosikorot kohosivat jopa satoihin prosentteihin.

VertaaEnsin.fi:n toimitusjohtaja Jussi Valsta kommentoi muutosta seuraavasti:

“Regulaatio on odotetusti laskenut kulutusluottojen keskimääräisiä korkoja ja kuluja, ja ollut positiivinen asia kuluttajille yleisesti. Kuluttajat ovat hyötyneet laskeneiden korkojen ja kulujen lisäksi myös pelisääntöjen selkiytymisestä, sillä ääripään korot eivät ole enää mahdollisia uuden lainsäädännön vuoksi. Näen, että muutos on tervehdyttänyt lainantarjoajien ja kuluttajien välistä suhdetta.”

Tilastoja lainoista

Kaikkein yleisin päivä lainahakemukselle vuonna 2020 on tiistai. Toiseksi yleisin päivä oli maanantai.

Koko vuoden lukuja tarkastellessa lainanhaun aktiivisuudessa on nähtävissä selkeä korrelaatio viikon edetessä. Loppuviikosta haetaan vähemmän lainaa kuin alkuviikosta. Kaikkein vähiten lainoja haetaan lauantaina ja toiseksi vähiten sunnuntaina. Yleisin kellonaika lainahakemukselle vuonna 2020 oli kello 18.

Artikkelit

OPAS Lainatermit

Lainatermit

Tiedätkö mikä on annuiteetti tai lainan marginaali?

LAINA

Lainojen yhdistäminen

Yhdistä vanhat velat yhdistelylainalla ja säästä

BLOG

Ref-merkintä

Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa on tuttu käsite monelle, mutta mitä omille luottotiedoille voi tehdä maksuhäiriömerkinnän jälkeen?

BLOG

Luottotiedot kunnossa, ei lainaa

Luottotietosi ovat kunnossa, joten ongelmaa ei pitäisi olla, eikö?

LAINA Autolaina

Autolaina

Vertaile eri autolainat alle minuutissa

LAINA

Lainojen yhdistäminen

Yhdistä vanhat velat yhdistelylainalla ja säästä

BLOG

Luottotiedot kunnossa, ei lainaa

Luottotietosi ovat kunnossa, joten ongelmaa ei pitäisi olla, eikö?

OPAS Lainatermit

Lainatermit

Tiedätkö mikä on annuiteetti tai lainan marginaali?

BLOG

Ref-merkintä

Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa on tuttu käsite monelle, mutta mitä omille luottotiedoille voi tehdä maksuhäiriömerkinnän jälkeen?

LAINA Autolaina

Autolaina

Vertaile eri autolainat alle minuutissa

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.