Varaudu vanhempainvapaalla tulojen laskuun

|Posted by | Kaikki artikkelit, Luottokortit, Muut aiheet, Säästäminen, Vinkit
vanhempainvapaa

Lapsi muuttaa väistämättä vanhempien kulutustottumuksia ja pistää miettimään säästämistä ja rahankäyttöä pitkällä aikavälillä. Lapsen tuloon kannattaa valmistautua pohtimalla miten koko lysti maksetaan. Joskus vaikkapa luottokortti voi olla tarpeen yllättävien hankintojen rahoittamiseen.

Lapsen kulut

Etukäteen ei voi ennustaa, kuinka paljon taskunpohjaa joutuu kaivelemaan ja mitä kaikkea täytyy ostaa lapsen syntyessä.

Eräs äiti on listannut ensimmäisen vauvavuoden kuluiksi Suomen Kuvalehdelle 5 153 €. Summaan sisältyi sekä käytettyjä että uutena ostettuja tarvikkeita, äitiyspakkauksen tavaroita ja lahjoja. Kestovaippa oli käytössä puolet ajasta, kertakäyttöiset loppuajan. Jotkut tavarat jäivät vähemmälle käytölle, eikä jälleenmyytyjen vauvatarvikkeiden myyntihintaa ole huomioitu.

Millaisia vapaita vanhemmat voivat pitää?

Vanhemmuudesta saatavat lomat jaetaan äitiys–, isyys– ja vanhempainvapaaseen. Äitiysvapaa kestää 105 arkipäivää, ja alkaa 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa ja päättyy 75 arkipäivää sen jälkeen. Isyysvapaa on yhteensä enintään 54 arkipäivää, joista voi pitää 1–18 arkipäivää vapaata samaan aikaan, kun äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput tai kaikki isyysrahapäivät voi pitää äitiys- tai vanhempainrahakauden päätyttyä, kuitenkin ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta.

Vanhempi voi pitää vanhempainvapaata 158 arkipäivää koko- tai osa-aikaisesti. Kun lapsi on 9 kk:n ikäinen, voi jompikumpi vanhemmista jäädä hoitamaan lasta palkattomalle hoitovapaalle, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Hoitovapaan myöntää työnantaja, ja sen ajaksi voi hakea kodinhoidon tukea.

Miten paljon tuloja vanhemmat voivat saada?

Verottomana saa joka tapauksessa 1200 € lapsilisää/vuosi ja äitiyspakkauksen tai vaihtoehtoisesti 140 €. Vanhempainpäiväraha lasketaan yleensä edellisenä vuonna verotuksessa vahvistettujen työtulojen perusteella. Ilman työtuloja vanhempainpäivärahan saa vähimmäismääräisenä. Äitiysraha maksetaan korotettuna ensimmäiseltä 56 arkipäivältä.

Taulukon tiedoissa on käytetty Tilastokeskuksen yksityisen sektorin keskiarvopalkkaa miehille ja naisille.

Vanhemmuuden tulot
 IsäÄiti
Tilastokeskuksen keskipalkka sukupuolen mukaan3490 €/ kk3115 €/kk
Kokonaisvuositulot brutto/netto41 880 € / 29 630,10 €37 380 € / 27 193,95 €
Ennakonpidätysprosentti21,5 %19,5 %
Äitiysraha 56 ensimmäiseltä päivältä nettona91,33 €
Isyysraha per päivä tai äitiysraha päivät 57–105 päivältä brutto/netto93,60 € / 73,48 €87,53 € / 70,46 €
Vanhempainraha brutto/netto93,60 € / 73,48 €87,53 € / 70,46 €
Vanhempainpäivärahan kokonaismäärä brutto/netto 158 päivää14 788,8 €/ 11 609, 84 €13 829, 74 €/ 11 132, 68 €

Kannattaa huomioida, että laskureista saadaan arviot nettopalkoista, veroprosenteista ja vanhemmuuden tuista. Suurin taloudellinen haitta on tulojen menetys ja kuukausittaisen eläkkeen pieneneminen.

Tuesta ei voi tehdä samoja verovähennyksiä kuin palkkatulosta, ja KELA laskee kaavamaisesti edellisen veroprosenttisi mukaan, kuinka paljon veroa pidätetään. Kannattaa tarkistaa Verohallinnon sivuilta, kannattaako tilata uusi verokortti. Visiitti verotoimistolle ja keskustelu neuvokkaan virkailijan kanssa voi nostaa perheen kokonaistuloja.

Jokaisen perheen kannattaa laskea oma tilanteensa, sillä se on riippuvainen vanhempien palkoista ja saaduista tuista. Esimerkiksi jos isä ottaa yhden kuukauden vanhempainvapaata ja äiti menee töihin ja saa suhteessa hyvät verovähennykset, voivat perheen kokonaistulot nousta Taloussanomien mukaan.

Lähteet:
KELA
Kelan laskurit lapsiperheille
Veroprosenttilaskuri
Nettopalkkalaskuri
Tilastokeskus
Suomen Kuvalehti
Verohallinto
Taloussanomat

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *