Mikä on vuokravakuus ja takuuvuokra?

| | Aihe: Verotus ja lainsäädäntö
takuuvuokran allekirjoitus


Monelle meistä seuraava tilanne on tuttu: etsit kuumeisesti uutta asuntoa, löydät unelmiesi kodin ja pääset katsomaan sitä. Vuokrakin on kohtuullinen ja tiedät selviäväsi siitä mukavasti. Sopimusta suunniteltaessa kuitenkin huomaat, että ennen asuntoon muuttamista vaaditaan parin kuukauden vuokrasummaa vastaava takuuvuokra tai vuokravakuus. Kuinka selvitä tilanteesta? .

Mikä on takuuvuokra?

Vuokravakuus tai takuuvuokra on yleensä vuokranantajan pyytämä rahallinen vakuus, joka maksetaan ennen asunnon luovuttamista. Vakuuden ideana on suojata asunnon omistajaa mahdollisilta asuntoon kohdistuneilta vahingoilta, tai jos vuokra jää maksamatta.

Henkilö, joka asuu asunnossa, on vastuussa sen kunnosta ja vuokranmaksusta. Jos näitä velvollisuuksia laiminlyö, vuokranantajalla on oikeus pitää takuuvuokra itsellään.

Vuokravakuudella turvataan siis vuokrasopimuksen ehtojen täyttäminen.

Vuokravakuuden määrä

Laissa ei ole erikseen määritelty vuokravakuuden tai takuuvuokran suuruutta, mutta vakuuden tulee olla kohtuullinen. Yleensä vuokravakuus on 1-3 kuukauden suuruinen. Yleisin vuokravakuuden määrä on yhden kuukauden vuokra.

Enimmillään vuokravakuutena voidaan siis vaatia kolmen kuukauden vuokraa.

Vuokravakuuden maksaminen?

Vuokravakuus suoritetaan yleensä asunnon omistajan tai välittäjän tilille, johon se jää pantiksi kunnes asunnon sopimus päättyy. Hyvä tapa on myös tehdä pankkiin vakuustili, johon summa talletetaan. Kun asunnon sopimus päättyy, ja vuokrat on maksettu ajallaan ja asunto on hyvässä kunnossa, vakuus voidaan palauttaa. Kuitenkin vuokraisännän tulee ilmoittaa pankkiin, että vakuus voidaan palauttaa takaisin vuokralaiselle.

Vuokratakuu voidaan tallettaa myös vuokralaisen nimissä olevalle takuuvuokratilille. Tällä tavalla vuokralainen saa korkohyödyn käyttöönsä. Vaikka korot ovat matalalla, pitkällä aikavälillä tämä hyödyttää kuitenkin vuokralaista, ja hän saa pientä apua korkoa korolle-efektistä.

Milloin vuokravakuus maksetaan?

Vuokravakuus maksetaan yleensä ennen avainten luovuttamista. Takuu jää siis pantiksi vuokranantajalle, ja se palautetaan sopimuksen päätyttyä. On hyvä muistaa, että vakuutta ei tule koskaan maksaa ennen sopimuksen allekirjoitusta. Vuokrasopimus allekirjoitetaan aina ensin, ja siinä määritellään vuokrauksen ehdot. Sopimukseen tulee kirjata selvästi milloin ja miten vuokravakuus maksetaan.

Isoilla vuokramarkkinoilla, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, on aika ajoin liikkeellä huijareita, joiden tarkoitus on kerätä vuokravakuusrahoja katteettomilla lupauksilla. Vuokranantajan ja vuokralaisen onkin hyvä tavata kasvokkain, ja mahdollisesti allekirjoittaa sopimus todistajien läsnä ollessa, esimerkiksi pankissa.

Milloin vuokravakuus maksetaan takaisin?

Vuokravakuus maksetaan takaisin sopimuksen päätyttyä. Vuokravakuus on palautettava määräaikaan mennessä, joka on yleensä kirjattu sopimukseen.

Yleensä takuuvuokran palautus tehdään mahdollisimman pian sopimusajan päätyttyä, kun asunto on tarkastettu. Laissa ei ole määritelty erillistä palautusaikaa, mutta kohtuulliseksi ajaksi voidaan katsoa 7-14 päivää sopimuksen päättymisestä.

Yleisesti voidaan siis sanoa, että jos vuokrat on maksettu ja asunto on hyvässä kunnossa, vakuus pitää palauttaa välittömästi sopimuksen päätyttyä. Kun vuokravakuudesta on tehty selkeä sopimus, myös ongelmilta vältytään.

Vuokralaisen on hyvä myös dokumentoida virheet ja kulumat, joita asunnossa on muutettaessa. Näin ei joudu maksamaan muiden aiheuttamista vahingoista.

Mistä vakuuden voi saada?

Koska takuuvuokrassa on kyse usein isosta summasta, ehkä jopa tuhansista euroista, herää kysymys mistä noin suuren summan voi saada pikaisesti? Ja mitä pitäisi huomioida kun vuokravakuudesta keskustellaan?

Ison summan kasaaminen ei ole helppoa, seuraavassa listassa kuitenkin käsitellään erilaisia tapoja saada vuokravakuuden hoitaminen helpommaksi.

1. Säästä

Yksinkertainen tapa on usein vaikein, niin myös tässäkin tapauksessa. Kaikista paras tapa saada vuokravakuus kasaan on säästää se pitkällä aikavälillä. Jos mahdollista, säästä mahdollisen edellisen asunnon vuokravakuus ja käytä se uuteen.

2. Ota lainaa

Jos sinulla on säännölliset kuukausitulot, vakuudeton laina on nopein vaihtoehto saada vuokravakuuden vaatima summa käyttöön nopeasti. Nopeimmillaan saat tarvittavat summan tilillesi 1-2 vuorokauden sisällä. Maksat lainaa takaisin pienemmissä erissä, ja saat vuokravakuuden takaisin pois muuttaessasi.

Lainat on aina hyvä kilpailuttaa, sillä erot pankkien tarjoamien ehtojen ja korkojen välillä voivat olla huomattavia. Alla olevasta painikkeesta pääset kilpailuttamaan jopa 23 pankin tarjoukset:

Vertaile lainoja takuuvuokraan

3. Käytä avuksi kunnan tai kaupungin palveluita

Tämä vaihtoehto ei ole mahdollinen monille, mutta jos tilanne on tukala, kannattaa kysäistä oman kaupungin palveluista, onko oikeutettu jonkinlaiseen tukeen. Usein yllätys voi olla positiivinen, ja hyvinvointivaltio antaa tukeaan sitä tarvitseville.

4. Neuvottele vuokranantajan kanssa

Monet vuokranantajat voivat olla halukkaita neuvottelemaan takuuvuokran määrästä. Jos olet hyvä vuokralainen ja saat asuntoa vuokraavan henkilön vakuutettua, voi olla, että takuuvuokran määrässä on neuvotteluvaraa. Aina kannattaa kysyä!

Vaikka takuuvuokra onkin iso määrä rahaa, se on ikään kuin tapa säästää tulevaisuutta varten. Kun seuraavaan vuokra-asuntoon muuttaa, on summa jo valmiina säästössä. Tai jos haluaa tulevaisuudessa ostaa omistusasunnon, iso takuuvuokra on hyvä pesämuna uuteen kotiin muuttaessa.

Juuso Korhonen

About Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Tarjoukset