Vertaa sähkösopimuksia ja tee edullinen sähkösopimus nyt!

Halvin sähkösopimus on vain klikin päässä. Valitse sähkösopimus kotiin, mökille tai vapaa-ajan asuntoon — kauttamme saat sähkösopimuksen kaikkialle Suomeen aina kilpailutettuun hintaan.

 • Vertailussa yli 40 sähkösopimusta
 • Solmi uusi edullinen sähkösopimus vaivatta parilla klikillä
 • Kilpailuta ja säästä rahaa

Hae paras sähkösopimus

  Katuosoite on virheellinen. Sen tulee olla 3 - 45 merkkiä pitkä.
  Tiedoksi, että emme löytäneet tätä osoitetta postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
  Huomioithan, että et ole kirjoittanut talonumeroa katuosoitteeseen. Voit kuitenkin jatkaa eteenpäin laittamatta numeroa.
   Postinumero on virheellinen.
   Emme löytäneet tätä postinumeroa postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
   Postin tietokannan mukaan katuosoite ei ole postinumeron alueella. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
    Postitoimipaikka on virheellinen. Sen tulee olla 2 - 45 merkkiä pitkä.
    Emme löytäneet tätä postitoimipaikkaa postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
    Postin tietokannan mukaan postitoimipaikka ei ole postinumeron alueella. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
    4.5
    Arvostelut tarjoaa

    Sähkövertailumme suosituimmat sähkösopimukset

    Pörssisähkö
    Ilmasto pörssisähkö
    Marginaali
    0.45 snt/kWh
    Kiinteä kuukausihinta
    3.99 €/kk
    Ensimmäiset 3 kuukautta
    1.99 €/kk
    Määräaikainen
    Kiinteä 24kk
    Myyntihinta
    8.09 snt/kWh
    Kiinteä kuukausihinta
    2.90 €/kk
    Ensimmäiset 3 kuukautta
    0.00 €/kk
    Toistaiseksi voimassa oleva
    Tyyni vakiohinta
    Myyntihinta
    7.90 snt/kWh
    Kiinteä kuukausihinta
    4.50 €/kk
    Ensimmäiset 2 kuukautta
    0.00 €/kk
    Maksimaalinen kulutus
    20000 kWh

    Sähkösopimuksen tilaaminen — Asiantuntijoiden vinkit

    Seuraa näitä vaiheita, niin säästät aikaa ja vaivaa:

    1. Tarkista nykyisen sähkösopimuksesi voimassaoloaika ja irtisanomismahdollisuudet. On tärkeää ymmärtää vanhan sopimuksen ehdot ja mahdolliset irtisanomiskäytännöt, jotta vältytään mahdollisilta lisäkustannuksilta tai ongelmilta uuteen sopimukseen siirryttäessä.
    2. Vertaa eri sähköntoimittajien tarjouksia ja hinnoittelua. Sähkövertailumme kattaa yli 40 ajantasaista sähkötarjousta, ottaen huomioon sopimuksen keston, hinnan ja tuotantotavat. Jokainen kuluttaja arvostaa erilaisia ominaisuuksia, joten on tärkeää valita sopimus, joka parhaiten vastaa omia tarpeitasi ja mieltymyksiäsi.
    3. Valitse uusi toimittaja ja solmi uusi sähkösopimus. Sähkövertailumme avulla uuden sähkösopimuksen valinta ja allekirjoittaminen käyvät vaivattomasti ja nopeasti. Mikäli sinulla herää kysymyksiä, voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme osoitteessa asiakaspalvelu@vertaaensin.fi
    4. Uusi toimittaja hoitaa vanhan sopimuksen irtisanomisen ja uuden sopimuksen käynnistämisen. Halutessasi voit myös itse irtisanoa sähkösopimuksen ottamalla yhteyttä nykyiseen sähköyhtiöösi. Vanha sähköyhtiö lukee mittarilukemasi etänä ja lähettää sinulle tämän jälkeen sähkösopimuksen loppulaskun.

    Me vertaamme, sinä säästät — Miten se toimii?

    Meidän tehtävämme VertaaEnsin.fi-palvelussa on varmistaa, että löydät kauttamme sähkösopimukset aina parhaaseen hintaan. Käytännössä tämä tarkoittaa suoraa neuvottelua sähköyhtiöiden kanssa ja pyrkimystä hankkia joka kuukaudelle vähintään muutama erikoishintainen sähkösopimus sähkövertailumme käyttäjille. Tämä mahdollistaa sen, että sähkön hinnat joita näet sähkövertailussamme ovat ajoittain joko sähköyhtiön omaa listahintaa edullisempia tai vähintäänkin samalla tasolla.

    Sopimusvaihtoehdot

    Kun harkitset sopivaa sähkösopimusta, sinun on punnittava lyhyen ja pitkän aikavälin sopimusten etuja ja haittoja. Sähkösopimukset voidaan jakaa neljään eri sopimustyyppiin: pörssisähkö, määräaikainen, toistaiseksi voimassa oleva ja hybridi. Erilaisten hinnoittelumallien tavoitteena on tarjota juuri sinun energiankulutukseesi parhaiten sopiva hinnoitteluperuste. Lue lisää kaikista sopimustyypeistä ja löydä omasi!

    Pörssisähkö

    Pörssisähkösopimus

    Pörssisähkösopimuksella maksat sähköstä markkinahintaa, eli spot-hintaa, joka muodostuu Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä ja päivittyy joka tunti.

    Määräaikainen sopimus

    Määräaikainen sopimus

    Määräaikaisella sopimuksella sitoudut maksamaan yhtä ja samaa sähkön hintaa per kilowattitunti tietyksi määräajaksi.

    Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

    Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

    Sopimuksessa maksat kiinteää hintaa, mutta et sitoudu määräaikaan. Sopimus on nimensä mukaan voimassa toistaiseksi, eli kunnes se irtisanotaan jonkin osapuolen toimesta.

    Hybridisopimus

    Hybridisopimus

    Hybridisopimus yhdistää määräaikaisen ja pörssisähkön hinnoittelut yhteen malliin käyttämällä hinnoittelussa kulutusvaikutusta.

    Miten valita paras sähkösopimus?

    Halvimman sähkösopimuksen valinta riippuu monista tekijöistä, kuten kulutusarviosta, mittausajanjaksosta ja sopimuksen tyypistä. Jokainen kotitalous on erilainen, joten sopimuksen valinnassa on otettava huomioon oma kulutustaso ja sijainti.

    Sähkösopimuksen valinnassa kiinnitä huomiota seuraaviin tekijöihin:

    1. 💰 Hinta: Vertaile eri tarjouksia ja etsi kilpailukykyinen hinta, joka sopii budjettiisi.
    2. 📆 Sopimuksen kesto: Harkitse, haluatko määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Määräaikainen sopimus voi tarjota hintavakautta tietyn ajanjakson ajan.
    3. 🔥Lisäedut: Tutki, tarjoavatko sähköyhtiöt lisäetuja, kuten alennushintaisia jaksoja, asiakasetuja tai ekologisia vaihtoehtoja.
    4. ☎️ Asiakaspalvelu: Arvioi sähköyhtiön asiakaspalvelun laatua ja luotettavuutta. Hyvä asiakaspalvelu voi olla tärkeä tekijä, jos sinulla ilmenee kysymyksiä tai ongelmia sopimuksen aikana.

    Selkeät sopimusehdot määrittävät reilun ja läpinäkyvän sopimussuhteen

    Sähkösopimuksen tekeminen on tärkeä päätös, johon liittyy useita huomioitavia seikkoja. Ennen sähkösopimuksen allekirjoittamista on hyvä tutustua huolellisesti yleisiin sopimusehtoihin. Yleisiä sopimusehtoja ovat mm. sopimuksen voimassaolo mukaanlukien määräaikaisuus, sopimuksen sitovuus, maksuehdot, irtisanomiskäytännöt sekä korvausehdot. Yleiset sopimusehdot auttavat varmistamaan selkeän ja reilun sopimussuhteen sähkönmyyjän ja asiakkaan välillä.

    Sopimusehdot voivat poiketa jopa saman sähköyhtiön sisällä, tästä syystä sopimuksen ehdot kannattaa lukea huolellisesti ennen hyväksymistä. Sähkövertailumme avulla pystyt tutustumaan kunkin sopimuksen keskeisiin sopimusehtoihin helposti.

    Sähkösopimuksia kannattaa vertailla perusteellisesti ja kysyä rohkeasti lisätietoja asiakaspalvelustamme. Näin varmistat itsellesi parhaan mahdollisen sähkösopimuksen.

    Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

    Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on nimensä mukaisesti voimassa kunnes sähköyhtiö tai sähkön tilaajaa päättää irtisanoa sopimuksen. Tästä syystä tämä sähkösopimus tunnetaan myös nimellä "jatkuva sähkösopimus" ja "kestosopimus". Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanomisaika on aina 14 vuorokautta kummallakin osapuolella.

    Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus sopii sinulle, jos haluat joustavuutta etkä halua sitoutua pidemmäksi aikaa. Tämä sopimus mahdollistaa helpon vaihdon ja mahdollisuuden hyötyä markkinahintojen mahdollisista muutoksista. Sopimuksessa maksat kiinteää hintaa, mutta et sitoudu määräaikaan. Tässä sopimustyypissä riskinä on sopimusmuutokset, sillä sähköyhtiöllä on oikeus muuttaa hinnoittelua. Sähköyhtiön on ilmoitettava mahdollisesta hintamuutoksesta sinulle vähintään kuukautta etukäteen. Poikkeuksena tähän on pörssisähkö, jossa ilmoitusvelvollisuus koskee vain nk. marginaalimaksun osuutta.

    Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkölaskusi koostuu näistä elementeistä:

    • Sähkön myyntihinta (snt/kWh)
    • Kuukausittainen perusmaksu (€/kk).
    • Sähkön siirtomaksu

    Hybridisopimus

    Hybridisopimus yhdistää määräaikaisen ja pörssisähkön hinnoittelut yhteen malliin. Sopimuksessa maksat kiinteää hintaa, mutta mukana on myös kulutusvaikutus. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kulutat sähköä kun se on halpaa, maksat vähemmän ja jos kulutat sähköä silloin kun se on kallista, maksat enemmän. Sopimushintaan voidaan siis lisätä tai siitä voidaan vähentää maksua, kulutuksesta riippuen. Keskimäärin käyttövaikutus voi vaihdella -3 ja +3 snt/kWh välillä. Sähkön käyttöäsi ohjaamalla, voit parhaimmillaan saada jopa yli -10 snt/kWh hyödyn.

    Tämä sopimus tarjoaa joustavuutta ja osittaisen suojan markkinahintojen muutoksilta, samalla mahdollistaen tietyn ennustettavuuden sähkön kustannuksissa. Hybridisopimuksia löytyy usein määräaikaisten sopimusten kategoriasta, tarkista siis aina sopimusehdot huolellisesti!

    Hybridisopimuksessa sähkölaskusi koostuu näistä elementeistä:

    • Sähkön myyntihinta (snt/kWh)
    • Kulutusvaikutus +-
    • Kuukausittainen perusmaksu (€/kk).
    • Sähkön siirtomaksu

    Selvitys: Sähkön hintapiikki sai ihmiset paniikkiin ja muutti kuluttajakäyttäytymistä

    Sähkövertailumme tuorein markkinakatsaus (9/2023) osoittaa, että sähkön hintapiikki elokuun puolivälissä aiheutti kuluttajille paniikkireaktion.

    Sähkösopimusvertailujen määrä nousi elokuun lopussa lähes kaksinkertaiseksi normaaliin verrattuna. Merkittävässä roolissa hakuvoluumin kasvussa ovat pörssisähkön ja muiden toistaiseksi voimassa olevien sopimusten haltijat. Näitä sopimuksia on lähes puolitoista miljoonaa, ja heihin lähes 70 senttiin kilowattitunnilta kohonnut sähkön hinta iski hetkellisesti.

    Volyymin ohessa myös kuluttajakäyttäytyminen muuttui. Pörssisähkösopimuksiin kohdistuva mielenkiinto lähes puolittui, kun taas määräaikaisten sopimusten suosio kasvoi neljänneksellä. Kaikkiaan noin joka viidennen sähkönkuluttajan käytös muuttui elokuun kahden viimeisen viikon aikana.

    Muutokset eivät jakaudu tasaisesti maakunnittain, vaan nähtävissä on selviä eroja, joiden taustalla ovat alueelliset tekijät, kuten asuntotyyppien jakauma sekä paikallisten sähköyhtiöiden sopimusvalikoima.

    Voimakkaimmin tilanteeseen reagoitiin Lapin alueella, jossa mielenkiinto pörssisähköä kohden laski 66 prosenttia. Taustalla on todennäköisesti tilanne, jossa kesällä on hyödynnetty edullisia pörssisähkösopimuksia, mutta talven lähestyessä haetaan turvallisuutta kiinteästä hinnoittelusta. Pohjois-Suomen alueella sähkölämmitteisen asunnon kulutus on muuta maata selvästi korkeampi, joten jo pienillä eroilla sähkön hinnassa voi olla huomattava säästövaikutus. Pörssisähkön suosiossa nähtiin yli 50 prosentin laskua myös seitsemässä muussa maakunnassa.

    Poikkeuksen tilastoihin tekee Lapin naapurimaakunta Pohjois-Pohjanmaa. Siellä pörssisähkön suosio laski vain 19 %. Suurin toistaiseksi voimassa olevien sopimusten kysynnän kasvu, yli 50 %, nähtiin myös Pohjois-Pohjanmaalla. Taustalla on todennäköisesti alueellisen sähköntarjoajan hinnoittelu.

    sahkosopimusten alueellinen kysynta

    Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin sähkösopimuksista

    Minkälainen sähkösopimus minulle sopii?

    Eri tyyppisissä sähkösopimuksissa on hyvät ja huonot puolensa. Uutta sähkösopimusta valittaessa kannattaa kiinnittää huomio omiin kulutustottumuksiin ja pyrkiä löytämään sopimus, joka soveltuu parhaiten omaan tarpeeseen.

    Mitä eroa on eri sähkösopimustyypeillä?

    Eri sopimustyypeillä on erilaisia hinnoittelutapoja ja sopimuskauden kestoja. Esimerkiksi pörssisähkössä hinta vaihtelee tunneittain, kun taas toistaiseksi voimassa olevassa yleissähkössä on vaihtuvahintainen hinta. Määräaikaisissa sopimuksissa on kiinteä hinta koko sopimuskauden ajan.

    Mitä eri sähkösopimustyyppejä on saatavilla?

    Alla olevaan taulukkoon olemme koostaneet lyhyen yhteenvedon kustakin sähkösopimustyypistä:

    Sähkösopimusvertailu - sopimustyyppien keskeiset piirteet
      Pörssisähkö Toistaiseksi voimassa oleva yleissähkö Määräaikainen yleissähkö Määräaikainen yösähkö Määräaikainen kausisähkö
    Hinnoittelutapa Vaihtuvahintainen, joka tunnilla on eri hinta Vaihtuvahintainen, hinta voi vaihtua kesken sopimuskauden.
    Osassa sopimuksia lisäksi nk. kulutusvaikutus.
    Kiinteä hinta koko sopimuskauden.
    Osassa sopimuksia lisäksi nk. kulutusvaikutus.
    Kiinteä hinta koko sopimuskauden Kiinteä hinta koko sopimuskauden
    Sopimuskauden kesto Jatkuva / toistaiseksi Jatkuva / toistaiseksi 1, 2 tai 3 vuoden sopimus 1, 2 tai 3 vuoden sopimus 1, 2 tai 3 vuoden sopimus
    Irtisanominen Muutto tai 14 vrk Muutto tai 14 vrk Mahdollinen vain muuton yhteydessä Mahdollinen vain muuton yhteydessä Mahdollinen vain muuton yhteydessä
    Onko kulutuksen ajankohdalla merkitystä? Sähkö on edullisinta pääsääntöisesti klo 23-05 välillä.
    Kalleinta sähkö on klo 8-9 sekä 18-20 välillä.
    Ei merkitystä Ei merkitystä Sähkö on edullisinta klo 22-06 Sähkö on edullisinta yöllä, sunnuntaisin ja kesällä
    Uuden sopimuksen saatavuus Helposti saatavilla Erittäin rajattu saatavuus markkinatilanteesta johtuen Helposti saatavilla Rajattu saatavuus Rajattu saatavuus

    Tarvitsen väliaikaisen sähkösopimuksen. Minkälainen sopimus minun tulisi valita?

    Tilanteessa jossa tarvitset lyhytkestoisen sähkösopimuksen suosittelemme valitsemaan joko toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen tai pörssisähkösopimuksen. Kummassakin sopimustyypissä pystyt lopettamaan sopimuksen haluamanasi ajankohtana 14 vuorokauden irtisanomisajan huomioiden.

    Miten sähkön kulutuksen ajankohta vaikuttaa eri sopimustyyppeihin?

    Sähkön kulutuksen ajankohdalla on merkitystä joissain sopimustyypeissä. Esimerkiksi pörssisähkö on edullisinta yleensä klo 23-05 välillä. Jotkut sopimukset tarjoavat edullisempiaa sähköä yöllä, sunnuntaisin tai kesäkaudella.

    Mitä eroa on vaihtuvahintaisella ja kiinteähintaisella sähkösopimuksella?

    Sähkön hinta sopimuskaudella voi olla kiinteä tai vaihtuva. Vaihtuvahintaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta voi muuttua sopimuskauden aikana. Kiinteähintaisessa sopimuksessa sähkön hinta (c/kWh) pysyy samana koko sopimuskauden ajan.

    Mitä tarkoittaa kulutusvaikutus sähkösopimuksissa?

    Osassa sähkösopimuksia hintaan vaikuttaa lisäksi nk. kulutusvaikutus. Kulutusvaikutuksen myötä myös kiinteähintainen sähkösopimus voi käyttäytyä vaihtuvahintaisen sähkösopimuksen tavoin. Tällöin sähkösopimuksen todellinen kWh-hinta määräytyy täysin henkilökohtaisen kulutuksen mukaisesti. Arvioitu kulutusvaikutus yleensä muutamia senttejä per kilowattitunti.

    Mitä tarkoittaa pakettisähkö?

    Sähkösopimus kiinteällä kuukausihinnalla tarkoittaa sitä, että sähkölaskun loppusumma pysyy samana kuukaudesta toiseen, kunhan kodin sähkönkulutus ei ylitä pakettiin sisältyvää sähkön määrää. Tämänkaltainen pakettisähkö tarjoaa mielenrauhaa ja ennakoitavuutta, vaikka oma sähkönkulutus vaihtelisikin jossain määrin.

    Mitä tarkoittaa sähkösopimus ilman perusmaksua?

    Moni sähköyhtiö veloittaa kiinteää kuukausittaista perusmaksua, vaikka sähköä ei kulutettaisi ollenkaan. Poikkeuksena ovat kuukausihinnaltaan kiinteät pakettisähkösopimukset. Näissä perusmaksu on usein sisällytetty kuukausittaiseen tasaveloitukseen. Sopimus ilman perusmaksua on hyvä vaihtoehto pieneen asuntoon, jossa vuosikulutuksen huippuja halutaan tasata pitkin vuotta.

    Voiko sähkön hinta muuttua kesken sopimuskauden?

    Määräaikaisen sopimuksen hinta ei voi muuttua kesken sopimuskauden. Muissa sopimustyypeissä sähkön hinta voi muuttua myös sopimuskauden aikana. Sähköyhtiön on tiedotettava mahdollisesta hinnan muutoksesta 30 vuorokautta etukäteen.

    Mistä halvin tai edullisin sähkösopimus?

    Halvin tai edullisin sähkösopimus löytyy kilpailuttamalla sähkö ja vertailemalla sähkösopimuksien kokonaishintoja. Voit kilpailuttaa sähkösopimukset tämän sivun yläreunassa löytyvän lomakkeen kautta. Lue lisää aiheesta sähkön kilpailuttaminen..

    Kuinka kauan sähkön hinnat ja sähkötarjoukset ovat voimassa?

    Hintojen ja tarjousten voimassaolosta päättävät sähköyhtiöt. Palvelumme päivittäiset hintapäivitykset yritetään ajastaa klo 8-10 välille, mutta kaikissa tilanteissa tämä ei ole mahdollista. Koska emme voi tietää kuinka pitkään yksittäiset tarjoukset ja kampanjat ovat voimassa, suosittelemme aina hyödyntämään tarjouksen heti.

    Voinko peruuttaa sähkösopimuksen, jos hinta laskee tai löydän paremman tarjouksen?

    Kyllä, jos sähkösopimuksen sähkösopimuksen hinta laskee tai löydät paremman tarjouksen, voit peruuttaa tilauksesi 14 vuorokauden sisällä tilauksen tekemisestä.

    Miten voin irtisanoa sähkösopimuksen?

    Irtisanomisen ehdot vaihtelevat sopimustyypeittäin. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen ja pörssisähkösopimuksen voi purkaa muuton yhteydessä tai 14 vuorokauden irtisanomisajalla ilman syytä. Määräaikaisen sähkösopimuksen purkaminen on yleensä mahdollista vain muuton yhteydessä.

    Mitä tapahtuu jos määräaikainen sähkösopimukseni loppuu ja minulla ei ole uutta sähkösopimusta?

    Määräaikaisen sopimuksen päättyminen ei tarkoita, että jäisit ilman sähköä vaikka sinulla ei olisi uutta sähkösopimusta. Tässä tilanteessa määräaikainen sähkösopimuksesi muuntuu automaattisesti toistaiseksi voimaksi olevaksi sopimukseksi ellei sopimuksesi ehdoissa toisin määrätä.

    Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

    Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.