Muuttajan muistilista
Muutto kannattaa suunnitella huolellisesti ja hyvissä ajoin etukäteen. Aikatauluta ja tee muuttopäivän järjestelyt etukäteen, tee muuttoilmoitus ja hoidasopimusasiat kuntoon. Usein joku asia kuitenkin unohtuu muuttokiireessä. Tätä silmällä pitäen loimme muuttajan muistilistan!
Muuttoilmoitus
- Tee muuttoilmoitus verkossa yhdellä kertaa sekä maistraattiin että Postiin. Muuttoilmoituksen tekoa varten sivuille kirjaudutaan joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
- Muuttoilmoitus kannattaa tehdä noin1 kk ennen muuttoa, mutta viimeistään viikko muuton jälkeen. Muuttoilmoituksen tekeminen on lakisääteinen velvollisuus
- Ilmoita muutostasi sekä entisen että nykyisen taloyhtiösi isännöitsijälle. Myös työantajalle kannattaa ilmoittaa osoitteenmuutoksesta.
- Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos muutto on tilapäinen ja kestää alle kolme kuukautta.
- Vapaa-ajan asuntoa ei voi tallentaa väestötietojärjestelmään vakinaiseksi osoitteeksi, eikä mökille siis voi virallisesti muuttaa. Postit voi kuitenkin ohjata mökille esimerkiksi kesäloman ajaksi tilaamalla määräaikaisen postin siirron Postin sivuilla.
Uusi sähkösopimus
- Pura vanha ja solmi sähkösopimus viimeistään kahta viikkoa ennen muuttoa. Näin vältyt tuplaveloitukselta ja varmistat, ettei muuttopizzoja syödä kynttilän valossa.
- Sähkösopimus on irtisanottava 14 päivää ennen muuttoa. Solmiessasi sopimuksen uuteen kotiin, uusi sähköntarjoaja irtisanoo vanhan sopimuksen puolestasi.
Edullisin sähkösopimus uuteen kotiin löytyy kilpailuttamalla.
Sopimus- ja ilmoitusasiat muuton yhteydessä
Digi- ja väestöviraston eli “maistraatin” sekä Postin lisäksi tieto uudesta osoitteesta päivittyy automaattisesti eri viranomaisille, kuten Kelaan ja Verohallintoon. Myös esimerkiksi monet pankit ja vakuutusyhtiöt saavat tiedon osoitteenmuutoksesta, eikä siitä tarvitse ilmoittaa erikseen.
Asuessasi vuokralla, irtisano vuokrasopimuksesi heti uuden kodin löydettyäsi. Vuokra-asunnoissa on aina kuukauden irtisanomisaika.
Muista ottaa kotivakuutus uuteen kotiisi. Voit myös siirtää vanhan vakuutuksesi uuteen kotiin, ja halutessasi myös turvata muuton aikana tapahtuvat vahngot.
Mikäli saat Kelan asumistukea, ole yhteydessä Kelaan ennen muuttoasi, jotta tiedät miten muutto vaikuttaa asumistukeesi.
Selvitä, onko uuteen kotiisi mahdollista saada taloyhtiön internet-yhteys.
Ennen muuttoa
Aikatauluttamalla ja suunnittelemalla teet muutostasi mahdollisimman helpon ja mutkattoman. Mieti muuttobudjettisi valmiiksi, ja palkkaatko muuttofirman vai turvaatko ystäviesi kantoapuun. Kummassakin tapauksessa kannattaa varmistaa muuttoapu viikkoja ennen varsinaista muuttopäivää.Mikäli muutat kuun lopulla, kannattaa mahdollinen muuttofirma kilpailuttaa ja varata jo kuun alussa, koska kuun loppupuoli on yleisintä muuttoaikaa.
Muuttoauto kannattaa miettiä tarkasti. Henkilöauto tuskin riittää muuttoprosessin hoitamiseen. Mikäli vuokraat yli 3500 kg painavan muuttoauton, tarvitset B-luokkaa korkeamman ajokorttiluokituksen. Varmista muuttoautollesi esteetön kulkureitti etukäteen, mikäli se on mahdollista.
Muuttolaatikot ovat kätevä apu muuton tekemiseen, sillä ne ovat kestäviä, hintaystävällisiä ja helppo pinota päällekkäin. Kunnollisten muuttolaatikoiden avulla muuttoon menevästä ajasta voi leikata parhaimmillaan jopa tunteja. Kaiva ennen muuttopäivää kuplamuovit ja pakkauspaperit esiin, jotta voi turvata särkyvät esineet muuttoa varten.
Huomioi myös lemmikkien tarpeet. Jos mahdollista, järjestä lemmikeille hoito muuttopäiväksi.
Muuttopäivä käsillä
Nuku hyvin, minkä pitäisi onnistua, sillä olet hoitanut kaikki muuttoon liittyvät käytännön asiat etukäteen. Näin pääset hyvin levänneenä tositoimiin muuttopäivänä.
Hoida loppusiivous viimeistään edellisenä päivänä ja suojaa lattiasi pahveilla tai muovilla, jotta vältyt ylimääräisiltä siivoustoimilta muuton jälkeen.
Varmista, että tavarat on pakattu muuttolaatikkoihin ennen muuttopäivää ja merkitse kukin laatikko tarkasti sisällön ja huonesijainnin mukaan (esim. lautaset/keittiö).Varmista myös, että sinulla tarvittavat työkalut kalusteiden ja laitteiden purkamiseen ja asentamiseen helposti saatavilla..
Uudessa kodissa
Käy läpi tavarat mahdollisten vahinkojen varalta, asenna palohälytin. Ole yhteydessä isännöitsijääsi postilaatikon nimen, autopaikan ja muiden käytännön asioiden suhteen.
Muutto on takanasi. Nauti olostasi, tutustu paikalliseen ympäristöön ja vilkuta naapureillesi, jos tunnet olosi sosiaaliseksi. Onnea uuteen kotiin.