Mikä on kryptovaluutta?

|Posted by Tuuli Viinanen | Kaikki artikkelit, Maksaminen, Nettikaupat
Tags: digitalisaatio, raha

kryptovaluutta

Kryptovaluutta on esiintynyt mediassa viime aikoina, mutta kuinka moni tietää, mitä kryptovaluutta oikeasti on? Kryptovaluutta on kansainvälinen digitaalinen valuutta, joka toimii lohkoketjuteknologian avulla. Kryptovaluutta ei ole minkään keskuspankin sääntelyn alaisena ja sen omistavat ihmiset. Valuutta toimii täysin verkossa eli siitä ei ole olemassa fyysistä rahamuotoa netin ulkopuolella.

Maailman tunnetuin kryptovaluutta on Bitcoin, jolla voi maksaa jo useassa verkkokaupassa Suomessa. Kryptovaluutat tunnetaan myös nimillä digivaluutta ja virtuaalivaluutta.

Lohkoketjuteknologia ja kryptovaluutta

Digitaaliset valuutat käyttävät lohkoketjuteknologiaa maksutapahtumien turvaamiseen, varmentamiseen, ja salaamiseen. Lohkoketju on lyhyesti selitettynä prosessi, joka on hajautettu useaan osaan. Kryptovaluutat siis käyttävät avointa lohkoketjua maksutapahtumissa, jolloin maksutapahtuma on jaettu useisiin osiin ja maksutapahtumaa on todentamassa tuhansien tietokoneiden verkosto. Tämän takia kryptovaluuttojen väärennys on erittäin vaikeaa.

Ostosten teko kryptovaluutalla

Kryptovaluutta on yleisesti laillinen maksuväline ympäri maailmaa. Kryptovaluuttoja ja varsinkin Bitcoinia voi käyttää myös Suomessa, tosin enimmäkseen verkkokaupoissa. Digitaalisena valuuttana kryptovaluutta sopii verkossa asioimiseen, mutta kryptovaluutalla tehtyä rahasiirtoa ei voi peruuttaa. Tämän takia muun muassa nettishoppailuun sopii paremmin luottokortti, sillä jos ostettu tuote ei ikinä saavu perille, on viallinen tai ei vastaa kuvausta, luottokorttiyhtiöltä on mahdollista saada rahansa takaisin.

Voit vertailla ja löytää itsellesi parhaan luottokortin nettishoppailuun täältä:

luottokorttivertailu

Kryptovaluutan arvo määräytyy täysin kysynnän ja tarjonnan suhteen, eikä valuuttaa valvota virallisesti ollenkaan. Kryptovaluutta kuitenkin kuuluu suomalaisen pääomaverotuksen alle. Lisäksi, kryptovaluuttojen pörssit ja kauppapaikat siirtyvät valvonnan alle tulevan EU:n rahanpesudirektiivin myötä. Kuitenkin digitaaliselle valuutalle itsessään ei ole minkäänlaista valvontaa. Tulevaisuudessa, jos kryptovaluutat haluavat virallisen aseman maksuvälineenä, nämä digivaluutat tulisi asettaa jonkinlaisen sääntelyn alaisiksi.

Kryptovaluutan synty

Kryptovaluutta syntyy louhimalla. Tämän louhinta tapahtuu tietokoneiden avulla: tietokoneet ratkaisevat yhä vaikenevia algoritmeja ja joka kerta kun tehtävä ratkaistaan, syntyy lisää kryptovaluuttaa. Tätä samaa louhintaa ja algoritmeja käytetään kryptovaluutan prosessien ja toiminnan turvaamiseen.

Uuden digitaalisen valuutan syntymiseen menee yhä enemmän aikaa, koska tietokoneiden ratkaistavat tehtävät vaikeutuvat jatkuvasti. Eniten kryptovaluuttaa siis syntyy louhinnan alkuvaiheessa, kun tehtävät ovat helppoja.

Digitaalista valuuttaa on kuitenkin yleensä vain rajallinen määrä, ja kun koneista loppuvat laskentatehot, myös kryptovaluutan louhiminen loppuu. Kryptovaluuttojen arvoa ei siis voida yleensä heikentää louhimalla loputtomasti lisää valuuttaa.

Kryptovaluuttojen markkinajohtaja

Tunnetuin digitaalinen valuutta on varmasti Bitcoin. Vuoden 2017 alussa Reuters arvioi, että kryptovaluuttoja olisi noin 17 miljardin dollarin edestä ja että 90% tästä olisi Bitcoin-valuuttaa. Bitcoin oli pitkään markkinoiden johtavin kryptovaluutta. Syyskuussa 2017 Reuters arvioi, että kryptovaluuttoja on olemassa 180 miljardin dollarin edestä josta Bitcoinin osuus on vain alle puolet. Uudet kryptovaluutat ovat siis saaneet jalansijaa digitaalisten valuuttojen markkinoilla.

Kryptovaluutta käytännössä

Kuka tahansa voi perustaa kryptovaluutan, mutta koska kryptovaluuttojen arvoon vaikuttaa kysyntä ja tarjonta, arvokas kryptovaluutta tarvitsee paljon käyttäjiä ja suosiota. Näiden valuuttojen sääntelyn puute myös lisää riskiä joutua huijauksen kohteeksi. Kryptovaluutoista kiinnostuneiden kannattaa tutustua huolella vaihtoehtoihin ennen digitaalisten valuuttojen käyttöönottoa.

Lähteet:

Kauppalehti

Helsingin Sanomat

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *