Säästövinkit opiskelijalle – Top 10-vinkit

|Mikko Murphy
opiskelijan säästövinkit

Opiskelijana rahat ovat tunnetusti tiukilla, ja opintotukien jakaminen ruoan, asumisen sekä arjen menojen kesken voi tuottaa vaikeuksia vannoutuneimmallekin kitsastelijalle. Tästä johtuen säästövinkit ovat opiskelijalle kultaakin kalliimpia. Lue alta parhaat säästövinkit opiskelijalle!

Vertaile opiskelijalle sopivin säästötili

Säästövinkit opiskelijalle – top 10

1. Liiku polkupyörällä

Polkupyörä tekee kaupungilla liikkumisesta helppoa ja kätevää, kun ei tarvitse jäädä odottamaan julkisen liikenteen vuoroja tai etsiä kuumeisesti vapaana olevia parkkipaikkoja. Pyöräilemällä säästää selvää rahaa pitkällä aikavälillä, koska silloin ei tarvitse maksaa kuukausittaisia bussikortti- tai bensakuluja. Kaiken kukkuraksi saat samalla hyötyliikuntaa sekä pidät mielen virkeänä.

2. Hanki huonekalut ja astiat käytettynä

Muuttaessasi uuteen kaupunkiin opiskelupaikan perässä voi huonekalujen sekä astioiden hankkiminen tulla ajankohtaiseksi asiaksi. Kalusteita ei usein kannata hankkia uutena, ellei aio pitää niistä kiinni opiskeluajan jälkeen. Parhaimmassa tapauksessa voit kokeilla saada kalusteita lainaan omalta perheeltä tai kavereilta. Joissakin kaupungeissa on lisäksi on paikkoja, joista voi noutaa kalusteita lainaan.

Jos edellä mainittu ei kuitenkaan onnistu, voit kokeilla etsiä sosiaalisesta mediasta kuten Facebookista opiskelijaryhmiä tai -yhteisöjä, joihin ihmiset laittavat tavaroitaan myyntiin tai kerättäväksi kun lopettavat opiskelun tietyllä paikkakunnalla. Joissakin opiskelija-asunnoissa ilmestyy kalusteita tai tavaroita silloin tällöin alaoven läheisyyteen, joten on syytä pitää silmänsä auki. Kannattaa erityisesti liittyä ryhmiin joissa on paljon ulkomaalaisia, koska he ovat useimmiten juuri niitä opiskelijoita, jotka kirjaimellisesti heittävät kalusteensa kadulle lähtiessään maasta.

3. Hanki tarvittavat opiskelijakortit

Jonkinlainen opiskelijakortti kuuluu varmasti lähes jokaisen opiskelijan peruskalustoon. Korteista kannattaa hankkia ainakin Kelan ateriatukikortti, jotta voi syödä opiskelijaruokalassa halvemmalla, sekä VR:n ja Matkahuollon kortti, jotta kotikaupunkiin matkustaminen ei kävisi kukkarolle liian tyyriiksi. Erillisten korttien sijaan voi myös hankkia kaikille näille tahoille kelpaavan opiskelijakortin esimerkiksi Frankilta.

Sen sijaan opiskelijayhdistyksen kortin hankkimista on syytä miettiä huolella sen tuomien etujen kuin maksujenkin kannalta: jos tietää, ettei tule käyttäneeksi suurinta osaa kaikista mahdollisista eduista, ei välttämättä kannata hankkia hieman kalliimpaa opiskelijayhdistyksen korttia.

4. Kilpailuta opintolaina ja muut lainat

Säästövinkit opiskelijalle -listan sijalla neljä on rahoitustuotteiden kilpailutus. Vaikka opintolainan korko ja kustannukset voivat vaikuttaa jo valmiiksi suhteellisen alhaisilta, ei kannata hukata oivaa mahdollisuutta rahan säästöön lainojen kilpailuttamisessa. Kysy rohkeasti lainatarjousta usealta pankilta, ja vertaile opintolainatarjouksien korkoja sekä kokonaiskustannuksia, jos haluat löytää itsellesi edullisimman opintolainan.

Voit vertailla myös muita lainoja ilmaiseksi ja puolueettomasti kattavassa lainavertailussamme. Vertailusta näet jokaisen lainan edut ja haitat, joiden perusteella voit päättää sen, mikä laina sopisi itsellesi parhaiten.

Vertaile lainat ilmaiseksi

5. Tee budjetti

Pienet tulot ovat suurin haaste säästämiselle ja monesta saattaakin tuntua haasteelliselta löytää rahaa, jota laittaa sivuun kuukausittaisten menojen jälkeen. Jos kutenkin seuraa tarkasti omaa tulo- ja menovirtaa, voi myös säästämisen budjetoida. Alla kolme vinkkiä miten budjetoinnissa pääsee alkuun.

  1. Pidä kirjaa kaikista viikon menoistasi. Saatat yllättyä kaikesta turhasta tavarasta, jota ostat viikon aikana. Pitämällä kirjaa näet kaiken mitä ostat ja pystyt karsimaan tarvikkeita, joita et todella tarvitse.
  2. Tee realistinen budjetti, seuraa sitä viikko, ja tee sen jälkeen tarvittavat tarkennukset. Apuna voit käyttää esimerkiksi excel-budjettia
  3. Osta käteisellä. Tämä voi auttaa sinua pysymään budjetissasi ja välttämään impulssiostoksia. Päätä aina ennen ostoksille tai ulos lähtemistä, kuinka paljon saat tuhlata kyseiseen kauppareissuun ja varaa käteistä vain sen verran mukaan!
  4. Listaa palvelut ja menot tärkeysjärjestykseen. Maksatko kuntosalijäsenyydestä tai esimerkiksi Netflix-tilistä, jota et käytä? Kuluuko kuukaudessa paljon rahaa take-away kahveihin? Luovu tarpeettomista asioista listan loppupäästä alkaen; keitä kahvit esim. take-away kuppiin kotona.
  5. Maksa aina luottokorttilaskusi kokonaisuudessaan. Mikäli käytät luottokorttia ostosten maksamiseen, pyri maksamaan lasku kokonaisuudessaan korottoman maksuajan lopussa. Näin vältyt luottokoron maksamiselta.

6. Tarkkaile ruoan kilohintoja

Ruokaostoksilla ei kannata tuijottaa pelkästään alennuksia, sillä pelkkä alennus ei tarkoita sitä, että tietty tuote olisi loppujen lopuksi halvempi kuin toiset samanlaiset. Samaa pätee myös tuotteiden hintojen kohdalla: joku tietty tuote voi hinnan puolesta vaikuttaa halvimmalta vaihtoehdolta, mutta kun katsoo myös pakkauskokoa, saa todellisen käsityksen siitä, onko ruokatavara todellisuudessa halvempi vai ei. Tämän vuoksi on syytä aina katsoa tuotteiden kilohintoja, koska niiden avulla voi vertailla eri vaihtoehtoja toisiinsa ottaen huomioon myös ruoan määrän.

7. Kokkaa isoja annoksia ja säilö tähteet

Ruokaa tehdessä kannattaa aina kokata isoja annoksia säästääkseen rahaa. Tämä pätee varsinkin niiden ruokatavaroiden kohdalla, jotka ovat olleet alennuksessa alun perin vanhenemisensa vuoksi. Vaikka annos olisikin iso, se ei tarkoita sitä, että jämät voisi hyvillä mielin viskata menemään, päinvastoin. Mahdolliset tähteet kannattaa ilman muuta säilöä jääkaappiin tai laittaa pakastimeen, jos ei jaksa syödä samaa murkinaa joka päivä. Hyvä pakastin onkin monen opiskelijan ruokabudjetin pelastus.

Useat koulujen ulkopuoliset ravintolat tarjoavat myös opiskelijaruokailua, josta voi yleensä ostaa suhteellisen monipuolisen annoksen kohtuuhintaan.

8. Keräile alennuskuponkeja

Vaikka ei pitäisi roskapostista, ei siltikään kannata laittaa ‘ei mainoksia’-lappua luukulle. Mainosten seassa voi nimittäin piillä arvokkaitakin alennuskuponkeja. Alennuskuponkien keräilyhän ei maksa mitään, ja hyvällä tuurilla voi kuponkien vaihtokauppa onnistua kavereidenkin kanssa.

9. Lainaa oppikirjat kirjastosta tai kavereilta

Oppikirjat voivat hyvinkin muodostua yhdeksi opiskelijan suurimmista menoeristä, jos päättää hankkia kaikki lukemiset omasta takaa. Juuri siksi oppikirjoissa säästämisen tulisi olla jokaisen opiskelijan prioriteettilistalla. Käytännössä kirjoissa voi parhaiten säästää lainaamalla ne oppilaitoksen kirjastosta tai kavereilta ilmaiseksi. Kirjastosta lainaaminen ei tosin ehkä aina onnistu, koska joskus kirjat voivat olla loppua tai niillä voi olla pitkät varausjonot. Tähän kannattaakin varautua katsomalla jokaisen kurssin oppikirja-lista netistä etukäteen ja varaamalla kirjat omaan käyttöön ennen mahdollista opiskelijaryntäystä kurssin alussa.

10. Hanki maksutapaetua kerryttävä luottokortti

Jos käyt usein samassa ruokakaupassa ostoksilla, kannattaa ehdottomasti hankkia maksutapaetua kerryttävä luottokortti. Maksutapaetu tarkoittaa sitä, että saat tietyn prosenttimäärän alennusta samassa kaupassa tai kaupparyhmässä tehdyistä ostoksista. Usein maksutapakortilla voi saada myös muita jäsenetuja kaupasta riippuen. Käytetyimpiä maksutapakortteja ovat S-Ryhmän S-Etukortti ja Keskon K-Plussa.

Löydä sopivin luottokortti opiskelijalle