Instantor – ratkaisu positiivisen luottorekisterin puuttumiseen Suomessa?

|Anleena Haustola
Instantor

Instantor positiivisen luottorekisterin korvikkeena

Positiivinen luottorekisteri ei ole käytössä Suomessa, vaikka sen hyvistä puolista on puhuttu jo kauan. Luottohäiriömerkintä luottorekisterissä on rangaistus, mutta vastaavaa positiivista merkintää ei ole mahdollista saada, vaikka olisi hoitanut asiansa kuinka mallikkaasti.

Miksi positiivista luottorekisteriä kaivataan?

Positiivisen luottorekisterin puuttuminen on aiheuttanut monille palveluntarjoajille ongelmia. “Kaikki tai ei mitään” voi olla turhan raaka kahtiajako, kun arvioidaan asiakkaan takaisinmaksukykyä. Asiakkaiden maksukyky voi vaihdella, ja sitä myöden myös lainojen ehdot.

Esimerkiksi nettikaupat tarjoavat erilaisia maksutapoja, eikä niistä osamaksut/luotot ole välttämättä paras vaihtoehto jokaiselle asiakkaalle. Joillekin ne sen sijaan saattavat olla juuri oikea valinta.

Niinpä ruotsalainen fintech start-up toi muutama vuosi sitten markkinoille sovelluksen, joka tarjoaa tähän ratkaisua myös verkossa.

Miten lainaa haetaan?

Useimmiten Instantorin palveluita käytetään, kun haetaan pikavippiä tai halutaan lainaa tiettyyn nettiostokseen, kun alennuksesta on löytynyt aivan ihana sohva tai autoon sopivat talvirenkaat. Instantor palvelee siis enimmäkseen nettikauppoja ja pikavippifirmoja.

Kun luotonantaja haluaa myöntää luottoa, hakee hän  tietoja hakijan henkilöluottotiedoista, joihin voi perustaa luottopäätöksensä – kukaan kauppias ei halua luottotappioita niskoilleen. Luottotiedot haetaan luottorekistereistä, joita ylläpitävät esimerkiksi Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Finland Oy.

Hakiessaan luottoa hakija antaa luotonantajalle luvan tarkistaa luotonhakijan luottokelpoisuuden esimerkiksi Instantorin avulla. Luottoa hakiessaan käyttäjä kirjautuu Instantor-palveluun verkkopankkitunnuksillaan. Instantor tutkii hakijan pankkitilien toimintaa viimeisten 12 kuukauden ajalta.

Lainaa hakiessa tärkeää ei ole ainoastaan se, miten lainaa haetaan vaan se, millaista lainaa haetaan. Esimerkiksi pienen pikalainan hakuvaatimukset ovat hyvin erilaiset 30 000 euron remonttilainaan verrattuna. Voit löytää sinulle parhaan lainan vertailemalla lainoja lainavertailussamme:

Vertaa kulutusluottoja Me vertaamme, sinä säästät

Mitä tietoja Instantor tarkastaa?

Mistä Instantor sitten on kiinnostunut? Mitä Instantor tileiltä hakee? Tehdäkseen arvion luottokelpoisuudesta palvelu tarkastaa tilin tapahtumat viimeisen vuoden ajalta. Ohjelma tarkistaa esimerkiksi pankkitilin paljastaman palkkatason, kulutustottumukset ja lainat.

Esimerkiksi uhkapelit voivat olla varoitusmerkki palvelulle ja siten myös lainanantajalle.

Koska palvelun nimi on Instantor, lupaa se  nopeaa toimintaa. Luottotietoarvion tekemisen pitäisi hoitua muutamassa minuutissa. Luottotietoarvio toimitetaan luotonmyöntäjälle.

Miten käytän Instantoria?

  1. Kirjaudu palveluun pankkitunnuksillasi.
  2. Instantor tutkii pankkitilisi transaktiot (ovatko tulosi säännölliset ja maksatko laskusi ajallaan) ja laskee niiden pohjalta luottoluokituksen.
  3. Luottoluokitus lähetetään nettikauppaan tai pikavippiyritykseen, joka ratkaisee lainan saamisen.

Onko Instantor turvallinen?

Instantorin itsensä mukaan se analysoi pankkitilin tapahtumat, mutta ei tallenna tietoja mihinkään. Silti monille pankkitunnuksilla kirjautuminen kolmannen osapuolen palveluun voi nousta kynnyskysymykseksi.

Jos ei halua käyttää Instantoria, monet pikavippiyritykset tarjoavat mahdollisuuden lähettää luotonmyöntäjälle esimerkiksi kopioita tiliotteista tai palkkakuiteista. Ota selvää eri mahdollisuuksista ja valitse sinulle parhaiten sopiva tapa.

Instantoria käyttää esimerkiksi Risicum.

Lähteet:

Kauppalehti