Ydinvoima tarjoaa suuria määriä energiaa ilman suoria hiilidioksidipäästöjä ja se on hyvin vähäpäästöinen sähköntuotantomuoto. Ydinvoima perustuu ydinreaktioihin, joissa atomiytimet halkaistaan eli fissioidaan, vapauttaen valtavia määriä energiaa. Tämä energia käytetään veden kuumentamiseen, jolloin syntyvä höyry pyörittää turbiinia ja tuottaa sähköä.
Ydinvoima on vähäpäästöistä, mutta ei uusiutuvaa
Ydinvoimaa ei pidetä uusiutuvana energianlähteenä, koska sen tuotantoon käytetään uraania, joka on rajallinen luonnonvaraa. Toisin kuin uusiutuvat energialähteet, kuten aurinko- tai tuulivoima, ydinvoima vaatii jatkuvaa polttoaineen hankintaa, jota ei voida uusiutuvasti korvata. Uraani tulee siis lopulta loppumaan. Ydinvoima käytöstä ei kuitenkaan aiheudu kasvihuonepäästöjä, sillä lämpö luodaan atomiytimien halkaisulla, ei polttamisella. Tästä syystä ydinvoima lasketaan ympäristöystävälliseksi ja fossiilivapaaksi tuotantotavaksi.
Maailmanlaajuisesti noin 10 % sähköstä tuotetaan ydinvoimalla
Vaikka tämä osuus on pienempi kuin esimerkiksi uusiutuvien energialähteiden osuus, ydinvoimalla on silti merkittävä rooli monien maiden energiajärjestelmissä. Maakohtaiset erot ovat myöskin suuria, sillä esimerkiksi Saksassa kaikki ydinvoimalat suljettiin vuonna 2023, kun taas Suomessa ydinvoima rooli on noussut etenkin Olkiluoto 3:n valmistumisen jälkeen.