Säästä sähkölaskussa jopa 235 €/kk

Kilpailuttamalla sähkösopimuksen pystyt pienentämään sähkölaskusi loppusummaa jopa 235 €/kk (vertailumme halvimman ja kalleimman sähkösopimuksen erotus 1000 kWh:n kuukausikulutuksella)

 • Kilpailutus vie vain hetken, mutta voi tuoda pysyviä säästöjä
 • Helppo tapa vertailla paljonko sähkö maksaa eri sähköyhtiöillä
 • 10 % uusista sähkösopimuksista Suomessa tehdään kauttamme

Hae paras sähkötarjous

  Tarkista tai syötä osoite ja valitse postinumero valikosta
  Syötä tai tarkista antamasi tieto. Esim. 2 A 13 (katunumero rappu asuntonumero). Tämän täytyy alkaa numerolla.

  Pienennä sähkölaskua kilpailuttamalla sähkö

  Vertaile sähköyhtiöiden tarjoukset helposti

  Sähkölaskun pienentäminen on helppoa

  1. Laskuri

   Arvioi sähkönkulutuksesi

   Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arviota

  2. Tarjoukset vertailussa

   Vertaile tarjoukset

   Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

  3. Tilaa uusi sopimus

   Solmi uusi sähkösopimus

   Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

  Yli puolet sähkölaskun loppusummasta muodostuu sähkönkulutuksesta

  Monelle kuluttajalle sähkön hinta ja sähkölasku tarkoittavat samaa asiaa, mutta todellisuudessa sähkölaskun loppusummasta vain osa koostuu sähkön hinnasta. Yksinkertaistettuna sähkölaskun loppusumma rakentuu kolmesta eri osa-alueesta.

  1. Sähköyhtiölle maksettava osuus, joka muodostuu sähkönkäytön (c/kWh) ja kuukausittaisesta perusmaksun (€/kk) mukaan.
  2. Paikalliselle sähkönsiirtoyhtiölle maksettava summa sähkönsiirrosta.
  3. Valtiolle maksettavat verot: energiavero, huoltovarmuusmaksu ja arvonlisävero.

  Alla on esimerkkinä Helenin sähkölasku. Laskun yhteenveto-osiosta löytyy erittely kulutuksen, siirron ja verojen osuudesta:

  Sähkön kulutuksen osuus sähkölaskusta nykyisellä energian hinnalla

  Kuluttajan sähkölaskusta noin 10 % koostuu veroista, 20—30 % siirtomaksuista ja 60—70 % energiankulutuksesta. Uusien sähkösopimusten kohdalla energiankulutuksen osuus sähkölaskusta tulee olemaan entistä suurempi sähkön kohonneen hinnan vuoksi.

  Sähkön kulutuksen osuus sähkölaskusta nykyisellä energian hinnalla

  Sähkölaskun loppusummaa voi leikata kahdella eri tavalla: kilpailuttamalla sähkön hinnan ja kuluttamalla vähemmän sähköä

  Nopein ja helpoin tapa vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan on kilpailuttaa sähkösopimus. Kilpailuttamalla voit vaikuttaa suoraan maksamasi energian hintaan. Vertailemalla sähkösopimuksia huomaat myös, mikäli oma sähkösopimuksesi ei osu yhteen asunnon koon ja omien sähkönkulutustapojesi kanssa. Omaan kotiin sopivan sopimuksen löytäminen voikin tuoda sinulle pitkässä juoksussa isojakin säästöjä.

  Myös sähkön kulutusta leikkaamalla on mahdollista saavuttaa pienempi sähkölasku. Kulutustapojen muokkaaminen ei kuitenkaan ole nopea tai helppo ratkaisu, sillä useimmat meistä kuluttavat sähköä järkevästi jo alkujaan. Kilpailutukseen yhdistettynä sähkönsäästö on kuitenkin hyvä tukitoimi sähkölaskun pienentämiseksi.

  Sähkön siirtomaksua ei ole mahdollista kilpailuttaa

  Sähkönsiirtomaksua ei voi kilpailuttaa, koska paikallinen sähkönsiirtoyhtiö määrittelee maksujen suuruuden. Sähkönsiirtomaksu koostuu kolmesta eri osasta: kuukausittaisesta perusmaksusta, sähkönsiirron mukaisesta kulutusmaksusta ja veroista. Siirtomaksuilla katetaan mm. sähköverkon huolto ja ylläpito.

  Sähkölaskun erittelyosuus

  Sähkön arvonlisäveroa laskettiin loppuvuodesta 2022

  Sähkön arvonlisävero on tällä hetkellä alennettu 10 %, mutta se nousee normaaliin 24% tasoon huhtikuun 2023 jälkeen.

  Sähkön arvonlisäveroa on alennettu useissa EU-maissa energiakriisin takia: Sähkön arvonlisävero eri EU-maissa

  Usein kysyttyä sähkölaskusta

  Kuinka usein sähkölasku tulee?

  Sähkölasku tulee yleensä kuukauden tai kolmen kuukauden välein, mutta sähköntarjoajasta riippuen laskutuksen tiheys on usein sovittavissa erikseen.

  Paljonko on normaali sähkölasku kuukaudessa?

  Sähkölaskusi suuruus vaihtelee kuukausittaisen kulutuksen ja maksamasi kilowattihinnan mukaisesti. Ainut poikkeus tähän sääntöön ovat kiinteähintaiset pakettisopimukset, joissa sähkölasku on samansuuruinen kuukaudesta toiseen ellei laskutusjakson kulutus ylitä sille asetettua kulutuskiintiötä.

  Yhden henkilön kotitaloudessa (kaukolämmityssä oleva pieni yksiö) kuukausittaisen sähkölaskun suuruus (siirtomaksuineen) vaihtelee yleensä 10-80 euron välillä.

  Kaukolämmitteisessä kerros-tai rivitaloasunnossa asuvan pariskunnan/pienen perheen kuukausittaisen sähkölaskun suuruus (siirtomaksuineen) vaihtelee yleensä 20-290 euron välillä.

  Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan pariskunnan/perheen kuukausittaisen sähkölaskun suuruus (siirtomaksuineen) vaihtelee yleensä 70-1200 euron välillä.

  Kuinka paljon talvikauden sähkölasku eroaa kesäkauden sähkölaskusta?

  Talvikuukausien sähkölasku voi olla jopa kymmenkertainen kesäkauden sähkölaskuun verrattuna. Talvikuukausina energiankulutus on sähkölämmitteisessä asunnossa jopa kymmenen kertaa suurempaa. Myös sähköstä perittävä kWh-veloitus on usein korkeimmillaan talvikuukausina.

  Kaukolämmitteisessä asunnossa vuotuinen sähkölasku jakaantuu huomattavasti tasaisemmin eri kuukausille. Kesäkuukausien sähkölasku voi kuitenkin olla jopa puolet talvikautta pienempi, koska perheet viettävät hyvien säiden aikana paljon aikaa ulkona ja matkaillessa.

  Voiko sähkönsiirtolaskussa säästää?

  Sähkönsiirtolaskun osuuteen ei pysty vaikuttamaan, sillä paikallinen sähkönsiirtoyhtiö määrittelee sen suuruuden. Ainut tapa säästää sähkönsiirrossa on muutto toisen sähkönsiirtoyhtiön alueelle.

  Miksi sain kaksi sähkölaskua?

  Voit saada kaksi eri sähkölaskua, jos valitsemasi sähkönmyyjä on muu kuin paikallinen sähkönsiirtoyhtiö. Tässä tilanteessa sähkön myynnistä vastaava toimittaja laskuttaa sinulta kulutetusta energiasta. Paikallinen sähköyhtiösi puolestaan laskuttaa sähkön siirrosta. Laskun saaminen kahdessa osassa ei kasvata sähkölaskuasi.

  Voit saada useamman samanaikaisen sähkölaskua myös tilanteessa, jossa vaihdat sähkön myyjää kesken laskutuskauden.

  Mitä tarkoittavat arviolasku ja tasauslasku?

  Jos osoitteessasi ei ole etäluettavaa sähkömittaria, laskuttaa sähköyhtiö arvioidun kulutuksen mukaisesti arviolaskulla. Koska arviolaskutus on nimensä mukaisesti vain arvio, sähköyhtiö lähettää kerran vuodessa tasauslaskun, jossa oikaistaan arviolaskutuksessa tapahtuneet vääristymät.

  Lähes kaikki sähkömittarit Suomessa ovat nykyisin etäluettavia Valtioneuvoston antaman asetuksen mukaisesti. Etäluennan myötä myös laskutus perustuu ensisijaisesti ajantasaiseen sähkönkäyttöön.

  Kuinka saan tukea talven 2023 korkeaan sähkölaskuun?

  Voit saada verotuksessa sähkövähennystä, jos vakituisen asuntosi sähkölaskut ovat suuret. Kyseessä on väliaikainen kotitalousvähennyksen muoto sähkön korkeiden hintojen vuoksi. Vähennyksen voi saada vain vuodelta 2023.

  Sähkövähennyksen voi saada, kun 1.1.-30.4.2023 välisen ajanjakson sähkölaskun loppusumma (ilman sähkönsiirtoa) ylittää 2 000 euroa ja on enintään 6 000 euroa. Sähkövähennys on 60 prosenttia vähennykseen oikeuttavista kuluista, eikä se sisällä omavastuuta. Sähkövähennys tehdään suoraan veroista. Jos verosi eivät riitä sähkövähennyksen tekemiseen, Verohallinto vähentää yli jääneen osuuden puolisosi veroista. Sähkövähennys vaikuttaa noin 250000 kotitalouteen. Voit lukea lisää sähkövähennyksen ja sähkötuen vaikutuksista sähkölaskuun blogissamme.

  Sähkötuki on Kelan myöntämä tuki kotitalouksille 1.1.-30.4.2023 välisenä aikana. Sähkötukea voi saada, kun sähkölaskun kuukausittainen loppusumma (ilman sähkönsiirtoa) on yli 400 €/kk, mutta alle 1 500 €/kk. Sähkötuen määrä on 60 % sähkölaskusta..

  En ole saanut sähkölaskua, kuinka toimin?

  Jos sähkölaskua ei näy ajallaan postilaatikossa on syynä todennäköisesti postissa kadonnut kirje. Tämänkaltainen tilanne on luonnollisesti asiakkaan kannalta harmittava, sillä huonoimmillaan seurauksena on maksumuistutus.

  Sinun on mahdollista tarkastella henkilökohtaista laskutushistoriaasi lähes kaikkien sähköyhtiöiden verkkosivustoissa ja sovelluksissa . Tätä kautta löydät myös saapumatta jääneen laskun helposti.

  Useimmat sähköyhtiöt kannustavat asiakkaitaan sähköisen laskutuksen pariin. Eräs näppärimmistä tavoista on E-lasku, jolloin sähkölaskun tiedot siirtyvät automaattisesti verkkopankkiin ja tarvittaessa maksusuorituksen voi automatisoida.

  Kuinka siirrän sähkölaskun eräpäivää?

  Sähkölaskun eräpäivän siirtäminen onnistuu helpoiten soittamalla oman sähköyhtiön asiakaspalveluun. Joillakin sähköyhtiöillä laskun eräpäivän siirtämisen onnistuu myös sähköyhtiön omassa verkkopalvelussa tai sovelluksessa.

  Mitä tapahtuu, jos maksan sähkölaskun myöhässä?

  Jos huomaat, että sähkölasku jäi vahingossa maksamatta ajallaan, ei sillä ole välittömiä seuraamuksia. Laskun maksaminen vähän myöhässä on aina parempi vaihtoehto kuin kokonaan maksamatta jättäminen.

  Jos laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä, laskuttaja lähettää maksumuistutuksen aikaisintaan kahden viikon sisällä alkuperäisen laskun eräpäivästä. Tässä vaiheessa homma on vielä helposti korjattavissa maksamalla maksumuistutus ja siihen liittyvät kulut.

  Jos maksumuistutusta ei maksa, neljän viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä lähetetään perintäkirje, eli ensimmäinen maksuvaatimus. Tässä vaiheessa laskuttaja on voinut siirtää asian hoidon perintätoimistolle tai vastaavalle taholle..Jos ensimmäiseen perintäkirjeeseen ei reagoida, lähetetään kuuden viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä toinen perintäkirje.

  Jos toiseenkaan perintäkirjeeseen ei reagoida maksamalla laskua tai yrittämällä sopia parempaa maksuaikataulua velkojan kanssa, seuraa yleensä haaste käräjäoikeuteen. Haasteen saa noin kahden kuukauden kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä. Käräjäoikeuden tuomiota seuraa yleensä maksuhäiriömerkintä, ellei oikeudessa todeta laskuttajan vaatimusten olleen aiheettomia. Jos velkoja ei makseta vapaaehtoisesti, siirtyy velka ulosottoon.

  Kuinka toimia, jos en kykene maksamaan sähkölaskua?

  Kuka tahansa voi kohdata hetkellistä maksukyvyttömyyttä elämän yllättäessä. Viivyttelyn tai piilottelun sijaan tilanteesta kannattaa pyrkiä olemaan aktiivinen.

  Monet sähköyhtiöt tarjoavat pyydettäessä sekä laskun eräpäivän siirtoa että laskusuorituksen jakamista useampiin osiin. Olennaisinta on viestiä ongelmasta sähköyhtiön asiakaspalveluun etukäteen, sillä siinä vaiheessa kun lasku on siirtynyt perintään sähköyhtiönkin kädet asian suhteen ovat sidotut.

  Jos maksusuunnitelman laatiminen tuntuu epärealistiselta omiin tulevaisuuden näkymiin verrattuna, voi Kelalta hakea perustoimeentulotukea sähkölaskun maksamiseen. Oman talouden tasapainottamiseen voi hakea tukea mm. kuntien velkaneuvonnasta sekä Takuusäätiöltä.

  Kuinka lasken/arvion tulevan sähkölaskun suuruuden?

  Tulevan sähkölaskun arvioiminen on kohtalaisen helppoa, jos tiedät oman kuukausikulutuksesi sekä sähköstä maksettavan kWh-hinnan.

  Kulutuslasku on laskettavissa kaavalla (kulutus*sähkön hinta)/100. Jos kuukausikulutus on esimerkiksi 1000 kWh, ja sähkön hinta on 25 senttiä/kWh, on kulutuslasku 250€.

  Tämän lisäksi laskuun lisätään sähköntarjoajan perusmaksu sekä sähkönsiirrosta syntyvät kulut, jotka vaihtelevat yhtiökohtaisesti. On hyvä huomioida, että sähkönsiirrosta syntyvät kulut kasvattavat sähkölaskun kokonaissummaa jopa puolella.