Säästä rahaa sähkölaskussa

Kilpailuttamalla sähkösopimukset voit tarkistaa, kuinka paljon sähkösopimuksesi vaihtaminen edullisempaan voisi säästää vuodessa.

 • Kilpailutus vie vain hetken, mutta voi tuoda pysyviä säästöjä
 • Helppo tapa vertailla paljonko sähkö maksaa eri sähköyhtiöillä
 • Solmi uusi edullinen sähkösopimus vaivatta parilla klikillä

Hae paras sähkötarjous

  Syötä tai tarkista antamasi tieto. Osoitteessa on oltava vähintään kadun tai tien nimi ja yksi numero. Syötä tämän lisäksi mahdollinen porraskirjain ja asuntonumero. Esim. Esimerkkikatu 2 A 13.
   Tarkista tai syötä postinumero ja paikkakunta, Postinumerossa on oltava viisi numeroa. Muista myös uudelleen aktivoida tämä kenttä.
   Tarkista tai syötä postinumero ja paikkakunta, Postinumerossa on oltava viisi numeroa. Muista myös uudelleen aktivoida tämä kenttä.

   Pienennä sähkölaskua kilpailuttamalla sähkö

   Vertaile sähköyhtiöiden tarjoukset helposti

   Sähkölaskun pienentäminen on helppoa

   1. Laskuri

    Arvioi sähkönkulutuksesi

    Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arviota

   2. Tarjoukset vertailussa

    Vertaile tarjoukset

    Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

   3. Tilaa uusi sopimus

    Solmi uusi sähkösopimus

    Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

   Yli puolet sähkölaskun loppusummasta muodostuu sähkönkulutuksesta

   Monelle kuluttajalle sähkön hinta ja sähkölasku tarkoittavat samaa asiaa, mutta todellisuudessa sähkölaskun loppusummasta vain osa koostuu sähkön hinnasta. Yksinkertaistettuna sähkölaskun loppusumma rakentuu kolmesta eri osa-alueesta.

   1. Sähköyhtiölle maksettava osuus, joka muodostuu sähkönkäytön (c/kWh) ja kuukausittaisesta perusmaksun (€/kk) mukaan.
   2. Paikalliselle sähkönsiirtoyhtiölle maksettava summa sähkönsiirrosta.
   3. Valtiolle maksettavat verot: energiavero, huoltovarmuusmaksu ja arvonlisävero.

   Alla on esimerkkinä Helenin sähkölasku. Laskun yhteenveto-osiosta löytyy erittely kulutuksen, siirron ja verojen osuudesta:

   Sähkön kulutuksen osuus sähkölaskusta nykyisellä energian hinnalla

   Kuluttajan sähkölaskusta noin 10 % koostuu veroista, 20—30 % siirtomaksuista ja 60—70 % energiankulutuksesta. Uusien sähkösopimusten kohdalla energiankulutuksen osuus sähkölaskusta tulee olemaan entistä suurempi sähkön kohonneen hinnan vuoksi.

   Sähkön kulutuksen osuus sähkölaskusta nykyisellä energian hinnalla

   Sähkölaskun loppusummaa voi leikata kahdella eri tavalla: kilpailuttamalla sähkön hinnan ja kuluttamalla vähemmän sähköä

   Nopein ja helpoin tapa vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan on kilpailuttaa sähkösopimus. Kilpailuttamalla voit vaikuttaa suoraan maksamasi energian hintaan. Vertailemalla sähkösopimuksia huomaat myös, mikäli oma sähkösopimuksesi ei osu yhteen asunnon koon ja omien sähkönkulutustapojesi kanssa. Omaan kotiin sopivan sopimuksen löytäminen voikin tuoda sinulle pitkässä juoksussa isojakin säästöjä.

   Myös sähkön kulutusta leikkaamalla on mahdollista saavuttaa pienempi sähkölasku. Kulutustapojen muokkaaminen ei kuitenkaan ole nopea tai helppo ratkaisu, sillä useimmat meistä kuluttavat sähköä järkevästi jo alkujaan. Kilpailutukseen yhdistettynä sähkönsäästö on kuitenkin hyvä tukitoimi sähkölaskun pienentämiseksi.

   Sähkön siirtohinta muodostaa jopa kolmanneksen kotitalouden sähkölaskusta

   Sähkönsiirtomaksu koostuu kolmesta eri osasta: kuukausittaisesta perusmaksusta, sähkönsiirron mukaisesta kulutusmaksusta ja veroista. Perusmaksu määräytyy yleensä asunnon sulakekoon perusteella. 3 x 16 A on yleinen sulakekoko kerrostaloissa, 3 x 25 A sähkölämmitteisissä rivitaloissa, omakotitaloissa voi olla suurempikin sulakekoko.

   Alueellisten siirtohintojen välillä voi olla huomattaviakin eroja, sillä siirtomaksuilla katetaan mm. alueelllisen sähköverkon huolto ja ylläpito. Jos alueella rakennetaan esimerkiksi säävarmaa sähköverkkoa, voivat paikallisen verkkoyhtiön siirtokulut ovat huomattavasti korkeammat kuin alueella jossa säävarman verkon rakentamiselle ei ole tarvetta. Sähkönsiirtomaksua ei kuitenkaan voi kilpailuttaa tai alentaa, koska se määräytyy aina asuinpaikan perusteella paikalliselle verkkoyhtiölle.

   Tieto tämänhetkisestä siirtomaksustasi löytyy nykyisestä sähkölaskustasi. Jos sähkönmyyjäsi on muu kuin paikallinen verkkoyhtiö, saat siirtomaksun erillisenä laskuna paikalliselta verkkoyhtiöltäsi.

   Sähkölaskun erittelyosuus

   Valtion tuki kotitalouksille energiakriisin aikana - hyödynnä tuet näillä ohjeilla

   Valtio on ryhtynyt tukemaan kotitalouksia sähkön kohonneen hinnan seurauksena. Yksi jo päätetyistä keinoista oli sähkön arvonlisäveron alennus 24 prosentista 10 prosenttiin. Se oli voimassa 1.12.2022-30.4.2023 välisenä aikana. Tämän vaikutus kotitalouden sähkölaskuun on joitain satoja euroja kotitaloudesta riippuen.

   Lisätoimina valtio tarjoaa kotitalouksille sähkön kotitalousvähennystä ja sähkötukea.

   Sähkötukea voi hakea ja saada Kelalta, jos talven sähkölaskusi on suuri, mutta et voi saada verotuksessa täysimääräistä sähkövähennystä alhaisten vuositulojen vuoksi. Kelan maksamaa sähkötukea voi saada vakituisessa käytössä olevan asunnon sähkölaskuihin, jotka ovat syntyneet ajalla 1.1.–30.4.2023. Sähkötuen määrä on 60 % kotitalouden sähkölaskuista, ja tuessa on 400 euron omavastuu. Sähkötuki korvaa ainoastaan sähkönkulutuksesta aiheutuvan osuuden laskusta, ja siirtomaksun osuus jää tuen ulkopuolelle.

   Sähkön kotitalousvähennystä voi hakea ja saada Verottajalta, kun talven (1.1.-30.4.2023) sähkölaskun loppusumma (ilman sähkönsiirtoa) on yli 2 000 € mutta alle 6 000 €. Kotitalousvähennystä myönnetään 2 000 € ylittävästä osuudesta jos kotitalouden verotettava vuositulo ylittää vähennyksen määrän. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 €.

   Usein kysyttyä sähkölaskusta

   Kuinka usein sähkölasku tulee?

   Sähkölasku tulee yleensä kuukauden tai kolmen kuukauden välein, mutta sähköntarjoajasta riippuen laskutuksen tiheys on usein sovittavissa erikseen.

   Paljonko on normaali sähkölasku kuukaudessa?

   Sähkölaskusi suuruus vaihtelee kuukausittaisen kulutuksen ja maksamasi kilowattihinnan mukaisesti. Ainut poikkeus tähän sääntöön ovat kiinteähintaiset pakettisopimukset, joissa sähkölasku on samansuuruinen kuukaudesta toiseen ellei laskutusjakson kulutus ylitä sille asetettua kulutuskiintiötä.

   Yhden henkilön kotitaloudessa (kaukolämmityssä oleva pieni yksiö) kuukausittaisen sähkölaskun suuruus (siirtomaksuineen) vaihtelee yleensä 10-80 euron välillä.

   Kaukolämmitteisessä kerros-tai rivitaloasunnossa asuvan pariskunnan/pienen perheen kuukausittaisen sähkölaskun suuruus (siirtomaksuineen) vaihtelee yleensä 20-290 euron välillä.

   Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan pariskunnan/perheen kuukausittaisen sähkölaskun suuruus (siirtomaksuineen) vaihtelee yleensä 70-1200 euron välillä.

   Kuinka paljon talvikauden sähkölasku eroaa kesäkauden sähkölaskusta?

   Talvikuukausien sähkölasku voi olla jopa kymmenkertainen kesäkauden sähkölaskuun verrattuna. Talvikuukausina energiankulutus on sähkölämmitteisessä asunnossa jopa kymmenen kertaa suurempaa. Myös sähköstä perittävä kWh-veloitus on usein korkeimmillaan talvikuukausina.

   Kaukolämmitteisessä asunnossa vuotuinen sähkölasku jakaantuu huomattavasti tasaisemmin eri kuukausille. Kesäkuukausien sähkölasku voi kuitenkin olla jopa puolet talvikautta pienempi, koska perheet viettävät hyvien säiden aikana paljon aikaa ulkona ja matkaillessa.

   Voiko sähkönsiirtolaskussa säästää?

   Sähkönsiirtolaskun osuuteen ei pysty vaikuttamaan, sillä paikallinen sähkönsiirtoyhtiö määrittelee sen suuruuden. Ainut tapa säästää sähkönsiirrossa on muutto toisen sähkönsiirtoyhtiön alueelle.

   Miksi sain kaksi sähkölaskua?

   Voit saada kaksi eri sähkölaskua, jos valitsemasi sähkönmyyjä on muu kuin paikallinen sähkönsiirtoyhtiö. Tässä tilanteessa sähkön myynnistä vastaava toimittaja laskuttaa sinulta kulutetusta energiasta. Paikallinen sähköyhtiösi puolestaan laskuttaa sähkön siirrosta. Laskun saaminen kahdessa osassa ei kasvata sähkölaskuasi.

   Voit saada useamman samanaikaisen sähkölaskua myös tilanteessa, jossa vaihdat sähkön myyjää kesken laskutuskauden.

   Mitä tarkoittavat arviolasku ja tasauslasku?

   Jos osoitteessasi ei ole etäluettavaa sähkömittaria, laskuttaa sähköyhtiö arvioidun kulutuksen mukaisesti arviolaskulla. Koska arviolaskutus on nimensä mukaisesti vain arvio, sähköyhtiö lähettää kerran vuodessa tasauslaskun, jossa oikaistaan arviolaskutuksessa tapahtuneet vääristymät.

   Lähes kaikki sähkömittarit Suomessa ovat nykyisin etäluettavia Valtioneuvoston antaman asetuksen mukaisesti. Etäluennan myötä myös laskutus perustuu ensisijaisesti ajantasaiseen sähkönkäyttöön.

   Kuinka saan tukea talven 2023 korkeaan sähkölaskuun?

   Voit saada verotuksessa sähkövähennystä, jos vakituisen asuntosi sähkölaskut ovat suuret. Kyseessä on väliaikainen kotitalousvähennyksen muoto sähkön korkeiden hintojen vuoksi. Vähennyksen voi saada vain vuodelta 2023.

   Sähkövähennyksen voi saada, kun 1.1.-30.4.2023 välisen ajanjakson sähkölaskun loppusumma (ilman sähkönsiirtoa) ylittää 2 000 euroa ja on enintään 6 000 euroa. Sähkövähennys on 60 prosenttia vähennykseen oikeuttavista kuluista, eikä se sisällä omavastuuta. Sähkövähennys tehdään suoraan veroista. Jos verosi eivät riitä sähkövähennyksen tekemiseen, Verohallinto vähentää yli jääneen osuuden puolisosi veroista. Sähkövähennys vaikuttaa noin 250000 kotitalouteen. Voit lukea lisää sähkövähennyksen ja sähkötuen vaikutuksista sähkölaskuun blogissamme.

   Sähkötuki on Kelan myöntämä tuki kotitalouksille 1.1.-30.4.2023 välisenä aikana. Sähkötukea voi saada, kun sähkölaskun kuukausittainen loppusumma (ilman sähkönsiirtoa) on yli 400 €/kk, mutta alle 1 500 €/kk. Sähkötuen määrä on 60 % sähkölaskusta..

   En ole saanut sähkölaskua, kuinka toimin?

   Jos sähkölaskua ei näy ajallaan postilaatikossa on syynä todennäköisesti postissa kadonnut kirje. Tämänkaltainen tilanne on luonnollisesti asiakkaan kannalta harmittava, sillä huonoimmillaan seurauksena on maksumuistutus.

   Sinun on mahdollista tarkastella henkilökohtaista laskutushistoriaasi lähes kaikkien sähköyhtiöiden verkkosivustoissa ja sovelluksissa . Tätä kautta löydät myös saapumatta jääneen laskun helposti.

   Useimmat sähköyhtiöt kannustavat asiakkaitaan sähköisen laskutuksen pariin. Eräs näppärimmistä tavoista on E-lasku, jolloin sähkölaskun tiedot siirtyvät automaattisesti verkkopankkiin ja tarvittaessa maksusuorituksen voi automatisoida.

   Kuinka siirrän sähkölaskun eräpäivää?

   Sähkölaskun eräpäivän siirtäminen onnistuu helpoiten soittamalla oman sähköyhtiön asiakaspalveluun. Joillakin sähköyhtiöillä laskun eräpäivän siirtämisen onnistuu myös sähköyhtiön omassa verkkopalvelussa tai sovelluksessa.

   Mitä tapahtuu, jos maksan sähkölaskun myöhässä?

   Jos huomaat, että sähkölasku jäi vahingossa maksamatta ajallaan, ei sillä ole välittömiä seuraamuksia. Laskun maksaminen vähän myöhässä on aina parempi vaihtoehto kuin kokonaan maksamatta jättäminen.

   Jos laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä, laskuttaja lähettää maksumuistutuksen aikaisintaan kahden viikon sisällä alkuperäisen laskun eräpäivästä. Tässä vaiheessa homma on vielä helposti korjattavissa maksamalla maksumuistutus ja siihen liittyvät kulut.

   Jos maksumuistutusta ei maksa, neljän viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä lähetetään perintäkirje, eli ensimmäinen maksuvaatimus. Tässä vaiheessa laskuttaja on voinut siirtää asian hoidon perintätoimistolle tai vastaavalle taholle..Jos ensimmäiseen perintäkirjeeseen ei reagoida, lähetetään kuuden viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä toinen perintäkirje.

   Jos toiseenkaan perintäkirjeeseen ei reagoida maksamalla laskua tai yrittämällä sopia parempaa maksuaikataulua velkojan kanssa, seuraa yleensä haaste käräjäoikeuteen. Haasteen saa noin kahden kuukauden kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä. Käräjäoikeuden tuomiota seuraa yleensä maksuhäiriömerkintä, ellei oikeudessa todeta laskuttajan vaatimusten olleen aiheettomia. Jos velkoja ei makseta vapaaehtoisesti, siirtyy velka ulosottoon.

   Kuinka toimia, jos en kykene maksamaan sähkölaskua?

   Kuka tahansa voi kohdata hetkellistä maksukyvyttömyyttä elämän yllättäessä. Viivyttelyn tai piilottelun sijaan tilanteesta kannattaa pyrkiä olemaan aktiivinen.

   Monet sähköyhtiöt tarjoavat pyydettäessä sekä laskun eräpäivän siirtoa että laskusuorituksen jakamista useampiin osiin. Olennaisinta on viestiä ongelmasta sähköyhtiön asiakaspalveluun etukäteen, sillä siinä vaiheessa kun lasku on siirtynyt perintään sähköyhtiönkin kädet asian suhteen ovat sidotut.

   Jos maksusuunnitelman laatiminen tuntuu epärealistiselta omiin tulevaisuuden näkymiin verrattuna, voi Kelalta hakea perustoimeentulotukea sähkölaskun maksamiseen. Oman talouden tasapainottamiseen voi hakea tukea mm. kuntien velkaneuvonnasta sekä Takuusäätiöltä.

   Kuinka lasken/arvion tulevan sähkölaskun suuruuden?

   Tulevan sähkölaskun arvioiminen on kohtalaisen helppoa, jos tiedät oman kuukausikulutuksesi sekä sähköstä maksettavan kWh-hinnan.

   Kulutuslasku on laskettavissa kaavalla (kulutus*sähkön hinta)/100. Jos kuukausikulutus on esimerkiksi 1000 kWh, ja sähkön hinta on 25 senttiä/kWh, on kulutuslasku 250€.

   Tämän lisäksi laskuun lisätään sähköntarjoajan perusmaksu sekä sähkönsiirrosta syntyvät kulut, jotka vaihtelevat yhtiökohtaisesti. On hyvä huomioida, että sähkönsiirrosta syntyvät kulut kasvattavat sähkölaskun kokonaissummaa jopa puolella.

   Voiko sähkölaskun saada e-laskuna?

   Useat sähköyhtiöt toimittavat laskunsa ensisijaisesti verkkopankkiin saapuvana e-laskuna tai sähköyhtiön oman mobiilisovelluksen kautta. Sen sijaan sähköpostitse toimitettavat pdf-laskut ovat poistuva laskutuskäytäntö. Vaihtoehtona e-laskulle useimmissa sähköyhtiöissä on paperinen lasku.

   Mikä on käyttöpaikan osoite?

   Käyttöpaikan osoite määrittää tarkan osoitteen, jossa sähkösopimuksen kohteena oleva sähkö kulutetaan. Perussääntönä on, että jokaisella käyttöpaikalla voi olla ainoastaan yksi voimassa oleva sähkösopimus kerrallaan.

   Jos samassa katuosoitteessa on useita eri kiinteistöjä, joista jokaisella on erillinen sähkösopimus, toimii sähkömittarin tunnistenumero käyttöpaikan yksilöivänä tunnistetietona.

   Käyttöpaikan osoite sekä mittarinumero löytyvät usein sähkölaskun ensimmäisen sivun oikeasta yläkulmasta.

   Miten päivitän laskutusosoitettani?

   Jos epäilet, että sähköyhtiöllä on väärä laskutusosoite, tai että sähköyhtiön lasku on kadonnut postissa, ole yhteydessä sähköyhtiön asiakaspalveluun.

   Ilmoita aina välittömästi muutoksista, kuten uudesta osoitteesta tai asuinpaikasta suoraan sähköyhtiösi asiakaspalveluun. Helpoiten tämä onnistuu sähköisten asiakaspalvelukanavien kautta.