Pörssisähkösopimus on aktiivisen sähkönkuluttajan valinta

Ajoittamalla kotisi sähkölämmityksen ja muun kulutuksen halvimmille tunneille saatat säästää selvää rahaa, jos käytössäsi on pörssisähkö.

 • Pystyt itse vaikuttamaan sähkölaskusi suuruuteen
 • Kilpailuttamalla löydät halvimman pörssisähkön
 • Joka kymmenes uusi sähkösopimus Suomessa tehdään palvelumme kautta

Hae paras pörssisähkötarjous

  Tarkista tai syötä osoite ja valitse postinumero valikosta
  Syötä tai tarkista antamasi tieto. Esim. 2 A 13 (katunumero rappu asuntonumero). Tämän täytyy alkaa numerolla.

  Vertaile tunnettujen sähköyhtiöden tarjoukset helposti

  Löydä sähköt kotiin ja mökille parhaalla hinnalla

  Pörssisähkön kilpailutus vaihe vaiheelta

  1. Laskuri

   Arvioi sähkönkulutuksesi

   Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arviota

  2. Tarjoukset vertailussa

   Vertaile tarjoukset

   Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

  3. Tilaa uusi sopimus

   Solmi uusi sähkösopimus

   Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

  Pörssisähkön keskihinta tänään

  Pörssisähkön spot-hinta vaihtelee tunneittain. Tämän vuorokauden (1.2.2023) keskimääräinen Nord Pool hinta pörssisähkölle Suomessa on:

  11,82 senttiä/kWh

  Lukemaan lisätään arvonlisävero 10% ja sähköyhtiökohtaisesti vaihteleva marginaali. Tietoa marginaaleista saat kilpailuttamalla sähkön.

  Nimensä mukaisesti pörssisähkön kauppapaikkana toimii sähköpörssi

  Pörssisähkö on markkinahintainen sähkösopimus

  Pörssisähkö on sähkösopimus, jonka hintakehitys on sidottu Pohjoismaisen Nord Pool -sähköpörssin hintatasoon. Sähköpörssissä energiaa tuottavat voimalaitokset ja energiaa myyvät sähköyhtiöt käyvät kauppaa sähkön hinnasta. Tämän tuloksena sähkölle määräytyy tuntikohtaisesti vaihteleva markkinahinta eli sähkön spot-hinta.

  Kuluttajan kannalta pörssisähkö on hyvin läpinäkyvä tapa ostaa sähköä, sillä hintataso on aina kilpailutettu ja laskutus tapahtuu kulutuksen mukaisella markkinahinnalla.

  Pörssisähkön tuntihinta näkyy sähköpörssissä

  Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain. Suomessa myytävän pörssisähkön tuntihintaa voi seurata reaaliaikaisesti eri sähköyhtiöiden, kotimaisen kantaverkkoyhtiö Fingridin tai Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin verkkosivustoilla ja sovelluksissa. Seuraavan päivän tuntikohtaiset sähkön kuluttajahinnat julkistetaan edellisenä päivänä noin klo 14.

  Pörssisähkön voimakaskin tuntikohtainen vaihtelu on normaalia. Edullisimmillaan pörssisähkön tuntihinta voi olla negativiinen (eli sähköntuottaja maksaa sähkön kuluttajalle), kalleimmillaan pörssisähkön kWh-hinta voi olla yli sata senttiä tunnilta.

  Pörssisähkön hintatasoa pystyy seuraamaan mm.Suomen sähkönsiirron kantaverkosta vastaavan Fingridin sovelluksella
  Kysynnän ja tarjonnan tasapaino määrittää pörssisähkön hintatason

  Sähkön pörssihinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan

  Pörssisähkön hintataso riippuu monesta eri tekijästä, joista keskeisin on kysynnän ja tarjonnan tasapaino.

  Kysyntään vaikuttavia tekijöitä ovat kotien energiankulutus sekä teollisuuden sähköntarve. Tarjontaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi sateen ja tuulen määrä viimeisen viikon aikana. Esimerkiksi syysmyrskyjen aikana pörssisähkön hinta on usein lähellä nollaa tai negatiivinen tuulivoiman runsaan saatavuuden takia. Myös voimalaitosten huoltokatkot vaikuttavat voimakkaasti tarjolla olevan energian määrään.

  Kylminä ja kuivina talvina sähkön pörssihinta pysyy tavallista korkeammalla, koska vesivoiman tuotantokapasiteetti on rajattu. Vastaavasti leutoina ja kosteina talvina sähkön pörssihinta on maltillisempi.

  Pörssisähköä käyttävän kodin sähkölasku on osien summa

  Pörssisähköä käyttävän kodin sähkölasku muodostuu tuntikohtaisen sähkön spot-hinnan ja kuluttajan sähkönkäytön perusteella. Sähköyhtiöt lisäävät kuluttajalle myymänsä pörssisähkön hintaan oman marginaalinsa , arvonlisäveron sekä sähkösopimuksen mukaisen kuukausi- tai perusmaksun. Sähkölasku veloitetaan sopimuksen mukaisesti, yleensä kerran kuukaudessa.

  Palvelumme käyttä voit vertailla pörssisähkösopimusten arvioituja kokonaiskustannuksia eri kulutuksilla helposti ja nopeasti.

  Sähkölaskussa eritellään perusmaksu, spot-hinta sekä marginaali.
  Mobiilisovellukset ovat helppo ratkaisu pörssisähkön hintatason seurantaan

  Pörssisähkö on valveutuneen kuluttajan valinta

  Pörssisähköstä tulevat säästöt ovat hyvinkin pitkälti kiinni omasta vaivannäöstä ja aktiivisuudesta.

  Pörssisähköstä hyötyvät eniten kotitaloudet, jotka pystyvät ohjaamaan sähkönkulutustaan (joko manuaalisesti tai automaation avulla) hetkiin, jolloin sähkön spot-hinta on matala. Etenkin sähkölämmitteisessä kotitaloudessa pörssisähkön avulla saavutettavat säästöt voivat olla huomattavia.

  Pörssihintainen sähkösopimus on hyvä valinta sähkön markkinahinnan ollessa alhaalla tai laskusuuntainen. Pörssihintaista sähkösopimusta tekevän on hyvä tiedostaa, että yhtälö toimii myös toisinpäin. Sähkön markkinahinnan noustessa voimakkaasti, pörssisähköä käyttävä kuluttaja tuntee hinnannousun kukkarossaan nopeammin ja rajummin kuin kiinteähintaista sähköä ostava kuluttaja.

  Sää ja Olkiluoto 3 tulevat vaikuttamaan merkittävästi pörssisähkön hintaan talven 2023 aikana

  Vaikka pörssisähkön keskimääräinen viikkohinta laski vuoden 2022 edullisimmalle tasolle joulun välipäivien aikana, on alkuvuonna 2023 luvassa paluu kalliimpien sähkön spot-tuntihintojen pariin. Keskeisinä tekijöinä hintamuutosten taustalla ovat kylmenevä säätila sekä Olkiluoto 3. voimalan viivästynyt tuotantotilanne.

  Pörssisähkön hintakehitystä talvena 2023 leimaavat erittäin suuren hintavaihtelun jaksot, joiden ennustettavuus on hyvin hankalaa. Jos säätilassa tulee lauhoja ja tuulisia jaksoja, voi pörssisähkön hinta laskea negatiiviseksi. Vastaavasti mitä kylmemmät sääolosuhteet vallitsevat, sen korkeammaksi sähkön pörssihinta voi nousta. Sähkön spot-hinta voi saavuttaa kaikkien aikojen ennätystason etenkin jos kylmät ja tuulettomat ilmamassat jumiutuvat Suomen päälle tammi- ja helmikuussa.

  Suomen sähkönsiirron kantaverkosta vastaavan Fingridin analyysin mukaan, sähkön hintatason odotetaan laskevan jossain määrin kevään 2023 aikana. Myös sähkön futuurihinnat antavat viitteitä samankaltaisesta kehityksestä. Futuureiden perusteella tammi- ja helmikuun 2023 keskimääräinen kWh-hinta pörssisähkölle asettuu 25-30 sentin välille, mutta jo huhti-toukokuussa pörssisähkön keskimäärinen hinta voi laskea 20 senttiä/kWh tasolle ja sen alle.

  Pörssisähköstä kysyttyjä kysymyksiä

  Mitä tarkoittaa sähkön spot-hinta?

  Spot-hinnalla tarkoitetaan tuntiperusteista markkinahintaa, joka määrittää myös Suomessa myytävän sähkön hinnan.

  Mitä tarkoittaa pörssisähkön marginaali?

  Teknisesti tarkasteltuna kaikella pörssisähköllä on sama hinta. Kun sähköyhtiö myy pörssisähköä kuluttajalle, myyntihintaan lisätään nk. marginaali. Marginaali on sähköyhtiön välityspalkkio myydystä pörssisähköstä.

  Marginaalin suuruus vaihtelee sähköyhtiöittäin. Halvin pörssisähkön marginaali on 0,25 c/kWh ja kallein 2,90 c/kWh. Sähköyhtiö voi päivittää marginaalin suuruutta myös sopimuskauden kesken.

  Pörssisähkön marginaalin vertailu kannattaa. Ero pienimmän ja suurimman marginaalin välillä voi olla jopa kymmenkertainen. Palvelumme avulla voit vertailla pörssisähkösopimusten marginaaleja ja löytää edullisimman marginaalin.

  Pörssisähkön marginaalin vertailulla saavutettava hyöty on jopa 20 euroa jokaista kulutettua tuhatta kilowattituntia kohden. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa (vuosikulutus 20000 kWh) jopa 500 euron vuosisäästö vuotuisessa sähkölaskussa on mahdollinen vertailemalla pelkästään marginaalin osuutta.

  Kannattaako pörssisähkö? Onko pörssisähkö halvempi kuin muut sähkösopimustyypit?

  Pitkällä tarkastelujaksolla pörssisähkö on halvin vaihtoehto sähkösopimukseksi. Koska vuodet ovat hyvinkin erilaisia sekä sähkön tuotannon että kysynnän kannalta, voi pörssisähköllä saavutettavia tuloksia verrata perinteiseen osakesijoittamiseen. Yhtenä vuotena pörssisähköllä ansaitsee rahaa, toisena menettää - pitkällä aikavälillä saldo jää kumminkin positiiviseksi. Tämä malli huomioiden pörssisähkö on taloudellisesti järkevä valinta.

  Pörssisähkön keskihinta on vaihdellut seuraavasti:

  • 2018 spot-keskihinta 5,80 c/kWh
  • 2019 keskihinta 5,46 c kWh
  • 2020 keskihinta 3,47 c/kWh
  • 2021 spot-keskihinta 8,95 c/kWh
  • 2022 spot-keskihinta: 15,41 c/kWh

  Myös omat kulutustottumukset vaikuttavat paljon pörssisähkön kannattavuuteen. Jos kodissa on esimerkiksi lämmityksen ohjausjärjestelmä, voi pörssisähkön avulla kulutusta ohjata edullisimmille tunneille ja sitä kautta saavuttaa säästöjä. Ilman oman sähkönkulutuksen ajoittamista pörssisähkön kannattavuus on hyvin heikko, ja mahdollisesti jopa negatiivinen verrattuna perinteiseen sähkösopimukseen.

  Mistä halvin pörssisähkö?

  Halvin pörssisähkösopimus löytyy vertailemalla pörssisähkön marginaalia ja perusmaksua yhtiökohtaisesti. Tämä onnistuu helposti verkkopalvelumme kautta.

  Pörssisähkön hinta muodostuu kolmesta osasta: spot- hinnasta, marginaalista sekä perusmaksusta. Spot-hinta on täsmälleen sama kaikilla yhtiöllä, sen sijaan marginaali ja perusmaksu vaihtelevat sähköyhtiöittäin.

  Miksi pörssisähkö vaikuttaa olevan selvästi edullisimpaa kuin yleissähkö nyt?

  Pörssisähkön päivittäistä tai kuukausittaista keskihintaa katssoessa on hyvä muistaa, että keskihinta sisältää niin yön edulliset tunnit kuin iltapäivän erittäin kalliit tunnit, ja jokainen tunti saa saman painoarvon keskihinnan laskelmassa. Samainen painotus toistuu myös eri viikonpäivien kohdalla. Tällä tavalla laskettu keskihinta ei välttämättä vastaa kotitalouden todellisesta kulutuksesta syntyvän sähkölaskun kilowattihintaa kuin pääpiirteittäin.

  Yleissähkön (eli määräaikaisten ja toistaiseksi voimassaolevien sopimusten) hinnoittelu perustuu pitkälti tyyppikuormituskäyrien perusteellä tehtyihin pitkän aikavälin kulutusarvioihin. Nämä ennustavat keskivertokuluttajan sähkönkäyttöä eri tunteina kuukaudesta toiseen hyvinkin tarkasti. Koska sähköyhtiö ei voi muuttaa sopimuksessa määrättyä hinnoittelua kuin ehtojen mukaisesti, on yleissähkön hinnoittelussa huomiotu parhaimmillaan ja pahimmillaan jopa kolmen vuoden sähkön hinnan kehitys. Mitä isompi ja pitkäkestoisempi volatileettihäiriö sähkömarkkinoilla on, sen isommalla riskin sähköyhtiö joutuu kantamaan yleissähkön hinnoittelussa. Käytännössä tämä näkyy kasvaneina eroina pörssisähkön ja yleissähkön keskimääräisessä kWh-hinnoittelussa.

  Pörssisähkö vai kiinteä - kumpi sähkösopimus minun kannattaisi valita?

  Pörssisähkö on historiallisesti tarkasteltuna kiinteähintaista edullisempi vaihtoehto. Tässä yhteydessä tulee korostaa että pörssisähkön historiallinen hintakehitys ei välttämättä ennusta tulevaa trendiä.

  Pörssisähkön ja kiinteähintaisen yleissähkön välillä valittaessa keskeisin kysymys on missä määrin omaa kulutusta pystyy ohjaamaan edullisimpiin tunteihin. Lisäksi kannattaa huomioida kuinka paljon arvoa antaa oman sähkölaskun ennustettavuudelle, sekä tietenkin millainen kiinteän sähkösopimuksen kWh-hintataso on.

  Jos omaa sähkönkäyttöä pystyy siirtämään yön tunneille, on pörsssisähkö selvästi edullisin valinta. Jo pelkästään pörssisähkön tapauksessa kulutuksen täysimääräinen siirto yön edullisille tunneille tarkoittaa jopa 30% pienempää sähkölaskua kuin pörssisähkön päivähinnoilla.

  Sen sijaan jos kodin sähkönkulutus tapahtuu normaalisti päiväaikaan, hintavertailu pörssisähkön ja kiinteähintaisen yleissähkön kesken menee huomattavasti hankalammaksi. Siinä missä kiinteähintaisen sopimuksen hinta on usein tiedossa jopa seuraavaksi kolmeksi vuodeksi kulutuksen pysyessä ennallaan, pörssisähkön tapauksessa ainut varma tieto on seuraavan vuorokauden keskihinta. Mitä isompaa ja pitkäkestoisempaa sähkömarkkinoiden hintaheilunta on, sitä enemmän pörssisähköllä pystyy sekä voittamaan että häviämään.

  Tästä systä ennen pörssisähköön vaihtamista kannattaakin pohtia kuinka oma talous selviäisi tilanteesta, jossa kuukauden sähkölasku olisi hetkellisesti jopa kymmenkertainen. Jos sähkölaskun ennustettavuus ja samansuuruisuus on tärkeä asia, kannattaa katse suunnata kiinteähintaisiin yleissähkösopimuksiin. Muussa tapauksessa pörssisähkö on oiva vaihtoehto kiinteälle sopimukselle.

  Miten pörssisähkö eroaa yösähköstä?

  Pörssisähkö on monelle kuluttajalle uusi asia, ja usein pörssisähkö sekoitetaan yösähköön. Kyseessä on kaksi eri sähkösopimustuotetta.

  Pörssisähkössä sähköstä maksettava spot-hinta vaihtuu tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Koska yöajan kysyntä on pienempää kuin päivällä, on myös öisin veloitettava sähkön hinta edullisempi. Pörssisähkö on saatavilla kaikkiin asuntotyyppeihin.

  Yösähkössä koko yö-ajan sähkölle on määrätty yksi kiinteä hinta koko sopimuskaudeksi. Sopimuskausi on yleensä 1-2 vuotta. Yösähkö on saatavilla rajatusti rivi- ja omakotitalouksiin.

  Milloin pörssisähkö on halvinta?

  Pörssisähkön edullisimmat tunnit ovat pääsääntöisesti klo 23-06 välillä, ja yleisimmin edullisin tunti osuu aamuyön klo 3-4 välille. Alla olevassa kuvaajassa näkyy edullisimpien tuntihintojen jakaantuminen eri tunneille kuluneen vuoden aikana.

  Edullisimman spot-hinnan jakautuminen vuorokauden tunneille

  Milloin pörssisähkö on kalleinta?

  Pörssisähkön kalleimmat tunnit ovat pääsääntöisesti klo 8-9 ja 18-20 välillä. Alla olevassa kuvaajassa näkyy kalleimpien tuntihintojen jakaantuminen eri tunneille kuluneen vuoden aikana.

  Kalleimman spot-hinnan jakautuminen vuorokauden tunneille

  Kannattaako pörssisähkö talvella?

  Pörssisähkö on talvikuukausina muita vuodenaikoja kalliimpaa, koska sähkön kulutus talvikuukausina on muuta vuotta korkeampaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pörssisähkö olisi huono valinta talvikuukausille. Talviajan pörssisähkössä korostuu entistäkin enemmän oman käytön ajoittamisen merkitys. Käytännössä tämä tarkoittaa lämmityksen ohjaamista pois aamun ja illan kalleimmilta tunneilta sekä varaavan takan hyödyntämistä talven kylmimpinä päivinä.

  Kannattaako pörssisähkö kerrostalossa?

  Pörssisähköllä ei voi yleensä saavuttaa huomattavia säästöjä kerrostaloasunnossa. Omat kulutustottumukset huomioiden pörssisähkö voi kumminkin olla taloudellisesti kannattava valinta myös kerrostalotaloudessa.

  Mitä tehdä jos pörssisähkön hinta nousee voimakkaasti?

  Pörssisähkön hinnan noustessa voimakkaasti kuluttajan kannattaa tarkastella sekä omaa taloudellista sietokykyään että vaihtoehtoja mahdollisimman pikaisesti. Miten henkilökohtainen talous selviäisi tilanteesta, jossa sähkölasku olisikin esimerkiksi kymmenkertainen useamman kuukauden ajan? Ja minkälaisia vaihtoehtoisia sähköliittymiä on tarjolla?

  Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa lyhytaikainenkin voimakas hinnannousu voi aiheuttaa valtavat kustannukset. Tällöin kannattaa pyrkiä vaihtamaan sopimus kiinteähintaiseen mahdollisimman nopeasti. Jos pörssisähkön hinta nousee erittäin korkeaksi, tiukentuvat myös kiinteähintaisten sopimusten ehdot hieman jälkijunassa, tai kiinteähintaisia sopimuksia ei tarjota ollenkaan. On myös hyvä huomioida, että pörssisähkösopimuksen irtisanomisaika on yleensä 14 vuorokautta.

  Mitä tarkoittaa sähkön futuurihinta?

  Pohjoismaissa yli 80 prosenttia kaikesta sähköstä kulkee Nord Pool -sähköpörssin kautta. Kauppaa käydään sekä seuraavan päivän tuntihinnoilla (spot-hinta) että sähkön johdannaismarkkinoilla. Eräs keskeisimmistä sähkön johdannaisista on hintafutuurit tai sähköfutuurit, joista usein puhutaan vain sähkön futuureina. Käytännössä futuurit ovat sähköä, jonka sähköyhtiöt sitoutuvat ostamaan määrättyyn hintatasoon etukäteen ennen kuin kysynnästä, tarjonnasta tai vaikkapa vallitsevista sääolosuhteista on yksityiskohtaista tietoa.

  Futuurikaupan seuraaminen auttaa sähkön todennäköisen hintakehityksen ennakoimisessa. Futuureihin perustuvat ennusteet ovat kuitenkin suuntaa antavia, ja markkinoiden tilanne voi muuttua nopeastikin kysynnän ja tarjonnan mukaan.

  Sähkön futuurihintoja voi seurata Nasdaqin kautta osoitteessa http://www.nasdaqomx.com/transactions/markets/commodities/market-prices

  Mitä varttitase tarkoittaa?

  Markkinasähkön myyntijakson pituus on tällä hetkellä yksi tunti. Tähän aikamääreeseen on päädytty aikana, jolloin sähköntuotannon määrää oli helpompi ennakoida. Tuuli- ja aurinkosähkön lisääntyessä sähköntuotannon ennustettavuus on epävarmempaa. Tästä syystä markkinasähkön myyntijakso vaihtuu tulevaisuudessa tunnista varttituntiin, mistä myös termi varttitase tulee. Varttitase tulee käyttöön vuoden 2025 alussa.

  Mistä näen pörssisähkön historiallisen hintakehityksen vuonna 2022 (tai ennen)?

  Pörssisähkön virallinen hintaseuranta ja hintakehitys on tarkasteltavissa Nord Poolin verkkopalvelun kautta.

  Onko pörssisähkösopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?

  Pörssisähkösopimus on yleensä voimassa toistaiseksi. Tämä tarkoittaa, että pörssisähkösopimuksen irtisanomisaika on yleensä 14 vuorokautta.

  Miten pörssisähkön hintakatto toimii?

  Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat mahdollisuutta asettaa ostettavan pörssisähkön kWh-hinnalle kiinteä yläraja. Kyseessä on lisämaksullisen suoja pörssisähkön voimakkaita ja hetkellisiä heilahduksia kohtaan.

  Hintakatto solmitaan yleensä hyvin lyhytkestoisella (1-3 kuukauden) sopimuksella. Sähköyhtiö määrittää hintakaton. Hintakatto ei ole sidoksissa suojan ostopäivään, vaan seuraavien 1-3 kuukauden ennusteisiin pörssisähkön hinnasta.