Markkinahintainen pörssisähkö on aktiivisen sähkönkuluttajan valinta

Ajoittamalla kotisi sähkölämmityksen ja muun kulutuksen halvimmille tunneille saatat säästää selvää rahaa, jos käytössäsi on pörssisähkö.

 • Valintamerkki Pystyt itse vaikuttamaan sähkölaskusi suuruuteen
 • Valintamerkki Kilpailuttamalla löydät parhaan pörssisähkön
 • Valintamerkki 10 % uusista sähkösopimuksista tehdään kauttamme

Hae paras sähkötarjous

  Tarkista tai syötä osoite ja valitse postinumero valikosta
  Syötä talonumero ja mahdollinen asuntonumero

  Vertaile tunnettujen sähköyhtiöden tarjoukset helposti

  Löydä sähköt kotiin ja mökille parhaalla hinnalla

  Näin kilpailutat pörssisähkön

  1. Laskuri

   Arvioi sähkönkulutuksesi

   Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arvioita

  2. Tarjoukset vertailussa

   Vertaile tarjoukset

   Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

  3. Tilaa uusi sopimus

   Tilaa uusi sähkösopimus

   Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

  Pörssisähkö on valveutuneen kuluttajan valinta

  Pörssisähköstä hyötyvät eniten kotitaloudet, jotka asuvat sähkölämmitteisessä asunnossa ja pystyvät ohjaamaan sähkönkulutustaan. Kodin lämmityksen osuus sähkölaskun kokonaissummasta on jopa 70 %. Jos lämmityksen pystyy ajastamaan tunteihin, jolloin sähkön hinta on matalimmillaan, voi kodin sähkölaskua pienentää huomattavasti.

  Pörssisähköä voi hyödyntää myös vaikka kodissa ei olisi sähkölämmitystä. Tällöin pörssisähkön edut jäävät kuitenkin rajallisiksi.

  Pörssisähköstä tulevat säästöt ovat kiinni omasta vaivannäöstä ja aktiivisuudesta. Teknisiä ratkaisuja pörssisähkön spot-hintojen seuraamiseen ja hyödyntämiseen on olemassa. Useat sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen sovelluksen, joka tiedottaa etukäteen seuraavan päivän edullisimmista tunneista.

  Mobiilisovellukset ovat helppo ratkaisu pörssisähkön hintatason seurantaan
  Nimensä mukaisesti pörssisähkön kauppapaikkana toimii sähköpörssi

  Pörssisähkö on läpinäkyvä tapa seurata sähkön hintaa

  Sähköä, jonka hinta muodostuu Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä, kutsutaan pörssisähköksi. Sähköpörssissä energiaa tuottavat voimalaitokset ja energiaa myyvät sähköyhtiöt käyvät kauppaa sähkön hinnasta. Kuluttajan kannalta pörssisähkö on hyvin läpinäkyvä tapa seurata sähkön hintaa, ja ostaa sähköä ajantasaisella markkinahinnalla.

  Pörssihintainen sähkösopimus on hyvä valinta sähkön markkinahinnan ollessa alhaalla tai laskusuuntainen. Pörssihintaista sähkösopimusta tekevän on hyvä tiedostaa, että yhtälö toimii myös toisinpäin. Sähkön markkinahinnan noustessa voimakkaasti, pörssisähköä käyttävä kuluttaja tuntee hinnannousun kukkarossaan nopeammin ja rajummin kuin kiinteähintaista sähköä ostava kuluttaja.

  Pörssisähkön hintaan vaikuttavat useat tekijät

  Pörssisähkön hintataso riippuu monesta eri tekijästä, joista keskeisin on kysynnän ja tarjonnan tasapaino.

  Kysyntään vaikuttavia tekijöitä ovat kotien energiankulutus sekä teollisuuden sähköntarve. Tarjontaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi sateen ja tuulen määrä viimeisen viikon aikana. Myös voimalaitosten huoltokatkot vaikuttavat voimakkaasti tarjolla olevan energian määrään.

  Kylminä ja kuivina talvina sähkön pörssihinta pysyy tavallista korkeammalla, koska vesivoiman tuotantokapasiteetti on rajattu. Vastaavasti leutoina ja kosteina talvina sähkön pörssihinta on maltillisempi.

  Kysynnän ja tarjonnan tasapaino määrittää pörssisähkön hintatason
  Pörssisähkön hintatasoa pystyy seuraamaan mm.Suomen sähkönsiirron kantaverkosta vastaavan Fingridin sovelluksella

  Sähköpörssissä näkyy pörssisähkön hinta nyt

  Suomessa myytävän pörssisähkön hintatasoa voi seurata eri sähköyhtiöiden, kotimaisen kantaverkkoyhtiö Fingridin tai Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin verkkosivustoilla ja sovelluksissa. Pörssisähkön hintaa seuratessa on muistettava, että sähköpörssissä määritetään aina tulevan päivän sähkön hinta. Suurimmat säästöt syntyvät seuraamalla sähkön hintakehitystä ja ajoittamalla omaa sähkönkulutusta hetkiin, jolloin sähkön hinta on edullisinta.

  Miten sähkölasku muodostuu, jos käytän pörssisähköä?

  Kuluttajan sähkölasku muodostuu tuntikohtaisen sähkön hinnan ja kuluttajan sähkönkäytön perusteella. Tuntihintaan lisätään aina kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero sekä sähköyhtiön marginaali. Sähköyhtiöt lisäävät kuluttajalle myymänsä pörssisähkön hintaan oman marginaalinsa ja kiinteähintaisen kuukausi- tai perusmaksun. Marginaalin ja perusmaksun suuruus vaihtelee sähköyhtiöittäin. Tästä syystä myös pörssisähkön tarjoajat kannattaa kilpailuttaa.

  Sähkölaskussa eritellään perusmaksu, spot-hinta sekä marginaali.

  Pörssisähköstä kysyttyjä kysymyksiä

  Mitä tarkoittaa sähkön spot-hinta?

  Spot-hinnalla tarkoitetaan tuntiperusteista markkinahintaa, joka määrittää myös Suomessa myytävän sähkön hinnan.

  Mitä varttitase tarkoittaa?

  Markkinasähkön myyntijakson pituus on tällä hetkellä yksi tunti. Tähän aikamääreeseen on päädytty aikana, jolloin sähköntuotannon määrää oli helpompi ennakoida. Tuuli- ja aurinkosähkön lisääntyessä sähköntuotannon ennustettavuus on epävarmempaa. Tästä syystä markkinasähkön myyntijakso vaihtuu tulevaisuudessa tunnista varttituntiin, mistä myös termi varttitase tulee. Varttitase tulee käyttöön vuoden 2025 alussa.