Parhaat pörssisähkötarjoukset tänään



Ajoittamalla kotisi sähkölämmityksen ja muun kulutuksen halvimmille tunneille saatat säästää selvää rahaa, jos käytössäsi on pörssisähkö.
+ Pitkällä aikavälillä pörssisähkö on historiallisesti halvin sähkösopimustyyppi.
+ Kulutuksen ajastus halvimmille tunneille lisää kustannussäästöjä
+ Pörssisähkösopimus on voimassa toistaiseksi. Irtisanominen tarvittaessa on helppoa ja nopeaa.
− Kuukausittaisen sähkölaskusi loppusumma voi vaihdella merkittävästi, sillä spot-hinta vaihtelee nopeasti ja rajusti.
− Suurten säästöjen saaminen edellyttää aktiivista asennetta ja sijoitusta lämmityksen ohjausjärjestelmään
− Tulevan hintatason ennustaminen varmuudella on erittäin hankalaa, ellei jopa mahdotonta.
Pörssisähkö on sähkösopimus, jonka hintakehitys on sidottu Pohjoismaisen Nord Pool -sähköpörssin hintatasoon. Sähköpörssissä energiaa tuottavat voimalaitokset ja energiaa myyvät sähköyhtiöt käyvät kauppaa sähkön hinnasta. Tämän tuloksena sähkölle määräytyy tuntikohtaisesti vaihteleva markkinahinta eli sähkön spot-hinta.
Kuluttajan kannalta pörssisähkö on hyvin läpinäkyvä tapa ostaa sähköä, sillä hintataso on aina kilpailutettu ja laskutus tapahtuu kulutuksen mukaisella markkinahinnalla.
Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain, jonka vuoksi se tunnetaan myös termillä “tuntisähkö”. Suomessa myytävän pörssisähkön tuntihintaa voi seurata reaaliaikaisesti eri sähköyhtiöiden, kotimaisen kantaverkkoyhtiö Fingridin tai Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin verkkosivustoilla ja sovelluksissa. Seuraavan päivän tuntikohtaiset sähkön kuluttajahinnat julkistetaan edellisenä päivänä noin klo 14.
Pörssisähkön voimakaskin tuntikohtainen vaihtelu on normaalia. Edullisimmillaan pörssisähkön tuntihinta voi olla negativiinen (eli sähköntuottaja maksaa sähkön kuluttajalle), kalleimmillaan pörssisähkön kWh-hinta voi olla yli sata senttiä tunnilta.
Pörssisähkön hintataso riippuu monesta eri tekijästä, joista keskeisin on kysynnän ja tarjonnan tasapaino.
Kysyntään vaikuttavia tekijöitä ovat kotien energiankulutus sekä teollisuuden sähköntarve. Tarjontaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi sateen ja tuulen määrä viimeisen viikon aikana. Esimerkiksi syysmyrskyjen aikana pörssisähkön hinta on usein lähellä nollaa tai negatiivinen tuulivoiman runsaan saatavuuden takia. Myös voimalaitosten huoltokatkot vaikuttavat voimakkaasti tarjolla olevan energian määrään.
Kylminä ja kuivina talvina sähkön pörssihinta pysyy tavallista korkeammalla, koska vesivoiman tuotantokapasiteetti on rajattu. Vastaavasti leutoina ja kosteina talvina sähkön pörssihinta on maltillisempi.
Pörssisähköä käyttävän kodin sähkölasku muodostuu tuntikohtaisen sähkön spot-hinnan ja kuluttajan sähkönkäytön perusteella. Sähköyhtiöt lisäävät kuluttajalle myymänsä pörssisähkön hintaan oman marginaalinsa , arvonlisäveron sekä sähkösopimuksen mukaisen kuukausi- tai perusmaksun. Sähkölasku veloitetaan sopimuksen mukaisesti, yleensä kerran kuukaudessa.
Palvelumme avulla voit vertailla pörssisähkösopimusten arvioituja kokonaiskustannuksia eri kulutuksilla helposti ja nopeasti.
Pörssisähköstä tulevat säästöt ovat hyvinkin pitkälti kiinni omasta vaivannäöstä ja aktiivisuudesta.
Pörssisähköstä hyötyvät eniten kotitaloudet, jotka pystyvät ohjaamaan sähkönkulutustaan (joko manuaalisesti tai automaation avulla) hetkiin, jolloin sähkön spot-hinta on matala. Etenkin sähkölämmitteisessä kotitaloudessa pörssisähkön avulla saavutettavat säästöt voivat olla huomattavia.
Pörssihintainen sähkösopimus on hyvä valinta sähkön markkinahinnan ollessa alhaalla tai laskusuuntainen. Pörssihintaista sähkösopimusta tekevän on hyvä tiedostaa, että yhtälö toimii myös toisinpäin. Sähkön markkinahinnan noustessa voimakkaasti, pörssisähköä käyttävä kuluttaja tuntee hinnannousun kukkarossaan nopeammin ja rajummin kuin kiinteähintaista sähköä ostava kuluttaja.
Arvioi sähkönkulutuksesi
Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arviota
Vertaile tarjoukset
Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus
Solmi uusi sähkösopimus
Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi
Pörssisähkön päivittäistä tai kuukausittaista keskihintaa tarkastellessa on hyvä muistaa, että keskihinta sisältää niin yön edulliset tunnit kuin iltapäivän erittäin kalliit tunnit, ja jokainen tunti saa saman painoarvon keskihinnan laskelmassa. Samainen painotus toistuu myös eri viikonpäivien kohdalla. Tällä tavalla laskettu keskihinta ei välttämättä vastaa kotitalouden todellisesta kulutuksesta syntyvän sähkölaskun kilowattihintaa kuin pääpiirteittäin.
Yleissähkön (eli määräaikaisten ja toistaiseksi voimassaolevien sopimusten) hinnoittelu perustuu pitkälti tyyppikuormituskäyrien perusteellä tehtyihin pitkän aikavälin kulutusarvioihin. Nämä ennustavat keskivertokuluttajan sähkönkäyttöä eri tunteina kuukaudesta toiseen hyvinkin tarkasti. Koska sähköyhtiö ei voi muuttaa sopimuksessa määrättyä hinnoittelua kuin ehtojen mukaisesti, on yleissähkön hinnoittelussa huomiotu parhaimmillaan ja pahimmillaan jopa kolmen vuoden sähkön hinnan kehitys. Mitä isompi ja pitkäkestoisempi volatileettihäiriö sähkömarkkinoilla on, sen isommalla riskin sähköyhtiö joutuu kantamaan yleissähkön hinnoittelussa. Käytännössä tämä näkyy kasvaneina eroina pörssisähkön ja yleissähkön keskimääräisessä kWh-hinnoittelussa.
Pörssisähkö on historiallisesti tarkasteltuna kiinteähintaista edullisempi vaihtoehto. Tässä yhteydessä tulee korostaa että pörssisähkön historiallinen hintakehitys ei välttämättä ennusta tulevaa trendiä.
Pörssisähkön ja kiinteähintaisen yleissähkön välillä valittaessa keskeisin kysymys on missä määrin omaa kulutusta pystyy ohjaamaan edullisimpiin tunteihin. Lisäksi kannattaa huomioida kuinka paljon arvoa antaa oman sähkölaskun ennustettavuudelle, sekä tietenkin millainen kiinteän sähkösopimuksen kWh-hintataso on.
Jos omaa sähkönkäyttöä pystyy siirtämään yön tunneille, on pörsssisähkö selvästi edullisin valinta. Jo pelkästään pörssisähkön tapauksessa kulutuksen täysimääräinen siirto yön edullisille tunneille tarkoittaa jopa 30% pienempää sähkölaskua kuin pörssisähkön päivähinnoilla.
Sen sijaan jos kodin sähkönkulutus tapahtuu normaalisti päiväaikaan, hintavertailu pörssisähkön ja kiinteähintaisen yleissähkön kesken menee huomattavasti hankalammaksi. Siinä missä kiinteähintaisen sopimuksen hinta on usein tiedossa jopa seuraavaksi kolmeksi vuodeksi kulutuksen pysyessä ennallaan, pörssisähkön tapauksessa ainut varma tieto on seuraavan vuorokauden keskihinta. Mitä isompaa ja pitkäkestoisempaa sähkömarkkinoiden hintaheilunta on, sitä enemmän pörssisähköllä pystyy sekä voittamaan että häviämään.
Tästä systä ennen pörssisähköön vaihtamista kannattaakin pohtia kuinka oma talous selviäisi tilanteesta, jossa kuukauden sähkölasku olisi hetkellisesti jopa kymmenkertainen.
Jos sähkölaskun ennustettavuus ja samansuuruisuus on tärkeä asia, kannattaa katse suunnata kiinteähintaisiin yleissähkösopimuksiin. Muussa tapauksessa pörssisähkö on oiva vaihtoehto kiinteälle sopimukselle.
Pörssisähkön hinta muodostuu kolmesta osasta: spot- hinnasta, marginaalista sekä perusmaksusta. Spot-hinta on täsmälleen sama kaikilla yhtiöllä, sen sijaan marginaali ja perusmaksu vaihtelevat sähköyhtiöittäin.
Teknisesti tarkasteltuna kaikella pörssisähköllä on sama hinta. Kun sähköyhtiö myy pörssisähköä kuluttajalle, myyntihintaan lisätään nk. marginaali. Marginaali on sähköyhtiön välityspalkkio myydystä pörssisähköstä.
Marginaalin suuruus vaihtelee sähköyhtiöittäin ja on pääsääntöisesti 0,30–3,00 sentin välillä per kWh. Sähköyhtiö voi päivittää marginaalin suuruutta myös sopimuskauden kesken.
Pörssisähkön marginaalin vertailulla saavutettava hyöty on jopa 20 euroa jokaista kulutettua tuhatta kilowattituntia kohden. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa (vuosikulutus 20000 kWh) jopa 500 euron vuosisäästö vuotuisessa sähkölaskussa on mahdollinen vertailemalla pelkästään marginaalin osuutta.
Pitkällä tarkastelujaksolla pörssisähkö on halvin vaihtoehto sähkösopimukseksi. Koska vuodet ovat hyvinkin erilaisia sekä sähkön tuotannon että kysynnän kannalta, voi pörssisähköllä saavutettavia tuloksia verrata perinteiseen osakesijoittamiseen. Yhtenä vuotena pörssisähköllä ansaitsee rahaa, toisena menettää - pitkällä aikavälillä saldo jää kumminkin positiiviseksi. Tämä malli huomioiden pörssisähkö on taloudellisesti järkevä valinta.
Pörssisähkön keskihinta on vaihdellut seuraavasti:
Myös omat kulutustottumukset vaikuttavat paljon pörssisähkön kannattavuuteen. Jos kodissa on esimerkiksi lämmityksen ohjausjärjestelmä, voi pörssisähkön avulla kulutusta ohjata edullisimmille tunneille ja sitä kautta saavuttaa säästöjä. Ilman oman sähkönkulutuksen ajoittamista pörssisähkön kannattavuus on hyvin heikko, ja mahdollisesti jopa negatiivinen verrattuna perinteiseen sähkösopimukseen.
Halvin pörssisähkösopimus löytyy vertailemalla pörssisähkön marginaalia ja perusmaksua yhtiökohtaisesti. Tämä onnistuu helposti sähkövertailumme kautta.
Pörssisähkö ja yösähkö ovat kaksi eri sähkösopimustuotetta, joilla on erilaiset toimintaperiaatteet:
Pörssisähkössä sähköstä maksettava spot-hinta vaihtuu tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinta voi vaihdella päivän ja yön aikana. Pörssisähkö on saatavilla kaikkiin asuntotyyppeihin.
Yösähkössä sähkölle on määrätty yksi kiinteä hinta koko sopimuskaudeksi, ja tämä hinta on edullisempi yöaikana. Yösähkö on yleensä saatavilla rajatusti rivi- ja omakotitalouksiin, ja sopimuskausi on yleensä 1-2 vuotta.
Pörssisähkön edullisimmat tunnit ovat pääsääntöisesti klo 23-06 välillä, ja yleisimmin edullisin tunti osuu aamuyön klo 3-4 välille. Alla olevassa kuvaajassa näkyy edullisimpien tuntihintojen jakaantuminen eri tunneille kuluneen vuoden aikana.
Pörssisähkön kalleimmat tunnit ovat pääsääntöisesti klo 8-9 ja 18-20 välillä. Alla olevassa kuvaajassa näkyy kalleimpien tuntihintojen jakaantuminen eri tunneille kuluneen vuoden aikana.
Pörssisähkö on talvikuukausina muita vuodenaikoja kalliimpaa, koska sähkön kulutus talvikuukausina on muuta vuotta korkeampaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pörssisähkö olisi huono valinta talvikuukausille. Talviajan pörssisähkössä korostuu entistäkin enemmän oman käytön ajoittamisen merkitys. Käytännössä tämä tarkoittaa lämmityksen ohjaamista pois aamun ja illan kalleimmilta tunneilta sekä varaavan takan hyödyntämistä talven kylmimpinä päivinä.
Pörssisähköllä ei voi yleensä saavuttaa huomattavia säästöjä kerrostaloasunnossa. Omat kulutustottumukset huomioiden pörssisähkö voi kumminkin olla taloudellisesti kannattava valinta myös kerrostalotaloudessa.
Pörssisähkön hinnan noustessa voimakkaasti kuluttajan kannattaa tarkastella sekä omaa taloudellista sietokykyään että vaihtoehtoja mahdollisimman pikaisesti. Miten henkilökohtainen talous selviäisi tilanteesta, jossa sähkölasku olisikin esimerkiksi kymmenkertainen useamman kuukauden ajan? Ja minkälaisia vaihtoehtoisia sähköliittymiä on tarjolla?
Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa lyhytaikainenkin voimakas hinnannousu voi aiheuttaa valtavat kustannukset. Tällöin kannattaa pyrkiä vaihtamaan sopimus kiinteähintaiseen mahdollisimman nopeasti. Jos pörssisähkön hinta nousee erittäin korkeaksi, tiukentuvat myös kiinteähintaisten sopimusten ehdot hieman jälkijunassa, tai kiinteähintaisia sopimuksia ei tarjota ollenkaan. On myös hyvä huomioida, että pörssisähkösopimuksen irtisanomisaika on yleensä 14 vuorokautta.
Pohjoismaissa yli 80 prosenttia kaikesta sähköstä kulkee Nord Pool -sähköpörssin kautta. Kauppaa käydään sekä seuraavan päivän tuntihinnoilla (spot-hinta) että sähkön johdannaismarkkinoilla. Eräs keskeisimmistä sähkön johdannaisista on hintafutuurit tai sähköfutuurit, joista usein puhutaan vain sähkön futuureina. Käytännössä futuurit ovat sähköä, jonka sähköyhtiöt sitoutuvat ostamaan määrättyyn hintatasoon etukäteen ennen kuin kysynnästä, tarjonnasta tai vaikkapa vallitsevista sääolosuhteista on yksityiskohtaista tietoa.
Futuurikaupan seuraaminen auttaa sähkön todennäköisen hintakehityksen ennakoimisessa. Futuureihin perustuvat ennusteet ovat kuitenkin suuntaa antavia, ja markkinoiden tilanne voi muuttua nopeastikin kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Sähkön futuurihintoja voi seurata mm. Nasdaqin kautta osoitteessa http://www.nasdaqomx.com/transactions/markets/commodities/market-prices
Markkinasähkön myyntijakson pituus on tällä hetkellä yksi tunti. Tähän aikamääreeseen on päädytty aikana, jolloin sähköntuotannon määrää oli helpompi ennakoida. Tuuli- ja aurinkosähkön lisääntyessä sähköntuotannon ennustettavuus on epävarmempaa. Tästä syystä markkinasähkön myyntijakso vaihtuu tulevaisuudessa tunnista varttituntiin, mistä myös termi varttitase tulee. Varttitase tulee käyttöön vuoden 2025 alussa.
Pörssisähkön virallinen hintaseuranta ja hintakehitys on tarkasteltavissa Nord Poolin verkkopalvelun kautta.
Pörssisähkösopimus on yleensä voimassa toistaiseksi. Tämä tarkoittaa, että pörssisähkösopimuksen irtisanomisaika on yleensä 14 vuorokautta.
Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat mahdollisuutta asettaa ostettavan pörssisähkön kWh-hinnalle kiinteä yläraja. Kyseessä on lisämaksullisen suoja pörssisähkön voimakkaita ja hetkellisiä heilahduksia kohtaan.
Hintakatto solmitaan yleensä hyvin lyhytkestoisella (1-3 kuukauden) sopimuksella. Sähköyhtiö määrittää hintakaton. Hintakatto ei ole sidoksissa suojan ostopäivään, vaan seuraavien 1-3 kuukauden ennusteisiin pörssisähkön hinnasta.