Pörssisähkösopimus on aktiivisen sähkönkuluttajan valinta

Ajoittamalla kotisi sähkölämmityksen ja muun kulutuksen halvimmille tunneille saatat säästää selvää rahaa, jos käytössäsi on pörssisähkö.

 • Pörssisähkösopimuksella säästät, etkä maksa turhasta
 • Pörssisähkö on tämän hetken suosituin sähkösopimus
 • Kilpailuttamalla löydät halvimman pörssisähkön

Hae paras pörssisähkötarjous

  Syötä tai tarkista antamasi tieto. Osoitteessa on oltava vähintään kadun tai tien nimi ja yksi numero. Syötä tämän lisäksi mahdollinen porraskirjain ja asuntonumero. Esim. Esimerkkikatu 2 A 13.
   Tarkista tai syötä postinumero ja paikkakunta, Postinumerossa on oltava viisi numeroa. Muista myös uudelleen aktivoida tämä kenttä.
   Tarkista tai syötä postinumero ja paikkakunta, Postinumerossa on oltava viisi numeroa. Muista myös uudelleen aktivoida tämä kenttä.
   4.5
   Arvostelut tarjoaa

   Vertaile tunnettujen sähköyhtiöden tarjoukset helposti

   Löydä sähköt kotiin ja mökille parhaalla hinnalla

   Parhaat pörssisähkötarjoukset tänään

   Pörssisähkö
   Ilmasto pörssisähkö
   Marginaali
   0.42 snt/kWh
   Kiinteä kuukausihinta
   3.99 €/kk
   Ensimmäiset 4 kuukautta
   0.00 €/kk
   Pörssisähkö
   Väen Verraton Fossiilivapaa
   Marginaali
   0.64 snt/kWh
   Kiinteä kuukausihinta
   4.38 €/kk
   Ensimmäiset 3 kuukautta
   0.00 €/kk
   Maksimaalinen kulutus
   30000 kWh
   Pörssisähkö
   Hehku Flex
   Marginaali
   0.40 snt/kWh
   Kiinteä kuukausihinta
   3.95 €/kk

   Pörssisähkö pähkinänkuoressa

   Pörssisähkön edut

   + Pitkällä aikavälillä pörssisähkö on historiallisesti halvin sähkösopimustyyppi.

   + Kulutuksen ajastus halvimmille tunneille lisää kustannussäästöjä

   + Pörssisähkösopimus on voimassa toistaiseksi. Irtisanominen tarvittaessa on helppoa ja nopeaa.

   Pörssisähkön riskit

   − Kuukausittaisen sähkölaskusi loppusumma voi vaihdella merkittävästi, sillä spot-hinta vaihtelee nopeasti ja rajusti.

   − Suurten säästöjen saaminen edellyttää aktiivista asennetta ja sijoitusta lämmityksen ohjausjärjestelmään

   − Tulevan hintatason ennustaminen varmuudella on erittäin hankalaa, ellei jopa mahdotonta.

   Nimensä mukaisesti pörssisähkön kauppapaikkana toimii sähköpörssi

   Pörssisähkö on markkinahintainen sähkösopimus

   Pörssisähkö on sähkösopimus, jonka hintakehitys on sidottu Pohjoismaisen Nord Pool -sähköpörssin hintatasoon. Sähköpörssissä energiaa tuottavat voimalaitokset ja energiaa myyvät sähköyhtiöt käyvät kauppaa sähkön hinnasta. Tämän tuloksena sähkölle määräytyy tuntikohtaisesti vaihteleva markkinahinta eli sähkön spot-hinta.

   Kuluttajan kannalta pörssisähkö on hyvin läpinäkyvä tapa ostaa sähköä, sillä hintataso on aina kilpailutettu ja laskutus tapahtuu kulutuksen mukaisella markkinahinnalla.

   Pörssisähkön tuntihinta näkyy sähköpörssissä

   Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain, jonka vuoksi se tunnetaan myös termillä “tuntisähkö”. Suomessa myytävän pörssisähkön tuntihintaa voi seurata reaaliaikaisesti eri sähköyhtiöiden, kotimaisen kantaverkkoyhtiö Fingridin tai Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin verkkosivustoilla ja sovelluksissa. Seuraavan päivän tuntikohtaiset sähkön kuluttajahinnat julkistetaan edellisenä päivänä noin klo 14.

   Pörssisähkön voimakaskin tuntikohtainen vaihtelu on normaalia. Edullisimmillaan pörssisähkön tuntihinta voi olla negativiinen (eli sähköntuottaja maksaa sähkön kuluttajalle), kalleimmillaan pörssisähkön kWh-hinta voi olla yli sata senttiä tunnilta.

   Fingridin tilasto
   Tuotannon ja kysynnän tasapaino

   Sähkön pörssihinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan

   Pörssisähkön hintataso riippuu monesta eri tekijästä, joista keskeisin on kysynnän ja tarjonnan tasapaino.

   Kysyntään vaikuttavia tekijöitä ovat kotien energiankulutus sekä teollisuuden sähköntarve. Tarjontaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi sateen ja tuulen määrä viimeisen viikon aikana. Esimerkiksi syysmyrskyjen aikana pörssisähkön hinta on usein lähellä nollaa tai negatiivinen tuulivoiman runsaan saatavuuden takia. Myös voimalaitosten huoltokatkot vaikuttavat voimakkaasti tarjolla olevan energian määrään.

   Kylminä ja kuivina talvina sähkön pörssihinta pysyy tavallista korkeammalla, koska vesivoiman tuotantokapasiteetti on rajattu. Vastaavasti leutoina ja kosteina talvina sähkön pörssihinta on maltillisempi.

   Pörssisähköä käyttävän kodin sähkölasku on osien summa

   Pörssisähköä käyttävän kodin sähkölasku muodostuu tuntikohtaisen sähkön spot-hinnan ja kuluttajan sähkönkäytön perusteella. Sähköyhtiöt lisäävät kuluttajalle myymänsä pörssisähkön hintaan oman marginaalinsa , arvonlisäveron sekä sähkösopimuksen mukaisen kuukausi- tai perusmaksun. Sähkölasku veloitetaan sopimuksen mukaisesti, yleensä kerran kuukaudessa.

   Palvelumme avulla voit vertailla pörssisähkösopimusten arvioituja kokonaiskustannuksia eri kulutuksilla helposti ja nopeasti.

   Sähkölaskussa eritellään perusmaksu, spot-hinta sekä marginaali.
   Mobiilisovellukset ovat helppo ratkaisu pörssisähkön hintatason seurantaan

   Pörssisähkö on valveutuneen kuluttajan valinta

   Pörssisähköstä tulevat säästöt ovat hyvinkin pitkälti kiinni omasta vaivannäöstä ja aktiivisuudesta.

   Pörssisähköstä hyötyvät eniten kotitaloudet, jotka pystyvät ohjaamaan sähkönkulutustaan (joko manuaalisesti tai automaation avulla) hetkiin, jolloin sähkön spot-hinta on matala. Etenkin sähkölämmitteisessä kotitaloudessa pörssisähkön avulla saavutettavat säästöt voivat olla huomattavia.

   Pörssihintainen sähkösopimus on hyvä valinta sähkön markkinahinnan ollessa alhaalla tai laskusuuntainen. Pörssihintaista sähkösopimusta tekevän on hyvä tiedostaa, että yhtälö toimii myös toisinpäin. Sähkön markkinahinnan noustessa voimakkaasti, pörssisähköä käyttävä kuluttaja tuntee hinnannousun kukkarossaan nopeammin ja rajummin kuin kiinteähintaista sähköä ostava kuluttaja.

   Pörssisähkön kilpailutus vaihe vaiheelta

   1. Laskuri

    Arvioi sähkönkulutuksesi

    Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arviota

   2. Tarjoukset vertailussa

    Vertaile tarjoukset

    Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

   3. Tilaa uusi sopimus

    Solmi uusi sähkösopimus

    Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

   Miksi pörssisähkö vaikuttaa olevan selvästi edullisimpaa kuin yleissähkö nyt?

   Pörssisähkön päivittäistä tai kuukausittaista keskihintaa tarkastellessa on hyvä muistaa, että keskihinta sisältää niin yön edulliset tunnit kuin iltapäivän erittäin kalliit tunnit, ja jokainen tunti saa saman painoarvon keskihinnan laskelmassa. Samainen painotus toistuu myös eri viikonpäivien kohdalla. Tällä tavalla laskettu keskihinta ei välttämättä vastaa kotitalouden todellisesta kulutuksesta syntyvän sähkölaskun kilowattihintaa kuin pääpiirteittäin.

   Yleissähkön (eli määräaikaisten ja toistaiseksi voimassaolevien sopimusten) hinnoittelu perustuu pitkälti tyyppikuormituskäyrien perusteellä tehtyihin pitkän aikavälin kulutusarvioihin. Nämä ennustavat keskivertokuluttajan sähkönkäyttöä eri tunteina kuukaudesta toiseen hyvinkin tarkasti. Koska sähköyhtiö ei voi muuttaa sopimuksessa määrättyä hinnoittelua kuin ehtojen mukaisesti, on yleissähkön hinnoittelussa huomiotu parhaimmillaan ja pahimmillaan jopa kolmen vuoden sähkön hinnan kehitys. Mitä isompi ja pitkäkestoisempi volatileettihäiriö sähkömarkkinoilla on, sen isommalla riskin sähköyhtiö joutuu kantamaan yleissähkön hinnoittelussa. Käytännössä tämä näkyy kasvaneina eroina pörssisähkön ja yleissähkön keskimääräisessä kWh-hinnoittelussa.

   Pörssisähkö vai kiinteä - kumpi sähkösopimus minun kannattaisi valita?

   Pörssisähkö on historiallisesti tarkasteltuna kiinteähintaista edullisempi vaihtoehto. Tässä yhteydessä tulee korostaa että pörssisähkön historiallinen hintakehitys ei välttämättä ennusta tulevaa trendiä.

   Pörssisähkön ja kiinteähintaisen yleissähkön välillä valittaessa keskeisin kysymys on missä määrin omaa kulutusta pystyy ohjaamaan edullisimpiin tunteihin. Lisäksi kannattaa huomioida kuinka paljon arvoa antaa oman sähkölaskun ennustettavuudelle, sekä tietenkin millainen kiinteän sähkösopimuksen kWh-hintataso on.

   Jos omaa sähkönkäyttöä pystyy siirtämään yön tunneille, on pörsssisähkö selvästi edullisin valinta. Jo pelkästään pörssisähkön tapauksessa kulutuksen täysimääräinen siirto yön edullisille tunneille tarkoittaa jopa 30% pienempää sähkölaskua kuin pörssisähkön päivähinnoilla.

   Sen sijaan jos kodin sähkönkulutus tapahtuu normaalisti päiväaikaan, hintavertailu pörssisähkön ja kiinteähintaisen yleissähkön kesken menee huomattavasti hankalammaksi. Siinä missä kiinteähintaisen sopimuksen hinta on usein tiedossa jopa seuraavaksi kolmeksi vuodeksi kulutuksen pysyessä ennallaan, pörssisähkön tapauksessa ainut varma tieto on seuraavan vuorokauden keskihinta. Mitä isompaa ja pitkäkestoisempaa sähkömarkkinoiden hintaheilunta on, sitä enemmän pörssisähköllä pystyy sekä voittamaan että häviämään.

   Tästä systä ennen pörssisähköön vaihtamista kannattaakin pohtia kuinka oma talous selviäisi tilanteesta, jossa kuukauden sähkölasku olisi hetkellisesti jopa kymmenkertainen.

   Jos sähkölaskun ennustettavuus ja samansuuruisuus on tärkeä asia, kannattaa katse suunnata kiinteähintaisiin yleissähkösopimuksiin. Muussa tapauksessa pörssisähkö on oiva vaihtoehto kiinteälle sopimukselle.

   Pörssisähköstä kysyttyjä kysymyksiä

   Miten pörssisähkön hinta muodostuu?

   Pörssisähkön hinta muodostuu kolmesta osasta: spot- hinnasta, marginaalista sekä perusmaksusta. Spot-hinta on täsmälleen sama kaikilla yhtiöllä, sen sijaan marginaali ja perusmaksu vaihtelevat sähköyhtiöittäin.

   Mitä tarkoittaa sähkön spot-hinta?

   Spot-hinnalla tarkoitetaan tuntiperusteista markkinahintaa, joka määrittää myös Suomessa myytävän sähkön hinnan.

   Mitä tarkoittaa pörssisähkön marginaali?

   Teknisesti tarkasteltuna kaikella pörssisähköllä on sama hinta. Kun sähköyhtiö myy pörssisähköä kuluttajalle, myyntihintaan lisätään nk. marginaali. Marginaali on sähköyhtiön välityspalkkio myydystä pörssisähköstä.

   Kuinka paljon pörssisähkön marginaali vaihtelee?

   Marginaalin suuruus vaihtelee sähköyhtiöittäin ja on pääsääntöisesti 0,30–3,00 sentin välillä per kWh. Sähköyhtiö voi päivittää marginaalin suuruutta myös sopimuskauden kesken.

   Kuinka paljon voin säästää vertailemalla pörssisähkön marginaaleja?

   Pörssisähkön marginaalin vertailulla saavutettava hyöty on jopa 20 euroa jokaista kulutettua tuhatta kilowattituntia kohden. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa (vuosikulutus 20000 kWh) jopa 500 euron vuosisäästö vuotuisessa sähkölaskussa on mahdollinen vertailemalla pelkästään marginaalin osuutta.

   Kannattaako pörssisähkö? Onko pörssisähkö halvempi kuin muut sähkösopimustyypit?

   Pitkällä tarkastelujaksolla pörssisähkö on halvin vaihtoehto sähkösopimukseksi. Koska vuodet ovat hyvinkin erilaisia sekä sähkön tuotannon että kysynnän kannalta, voi pörssisähköllä saavutettavia tuloksia verrata perinteiseen osakesijoittamiseen. Yhtenä vuotena pörssisähköllä ansaitsee rahaa, toisena menettää - pitkällä aikavälillä saldo jää kumminkin positiiviseksi. Tämä malli huomioiden pörssisähkö on taloudellisesti järkevä valinta.

   Miten pörssisähkön hinta on vaihdellut historiallisesti?

   Pörssisähkön keskihinta on vaihdellut seuraavasti:

   • 2018 spot-keskihinta 5,80 c/kWh
   • 2019 keskihinta 5,46 c/kWh
   • 2020 keskihinta 3,47 c/kWh
   • 2021 spot-keskihinta 8,95 c/kWh
   • 2022 spot-keskihinta: 15,41 c/kWh

   Mitkä muut asiat vaikuttavat pörssisähkön kannattavuuteen?

   Myös omat kulutustottumukset vaikuttavat paljon pörssisähkön kannattavuuteen. Jos kodissa on esimerkiksi lämmityksen ohjausjärjestelmä, voi pörssisähkön avulla kulutusta ohjata edullisimmille tunneille ja sitä kautta saavuttaa säästöjä. Ilman oman sähkönkulutuksen ajoittamista pörssisähkön kannattavuus on hyvin heikko, ja mahdollisesti jopa negatiivinen verrattuna perinteiseen sähkösopimukseen.

   Mistä halvin pörssisähkö?

   Halvin pörssisähkösopimus löytyy vertailemalla pörssisähkön marginaalia ja perusmaksua yhtiökohtaisesti. Tämä onnistuu helposti sähkövertailumme kautta.

   Miten pörssisähkö eroaa yösähköstä?

   Pörssisähkö ja yösähkö ovat kaksi eri sähkösopimustuotetta, joilla on erilaiset toimintaperiaatteet:

   Pörssisähkössä sähköstä maksettava spot-hinta vaihtuu tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinta voi vaihdella päivän ja yön aikana. Pörssisähkö on saatavilla kaikkiin asuntotyyppeihin.

   Yösähkössä sähkölle on määrätty yksi kiinteä hinta koko sopimuskaudeksi, ja tämä hinta on edullisempi yöaikana. Yösähkö on yleensä saatavilla rajatusti rivi- ja omakotitalouksiin, ja sopimuskausi on yleensä 1-2 vuotta.

   Milloin pörssisähkö on halvinta?

   Pörssisähkön edullisimmat tunnit ovat pääsääntöisesti klo 23-06 välillä, ja yleisimmin edullisin tunti osuu aamuyön klo 3-4 välille. Alla olevassa kuvaajassa näkyy edullisimpien tuntihintojen jakaantuminen eri tunneille kuluneen vuoden aikana.

   Edullisimman spot-hinnan jakautuminen vuorokauden tunneille

   Milloin pörssisähkö on kalleinta?

   Pörssisähkön kalleimmat tunnit ovat pääsääntöisesti klo 8-9 ja 18-20 välillä. Alla olevassa kuvaajassa näkyy kalleimpien tuntihintojen jakaantuminen eri tunneille kuluneen vuoden aikana.

   Kalleimman spot-hinnan jakautuminen vuorokauden tunneille

   Kannattaako pörssisähkö talvella?

   Pörssisähkö on talvikuukausina muita vuodenaikoja kalliimpaa, koska sähkön kulutus talvikuukausina on muuta vuotta korkeampaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pörssisähkö olisi huono valinta talvikuukausille. Talviajan pörssisähkössä korostuu entistäkin enemmän oman käytön ajoittamisen merkitys. Käytännössä tämä tarkoittaa lämmityksen ohjaamista pois aamun ja illan kalleimmilta tunneilta sekä varaavan takan hyödyntämistä talven kylmimpinä päivinä.

   Kannattaako pörssisähkö kerrostalossa?

   Pörssisähköllä ei voi yleensä saavuttaa huomattavia säästöjä kerrostaloasunnossa. Omat kulutustottumukset huomioiden pörssisähkö voi kumminkin olla taloudellisesti kannattava valinta myös kerrostalotaloudessa.

   Mitä tehdä jos pörssisähkön hinta nousee voimakkaasti?

   Pörssisähkön hinnan noustessa voimakkaasti kuluttajan kannattaa tarkastella sekä omaa taloudellista sietokykyään että vaihtoehtoja mahdollisimman pikaisesti. Miten henkilökohtainen talous selviäisi tilanteesta, jossa sähkölasku olisikin esimerkiksi kymmenkertainen useamman kuukauden ajan? Ja minkälaisia vaihtoehtoisia sähköliittymiä on tarjolla?

   Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa lyhytaikainenkin voimakas hinnannousu voi aiheuttaa valtavat kustannukset. Tällöin kannattaa pyrkiä vaihtamaan sopimus kiinteähintaiseen mahdollisimman nopeasti. Jos pörssisähkön hinta nousee erittäin korkeaksi, tiukentuvat myös kiinteähintaisten sopimusten ehdot hieman jälkijunassa, tai kiinteähintaisia sopimuksia ei tarjota ollenkaan. On myös hyvä huomioida, että pörssisähkösopimuksen irtisanomisaika on yleensä 14 vuorokautta.

   Mitä tarkoittaa sähkön futuurihinta?

   Pohjoismaissa yli 80 prosenttia kaikesta sähköstä kulkee Nord Pool -sähköpörssin kautta. Kauppaa käydään sekä seuraavan päivän tuntihinnoilla (spot-hinta) että sähkön johdannaismarkkinoilla. Eräs keskeisimmistä sähkön johdannaisista on hintafutuurit tai sähköfutuurit, joista usein puhutaan vain sähkön futuureina. Käytännössä futuurit ovat sähköä, jonka sähköyhtiöt sitoutuvat ostamaan määrättyyn hintatasoon etukäteen ennen kuin kysynnästä, tarjonnasta tai vaikkapa vallitsevista sääolosuhteista on yksityiskohtaista tietoa.

   Miksi sähkön futuurien kehitystä kannattaa seurata?

   Futuurikaupan seuraaminen auttaa sähkön todennäköisen hintakehityksen ennakoimisessa. Futuureihin perustuvat ennusteet ovat kuitenkin suuntaa antavia, ja markkinoiden tilanne voi muuttua nopeastikin kysynnän ja tarjonnan mukaan.

   Mitä kautta voin seurata sähkön futuurien kehitystä?

   Sähkön futuurihintoja voi seurata mm. Nasdaqin kautta osoitteessa http://www.nasdaqomx.com/transactions/markets/commodities/market-prices

   Mitä varttitase tarkoittaa?

   Markkinasähkön myyntijakson pituus on tällä hetkellä yksi tunti. Tähän aikamääreeseen on päädytty aikana, jolloin sähköntuotannon määrää oli helpompi ennakoida. Tuuli- ja aurinkosähkön lisääntyessä sähköntuotannon ennustettavuus on epävarmempaa. Tästä syystä markkinasähkön myyntijakso vaihtuu tulevaisuudessa tunnista varttituntiin, mistä myös termi varttitase tulee. Varttitase tulee käyttöön vuoden 2025 alussa.

   Mistä näen pörssisähkön historiallisen hintakehityksen vuonna 2022 (tai ennen)?

   Pörssisähkön virallinen hintaseuranta ja hintakehitys on tarkasteltavissa Nord Poolin verkkopalvelun kautta.

   Onko pörssisähkösopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?

   Pörssisähkösopimus on yleensä voimassa toistaiseksi. Tämä tarkoittaa, että pörssisähkösopimuksen irtisanomisaika on yleensä 14 vuorokautta.

   Miten pörssisähkön hintakatto toimii?

   Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat mahdollisuutta asettaa ostettavan pörssisähkön kWh-hinnalle kiinteä yläraja. Kyseessä on lisämaksullisen suoja pörssisähkön voimakkaita ja hetkellisiä heilahduksia kohtaan.

   Hintakatto solmitaan yleensä hyvin lyhytkestoisella (1-3 kuukauden) sopimuksella. Sähköyhtiö määrittää hintakaton. Hintakatto ei ole sidoksissa suojan ostopäivään, vaan seuraavien 1-3 kuukauden ennusteisiin pörssisähkön hinnasta.