Sähkösopimuksen irtisanominen ja vaihtaminen

Haluaisitko irtisanoa tai vaihtaa nykyisen sähkösopimuksesi? Alla kerromme missä tilanteissa sähkösopimuksen voi irtisanoa ja miten. Palvelumme kautta voit myös hankkia uuden sähkösopimuksen kilpailutettuun hintaan.

 • Runsas valikoima vaihtuvia sähkötarjouksia johtavilta sähköyhtiöiltä
 • Yli 10 % uusista sopimuksista Suomessa tehdään palvelumme kautta
 • Nopea ja puolueeton vertailu auttaa löytämään parhaat diilit!

Hae paras sähkötarjous

  Syötä tai tarkista antamasi tieto. Osoitteessa on oltava vähintään kadun tai tien nimi ja yksi numero. Syötä tämän lisäksi mahdollinen porraskirjain ja asuntonumero. Esim. Esimerkkikatu 2 A 13.
   Tarkista tai syötä postinumero ja paikkakunta, Postinumerossa on oltava viisi numeroa. Muista myös uudelleen aktivoida tämä kenttä.
   Tarkista tai syötä postinumero ja paikkakunta, Postinumerossa on oltava viisi numeroa. Muista myös uudelleen aktivoida tämä kenttä.

   Myös he vaihtoivat sähkösopimusta palvelussamme

   1. Jari I

    Tältä firmalta sai sähköt nopeasti ja helposti. Suosittelen !

   2. Kari Mattila

    Toimi hyvin ,erittän helppo vanhalle ukollekin.

   3. Heidi Helminen

    Hyvä palvelu ja helppo asioida. Ystävällinen palvelu ja henkilökohtaisen palvelun avulla kaikki asioiminen sujui hienosti.

   Vertaile tunnettujen sähköyhtiöiden tarjoukset helposti

   Löydä vertailumme edullisin sähkösopimus helposti

   Nykyisen sähkösopimuksen irtisanominen

   Tarkista nykyinen sopimuksesi

   Tarkista sopimusehdot

   . Tutustu nykyisen sähkösopimuksesi irtisanomiskäytäntöihin.

   Kilpailuta ja vertaile sähkösopimukset

   Kilpailuta sähkösopimukset

   Kilpailuta, ja löydä sinulle paras sähkösopimus.

   Tee uusi sähkösopimus

   Tee uusi sähkösopimus

   Tee uusi sopimus, jolloin sähköyhtiö irtisanoo vanhan sähkösopimuksen puolestasi.

   Sähköntoimittajan vaihtaminen helposti

   Sähköntoimittajan vaihtaminen ei ole vaikeaa. Seuraa näitä vaiheita, niin säästät aikaa ja vaivaa:

   1. Selvitä nykyisen sähkösopimuksesi kesto ja irtisanomisaika.
   2. Vertaa eri sähköntoimittajien tarjouksia ja hinnoittelua. Sähkövertailussamme pystyt vertailemaan yli 40 aina ajan tasalla olevaa sähkötarjousta.
   3. Valitse uusi toimittaja ja tee uusi sähkösopimus. Sähkövertailumme avulla uuden sähkösopimuksen valinta ja sopimuksen allekirjoittaminen sujuvat helposti ja nopeasti.
   4. Uusi toimittaja hoitaa vanhan sopimuksen irtisanomisen ja uuden sopimuksen käynnistämisen. Halutessasi voit irtisanoa sähkösopimuksen myös itse olemalla yhteydessä sähköyhtiösi asiakaspalveluun. Vanha sähköyhtiö lukee mittarilukemasi etänä ja lähettää sinulle tämän jälkeen sähkösopimuksen loppulaskun.

   Vaihda sähkösopimus uuteen asiantuntijoidemme ohjeilla

   Alla olemme listanneet asiakaspalvelumme asiantuntijoiden parhaat käytännöt. Seuraamalla näitä kokemuspohjaisia ohjeita varmistat itsellesi nopean ja sujuvan siirtymän uuteen sähkösopimukseen.

   Määräaikaisuus ja irtisanomisehdot ovat olennainen osa sähkösopimuksia. Tutustu huolella nykyisen sähkösopimuksesi irtisanomiskäytäntöihin. Vanhan sopimuksen irtisanomisaika ja päivämäärä on hyvä selvittää ennen sähkösopimuksen vaihtamista. Kerromme lisää määräaikaisten ja toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten irtisanomisajoista ja -ehdoista myöhemmin tällä sivulla.

   Tutustu tarjolla oleviin sähkösopimuksiin ja vertaile sekä hintoja että ehtoja. Uuden sähkösopimuksen valintaan ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua, koska jokainen kuluttaja arvostaa eri asioita. Palvelumme avulla voit vertailla sähkösopimuksia eri kriteereillä, kuten sopimustyypillä ja tuotantotavan vihreydellä. Jokaisesta vertaillusta sopimuksesta esitämme arvioidun kokonaiskustannuksen, jka sisältää myös oletusarvoisen laskutustavan mukaiset kulut.

   Ole aktiivinen ja kysy paljon kysymyksiä. Sähköntoimittajan vaihtaminen voi herättää monia kysymyksiä ja epävarmuuksia. Asiakaspalvelumme auttaa sinua ongelmatilanteissa.

   Asiakaspalvelumme palvelee arkisin puhelinnumerossa 010 271 7291 klo 10—17. Puhelun hinta on 0 € + pvm/mpm. Asiakaspalvelumme vastaa myös sähköpostiviesteihin osoitteessa asiakaspalvelu@vertaaensin.fi

   Sähkösopimuksen peruminen ja purkaminen

   Jos olet hankkinut uuden sähkösopimuksesi joko puhelimitse tai netin kautta, on sinulla aina kuluttajansuojalain mukainen oikeus perua tekemäsi sähkösopimus 14 vuorokauden sisällä. Peruminen purkaa solmitun sähkösopimuksen myös jos sopimus on määräaikainen.

   Sähkösopimuksen muuttaminen

   Voit lähestyä sähköyhtiötäsi sähkösopimuksen liittyvistä muutostarpeista koska tahansa. Muutostoiveet tulee tehdä mielellään sähköyhtiön tarjoaman sähköisen asiakaspalvelukanavan kautta, jolloin niistä jää myös kirjallinen merkintä. Huomioithan että sopimustyypistäsi riippuen pyytämäsi muutokset astuvat voimaan vasta voimassa olevan laskutusjakson tai sopimuskauden päätyttyä. Jos muutoksesta aiheutuu kuluja, sähköyhtiö voi laskuttaa sinulta palveluhinnastonsa mukaisen maksun.

   Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanominen

   Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa koska vain. Sähkösopimuksen päättäminen tapahtuu automaattisesti kun osoitteeseen hankintaan uusi sähkösopimus. Uuden sähkösopimuksen hankinnan yhteydessä kannattaa kilpailuttaa sähkö, sillä sähkösopimusten ehdoissa ja hinnoissa on huomattaviakin eroja.

   Määräaikaisten sähkösopimuksen irtisanominen

   Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen kesken sopimuskauden ei ole pääsääntöisesti mahdollista. Sopimustyypion suosio perustuu koko sopimuskauden samana pysyvään kiinteään kulutushintaan Huonona puolena on, että määräaikainen sähkösopimus sitoo sinut määräajaksi ja tänä aikana et voi vaihtaa etkä irtisanoa sähkösopimusta tai sähköyhtiötä ilman painavia perusteita.

   Käytännössä ainut tapa päästä eroon määräaikaisesta sähkösopimuksesta on muutto. Myös väliaikainenkin muutto oikeuttaa yleensä sähkösopimuksen purkamiseen, jos muutosta on ilmoitettu Postin tai Digi- ja väestöviraston (DVV) osoitepalveluun.

   Vaihtoehtoisena käytäntönä jotkut sähköyhtiöt suostuvat purkamaan määräaikaisen sähkösopimuksen sopimussakkoa vastaan. Sopimuksen purkamista hyödynnetään kuitenkin harvoin, koska sähkösopimuksen purkamisesta syntyvät sanktiot ovat usein hyvinkin huomattavia.

   Usein kysyttyjä kysymyksiä

   Mistä tiedän milloin määräaikainen sopimukseni päättyy?

   Tieto määräaikaisen sopimuksen päättymispäivämäärästä löytyy yleensä sähkölaskun ensimmäiseltä sivulta. Mikäli sinulla ei ole sähkölaskua helposti saatavilla, tieto on luettavissa myös sähkösopimuksestasi. Voit tarkastella tuoreinta sähkölaskuasi ja sähkösopimustasi oman sähköyhtiösi sovelluksen kautta.

   Milloin voin tehdä uuden sähkösopimuksen?

   Jos määräaikainen sähkösopimuksesi ei ole vielä päättynyt ja sopimuksen päättymiseen on ainakin 15 vuorokautta, voit hankkia uuden sähkösopimuksen normaalisti alkaen ensimmäisestä sopimuksettomasta päivästä.

   Jos määräaikainen sopimuksesi päättyy seuraavan 14 vuorokauden sisällä, et voi hankkia uutta sähkösopimusta alkamaan sopimuksen päättymispäivälle. Tässä tilanteessa määräaikainen sähkösopimuksesi muuntuu päättyessään automaattisesti toistaiseksi voimassa olevaksi sopimukseksi, jossa on normaali kahden viikon irtisanomisaika. Voit siis solmia uuden sähkösopimuksen aikaisintaan kahden viikon (14+1 vuorokautta) päähän tilauspäivämäärästä.

   Esimerkiksi, jos määräaikainen sähkösopimuksesi päättyy 10.lokakuuta ja haluat saada uuden sähkösopimuksen alkamaan 11.lokakuuta, tulisi sinun tehdä uusi sopimus viimeistään 26.syyskuuta.

   Toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen voit purkaa aina kahden viikon irtisanomisajolla ellei sähkösopimuksesi ehdoissa toisin mainita.

   Ainut poikkeus edellä mainittuun 14+1 vuorokautta sääntöön on muutto. Tällöin sähkösopimuksen voi solmia jopa seuraavalle päivälle, tosin useimmat sähköyhtiöt suosittelevat tekemään sopimuksen vähintään 5 vuorokautta ennen muuttoa. Lisätietoa aiheesta löydät Sähkösopimus ja muutto uuteen asuntoon sivultamme.

   Mitkä sähköyhtiöt tarjoavat määräaikaisen sähkösopimuksen purkamista sopimussakon kautta?

   Alla olevaan taulukkoon olemme koostaneet tiedot 31.8 – 2.9.2022 välisenä ajanjaksona tekemästämme selvityksestä, jonka aikana soitimme 53 sähköyhtiöön ja kysyimme sopimussakon olemassaolosta ja suuruudesta. Mukana olleista sähköyrityksestä noin joka neljäs tarjosi mahdollisuutta purkaa määräaikainen sähkösopimus sopimussakon avulla.

   Sähkösopimusten ehdot ovat voineet vaihtua selvityksen valmistumisen jälkeen. Tuoreimman tiedon mahdollisesta sopimussakosta ja sen suuruudesta saat selville joko sähkösopimuksestasi tai kontaktoimalla sähköyhtiön asiakaspalvelua suoraan.

   YritysOnko sopimussakko käytössä?
   Alajärven Sähkö Oy*
   Ekosähkö OyEi
   EnefitKyllä
   Esse Elektro-Kraft AbEi
   Forssan EnergiaKyllä
   FortumEi
   GNP EnergyKyllä
   Haminan Energia OyEi
   HelenKyllä
   Herrfors Oy AbEi
   IlmatarEi
   Imatran Seudun Sähkö OyEi
   Jeppo Kraft AndelslagEi
   Jylhän SähköosuuskuntaEi
   Keravan Energia Oy**
   Keuruun SähköEi
   Koillis-Satakunnan SähköEi
   Kokemäen Sähkö OyEi
   Korpelan Energia OyEi
   Kotimaan EnergiaEi
   Kronoby Elverk AbEi
   KSS EnergiaEi
   Kuoreveden SähköEi
   Kymenlaakson SähköEi
   Köyliön-Säkylän Sähkö OyEi
   Lammaisten Energia OyKyllä
   Lankosken Sähkö Oy*
   Lehtimäen Sähkö Oy*
   Lumme EnergiaEi
   Lännen OmavoimaKyllä
   Naantalin Energia OyEi
   Nivos Energia OyEi
   Nordic Green EnergyKyllä
   Nurmijärven SähköKyllä
   Nykarleby Kraftverk AbEi
   OomiEi
   Paneliakosken Voima OyEi
   Parikkalan ValoKyllä
   Pohjois-Karjalan Sähkö OyEi
   Porvoon EnergiaEi
   Raaseporin Energia OyKyllä
   Sallila Energia OyEi
   Seinäjoen Energia Oy*
   Tampereen SähkölaitosEi
   Turku EnergiaKyllä
   Vaasan SähköEi
   VattenfallEi
   Vetelin EnergiaEi
   Vihreä ÄlyenergiaKyllä
   Vimpelin Voima Oy*
   VäreKyllä
   Äänekosken Energia OyEi
   *) Yhdellä tähdellä merkityt sähkönmyyjät eivät ole ikinä olemassaolonsa aikana myyneet määräaikaisia sähkösopimuksia kuluttaja-asiakkaille.
   **) Keravan Energia Oy:n asiakaspalvelu ei vastannut puheluumme.

   Haluan lopettaa kuolinpesän sähkösopimuksen, kuinka toimin?

   Edesmenneet sopimukset, kuten sähkösopimus, pysyvät voimassa siihen saakka, kunnes ne irtisanotaan. Sähkösopimus saa olla kuolinpesän nimissä perunkirjoitukseen saakka. Sähkölaskut maksetaan lähtökohtaisesti kuolinpesän varoista, jos pesän varat tähän riittävät.

   Perunkirjoituksen jälkeen kuolinpesän edustajan on päätettävä vainajan sähkösopimus. Kuolinpesä on tätä va rten tehtävä yhdelle pesän osakkaalle valtakirjan sähkösopimukseen liittyvien asioiden hoitamiseksi. Pesän edustaja voi tämän jälkeen siirtää edesmenneen sähkösopimuksen omiin nimiinsä tai hankkia tilalle uuden sähkösopimuksen omiin nimiinsä. Asia hoituu helpoiten olemalla yhteydessä edesmenneen sähköyhtiön asiakaspalveluun.

   Voiko määräaikaisen sähkösopimuksen vaihtaa?

   Määräaikainen sähkösopimus, kuten kaikki sopimukset, perustuu kahden osapuolen keskinäiseen tahtotilaan. Solmittu sopimus on kumpaakin osapuolta velvoittava, eli vain toisen osapuolen tahtotila sopimuksen muuttamiseksi ei riitä sopimuksen muuttamiseksi. Mahdollisuutta määräaikaisen sopimuksen vaihtamiseen voi ja kannattaa kuitenkin tiedustella omalta sähköyhtiöltä avoimin mielin.

   Kuinka jatkan määräaikaisen sähkösopimukseni kestoa?

   Määräaikaisen sähkösopimuksen jatkaminen ei ole mahdollista. Määräaikainen sähkösopimuksen päättyessä sähköyhtiö voi tehdä sinulle tarjouksen uudesta määräaikaisesta tai toistaiseksi sähkösopimuksesta joko samalla tai uudella hinnalla.

   Sähkösopimuksen uusiminen tarkoittaa siis uuden sopimuksen tekemistä nykyisen sähköyhtiön kanssa. Sähkön hinta ja muut ehdot voivat tällöin kuitenkin poiketa aiemmasta sähkösopimuksesta.

   Kuinka usein sähkösopimuksen voi vaihtaa?

   Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi vaihtaa jopa 15 vuorokauden välein. Määräaikaisen sähkösopimuksen voi vaihtaa vain sopimuskauden päättyessä tai muuton yhteydessä.

   Pitääkö vanha sähkösopimus irtisanoa itse?

   Jos hankit uuden sähkösopimuksen samaan osoitteeseen, sinun ei tarvitse irtisanoa vanhaa sähkösopimusta erikseen. Sen sijaan jos olet hankkimassa uutta sähkösopimusta uuteen osoitteeseen, tulisi sinun huolehtia myös vanhan sähkösopimuksen irtisanomisesta itsenäisesti.

   Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

   Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.