Sähkösopimuksen irtisanominen ja vaihtaminen

Haluaisitko irtisanoa tai vaihtaa nykyisen sähkösopimuksesi? Alla kerromme missä tilanteissa sähkösopimuksen voi irtisanoa ja miten. Palvelumme kautta voit myös hankkia uuden sähkösopimuksen kilpailutettuun hintaan.

 • Runsas valikoima vaihtuvia sähkötarjouksia johtavilta sähköyhtiöiltä
 • Yli 10 % uusista sopimuksista Suomessa tehdään palvelumme kautta
 • Nopea ja puolueeton vertailu auttaa löytämään parhaat diilit!

Hae paras sähkötarjous

  Tarkista tai syötä osoite ja valitse postinumero valikosta
  Syötä tai tarkista antamasi tieto. Esim. 2 A 13 (katunumero rappu asuntonumero). Tämän täytyy alkaa numerolla.

  Vertaile tunnettujen sähköyhtiöiden tarjoukset helposti

  Löydä vertailumme edullisin sähkösopimus helposti

  Nykyisen sähkösopimuksen irtisanominen

  Tarkista nykyinen sopimuksesi

  Tarkista sopimustyyppi

  Selvitä, onko sähkösopimuksesi määräaikainen vai toistaiseksi voimassa.

  Kilpailuta ja vertaile sähkösopimukset

  Kilpailuta sähkösopimukset

  Kilpailuta, ja löydä sinulle paras sähkösopimus.

  Tee uusi sähkösopimus

  Tee uusi sähkösopimus

  Tee uusi sopimus, jolloin sähköyhtiö irtisanoo vanhan sähkösopimuksen puolestasi.

  Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanominen

  Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa koska vain. Sähkösopimuksen päättäminen tapahtuu automaattisesti kun osoitteeseen hankintaan uusi sähkösopimus. Uuden sähkösopimuksen hankinnan yhteydessä kannattaa kilpailuttaa sähkö, sillä sähkösopimusten ehdoissa ja hinnoissa on huomattaviakin eroja.

  Määräaikaisten sähkösopimuksen irtisanominen

  Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen kesken sopimuskauden ei ole pääsääntöisesti mahdollista. Sopimustyypion suosio perustuu koko sopimuskauden samana pysyvään kiinteään kulutushintaan Huonona puolena on, että määräaikainen sähkösopimus sitoo sinut määräajaksi ja tänä aikana et voi vaihtaa etkä irtisanoa sähkösopimusta tai sähköyhtiötä ilman painavia perusteita.

  Käytännössä ainut tapa päästä eroon määräaikaisesta sähkösopimuksesta on muutto. Myös väliaikainenkin muutto oikeuttaa yleensä sähkösopimuksen purkamiseen, jos muutosta on ilmoitettu Postin tai Digi- ja väestöviraston (DVV) osoitepalveluun.

  Vaihtoehtoisena käytäntönä jotkut sähköyhtiöt suostuvat purkamaan määräaikaisen sähkösopimuksen sopimussakkoa vastaan. Sopimuksen purkamista hyödynnetään kuitenkin harvoin, koska sähkösopimuksen purkamisesta syntyvät sanktiot ovat usein hyvinkin huomattavia.

  Sähkösopimuksen peruminen ja purkaminen

  Jos olet hankkinut uuden sähkösopimuksesi joko puhelimitse tai netin kautta, on sinulla aina kuluttajansuojalain mukainen oikeus perua tekemäsi sähkösopimus 14 vuorokauden sisällä. Peruminen purkaa solmitun sähkösopimuksen myös jos sopimus on määräaikainen.

  Usein kysyttyjä kysymyksiä

  Mistä tiedän milloin määräaikainen sopimukseni päättyy?

  Tieto määräaikaisen sopimuksen päättymispäivämäärästä löytyy yleensä sähkölaskun ensimmäiseltä sivulta. Mikäli sinulla ei ole sähkölaskua helposti saatavilla, tieto on luettavissa myös sähkösopimuksestasi. Voit tarkastella tuoreinta sähkölaskuasi ja sähkösopimustasi oman sähköyhtiösi sovelluksen kautta.

  Milloin voin tehdä uuden sähkösopimuksen?

  Jos määräaikainen sähkösopimuksesi ei ole vielä päättynyt ja sopimuksen päättymiseen on ainakin 15 vuorokautta, voit hankkia uuden sähkösopimuksen normaalisti alkaen ensimmäisestä sopimuksettomasta päivästä.

  Jos määräaikainen sopimuksesi päättyy seuraavan 14 vuorokauden sisällä, et voi hankkia uutta sähkösopimusta alkamaan sopimuksen päättymispäivälle. Tässä tilanteessa määräaikainen sähkösopimuksesi muuntuu päättyessään automaattisesti toistaiseksi voimassa olevaksi sopimukseksi, jossa on normaali kahden viikon irtisanomisaika. Voit siis solmia uuden sähkösopimuksen aikaisintaan kahden viikon (14+1 vuorokautta) päähän tilauspäivämäärästä.

  Esimerkiksi, jos määräaikainen sähkösopimuksesi päättyy 10.lokakuuta ja haluat saada uuden sähkösopimuksen alkamaan 11.lokakuuta, tulisi sinun tehdä uusi sopimus viimeistään 26.syyskuuta.

  Toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen voit purkaa aina kahden viikon irtisanomisajolla ellei sähkösopimuksesi ehdoissa toisin mainita.

  Ainut poikkeus edellä mainittuun 14+1 vuorokautta sääntöön on muutto. Tällöin sähkösopimuksen voi solmia jopa seuraavalle päivälle, tosin useimmat sähköyhtiöt suosittelevat tekemään sopimuksen vähintään 5 vuorokautta ennen muuttoa. Lisätietoa aiheesta löydät Sähkösopimus ja muutto uuteen asuntoon sivultamme.

  Mitkä sähköyhtiöt tarjoavat määräaikaisen sähkösopimuksen purkamista sopimussakon kautta?

  Alla olevaan taulukkoon olemme koostaneet tiedot 31.8 – 2.9.2022 välisenä ajanjaksona tekemästämme selvityksestä, jonka aikana soitimme 53 sähköyhtiöön ja kysyimme sopimussakon olemassaolosta ja suuruudesta. Mukana olleista sähköyrityksestä noin joka neljäs tarjosi mahdollisuutta purkaa määräaikainen sähkösopimus sopimussakon avulla.

  Sähkösopimusten ehdot ovat voineet vaihtua selvityksen valmistumisen jälkeen. Tuoreimman tiedon mahdollisesta sopimussakosta ja sen suuruudesta saat selville joko sähkösopimuksestasi tai kontaktoimalla sähköyhtiön asiakaspalvelua suoraan.

  YritysOnko sopimussakko käytössä?
  Alajärven Sähkö Oy*
  Ekosähkö OyEi
  EnefitKyllä
  Esse Elektro-Kraft AbEi
  Forssan EnergiaKyllä
  FortumEi
  GNP EnergyKyllä
  Haminan Energia OyEi
  HelenKyllä
  Herrfors Oy AbEi
  IlmatarEi
  Imatran Seudun Sähkö OyEi
  Jeppo Kraft AndelslagEi
  Jylhän SähköosuuskuntaEi
  Keravan Energia Oy**
  Keuruun SähköEi
  Koillis-Satakunnan SähköEi
  Kokemäen Sähkö OyEi
  Korpelan Energia OyEi
  Kotimaan EnergiaEi
  Kronoby Elverk AbEi
  KSS EnergiaEi
  Kuoreveden SähköEi
  Kymenlaakson SähköEi
  Köyliön-Säkylän Sähkö OyEi
  Lammaisten Energia OyKyllä
  Lankosken Sähkö Oy*
  Lehtimäen Sähkö Oy*
  Lumme EnergiaEi
  Lännen OmavoimaKyllä
  Naantalin Energia OyEi
  Nivos Energia OyEi
  Nordic Green EnergyKyllä
  Nurmijärven SähköKyllä
  Nykarleby Kraftverk AbEi
  OomiEi
  Paneliakosken Voima OyEi
  Parikkalan ValoKyllä
  Pohjois-Karjalan Sähkö OyEi
  Porvoon EnergiaEi
  Raaseporin Energia OyKyllä
  Sallila Energia OyEi
  Seinäjoen Energia Oy*
  Tampereen SähkölaitosEi
  Turku EnergiaKyllä
  Vaasan SähköEi
  VattenfallEi
  Vetelin EnergiaEi
  Vihreä ÄlyenergiaKyllä
  Vimpelin Voima Oy*
  VäreKyllä
  Äänekosken Energia OyEi
  *) Yhdellä tähdellä merkityt sähkönmyyjät eivät ole ikinä olemassaolonsa aikana myyneet määräaikaisia sähkösopimuksia kuluttaja-asiakkaille.
  **) Keravan Energia Oy:n asiakaspalvelu ei vastannut puheluumme.

  Haluan lopettaa kuolinpesän sähkösopimuksen, kuinka toimin?

  Edesmenneet sopimukset, kuten sähkösopimus, pysyvät voimassa siihen saakka, kunnes ne irtisanotaan. Sähkösopimus saa olla kuolinpesän nimissä perunkirjoitukseen saakka. Sähkölaskut maksetaan lähtökohtaisesti kuolinpesän varoista, jos pesän varat tähän riittävät.

  Perunkirjoituksen jälkeen kuolinpesän edustajan on päätettävä vainajan sähkösopimus. Kuolinpesä on tätä va rten tehtävä yhdelle pesän osakkaalle valtakirjan sähkösopimukseen liittyvien asioiden hoitamiseksi. Pesän edustaja voi tämän jälkeen siirtää edesmenneen sähkösopimuksen omiin nimiinsä tai hankkia tilalle uuden sähkösopimuksen omiin nimiinsä. Asia hoituu helpoiten olemalla yhteydessä edesmenneen sähköyhtiön asiakaspalveluun.

  Voiko määräaikaisen sähkösopimuksen vaihtaa?

  Määräaikainen sähkösopimus, kuten kaikki sopimukset, perustuu kahden osapuolen keskinäiseen tahtotilaan. Solmittu sopimus on kumpaakin osapuolta velvoittava, eli vain toisen osapuolen tahtotila sopimuksen muuttamiseksi ei riitä sopimuksen muuttamiseksi. Mahdollisuutta määräaikaisen sopimuksen vaihtamiseen voi ja kannattaa kuitenkin tiedustella omalta sähköyhtiöltä avoimin mielin.

  Kuinka jatkan määräaikaisen sähkösopimukseni kestoa?

  Määräaikaisen sähkösopimuksen jatkaminen ei ole mahdollista. Määräaikainen sähkösopimuksen päättyessä sähköyhtiö voi tehdä sinulle tarjouksen uudesta määräaikaisesta tai toistaiseksi sähkösopimuksesta joko samalla tai uudella hinnalla.

  Sähkösopimuksen uusiminen tarkoittaa siis uuden sopimuksen tekemistä nykyisen sähköyhtiön kanssa. Sähkön hinta ja muut ehdot voivat tällöin kuitenkin poiketa aiemmasta sähkösopimuksesta.

  Kuinka usein sähkösopimuksen voi vaihtaa?

  Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi vaihtaa jopa 15 vuorokauden välein. Määräaikaisen sähkösopimuksen voi vaihtaa vain sopimuskauden päättyessä tai muuton yhteydessä.

  Pitääkö vanha sähkösopimus irtisanoa itse?

  Jos hankit uuden sähkösopimuksen samaan osoitteeseen, sinun ei tarvitse irtisanoa vanhaa sähkösopimusta erikseen. Sen sijaan jos olet hankkimassa uutta sähkösopimusta uuteen osoitteeseen, tulisi sinun huolehtia myös vanhan sähkösopimuksen irtisanomisesta itsenäisesti.

  Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

  Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.