Sähkönkulutusta leikkaamalla pienennät kodin sähkölaskua

Kulutustapojen muuttaminen on tehokas keino pienentää sähkölaskua.

 • Valintamerkki Pienempi kulutus, pienempi lasku
 • Valintamerkki Säästä kartoittamalla oma sähkönkulutuksesi
 • Valintamerkki Sähkön kilpailutus tukee kulutuksen vähentämisellä ansaittuja säästöjä

Hae parhaat sähkötarjoukset

  Tarkista tai syötä osoite ja valitse postinumero valikosta
  Syötä talonumero ja mahdollinen asuntonumero

  Vertaile tunnettujen sähköyhtiöiden tarjoukset helposti

  Löydä sähköt kotiin ja mökille parhaalla hinnalla

  Kulutustapoja muokkaamalla voi säästää jopa 3 000 kWh vuodessa

  Alkuvuodesta 2022 teimme suuren tutkimuksen, jossa selvitimme kuinka paljon kotitalous voi pienentää sähkönkulutustaan. Esimerkkiperheiden sähkönkulutukseen tehtiin tietoisesti hyvinkin äärimmäisiä muutoksia: valaistuksen ja kodin elektroniikan käytön puolittaminen, saunomiskertojen vähentäminen sekä kodin lämpötilan laskeminen usealla asteella. Selvityksen perusteella kaukolämmitteisessä kodissa säästöt jäävät yleensä 400–1 000 kWh:n välille. Sähkölämmitteisessä talossa säästöpotentiaali on huomattavasti isompi, jopa 3 000 kWh vuodessa.

  Näin paljon sähkössä voi säästää

  Sähköyhtiöt tarjoavat runsaasti tietoa henkilökohtaisesta kulutuksesta

  Oman sähkönkulutuksen seuraaminen auttaa sinua sähkökulujen hallinnassa. Sähkölaskusi tarjoaa yleisluontoisen tietopaketin omasta kulutuksestasi. Yksityiskohtaisempaa tunti-, päivä- ja kuukausikohtaista tietoa kulutuksestasi löydät sekä sähköyhtiöiden palveluista/sovelluksista että Fingridin ylläpitämästä DataHub-asiakasportaalista. Tarkastelemalla esimerkiksi tuntikulutustasi suhteessa kodinlaitteiden käyttöön, pystyt paikallistamaan kotonasi eniten sähköä käyttävät laitteet. Mitä tarkemmin tiedät kotisi sähkönkulutuksen, sitä parempi mahdollisuus sinulla on pienentää sähkölaskuasi.

  Sähkönkulutuksen vuosivertailu

  Kodin sijainnilla on suuri merkitys sähkönkulutuksen kannalta

  Asuinpaikalla voi olla isokin merkitys kodin sähkönkulutukseen. Helsingissä sähkölämmitteisessä asunnossa asuvalla kuluu vähemmän sähköä kuin esimerkiksi Oulussa asuvalla. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että Etelä-Suomessa on Pohjois-Suomea lämpimämpää.

  Sähkölämmitteisen asunnon lämmitykseen kuluva energia kWh/vuodessa

  Sähkönkulutuksen vähentämisestä saavutettu säästö riippuu sähkösopimustyypistä

  Sähkönkulutuksen vähentäminen saattaa tuoda säästöjä, mutta aina se ei ole mahdollista. Mikäli sinulla on kiinteähintainen sähköpaketti, sähkönkulutuksesta aiheutuvat maksut pysyvät samana kulutuksen määrästä riippumatta. Jos kuitenkin ylität sähköpaketin kulutusrajan, ylitsemenevä sähkönkulutus laskutetaan sähköyhtiön määrittelemän hinnan mukaisesti, jolloin sähkönkulutusta voi ja kannattaa seurata tarkemmin. Muissa sopimustyypeissä sähkönkulutusta vähentämällä on mahdollista saada säästöjä.

  Myös sähkön kulutuksen ajoittaminen säästää rahaa

  Jos sähkösopimuksesi tyyppinä on aika-, kausi- tai pörssisähkö, voit vähentää sähkölaskuasi siirtämällä osan kulutuksesta edullisimmille yö- ja kesätunneille. Sähkösopimuksen tyypistä riippumatta jokaisen kannattaa pyrkiä ajoittamaan sähkön kulutustaan edullisimmille tunneille. Tätä kautta sähkömarkkinoilla vallitseva kysyntä ja tarjonta voivat tasapainottua, ja sitä kautta sähkön kuluttajahinta voi laskea.

  Kolme tehokkainta tapaa vähentää kodin sähkönkulutusta

  1. Alenna kodin lämpötilaa — Yhden asteen alennus vähentää kodin lämmityksen energiankulutusta 5 %.
  2. Sauno ja peseydy nopeasti — Viiden minuutin suihku on riittävä ja taloudellinen.
  3. Kokkaa fiksusti — Uuni on kodin suurimpia sähkösyöppöjä. Tee kerralla iso määrä ruokaa ja hyödynnä myös jälkilämpö.