Vaikuta sähkösi tuotantotapaan & valitse sinulle paras sähkö

  • Solmi uusi ekologinen sähkösopimus vaivatta parilla klikillä
  • Lue miten sähköä tuotetaan
  • Vertaile ympäristöystävällisiä sähkösopimuksia
Asiakkaamme luottavat meihin
4.5/5
Arvostelut tarjoaa:
+100000 tilaajaa
Sähköalan toimijat palveluksessasi:

Vaikuta sähkösi tuotantotapaan & valitse sinulle paras sähkö

  • Solmi uusi ekologinen sähkösopimus vaivatta parilla klikillä
  • Lue miten sähköä tuotetaan
  • Vertaile ympäristöystävällisiä sähkösopimuksia

Hae paras sähkötarjous

    Katuosoite on virheellinen. Sen tulee olla 3 - 45 merkkiä pitkä.
    Tiedoksi, että emme löytäneet tätä osoitetta postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
    Huomioithan, että et ole kirjoittanut talonumeroa katuosoitteeseen. Voit kuitenkin jatkaa eteenpäin laittamatta numeroa.
      Postinumero on virheellinen.
      Emme löytäneet tätä postinumeroa postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
      Postin tietokannan mukaan katuosoite ei ole postinumeron alueella. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
        Postitoimipaikka on virheellinen. Sen tulee olla 2 - 45 merkkiä pitkä.
        Emme löytäneet tätä postitoimipaikkaa postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
        Postin tietokannan mukaan postitoimipaikka ei ole postinumeron alueella. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.

        Vertaile tunnettujen sähköyhtiöiden tarjoukset

        Valitse ympäristöystävällinen sähkö

        Sähkön tuotantotavat

        Sähköyhtiön löytäminen on useamman tekijän summa. Mahdollisia kriteereitä voivat olla sähkön hinta, sähkösopimuksen tyyppi, paikallisuus ja sähkön tuotantotapa. Kilpailuttamalla sähkön voit valita itsellesi tärkeät kriteerit. Tällä sivulla kerromme sähkön tuotantotavoista ja etenkin vihreästä sähköstä.

        Tuulivoima on edullisin sähkön tuotantotapa Suomessa

        Tuulivoima – puhdas ja edullinen valinta

        Tuulivoimalla tarkoitetaan tuulen liike-energian muuntamista sähköksi. Tuulivoima on kaikista edullisin sähkön tuotantotapa Suomessa.

        Lue lisää tuulivoimasta
        Aurinkosähkön suosio kasvaa tasaisesti

        Aurinkovoima – loputonta energiaa auringosta

        Aurinkovoimalla tarkoitetaan auringon säteilyn hyödyntämistä sähköntuotannossa. Aurinkosähkön kustannukset jatkavat laskuaan teknologian kehittyessä.

        Lue lisää aurinkovoimasta
        Vesisähköä kotimaisista vesistöistä

        Vesivoima – kotimaista vesivirtaa

        Vesivoimalla tarkoitetaan veden liike-energian talteen ottamista vesivoimalaitoksissa. Vesisähkön tuotannossa ei synny lainkaan kasvihuonepäästöjä.

        Lue lisää vesivoimasta
        Ydinenergialla tuotettu sähkö on fossiilivapaata

        Ydinvoima – fossiilivapaata sähköä

        Ydinvoimalla tarkoitetaan sähkön tuotantotapaa, missä atomiytimien sidosenergia vapautuu ydinreaktiossa. Matalan hiilijalanjäljen omaava ydinvoima on Suomen yleisin sähkön tuotantotapa.

        Lue lisää ydinvoimasta
        Bioenergiaa maailman metsäisimmästä maasta

        Biovoima – energiaa Suomen metsistä

        Biovoimalla tarkoitetaan sähköä, joka tuotetaan polttamalla aurinkoenergiaa sitovaa biomassaa / biopolttoainetta. Suomessa biovoimaa tuotetaan pääosin puupolttoaineista ja se on merkittävin kotimainen uusiutuvan energian lähde.

        Fossiiliset energialähteet tuottavat uusiutuvia enemmän energiaa

        Fossiiliset energialähteet – energiarikasta energiaa

        Fossiiliset energialähteet koostuvat kivihiilestä, öljystä ja maakaasusta. Uusiutumattomat energialähteet tuottavat energiaa tehokkaammin kuin uusiutuvat energialähteet.

        Lue fossiilisista energianlähteistä
        Määrittelemätön uusiutuva energia on sekoitus useita uusiutuvia energialähteitä

        Määrittelemätön uusiutuva energia

        Määrittelemättömällä uusiutuvalla energialla viitataan energiantuotantotapaan, jossa on käytetty useita eri uusiutuvia energialähteitä. Näitä energialähteitä ei ole määritelty erikseen.

        Määrittelemätön uusiutumaton energia on edullinen vaihtoehto

        Määrittelemätön uusiutumaton energia

        Määrittelemätön uusiutumaton energia tarkoittaa energiantuotantotapaa, jossa on käytetty erilaisia uusiutumattomia energialähteitä, joita ei ole määritelty erikseen.

        Kestävän kehityksen sähkösopimukset

        Valitsemalla ympäristöystävällisen sähkösopimuksen, voit edistää energiatehokkuutta ja pienentää hiilijalanjälkeäsi. Palvelussamme voit vertailla johtavien sähköyhtiöiden sopimukset kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Vertailu eri vaihtoehtojen välillä auttaa löytämään sähkösopimuksen, joka on vastuullinen ja ekologinen valinta. Sähkösopimuksia vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin tekijöihin:

        • Sähkön alkuperätiedot kertovat sähkön tuottajan energiantuotannon ympäristöystävällisyydestä - suosi sopimuksia, joissa käytetään ympäristöystävällisiä tuotantotapoja.
        • Uusiutuvan energian sertifikaatti varmistaa, että sähkö tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä.
        • Alkuperätakuulla sähkösopimuksessa varmistetaan, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Jokaisesta tuotetusta megawattitunnista uusiutuvaa sähköä myönnetään alkuperätodistus, joka todentaa, että vastaava määrä energiaa on tuotettu uusiutuvilla tavoilla. Jos valitset alkuperätakuullisen sähkösopimuksen, voit olla varma siitä, että käytetty sähkö tukee uusiutuvaa energiantuotantoa, vaikka varsinainen sähkö voi fyysisesti tulla mistä tahansa sähköverkosta. Katso mitkä yritykset tarjoavat alkuperävarmennettuja sopimuksia.

        Uusiutuvan energian sanasto

        Uusiutuva energia
        Uusiutuvalla energialla viitataan sähköön, jonka tuotannossa hyödynnetään uusiutuvia energialähteitä tavalla, joka ei vähennä niiden varantoa pitkällä aikavälillä.
        Uusiutumaton energia
        Uusiutumattomalla energialla viitataan sähköön, mikä tuotetaan fossiilisia energiamuotoja hyödyntäen. Termillä "uusiutumaton" viitataan siihen, että näiden energialähteiden varannot uusiutuvat erittäin hitaasti tai loppuvat kokonaan jossain vaiheessa.
        Fossiilivapaa sähkö
        Fossiilivapaan sähkön tuotannossa ei ole käytetty fossiilisia polttoaineita, kuten hiiltä, öljyä tai kaasua. Fossiilivapaan sähkön tuottamiseen käytetään aurinkoenergian lisäksi tuuli-, vesi- ja ydinvoimaa.
        Hiilidioksidivapaa sähkö
        Hiilidioksidivapaalla sähköllä viitataan sähkön tuotantotapoihin, joista ei muodostu huomattavia hiilidioksidipäästöjä. Kaikki energiamuodot joissa poltetaan raaka-ainetta aiheuttavat vaihtelevan suuruisia hiilidioksidipäästöjä. Vähäpäästöisiksi luokitellaan energiamuodot, joissa ei polteta mitään. Käytännössä tämä tarkoittaa tuulivoimaa, ydinvoimaa, vesivoimaa, maalämpöä ja aurinkovoimaa.
        Geoterminen energia
        Geoterminen energia on maaperän ja kallioperän sisältämää lämpöenergiaa, jota voidaan hyödyntää sähköntuotannossa. Kyseessä on uusiutuva ja päästötön energialähde, jonka käyttö edistää kestävää kehitystä.

        Lue lisää vihreästä sähköstä

        Suomalaisten kiinnostus sähkön alkuperään kasvussa
        Suomalaisten kiinnostus sähkön alkuperään kasvussa
        Palvelussamme tehtiin 2021–2024 yhteensä yli neljä miljoonaa sähkövertailua. Kiinnostus sähkön alkuperään on ollut tänä vuonna selvässä nousussa.
        Paljonko maksaa vihreä sähkösopimus vuonna 2024?
        Paljonko maksaa vihreä sähkösopimus vuonna 2024?
        Onko vihreä sähkö ylellisyystuote? Vertailimme sähköyhtiöiden vihreitä eli uusiutuvilla energialähteillä tuotettuja ja alkuperätakuin varmennettuja sähkötuotteita.
        Sähkön pientuotannon ostosopimukset vertailussa – nämä yhtiöt ostavat ylijäämäsähköä ilman välityskuluja
        Sähkön pientuotannon ostosopimukset vertailussa – nämä yhtiöt ostavat ylijäämäsähköä ilman välityskuluja
        Suurin osa sähkönmyyntiyhtiöistä tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden myydä aurinkopaneelien ylijäämätuotannon.
        Tutustu tuulivoimaan
        Tutustu tuulivoimaan
        Tuulivoima tarjoaa ympäristöystävällisen vaihtoehdon perinteisille fossiilisille polttoaineille. Tuulivoimassa hyödynnetään tuulen liike-energiaa sähköntuotannossa.

        Usein kysyttyä ympäristöystävällisestä sähköstä

        Sähkönmyyjillä on aina velvollisuus ilmoittaa asiakkailleen myymänsä energian alkuperä. Tästä syystä erilaiset huijaukset sähkön alkuperällä eivät ole mahdollisia Suomessa.

        Kuluttaja voi varmistua uusiutuvan energian kestävyydestä valitsemalla EKOenergia-merkillä varustetun sähkötuotteen. EKOenergia on 34 eurooppalaisen ympäristöjärjestön muodostama kansainvälinen voittoa tavoittelematon verkosto. EKOenergia-merkki on verkoston ylläpitämä ympäristömerkki uusiutuvalle sähkölle ja kaasulle.

        Uusiutuviin energialähteisiin perustuva ekosähkö täyttää ympäristöjärjestöjen hyväksymät kestävyyskriteerit, minkä lisäksi EKOenergia rahoittaa uusia uusiutuvan energian projekteja. Suomessa toimivista sähköyhtiöistä esimerkiksi Nordic Green Energy ja Vattenfall tarjoavat EKOenergia-merkittyä sähköä.

        Hiilijalanjälki on ilmastokuorma, joka syntyy jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun elinkaaren aikana. Hiilijalanjälki mitataan massana ja sen mittayksikkönä käytetään usein kilogrammoja. Hiilijalanjälkeä laskettaessa otetaan huomioon niin CO2-päästöt, kuin muutkin kasvihuonekaasut, kuten metaani ja lentokoneiden päästöt.

        Käytännössä hiilijalanjälki lasketaan joko kaikkien yllämainittujen kasvihuonekaasujen yhteisvaikutuksesta ilmastonlämpenemiseen, eli hiilidioksidiekvivalentteina, tai pelkkinä hiilidioksidipäästöinä. Laskettaessa hiilidioksidiekvivalentteina, muiden kaasujen ilmastokuorma suhteutetaan hiilidioksidiin. Eri kaasuilla on nimittäin eri vaikutukset ilmaston lämpenemiseen.

        Kuluttajalle helpoin tapa on arvioida omaa hiilijalanjälkeä käyttämällä siihen tarkoitettua valmista laskuria. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 10 300 kilogrammaa per vuosi.

        Sähkön tuotantotapa vaikuttaa osaltaan sähkön myyntihintaan, ja usein esimerkiksi tuuli- tai aurinkovoimalla tuotettu sähkö on keskimääräistä kalliimpaa. Toisaalta vesivoimalla tuotettua sähköä myydään monesti samalla hinnalla kuin uusiutumattomista energialähteistä tuotettua sähköä. Vesivoiman valitseminen ei kuitenkaan lisää uusiutuvien energialähteiden käyttöä, sillä Suomen tärkeimmät kosket on jo valjastettu vesivoiman tuotantoon.

        Tuulivoiman hyötyjä voidaan perustella monella eri tavalla. Näistä ympäristöystävällisyys nousee aina keskeisimmäksi valintaperusteeksi kuluttajalle. Tuuli on energian raaka-aineena ilmainen, ja sitä riittää loputtomasti. Vaikka voimaloiden rakentaminen ja siihen käytetyt materiaalit jättävät oman hiilijalanjälkensä, ei itse energiantuotannosta synny päästöjä.

        Osa tuulivoiman haitoista liittyy sen esteettisiin arvoihin, sillä tuulivoimaloita voidaan pitää maisemanpilaajina. Tuulivoimalat pitävät myös ääntä, mistä johtuen niitä ei saa rakentaa asutuksen lähelle. Tuulivoimaloiden ääni ei saa asutuksen ulkoalueilla ylittää yöllä 40 desibelin ja päivällä 45 desibelin rajaa.

        Tuuliturbiinit voivat aiheuttaa haittoja eläimille, kuten linnuille, mutta haitat pyritään minimoimaan suunnitteluvaiheessa. Voimaloita ei myöskään suunnitella vilkkaille lintujen muuttoreiteille.

        Yksi keskeinen tuulivoiman haittapuoli on se, että tuuliturbiinit tarvitsevat säätövoimaa. Ne pystyvät tuottamaan sähköä vain sopivalla tuulennopeudella, minkä vuoksi tuulivoima on altis tuuliolosuhteille eikä näin ollen voi olla Suomen ainoa energialähde.

        Kaiken sähköntuotannon osalta suurin haaste liittyy energian tuotannossa liittyvien raaka-aineiden hankintaan sekä energian varastointiin. Etenkin uusiutuvien energialähteiden osalta tämä ongelma on korostunut, sillä esimerkiksi aurinkoa tai tuulta ei voi "tilata" tai varastoida samalla tavoin kuin esimerkiksi biohaketta tai hiiltä. Esimerkiksi tuulivoima voi tuulisena päivänä tuottaa usean päivän edestä energiaa, mutta tätä ylimääräistä energiaa ei voida varastoida tai hyödyntää tehokkaasti.

        Kaukolämpö on rakennusten lämmitysmuoto, jossa lämpöä toimitetaan kaukolämpöverkossa kiertävän kuuman veden tai kuuman vesihöyryn avulla. Kaukolämpöä tuotetaan yhdessä tai useammassa kohteessa, josta lämpöenergia kulkee kaukolämpöputkien välityksellä asiakkaalle, joka ottaa sen vastaan lämmönjakokeskuksessa. Lämmönjakokeskuksessa sijaitsee lämmönvaihdin, joka siirtää lämpöä verkosta asiakkaan rakennuksissa oleviin jakelulaitteisiin, kuten pattereihin, käyttöveteen tai ilmanvaihtoon.

        Yleisesti ottaen kaukolämpöä pidetään erittäin ympäristöystävällisenä lämmitysmuotona. Hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet viimeisen 10 vuoden aikana noin 35 %, ja kokonaispäästöt ovat laskeneet noin 35 %. Kivihiilen, maakaasun ja turpeen käyttöä on myös vähennetty. Vastaavasti hukkalämmön hyödyntäminen on yli kolminkertaistunut 2010-luvulla.

        Ekosähköllä, tai vihreällä sähköllä, tarkoitetaan ympäristöystävällistä sähköä, joka on tuotettu uusiutuvia energialähteitä hyödyntäen. Ympäristöystävällisellä sähköllä pystytään vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja parantamaan luonnon hyvinvointia.

        Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

        Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.