Kuluttajan sähkölasku muodostuu kolmesta osasta: sähköenergiasta, verkkopalvelumaksusta eli siirtomaksusta sekä veroista. Jos kuluttajalla on sähkösopimus eri yritykseltä kuin paikallinen sähköverkkoyhtiö, hän saa kaksi erillistä sähkölaskua: toisessa laskussa on sähkön myyntihinta ja toisessa sähkönsiirto.
Sähköenergiaa voi ostaa miltä tahansa Suomen alueella toimivalta sähkön vähittäismyyjältä määräaikaisella tai toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Sähköenergian myyntihintaan voi vaikuttaa vertailemalla ja kilpailuttamalla sähköyhtiöitä. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, koska jakeluverkkotoiminnasta omilla määrätyillä alueillaan vastuussa olevat paikalliset sähköverkkoyhtiöt (verkonhaltijat) toimivat luonnollisen monopolin asemassa.
Siirtomaksu koostuu siirron kiinteästä kuukausimaksusta eli perusmaksusta (euroa/kk), kulutuksen mukaisesta siirrosta (snt/kWh) sekä sähköverosta ja arvonlisäveroista. Perusmaksu määräytyy asiakkaan sulakekoon ja sähkötuotteen (tariffin) mukaan, joista yleisin on yleissiirto.
Sähkövero
Tämänhetkinen sähkövero on kotitalouksille 2,827515 senttiä kilowattitunnilta (sis. alv 25,5 %). Sähköveroa maksetaan kulutetusta sähköstä. Verkkotoiminta on luvanvaraista ja sähkönsiirron hinnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto, joka edistää markkinoiden toimintaa. Verkkoyhtiöt saavat korottaa sähkön siirron ja jakelun maksujaan enintään 8 prosenttia 12 kuukauden aikana.