Löydä itsellesi sopivin osakesäästötili

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili on tili, jonka avulla voit myydä tai ostaa osakkeita pörssissä ilman veroja. Myös korot ja osingot ovat verovapaita. Verot maksetaan vasta, kun nostat varoja tililtä. Osakesäästötileillä on voinut käydä kauppaa 1.1.2020 alkaen.

Miksi vertailla osakesäästötilejä?

Vertailulla voit löytää edullisimman vaihtoehdon. VertaaEnsin.fi vertaa ilmaiseksi eri osakesäästötilejä, jotta voit tehdä paremman päätöksen.

Kuka voi avata osakesäästötilin?

Tilin voi avata yksityishenkilö, joka haluaa ostaa ja myydä osakkeita. Voit avata vain yhden tilin. Myös lapselle voi avata tilin, mutta lapsi ei voi käydä kauppaa ennen täysi-ikäisyyttä.

Osakesäästötilin käyttö

Tilille voi ostaa ainoastaan osakkeita. Muita pörssilistattuja tuotteita, kuten ETF:iä tai rahastoja tilille ei voi ostaa. Voit ostaa osakkeita ja tilille voi sijoittaa enintään 50 000 euroa. Osakesäästötilillä voi kuitenkin olla yli 50 000 euroa, koska sijoitusten kasvulle tai maksetuille osingoille ei ole ylärajaa. Onnistuneella kaupankäynnillä tilillä voi olla yli 50 000 euroa.

Osakkeiden omistusoikeus toimii samalla tavalla kuin muissakin suorissa osakesijoituksissa. Tili toimii osakkeiden säilytyspaikkana, ja ostetut osakkeet tarjoavat oikeuden osallistua yhtiökokouksiin ja saamaan osinkoa omistuksistaan.

Mistä osakesäästötilin saa?

Osakesäästötilejä tarjoavat useat perinteiset pankit, kuten Nordea ja Danske Bank. Tämän lisäksi erilaisien osake- ja rahastovälittäjien tai sijoituspalveluyritysten, kuten Nordnetin kautta voi avata tilin. Sijoittaja voi halutessaan vaihtaa palveluntarjoajaa ilman veroseuraamuksia.

Oletko Suomen Osakesäästäjien jäsen?

Jos olet Osakesäästäjien keskusliiton jäsen, saat usealta pankilta huomattavasti pienemmät kulut osakesäästötilin kaupankäyntiin. Vertailustamme näet suoraan mitkä pankit tarjoavat alennetun hinnan liiton jäsenille.

Osakesäästötilin verotus

Osakesäästötilin tuotoista maksat verot vasta varoja nostaessasi. Varoista peritään noston yhteydessä 30–34 %:n vero. Tämä eroaa arvo-osuustilistä siten, että arvo-osuustililtä myyntivoitoista peritään vuosittain 30–34 %:n vero ja osingoista 25,5–28,9 %:n vero.

Koska tilin sisällä tapahtuvista myyntivoitoista ei makseta veroja, ei myöskään myyntitappiota ei voi vähentää verotuksessa. Jos sijoitukset ovat tappiollisia ja haluat verohyötyä, tili on mahdollista lopettaa ja vähentää tappiot verotuksessa. Osittaisia nostoja ei voi vähentää, eli tappioiden verovähennys onnistuu vain kun kaikki rahat on nostettu ja tili on suljettu.

Osakesäästötilin hyödyt

Voit ostaa osakkeita ilman veroseuraamuksia ja hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä. Voit myös kerätä osingot verovapaasti.

Osakesäästötilin hinnasto

Tilin avaaminen on usein ilmaista, mutta kaupoista maksetaan yleensä välityspalkkiot. Jotkut tarjoajat voivat periä kausimaksuja. Jotkut palveluntarjoajat voivat tarjota kulumuodoksi myös kiinteää tai prosentuaalista, tilin kokoon perustuvaa kausimaksua.

Mikä on paras osakesäästötili?

Paras tili löytyy vertailemalla. Vertailutyökalumme päivittyy jatkuvasti ja siitä löydät ajantasaiset hinnat.