Kuinka paljon valuutanvaihto maksaa?

|Pauliina Laitinen

Valuutanvaihto

Ennen ulkomaanmatkalle menoa on hyvä valmistautua ottamalla matkavakuutus ja varustautua korttimaksumahdollisuuden puuttumiseen käteisellä sekä poistaa pankkien toimintahäiriöiden riski kahden eri pankin kortin taktiikalla.

Vertaile luottokortteja ilmaiseksi

Jos maksaa vieraassa valuutassa, ei voi välttyä erilaisilta välikäsien maksuilta. Esimerkiksi valuutanvaihtoyritys ostaa valuuttaa markkinoilta ostohintaan, ja myy sen hieman kalliimmalla kuluttajalle. Valuutan osto-ja myyntihinnan erotus tuo valuutan vaihtavalle yritykselle voittoa. Osto- ja myyntihinnan erotus voidaan ilmoittaa tiettynä prosenttiosuutena, tai se voi olla esimerkiksi valuuttakurssi, jonka päälle lisätään palvelumaksut.

Kinkkisen koko kuviosta tekee se, että valuuttakurssi saattaa vaihdella nopeasti, ja palvelumaksut jäädä piiloon. Edullisin vaihtokurssi ei tarkoita aina edullisinta hintaa, joten palvelumaksut täytyy laskea kokonaishintaan mukaan.

Valuutanvaihtotahot ennen matkaa

  • Verkkopankissa
  • Valuutanvaihtoyritykset
  • Automaattinosto lentokentällä

Mattimyöhäisille tuttu lentokentän valuuttakurssi on usein kaikista kallein vaihtoehto.

Pankit ja valuuttayritykset hinnoittelevat valuutan eri tavalla. Pankilla vaihtokurssi on usein edullisempi, mutta erilaiset palvelumaksut korottavat hintaa. Jotkut pankit ohjaavat suoraan valuutanvaihtoyritysten puoleen: Forexilla, Change Groupilla ja Tavexilla valuutanvaihtomaksut sisältyvät kurssiin. Riippuu siis valuutasta ja sen määrästä mikä vaihtoehto on kallein.

Markkinoiden hinnoittelemat valuuttakurssit voi tarkistaa esimerkiksi Suomen Pankin sivuilta.

Valuutanvaihto kohteessa

Tarvittavan käteisen määrää ei välttämättä pysty ennustamaan, ja siksi kannattaa aina pitää kortti mukana. Kahden kortin taktiikka ei ole ainoastaan hyvä siksi, että ei ole vain yhden pankin maksuverkoston varassa, vaan myös siksi, että rahoihin pääsee käsiksi toisella kortilla esimerkiksi varkauden sattuessa. Tästä syystä juuri luottokortti on erityisen hyvä, sillä vaikka kaikki rahasi vietäisiin, on luottorajaa vielä jäljellä.

Korttinostot- ja maksut saattavat olla jopa edullisempia kaukomailla kuin valuutan tilaaminen etukäteen, sillä usein eksoottisen valuutan osto- ja myyntihinnan erotus voi olla suuri.

Nyrkkisääntönä korttimaksamisesta ulkomailla voidaan sanoa, että kannattaa aina maksaa paikallisessa valuutassa, jos kauppiaalla on vaihtoehtona myös eurot. Kauppias voi nimittäin käyttää omaa vaihtokurssiaan.

Jos maassa on todennäköistä joutua ryöstön uhriksi, kannattaa suosia pankkikonttorien sisällä olevia nostoautomaatteja. Rahaa voi vaihtaa myös hämyisellä kujalla tai paikallisen kauppiaan takahuoneessa, mutta kaikenlaiset huijarit lymyilevät epävirallisissa vaihtopisteissä ja odottavat kokemattoman turistin saapumista.

Valuutanvaihto luottokortilla

Jos maksat toisessa valuutassa, peritään maksuja aina jollain tapaa. Kun maksat kortilla, lisätään ostoksen päälle valuuttalisä. Kun nostat automaatilla, laskutetaan tietty prosenttiosuus ja yleensä parin euron kiinteä lisä.

Tarkista taulukosta, millaisia maksuja sinulta otetaan, kun käytät korttia.

Vertaile luottokorttien kustannuksia
Korttien valuuttanostojen hinnat
KorttiValuuttalisäNostot
Aktia Visa Platinum & Visa Gold Credit/Debit, Visa Credit2.752.5 %+ 2 €
Aktia World Elite MasterCard & Gold Credit 2.95 2,5% + €2
Ålandsbanken MasterCard, Mastercard yhdistelmäkortti & Private Banking Gold 1.95 2% + €1,5
American Express Basic, Green, Gold & Platinum Card 2.2 4% (min. €4,25)
Danske MasterCard Platinum, Gold & Credit/Debit 1.95 3% + €2
Diners Club Classic & Premium, Finnair Plus Diners Club24 %
Eurocard Gold2 3% (min. €2)
Finnair Plus Mastercard, Visa & Visa Gold1.95 3% + €2
Handelsbanken Platinum, Gold Credit/Debit, Credit, Gold Credit1.95 2,9% + €2,90
Hypo MasterCard1.95 2,5% + €2
K-Plussa MasterCard1.95 2% (min. €4), EU:n ulkopuolella 2,5 % + 2,50 €
Nordea Credit & Gold, Tuohi Mastercard1.95 3% + €2
Norwegian-kortti1.750 €
OmaSP Visa Credit, Visa Credit/Debit2 2,0% + €2
OP-Visa & Visa Gold, Mastercard1.952% + €2 *Mastercard min 3 €, EU:n ulkopuolella 2,5 % + 2 €
POP Visa Credit, Visa Gold, Visa Credit/Debit1.952% + €2, EU:n ulkopuolella 2,5% + €2,50, debit 2% + €2
Supreme Card1.751,0% + €4, EU:n ulkopuolella 1,0% + €5
S-Etukortti Visa Credit, Credit/Debit, S-Pankki Visa Credit & Credit/Debit1.952,5% + €2
Säästöpankki Visa Credit/Debit & Visa Gold2.753% + 2€, EU:n ulkopuolella 3% + €2, debit 2,5% + €2
Santander MasterCard1.952,5% + €2
SAS EuroBonus Diners Club24 %
SAS EuroBonus World MasterCard22,5% + €2
St1 Visa23% + €3
St1 MasterCard1.93% + €2,5
Stockmann MasterCard1.953% + €2

Taulukosta kannattaa painaa mieleen oman kortin maksujen lisäksi se, että käteisnostosta ulkomailla ei välttämättä peritä senttiäkään, ainoastaan valuuttalisä. Nostot ulkomailla vaihtelevat nollasta eurosta neljään prosenttiin nostetusta summasta.

Siispä jos nostaa automaatista kortilla, joka veloittaa nostosta maksuja, kannattaa ottaa kerralla mahdollisimman suuri summa, koska prosenttien lisäksi peritään nostokulu, joka jää sitten suhteessa pienemmäksi.

Monet pankit eivät ole poistaneet ulkomailla tapahtuvien korttimaksujen palvelumaksujaan luultavasti sen takia, että usein kuluttajat eivät edes huomaa, että ovat niitä maksaneet. Muista, että luottokorttivertailumme listaa palvelumaksujen ohella myös luottokorttien muut ominaisuudet helposti vertailtavaksi kokonaisuudeksi:

Vertaile luottokorttien ominaisuuksia