Suuri taksivertailu 2023: Helsinki, Tampere, Turku ja muut kaupungit

| | Aihe: Vertailut ja testit
Taksi liikenteessä.

Vuonna 2018 toteutuneen taksiuudistuksen jälkeen Suomi siirtyi vapaaseen taksimarkkinajärjestelmään, jonka jälkeen taksihintojen kilpailuttaminen on ollut pääasiassa kuluttajan vastuulla. Tätä helpottaakseen vertailupalvelu VertaaEnsin.fi selvitti kaupunkikohtaisesti sekä taksisovellusten että taksiyritysten peruspalveluiden hinnat.

Taksihinnoissa merkittäviä aluekohtaisia eroja – ja muut huomiot:

  • Taksien peruspalvelut ovat edullisimpia pääkaupunkiseudulla. Suomen korkeimmat taksihinnat löytyvät Pohjois-Suomesta.
  • Pääkaupunkiseudulta (Espoo & Vantaa) löytyvät myös Suomen edullisimmat taksisovellushinnat. Tämä johtuu kuitenkin pitkälti Uberin ja Yangon poikkeuksellisen halvoista hinnoista. 
  • Ilman Uberia, Yangoa ja Boltia Helsingin taksisovellusten keskihinta 5 km matkalle nousee peräti 31 prosenttia 24,85 euroon. Espoon keskihinta kasvaa 30 prosenttia 21,83 euroon ja Vantaankin keskihintainen hinta 23 prosenttia 19,63 euroon.
  • Taksien kilometrihintoja tarkastellessa hinnat vaihtelevat suuresti kaupunkikohtaisesti. Korkeimmat hinnat löytyvät Rovaniemellä (1,55 €), minkä jälkeen kalleinta on Porissa (1,48 €) ja Kouvolassa (1,33 €).
  • Taksien minuuttihinnat ovat melko tasaiset ympäri Suomea. Poikkeuksena tähän ovat Kouvola (0,60 €) ja Oulu (0,65 €), jossa minuuttihinta on selkeästi muuta Suomea alhaisempi (0,85 €).

Taksiyritysten palveluhinnat kaupungeittain – Pohjois-Suomen hinnat lähes kaksinkertaiset pääkaupunkiseutuun verrattuna

Taksien palveluhinnat kaupungeittain.

Määrittelimme taksiyritysten peruspalveluiksi lähtö-, kilometri-, ja minuuttihinnan. Näiden palveluiden keskihinnoissa on huomattavia eroja paikkakunnasta riippuen. Etelä-Suomessa hinnat ovat selvästi edullisempia kuin Pohjois-Suomessa. Helsingissä peruspalveluiden hinta on keskimäärin 5,19 €, kun Rovaniemellä se on lähes puolet kalliimpi, 10,26 €. 

Rovaniemen kalliit taksihinnat johtuvat todennäköisesti siitä, että se on merkittävä matkailu- ja turistikohde. Pääkaupunkiseudulla taksiyritysten kilpailu on kovaa ja Uberin ja Yangon kaltaisten edullisten kuljetuspalveluiden yleistyminen on laskenut hintoja entisestään.

Taksien sovellushintoja ja sivuilla ilmoitettuja palveluhintoja verratessa voi päätellä sovellushintojen tulevan yleisellä tasolla hieman edullisemmaksi, mutta tarkkaa hyötyä on todella vaikea määrittää.

Taksiyritysten lähtö-, kilometri-, ja minuuttihinnat kaupungeittain – kalleinta Pohjois- ja Itä-Suomessa

Taksien lähtöhinnat kaupungeittain.

Kuten yllä oleva kuvaaja osoittaa Helsingin taksiyritysten lähtöhinnat ovat lähes 2,5 kertaa edullisemmat kuin Rovaniemen, jossa taksin lähtöhinta on keskimäärin 7,90 €. Myös Itä-Suomessa lähtöhinnat ovat korkeita, mikä johtunee vähäisestä kilpailusta, pienestä väestöpohjasta ja pidemmistä taksimatkoista.

Yleistasolla voimme todeta, että mitä enemmän kaupungissa on asukkaita ja mitä etelämpänä se on, sitä edullisempia taksien lähtöhinnat ovat.

KaupunkiTaksiyritysten keskimääräinen lähtöhinta (€)
Pääkaupunkiseutu3,18 €
Tampere3,67 €
Turku4,43 €
Oulu5,23 €
Jyväskylä4,68 €
Lahti5,50 €
Kuopio4,38 €
Pori5,90 €
Kouvola4,83 €
Joensuu5,64 €
Rovaniemi7,90 €
Kajaani7,27 €
Taksien kilometrihinnat kaupungeittain.

Toisin kuin lähtöhinnoissa, kilometrihintoja tarkastellessa ei löydy selkeitä trendejä, vaan hinnat vaihtelevat suuresti kaupunkikohtaisesti. Kalleinta on Rovaniemellä, minkä jälkeen kalleinta on Porissa ja Kouvolassa.

Edullisinta on Kajaanissa, mutta tilastoa hämää hieman alueella toimivan Kaja Taksi Oy:n kiinteä 10 € matkahinta Kajaanin taajama-alueen sisällä. Ilman kyseistä taksifirma Kajaanin keskimääräinen kilometrihinta kohoaa 1,27 euroon. Käytännössä edullisinta onkin pääkaupunkiseudulla ja Turussa. 

KaupunkiTaksiyritysten keskimääräinen kilometrihinta (€)
Pääkaupunkiseutu1,02 €
Tampere1,24 €
Turku1,06 €
Oulu1,30 €
Jyväskylä1,13 €
Lahti1,12 €
Kuopio1,12 €
Pori1,48 €
Kouvola1,33 €
Joensuu1,21 €
Rovaniemi1,55 €
Kajaani0,85 €
Taksien minuuttihinnat kaupungeittain.

Minuuttihintoja tarkastellessa näemme, että hinnat ovat melko tasaiset ympäri Suomea. Poikkeuksena tähän ovat Kouvola (0,60 €) ja Oulu (0,65 €), jossa minuuttihinta on selkeästi muuta Suomea alhaisempi.

Helsingin kallis minuuttihinta (0,99 €) on merkittävä ottaen huomioon, että keskimääräinen 10 kilometrin matka-aika kaupungissa kestää peräti 20 minuuttia. Sama tutkimuksen mukaan 10 kilometrin matka-aikaan menee Turussa 16 minuuttia ja 20 sekuntia ja Tampereella 13 minuuttia ja 20 sekuntia.

KaupunkiTaksiyritysten keskimääräinen minuuttihinta (€)
Pääkaupunkiseutu0,99 €
Tampere0,99 €
Turku1,00 €
Oulu0,65 €
Jyväskylä0,96 €
Lahti1,02 €
Kuopio0,95 €
Pori0,73 €
Kouvola0,60 €
Joensuu0,94 €
Rovaniemi0,81 €
Kajaani0,57 €

Taksisovellusten hinnat: Näin paljon 5 km taksimatka maksaa kaupungissasi

Taksisovellushinnat kaupungeittain.

Sovelluksella tilattavissa taksimatkoissa ilmenee sama trendi kuin taksiyhtiöiden peruspalveluiden hinnoissa: pääkaupunkiseutu on edullisin ja Rovaniemi kallein. Tilastot kuitenkin hämäävät hieman, sillä pääkaupunkiseudun alhainen keskihinta juontuu pitkälti Uberin ja Yangon poikkeuksellisen edullisista hinnoista. Ilman kyseisiä toimijoita pääkaupunkiseudun sovellushinnat olisivat keskiarvoltaan Suomen kalleimpien joukossa.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella 5 km taksimatka tuli edullisimmaksi Kouvolassa, Lahdessa ja Turussa. Kouvolan hinta hämää kuitenkin hieman, sillä ainoastaan yhden taksiyhtiön (Kymenlaakson taksi) taksihinta oli mahdollista todentaa sovelluksella. Turun edullinen hintataso selittyy pääkaupunkiseudun tapaan Yangon ja Uberin halvoilla hinnoilla.

Huomioitavaa oli, että huolimatta lukuisista yrityksistä useamman päivän aikana, emme saaneet tilattua Yangoa Tampereen alueella. Yhtiön sivuston mukaan kuljetuspalvelu kuitenkin operoi Tampereen alueella normaalisti.

Kaupunki5 km taksimatkan keskihinta
Rovaniemi21,75 €
Joensuu20,87 €
Tampere19,91 €
Oulu19,60 €
Helsinki18,97 €
Pori18,94 €
Kajaani18,74 €
Kuopio18,58 €
Jyväskylä18,18 €
Turku17,75 €
Lahti17,14 €
Kouvola17,00 €
Espoo16,79 €
Vantaa15,97 €

Näin selvitys toteutettiin

Vertailimme Suomen suurimpien kaupunkien ja kasvukeskusten taksipalveluiden hintoja. Hinnat selvitettiin taksiyritysten kotisivuilta löytyvistä hinnastoista 24.3-27.3.2023 välisenä aikana. Peruspalveluiksi määriteltiin lähtö-, kilometri- ja minuuttihinta. Lähtökohtana oli, että matkustajia oli 1–4 ja matka suoritettiin arkena klo 07–17 välillä.

Taksisovellusten hinnat vertailtiin tilaamalla taksimatka kunkin paikkakunnan rautatieasemalle arkiviikon iltapäivällä. Hinnat tarkistettiin kolmena erillisenä päivänä (27.3-5.4 välillä) samaan kellonaikaan. Vertailtavien matkojen pituus oli 5 km. Käytimme sovellusvertailussa sekä taksiyhtiöiden omia sovelluksia että 02 Taksi-vertailupalvelua.

Aarne Helenius

About Aarne Helenius

Aarne Helenius työskentelee VertaaEnsin.fi:llä sisällöntuotannon tehtävissä ja toimii perhe-, koti- ja matkailu-aihealueiden asiantuntijana. Hänen intohimojaan ovat urheilu, politiikka ja elokuvat.

Tarjoukset