Sähköpotkulautojen hintavertailu 2023

| | Aihe: Vertailut ja testit
Sähköpotkulaudat Helsingissä

Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat näppärä ja nopea tapa liikkua kaupungissa. Jos niillä korvataan yksityisautolla tehtäviä matkoja, ovat ne lisäksi ekologinen vaihtoehto ja hyvä vaihtoehto julkiselle liikenteelle. Monelle kaupunkilaiselle sähköpotkulaudoista on tullut luonteva osa päivittäistä liikkumista. 

Tässä vertailussa selvitämme vuokrattavien sähköpotkulautojen kustannuksia Helsingissä kesäkaudella 2023. Mukana vertailussa ovat kuusi merkittävintä sähköpotkulautoja vuokraavaa toimijaa: Tier, Voi, Lime, Bird, Bolt ja Ryde. Hintavertailun tiedot on päivitetty 13.4 huhtikuuta 2023.  

Lisäksi vertailimme vuokrattavien sähköpotkulautojen saatavuutta ja laskimme, missä vaiheessa sähköpotkulaudan ostaminen tulee vuokraamista edullisemmaksi

Vuokrattavien sähköpotkulautojen minuuttihinnat kesällä 2023

Taulukossa ilmoitetut hinnat koskevat Helsingin lisäksi kaikkia muitakin suomalaisia kaupunkeja, joissa kyseisten yhtiöiden sähköpotkulautoja on käytössä. Taulukon hinnat ovat minuuttikohtaisia hintoja.

TARJOAJAHINTA/MINMUUT KULUT
Tier0,25 €1 € aloitusmaksu
Bolt0,25 €Ei aloitusmaksua
Ryde0,25 €Ei aloitusmaksua
Voi0,22 €0,80 € aloitusmaksu
Lime0,22 €1 € aloitusmaksu
Bird0,20 €1 € aloitusmaksu

Minuuttikohtaisen hinnoittelun perusteella edullisin tarjoaja on Bird

Vuokrattavien sähköpotkulautojen pakettihinnoittelu kesällä 2023

Jos sähköpotkulautoja käyttää paljon, ei jatkuva minuuttihinnan maksaminen ole kannattavaa. Tästä syystä vuokralautojen tarjoajilla on erilaisia paketteja, joissa käyttäjä voi ostaa käyttöoikeuden kerrallaan esimerkiksi päiväksi tai kuukaudeksi. Ylempänä esitellyistä tarjoajista kaikki paitsi Bird ja Bolt tarjoavat myös pakettipohjaista hinnoittelua kaudella 2023. Pakettihinnat ovat seuraavanlaisia:

Lime

 • Ilmaiset avaukset + 60 minuuttia 7,99 €/72 h
 • Ilmaiset avaukset + 100 minuuttia 12,99 €/72 h
 • Ilmaiset avaukset + 240 minuuttia 29,99 €/72 h

Ryde

 • Ilmaiset avaukset + 100 minuuttia 6,90 €/24 h
 • Ilmaiset avaukset + 200 minuuttia 19,90 €/14 pvä
 • Ilmaiset avaukset + 750 minuuttia 59 €/kk

Tier

 • Ilmaiset avaukset + 60 minuuttia 7,99 €/24 h
 • Ilmaiset avaukset + 100 minuuttia 15,99 €/kk
 • Ilmaiset avaukset + 250 minuuttia 35,99 €/kk

Voi

 • Ilmaiset avaukset 2,90 €/kk
 • Ilmaiset avaukset + 100 minuuttia 6,90 €/24 h
 • Ilmaiset avaukset + 300 minuuttia 29 €/kk
 • Ilmaiset avaukset + 750 minuuttia 59 €/kk

Tierin kuukausipaketit sopivat hyvin säännölliselle käyttäjälle, jonka päivittäiset matkat ovat lyhyitä. Jos oletuksena on, että henkilö käyttää sähköpotkulautaa työmatkoihin 20 päivänä kuukaudessa, voi Tierin käyttäjän edestakainen työmatka olla korkeintaan 12,5 minuuttia. Tämän jälkeen lisäminuuteista täytyy maksaa erikseen. Voin kuukausipaketilla edestakainen työmatka voi olla jo 36,5 minuuttia.

Kuukausiveloitus vai minuuttiveloitus – kumpi tulee edullisemmaksi?

Yllä olevista tiedoista voidaan vetää johtopäätös, että paljon sähköpotkulaudalla ajavan on ehdottomasti edullisempaa ostaa itselleen kuukausipaketti

Jos vertailukohtana on 20 kpl vuokrauksia, kuukausiveloitus tulee minuuttiveloitusta edullisemmaksi, kun kertavuokrauksen aika ylittää 3 minuuttia. Tämä verrattuna Tierin 250 minuutin ja Voin 300 minuutin kuukausipasseihin.

Vuokrattavien sähköpotkulautojen saatavuus ja käyttöalue

Käyttäjän kannalta keskeistä on luonnollisesti myös se, kuinka helposti vuokrattavan sähköpotkulaudan löytää, ja minkälaisella alueella lautaa voi käyttää. Tätä tietoa voi parhaiten tarkastella kunkin tarjoajan omasta mobiilisovelluksesta. 

Tier toimii seuraavissa kaupungeissa: Helsinki, Espoo, Joensuu, Jyväskylä, Kokkola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Nokia, Oulu, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa, Vantaa.

Lime toimii seuraavissa kaupungeissa: Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä, ja Kuopio.

Voi toimii seuraavissa kaupungeissa:  Oulu, Vaasa, Jyväskylä, Tampere, Turku, Helsinki ja Espoo.

Ryde toimii Helsingissä, Turussa ja Tampereella, Bolt ainoastaan Helsingissä. Birdin toimialueessa oli epäselvyyksiä, sillä sen sivuston mukaan yrityksellä ei ole toimintaa Suomessa. Kuitenkin sen sähköpotkulautoja on vuokrattavissa ainakin pääkaupunkiseudulla.

Tuleeko oman sähköpotkulaudan hankkiminen vuokraamista halvemmaksi?

Vuokraamisen lisäksi sähköpotkulautoja myös myydään nykyisin runsaasti. Valikoima on laaja, ja sähköpotkulautojen hinnat vaihtelevat noin 300–3 000 euron välillä. 

Oman sähköpotkulaudan hintaa on mielekästä verrata ainoastaan vuokralautojen kuukausihintoihin. Alla olevassa vertailussa oletamme, että sähköpotkulaudan käyttöikä on maksimissaan 4 vuotta. Yhden vuoden aikana sähköpotkulautaa voidaan sääoloista johtuen käyttää korkeintaan 7 kuukauden ajan.

Alta löytyvässä taulukossa on käytetty kahta eri hintaista sähköpotkulautaa alan erikoisliikkeen, E-Wheelsin valikoimasta. Taulukon esimerkkeihin ei ole valittu kaikkein halvimpia myynnissä olevia sähköpotkulautoja, vaan sellaisia, joiden voisi olettaa kestävän käytössä useamman vuoden.

Sähköpotkulaudan käyttöikäE-Wheels E2S V2 (379 €)E-Wheels E2S V2 PRO (629 €)Tier 35,99 €/kkVoi 34,99 €/kk
1 ajokausi54,1 €/kk89,8 €/kk35,99 €/kk29 €/kk
2 ajokautta27 €/kk44,9 €/kk35,99 €/kk29 €/kk
3 ajokautta18 €/kk29,9 €/kk35,99 €/kk29 €/kk
4 ajokautta13,5 €/kk22,4 €/kk35,99 €/kk29 €/kk
Kokonaiskustannus379 €629 €1008 €*812 €**
*Hinta sisältää 250 minuuttia ajoa kuukaudessa
** Hinta sisältää 300 minuuttia ajoa kuukaudessa

Kuten taulukosta voi huomata, tulee oman laudan omistaminen vertailussa mukana olleilla laudoilla halvemmaksi jo toisen ajokauden aikana. Kalliimman laudan kohdalla joutuu odottelemaan kolmannelle ajokaudelle saakka.

Vertailun tuloksia arvioidessa on hyvä huomioida myös sähköpotkulaudan osien kuluminen ja huoltotarve. Vuokrattavissa laudoissa osa kustannuksesta syntyy samanlaisesta huoltovapaudesta ja uutuudentunteesta kuin esim. leasing-autoissa. Vastaavasti oman sähköpotkulaudan kohdalla omistaja vastaa aina kaikista huolto- ja korjaustoimenpiteistä.

Halvimmillaan sähköpotkulautoja on saatavilla jopa noin 250 eurolla, jolloin oma lauta tulisi kustannuksiltaan edullisemmaksi jo ensimmäisen ajokauden aikana. Kaikkein halvimpien mallien ostaminen ei kuitenkaan välttämättä ole pidemmällä tähtäimellä järkevää, koska niiden käyttöikä voi jäädä lyhyeksi.

Sähköpotkulauta vs taksi – kumpi tulee edullisemmaksi Helsingin keskustassa?

Kulkutapoja Helsingin keskustassa mietittäessä yleinen oletus lienee, että sähköpotkulauta tulee selvästi taksia edullisemmaksi. Tämä pitääkin paikkaansa, jos on liikkeellä yksin, mutta silloinkin hintaetu on varsin maltillinen.

2,5 kilometrin matkalla sähköpotkulauta tulee noin 3,5 euroa edullisemmaksi kuin taksi. 5 kilometrin matkalla sähköpotkulaudan hintaetu on 3,15 euroa. Jos matkaajia on enemmän kuin yksi, niin taksi tulee aina edullisemmaksi yhtä henkilöä kohden. Viiden kilometrin matka taksilla on kahdelle henkilölle 40 prosenttia edullisempi kuin sähköpotkulaudalla. Vastaava matka on neljälle henkilölle lähes neljä kertaa edullisempi taksilla kuin sähköpotkulaudalla.

Näiden kahden kulkutavan hintavertailussa käytettiin Tierin sähköpotkulautapalvelua ja Yangon taksipalvelua. Oletus oli, että sähköpotkulautailija ajaisi 20 kilometrin tuntivauhtia ja odotusaikaa liikenteessä tulisi 2,5 km matkalla 5 minuuttia ja 5 km matkalla kymmenen minuuttia. Taksin hinnat samoille matkoille tarkistettiin Yangon mobiilisovelluksesta.

Helsinki yrittää hillitä sähköpotkulaudoista aiheutuvaa haittaa

Helsingissä otettiin huhtikuussa käyttöön uusi sähköpotkulautojen pysäköintiuudistus, joka sallii sähköpotkulautojen pysäköinnin vain merkityille pysäköintialueille keskustassa ja osassa kantakaupunkia. Uudistus toteutetaan alueellisilla liikennemerkeillä, jotka kieltävät sähköpotkulautojen pysäköimisen muualla kuin merkityillä alueilla. Pysäköintialueita tuli noin 250, joista noin 130 sijoittuu autojen parkkiruutuihin. Sähköpotkulautojen pysäköinnin rajoitusalue ulottuu kantakaupungissa Hesperian esplanadin ja Pitkänsillan eteläpuoliselle alueelle, ja sen länsiraja kulkee Lauttasaarensillalla.

Tietoa vertailun tarjoajasta

VertaaEnsin.fi on vertaillut taloustuotteita ja palveluita vuodesta 2015. Tarjoamme henkilökohtaiseen talouteen ja kuluttamiseen liittyvää vertailutietoa maksutta. Vuosittain yli miljoona kuluttajaa käyttää palveluamme. Vertailutyökalujen (esim. lainan kilpailutus ja sähkön kilpailutus) lisäksi sivustomme sisältää laajan valikoiman talousaiheisia vinkkejä, vertailuja ja tilastoja. Toimintaideamme on yksinkertainen: Me vertaamme – sinä säästät!

Aarne Helenius

About Aarne Helenius

Aarne Helenius työskentelee VertaaEnsin.fi:llä sisällöntuotannon tehtävissä ja toimii perhe-, koti- ja matkailu-aihealueiden asiantuntijana. Hänen intohimojaan ovat urheilu, politiikka ja elokuvat.

Tarjoukset