Sähköpotkulaudat Helsingissä – Hintavertailu kesä 2023

| | Aihe: Vertailut ja testit
Sähköpotkulaudat Helsingissä

Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat näppärä ja nopea tapa liikkua kaupungissa. Jos niillä korvataan yksityisautolla tehtäviä matkoja, ovat ne lisäksi ekologinen vaihtoehto ja hyvä vaihtoehto julkiselle liikenteelle. Monelle kaupunkilaiselle sähköpotkulaudoista on tullut luonteva osa päivittäistä liikkumista. 

Tässä vertailussa selvitämme vuokrattavien sähköpotkulautojen kustannuksia Helsingissä kesäkaudella 2022. Mukana vertailussa ovat viisi merkittävintä sähköpotkulautoja vuokraavaa toimijaa: Tier, Voi, Lime, Bird ja Dott. Hintavertailun tiedot on päivitetty 5. huhtikuuta 2022.  

Lisäksi vertailimme vuokrattavien sähköpotkulautojen saatavuutta ja laskimme, missä vaiheessa sähköpotkulaudan ostaminen tulee vuokraamista edullisemmaksi

Vuokrattavien sähköpotkulautojen minuuttihinnat kesällä 2022

Taulukossa ilmoitetut hinnat koskevat Helsingin lisäksi kaikkia muitakin suomalaisia kaupunkeja, joissa kyseisten yhtiöiden sähköpotkulautoja on käytössä. Taulukon hinnat ovat minuuttikohtaisia hintoja.

TARJOAJAHINTA/MINMUUT KULUT
Tier0,22 €1 € aloitusmaksu
Voi0,22 €1 € aloitusmaksu
Lime0,22 €1 € aloitusmaksu
Dott0,19 €1 € aloitusmaksu
Bird0,19 €1 € aloitusmaksu

Minuuttikohtaisen hinnoittelun perusteella edullisimmat tarjoajat ovat Dott ja Bird

Vuokrattavien sähköpotkulautojen pakettihinnoittelu kesällä 2022

Jos sähköpotkulautoja käyttää paljon, ei jatkuva minuuttihinnan maksaminen ole kannattavaa. Tästä syystä vuokralautojen tarjoajilla on erilaisia paketteja, joissa käyttäjä voi ostaa käyttöoikeuden kerrallaan esimerkiksi päiväksi tai kuukaudeksi. Ylempänä esitellyistä tarjoajista kaikki paitsi Bird tarjoavat myös pakettipohjaista hinnoittelua kaudella 2022. Pakettihinnat ovat seuraavanlaisia:

Lime

 • Ilmaiset avaukset + 24 h rajattomat matkat 9,99 €
 • Ilmaiset avaukset + 3 päivän rajattomat matkat 28,99 €

Tier

 • Ilmaiset avaukset 5,99 €/kk
 • 2 matkaa 24 h sisällä 3,99 €
 • Ilmaiset avaukset + 120 minuuttia 7,99 €/24 h
 • Ilmaiset avaukset + 300 minuuttia 34,99 €/kk

Voi

 • Ilmaiset avaukset + 9 matkaa tai 200 min 6,90 €/24 h
 • Ilmaiset avaukset + 300 minuuttia 34,99 €/kk

Dott

 • Ilmaiset avaukset 1,99 €/kk
 • 2 matkaa 24 h sisällä 2,99 €
 • Ilmaiset avaukset + 10 matkaa 6,99 €/24 h
 • Ilmaiset avaukset + 60 kpl korkeintaan 30 min kestävää matkaa 39,99 €/kk

Voin ja Tierin kuukausipaketit sopivat hyvin säännölliselle käyttäjälle, jonka päivittäiset matkat ovat lyhyitä. Jos oletuksena on, että henkilö käyttää sähköpotkulautaa työmatkoihin 20 päivänä kuukaudessa, voi Tierin ja Voin käyttäjän edestakainen työmatka olla korkeintaan 15 minuuttia. Tämän jälkeen lisäminuuteista täytyy maksaa erikseen. 

Dottin kattavammalla kuukausipaketilla päivittäiset edestakaiset työmatkat voivat kestää jopa 60 minuuttia. Lisäksi matkoja jää yli myös viikonlopuille. Kuukausipaketin minuuttihinta tuleekin Dottin kuukausipaketissa ylivoimaisesti edullisimmaksi. Dott on siis Helsingin edullisin sähköpotkulautojen vuokraaja lautojen suurkuluttajalle.

Voin ja Tierin kuukausipaketeissa sähköpotkulaudan minuuttihinta on 11,7 senttiä. Dottin kuukausipaketissa minuuttihinta on vain 2,2 senttiä.

Kuukausiveloitus vai minuuttiveloitus – kumpi tulee edullisemmaksi?

Yllä olevista tiedoista voidaan vetää johtopäätös, että paljon sähköpotkulaudalla ajavan on ehdottomasti edullisempaa ostaa itselleen kuukausipaketti

Jos vertailukohtana on 20 kpl vuokrauksia, kuukausiveloitus tulee minuuttiveloitusta edullisemmaksi, kun seuraavat minuuttimäärät ylittyvät: 

 • Tier ja Voi: 68 minuuttia kuukaudessa
 • Dott: 106 minuuttia kuukaudessa

Vuokrattavien sähköpotkulautojen saatavuus ja käyttöalue vertailussa

Käyttäjän kannalta keskeistä on luonnollisesti myös se, kuinka helposti vuokrattavan sähköpotkulaudan löytää, ja minkälaisella alueella lautaa voi käyttää. Tätä tietoa voi parhaiten tarkastella kunkin tarjoajan omasta mobiilisovelluksesta. 

Käyttöalueen suhteen Tier toimii parhaiten Espoon suunnalla, kun taas Lime ja Voi tarjoavat laajempaa käyttöaluetta Itä-Helsingissä. Tierin toiminta-alue yltää Espoossa aina Matinkylään, Olariin ja Leppävaaraan saakka. Itäisen Helsingin suunnilla Limen ja Voin käyttöalue ulottuu Tieriä, Birdiä ja Dottia pidemmälle Herttoniemeen ja Yliskylään.

Jos sähköpotkulautoja käyttää ainoastaan kantakaupungin alueella, ei toiminta-alueen laajuudella ole merkitystä. Jos taas suhailee usein Pohjois- ja Itä-Helsingin suunnilla tai Espoossa, kannattaa valita parhaiten juuri omiin tarkoituksiin soveltuva potkulautafirma.

Tuleeko oman sähköpotkulaudan hankkiminen vuokraamista halvemmaksi?

Vuokraamisen lisäksi sähköpotkulautoja myös myydään nykyisin runsaasti. Valikoima on laaja, ja sähköpotkulautojen hinnat vaihtelevat noin 300–3 000 euron välillä. 

Oman sähköpotkulaudan hintaa on mielekästä verrata ainoastaan vuokralautojen kuukausihintoihin. Alla olevassa vertailussa oletamme, että sähköpotkulaudan käyttöikä on maksimissaan 4 vuotta. Yhden vuoden aikana sähköpotkulautaa voidaan sääoloista johtuen käyttää korkeintaan 7 kuukauden ajan.

Alta löytyvässä taulukossa on käytetty kahta eri hintaista sähköpotkulautaa alan erikoisliikkeen, E-Wheelsin valikoimasta. Taulukon esimerkkeihin ei ole valittu kaikkein halvimpia myynnissä olevia sähköpotkulautoja, vaan sellaisia, joiden voisi olettaa kestävän käytössä useamman vuoden.

Sähköpotkulaudan käyttöikäE-Wheels E2S V2 (569 €)E-Wheels E2S V2 PRO (769 €)Tier34,99 €/kkVoi34,99 €/kkDott39,99 €/kk
1 ajokausi81,2 €/kk109,8 €/kk34,99 €/kk34,99 €/kk39,99 €/kk
2 ajokautta40,6 €/kk54,9 €/kk34,99 €/kk34,99 €/kk39,99 €/kk
3 ajokautta27,1 €/kk36,6 €/kk34,99 €/kk34,99 €/kk39,99 €/kk
4 ajokautta20,3 €/kk27,4 €/kk34,99 €/kk34,99 €/kk39,99 €/kk
Kokonaiskustannus569 €769 €979 €*979 €*1 119 €**
*Hinta sisältää 300 minuuttia ajoa kuukaudessa
** Hinta sisältää 1 800 minuuttia ajoa kuukaudessa

Kuten taulukosta voi huomata, tulee oman laudan omistaminen vertailussa mukana olleilla laudoilla halvemmaksi jo kolmannen ajokauden aikana. Kalliimman laudan kohdalla joutuu odottelemaan neljännelle ajokaudelle saakka.

Vertailun tuloksia arvioidessa on hyvä huomioida myös sähköpotkulaudan osien kuluminen ja huoltotarve. Vuokrattavissa laudoissa osa kustannuksesta syntyy samanlaisesta huoltovapaudesta ja uutuudentunteesta kuin esim. leasing-autoissa. Vastaavasti oman sähköpotkulaudan kohdalla omistaja vastaa aina kaikista huolto- ja korjaustoimenpiteistä.

Halvimmillaan sähköpotkulautoja on saatavilla jopa noin 250 eurolla, jolloin oma lauta tulisi kustannuksiltaan edullisemmaksi jo ensimmäisen ajokauden aikana. Kaikkein halvimpien mallien ostaminen ei kuitenkaan välttämättä ole pidemmällä tähtäimellä järkevää, koska niiden käyttöikä voi jäädä lyhyeksi.

Tietoa vertailun tarjoajasta

VertaaEnsin.fi on vertaillut taloustuotteita ja palveluita vuodesta 2015. Tarjoamme henkilökohtaiseen talouteen ja kuluttamiseen liittyvää vertailutietoa maksutta. Vuosittain yli miljoona kuluttajaa käyttää palveluamme. Vertailutyökalujen (esim. lainavertailu ja sähkön kilpailutus) lisäksi sivustomme sisältää laajan valikoiman talousaiheisia vinkkejä, vertailuja ja tilastoja. Toimintaideamme on yksinkertainen: Me vertaamme – sinä säästät!

Ville Hinkkanen

Ville Hinkkanen

Ville Hinkkanen työskentelee Vertaaensin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa.

Tarjoukset