Sähköpotkulaudat Helsingissä – laaja käyttäjätesti

|Keijo Kortelainen
sähköpotkulauta helsinki

Sähköpotkulauta on ekologinen, edullinen ja näppärä tapa liikkua paikasta toiseen, ja esimerkiksi työmatka sujuu varsin näppärästi skuutilla. Tällä hetkellä Helsingissä toimii kolme sähköpotkulautoja vuokraavaa yritystä.

Tämän vertailun tavoitteena on tutkailla sähköpotkulautojen hinnoittelua, saatavuutta ja palveluta. Vertailun perusteella kaikissa toimijoissa on hyvät ja huonot puolensa, ja kaikki palvelut ovat parantaneet saatavuuttaan ja toimintaansa parin vuoden aikana.

Siirry suoraan sähköpotkulautojen hintavertailuun tästä.

Helsingissä kesällä 2021 toimivat sähköpotkulautoja tarjoavat yritykset:

  • Lime
  • VOI
  • TIER

Miten vuokrattavan sähköpotkulaudan käyttö aloitetaan?

Sähköpotkulaudan käyttäminen tapahtuu palveluntarjoajan sovelluksen kautta. Useat sähköpotkulaudat toimivat samalla periaatteella, ja potkulautakyydin aloittaminen, matkan lopettaminen, sekä maksaminen tapahtuu sovelluksen avulla.

  1. Lataa. Lataa kännykkääsi palveluntarjoajan sovellus ja rekisteröidy potkulautailijaksi.
  2. Valitse ja varaa. Tarkista sovelluksella vapaat potkulaudat ja valitse lähellä oleva lauta. Irrota lauta lukemalla telineessä oleva QR-koodi puhelimesi kameralla. Joissain sovelluksissa voit myös syöttää sähköpotkulaudan numeron, jolloin ajoneuvon lukitus aukeaa.
  3. Aja. Sähköpotkulaudalla liikutaan polkupyörille tarkoitetuilla väylillä tai kaistoilla. Jos erillistä pyörätietä ei ole, sähköpotkulaudalla liikutaan tien oikeassa reunassa.
  4. Muista turvallisuus. Laudalla saa kulkea vain yksi ihminen kerrallaan ja kypärän käyttö on suositeltavaa.
  5. Palauta sähköpotkulauta oikein. Voit palauttaa laudan sovelluksessa näkyvälle alueelle. Keskustassa potkulaudan voi jättää joko sille varatulle paikale, tai sopivaan paikkaan missä se ei häiritse muita kulkijoita.

Tier ja Voi ovat käytettävissä myös Whim sovelluksen kautta, jolloin et tarvitse erillistä sovellusta.

Sähköpotkulaudan saa käyttöön myös Whim-sovelluksella

Whim on liikennesovellus jonka kautta voi ostaa kausikortin Helsingin julkiseen liikenteeseen ja käyttää joukkoliikenteen lisäksi myös mm. kaupunkipyöriä, takseja ja sähköpotkulautoja. Kaikki liikenteen muodot löytyvät näin yhden sovelluksen alta. 

Whim-sovelluksen kautta on mahdollista käyttää Tierin, sekä Voin sähköpotkulautoja. Tarjolla on myös “Voi-paketteja” tämän vuoden loppuun asti. Pakettiin kuuluu joko 30 tai 60 minuuttia ajoaikaa Voin sähköpotkulaudalla. Paketin ostajan ei myöskään tarvitse maksaa matkoistaan avausmatkoja, jotka ovat normaalisti 1 € per ajokerta. 

Tarjolla olevien sähköpotkulauta-sovellusten vertailu

Kaikki sovellukset vaativat rekisteröinnin ennen käytön aloittamista. Rekisteröinti tarkoittaa palvelun käyttöönottoa sähköpostin avulla, sekä maksutavan lisäämistä palveluun. Näin palvelu veloittaa käyttäjää aina tarkasti käytön mukaan suoraan.

Lime Helsinki

Yhdysvaltalainen Lime on Suomessa toimivista yrityksistä kaikkein vanhin. Se on perustettu jo 2017 tammikuussa. Suomeen Lime toi ensimmäiset yli 100 sähköpotkulautaansa 2019 heinäkuussa. Lime on käytössä yli sadassa eri kaupungissa ympäri maailmaa. Lime myös eroaa kilpailijoista siten, että he omistavat ja valmistavat kaikki sähköpotkulaudat itse, jonka vuoksi he pystyvät osittain uusiokäyttämään ympäri maailmaa kiitävien sähköpotkulautojen osia.

Limen applikaatio löytyy sovelluskaupasta helposti, ja asentaminen on näppärää. Limen sovelluksessa positiivista on selkeä käyttöliittymä. Sovellusta voi myös selailla ennen rekisteröimistä, ja näin näkee hinnat ja varaustilanteen ennen sitoutumista.

VOI Helsinki

Ruotsalainen start-up yhtiö VOI rantautui Suomeen maaliskuussa 2019, jolloin he toivat 120 ensimmäistä sähköpotkulautaa Helsinkiin. Yhtiö on perustettu 2018 elokuussa. Omien sanojensa mukaan, yrityksen missiona on helpottaa ihmisten elämää ilman autoa.

VOIn sovellus on ainoa, jossa ei pääse suoraan katsomaan hintoja ennen rekisteröitymistä. Vertailussa esitetty hinta onkin otettu Whim-sovelluksesta. Rekisteröityminen on kuitenkin yhtä helppoa kuin muissakin sovelluksissa, ja tähän vaaditaan yleensä vain sähköpostiosoite ja luottokortti.

TIER Helsinki

Tier on saksalainen yritys, joka oli Helsingissä käytettävissä myös jo maaliskuussa 2019, jolloin heidän ensimmäiset 150 sähköpotkulautaa olivat käytettävissä. Tier toimii kaikissa pohjoismaissa. Tier myös kasvaa nopeaa vauhtia, sillä he ohittivat miljoonan ensimmäisen taitetun matkan nopeammin kuin mikään muu yritys, joka tarjoaa sähköpotkulautoja vuokrattavaksi.

Tierin sovellus on hyvin intuitiivinen, joka opastaa käyttäjää käyttöönotossa. Tieriä voi käyttää myös Whim-sovelluksen kautta.

Vuokrattavien sähköpotkulautojen hintojen vertailu

Lime sähköpotkulaudan hinnat Helsingissä

Limen sovellus vaatii kirjautumisen, ja maksutavan lisäämisen ennen kuin pääset käyttämään potkulautaa. Yleisin maksutapa on luottokortti, jonka tiedot tulee lisätä sovellukseen. Limeen voi lisätä myös oman PayPal-tilin.

Limellä on lisäksi käytössä “wallet”, eli lompakko, johon käyttäjä voi lisätä rahaa halutessaan tai asettaa automaattisen saldon lisäyksen.

Limen käyttö maksaa 20 senttiä minuutilta + 1 € avausmaksu. Testipäivänä avausmaksu oli kuitenkin ilmainen, kun maksutavaksi oli valittu Paypal.

VOI sähköpotkulaudan hinnat Helsingissä

VOI sähköpotkulauta -palveluun rekisteröidytään samalla tavalla kuin muihinkin, ja rekisteröinnin jälkeen voit käyttää potkulautoja. VOI on samanhintainen kuin Lime.

VOIn käyttö maksaa 20 senttiä minuutilta + 1 € avausmaksu

TIER sähköpotkulaudan hinnat Helsingissä

TIER sähköpotkulauta -palvelussa on käytössä myös yhden euron avausmaksu. Tierin käyttö onnistuu myös Whim-sovelluksella, jolloin minuutista veloitetaan 22 senttiä per minuutti ja 1 euron avausmaksu.

TIERin käyttö maksaa n. 22 senttiä minuutilta + 1 € avausmaksu.

Mikä on halvin sähköpotkulauta?

Kolmesta vertaillusta palvelun tarjoajasta Lime ja VOI ovat edullisempia kuin TIER. 

Hinnat ovat tasoittuneet vuodesta 2019, jolloin esimerkiksi VOIn minuuttihinta oli vielä 30 senttiä. Nykyään kaikkien sähköpotkulautojen minuuttihinta on lähemmäs 20 senttiä. Testipäivänä Lime oli ainoa palvelu, joka ei veloittanut avausmaksua, mutta kyseessä on ilmeisesti tarjous.

Alla vielä sähköpotkulautojen hintavertailu selkeässä taulukossa.

TarjoajaHinta / minMuut kulut
VOI20 sntAvaus 1€
Tier22 sntAvaus 1€
Lime20 sntAvaus 0-1€

Taulukon hinnat on tarkistettu kesäkuussa 2021 palveluntarjoajien sovelluksista ja Whim-sovelluksesta. Vertailimme sähköpotkulautojen minuuttihintoja, sillä ne ovat selkeästi vertailtavissa eri yritysten välillä. Jotkut yrityksistä tarjoavat lisäksi esimerkiksi viikko- tai kuukausikohtaista hinnoittelua, jotka sopivat paremmin säännöllisesti potkulautoja käyttäville.

Käyttösuositusten seuraamisella voit välttyä ikäviltä jälkikuluilta

Sovelluksissa on määritelty erikseen käyttö- ja palautusrajat, joiden ylittäminen ei ole sallittua. Useimmissa Helsingissä toimivissa palveluissa käyttö rajautuu kaupungin tietyille alueille. Sähköpotkulaudan voi kuitenkin pysäköidä melkeinpä minne tahansa, mutta se pitäisi pystyä jättää pystyyn siten, ettei siitä aiheudu haittaa jalankulkijoille tai muulle liikenteelle. Esimerkiksi TIER veloittaa 50 euron sakon paitsi sähköpotkulaudan pysäköinnistä paikalle, jolle ei ole julkista kulkua myös laittomasti pysäköidyn sähköpotkulaudan siirtämisestä.

Lähes kaikki palveluntarjoajat puhuvat turvallisuudesta, ja useat jopa vaativat palveluehdoissaan käyttämään kypärää ajaessa.Kaikki sovellukset suosittelevat kypärän käyttöä. Pikaisen tarkastelun perusteella, harva sähköpotkulaudan käyttäjä kuitenkaan pitää kypärää päässä ajon aikana. Testaajat olivat liikkeellä aamupäivästä, joten skuuttien väärinkäyttäjiä ei liikenteessä näkynyt, mutta joskus kadulla tulee vastaan sähköpotkulauta, jossa on kaksi henkilöä kyydissä, vaikka tämä on kielletty.

Yritykset ovatkin petranneet parin viime vuoden aikana turvallisuudessa. Esimerkiksi Voin käyttäjille löytyy palkintoparkkeja, jotta skuutit parkkeerattaisiin paikkoihin, missä ne eivät ole tiellä tai vaaraksi muille. Tämän lisäksi ainakin Voilla ja Tierillä on käytössä eri nopeusvyöhykkeitä, mikä tarkoittaa sitä, että vauhti hidastuu automaattisesti tietyillä alueilla.

Sähköpotkulautojen saatavuus Helsingissä

Testipäivänä arvioitiin myös, kuinka paljon potkulautoja on saatavilla. Usein käy niin, että avaat sovelluksen ja tarvitset kulkuneuvon, mutta niitä ei ole lähellä. Tämä on tärkeä seikka monelle, varsinkin jos tarvitset sähköpotkulautaa esimerkiksi työmatkaa varten.

Testipäivä oli kesäkuussa, ja kunkin palveluntarjoajan saatavuus tarkistettiin aamupäivällä. On tärkeä mainita, että tämä mittari on vain suuntaa antava, eikä anna välttämättä todellista kuvaa potkulautojen saatavuudesta.

Lime – saatavuus Helsingissä

Lime-sähköpotkulautoja oli testipäivänä hyvin saatavilla Helsingin alueella, mutta määrää on sovelluksesta vaikea arvioida, sillä kartta näyttää vain zoomatun alueen potkulaudat.

TIER – saatavuus Helsingissä

Testatuista tarjoajista, Tier-sähköpotkulautayrityksellä oli vapaita potkulautoja ylivoimaisesti eniten. Niitä näyttää löytyvän Helsingin kantakaupungin alueella joka kulmasta. Tierin alue on myös laajempi, koska näitä lautoja voi käyttää Lauttasaaressa ja Espoossa asti.

VOI – saatavuus Helsingissä

VOI-sähköpotkulautapalvelulla on myös satoja lautoja Helsingissä, ja tarkkaa lukua on vaikea saada palvelusta. Mutta VOI on kuitenkin laajalla toimiva palvelu, kattaen Helsingin ydinkeskustan lisäksi myös Lauttasaaren alueen, sekä joitain osia myös Espoosta.

Mikä sähköpotkulauta on paras Helsingissä?

Vertailun perusteella Tier on tällä hetkellä Helsingin paras sähköpotkulautapalvelu, koska sillä on ylivoimaisesti eniten potkulautoja käytössä. Vaikka Tierin minuuttihinta on hieman kilpailijoita korkeampi, on se kuitenkin kohtuullinen ja pitkälti linjassa sähköpotkulautojen yleisen hintatason kanssa.

Oman sähköpotkulaudan hankkiminen – Onko se kannattavaa?

Sähköpotkulautoja ei kuitenkaan löydy välttämättä omasta kotipihasta tai kaupungilla ollessa juuri sieltä missä sitä tarvitsisi. Ratkaisuna tähän voi olla oman sähköpotkulaudan hankkiminen. Näin sähköpotkulauta on aina käytettävissä ja samassa sijainnissa kuin omistajansakin. Sähköpotkulauta maksaa uutena kuitenkin muutamasta satasesta yli tuhanteen euroon. Käyttötarkoitus määrittelee pitkälle sen, mistä ominaisuuksista voi hinnan yhteydessä tinkiä.  Oman sähköpotkulaudan hankkiminen voi olla merkittävä taloudellinen panostus jota varten voi joutua säästämään jopa vuosia, ellei hankintaan hae esim. lainaa.

Kannattaa myös miettiä, onnistuuko potkulaudan säilytys ja mukana kantaminen tilanteissa joissa sitä on tarkoitus käyttää.

Myös akun kesto kannattaa huomioida ja miettiä latauspaikat ja ajat valmiiksi. Lataus täytyy myös hoitaa itse, kun taas vuokrapotkulautojen latauksen hoitaa palveluntarjoaja. Sähköpotkulaudan tyhjän akun täyteen lataaminen kestää yleensä akusta riippuen noin 2 – 6 tuntia. Yhdellä latauksella pääsee yleensä noin 10 – 30 kilometriä. Muutaman kilometrin edestakaisen työ- tai koulumatkan ei siis pitäisi olla ongelma, kunhan akun muistaa ladata säännöllisesti parin päivän välein.  Kuten mikä tahansa uusi sähkölaite, myös sähköpotkulauta voi kasvattaa kodin sähkökulutusta. Voit säästää huomattavan summan vuodessa vertailuttamalla sähkösopimuksesi!

Siirry sähkön kilpailutukseen