Vaihtoehtoisten energiaratkaisujen takaisinmaksuajat vertailussa

| | Aihe: Sähkö ja ympäristö
Aurinkopaneeleita ja tuuliturbiineita

Sähkön kohonnut hinta on ajanut suomalaiset etsimään tapoja, joilla pienentää korkeiksi kasvaneita sähkölaskujaan. Tämän seurauksena esimerkiksi polttopuiden, aurinkopaneelien ja ilmalämpöpumppujen kysyntä ja hinnat ovat nousseet viime aikoina rajusti. Nämä kaikki kuitenkin maksavat paljon; esimerkiksi aurinkopaneelien hinnat ovat helposti monia tuhansia euroja paketin laajuudesta riippuen. Suuret hankintahinnat ovat saaneet monet kuluttajat arvuuttelemaan laitteiden hankinnan todellista kannattavuutta.

Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi selvitti kuinka nopeasti tyypillisimmät sähköä tuottavat tai säästävät laitteet maksavat itsensä takaisin sähkön nykyisillä hinnoilla – jos maksavat.

Ilmalämpöpumppu ja vesiturbiini maksavat itsensä takaisin noin vuodessa – Tuuliturbiinin, varaavan takan ja aurinkopaneelin takaisinmaksu useita vuosia

Ilmalämpöpumput maksavat selvityksen perusteella itsensä takaisin nopeiten. Selvityksen molemmat ilmalämpöpumput maksavat itsensä takaisin noin vuodessa – toinen jopa alle sen. Vesiturbiini yltää lähes samaan takaisinmaksuaikaan optimaalisissa olosuhteissa.

Isoista hankinnoista varaavat takat maksavat itsensä takaisin nopeimmillaan noin kahdessa ja puolessa vuodessa. Aurinkopaneelien tapauksessa takaisinmaksuaika on noin neljä ja puoli vuotta.

Aggregaatit eivät ole kannattava tapa tuottaa sähköä, mikäli rakennus on liitetty sähköverkkoon. Selvityksen perusteella aggregaatilla tuotettu sähkö on selvityksen laatimishetkellä hinnaltaan yli kaksi kertaa kalliimpaa kuin sähköverkon sähkö keskimäärin.

Aurinkopaneelit

Aurinkopaneeleista saatava sähköntuotto on suoraan riippuvainen auringosta. Auringonpaiste voi olosuhteista riippuen vaihdella, minkä vuoksi aurinkopaneelien vuosittain tuottama sähkö on realistinen arvio. Jälleenmyyjien antamilla vuosituotto-odotuksilla aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin nopeimmillaan vajaassa neljässä ja puolessa vuodessa. Esitetyt kokonaishinnat sisältävät toimituksen ja asennuksen, mitkä ovat Aurinkopaneelitarjous.fi:llä 2 700 € ja Pohjois-Karjalan Sähköllä 2 540 €.

OstopaikkaMallin nimiAurinkopaneelin kokonaishinta
(€)
Tuotettu sähkö vuodessa
(kWh)
Tuotetun sähkön arvo vuodessa
(€)
Kuinka nopeasti laite maksaa itsensä takaisin?
Aurinkopaneelitarjous.fiSuntech STP 355S, 12 aurinkopaneelia6 190 €3 8301 417,10 €4 vuotta, 4 kuukautta ja 15 päivää
Pohjois-Karjalan SähköTrina Solar TSM DE09 400W, 8 aurinkopaneelia6 350 €2 700999 €6 vuotta, 4 kuukautta ja 12 päivää

Ilmalämpöpumput

Ilmalämpöpumput ovat selvityksen perusteella nopeiten itsensä takaisin maksava laite. Ilmalämpöpumput maksavat itsensä takaisin lämmityksen osalta noin vuodessa. Lisäksi ilmalämpöpumput auttavat viilentämään asuntoja kesäisin, mikä voi olla kuumalla kelillä suunnaton lisähyöty. Kokonaishinnat pitävät sisällään toimituksen ja asennuksen, mitkä ovat molemmissa tapauksissa 695 €.

OstopaikkaMallin nimiIlmalämpöpumpun kokonaishinta
(€)
Energiamerkinnän mukainen vuosikulutus
(kWh)
Tuotettu lämpöenergia vuodessa
(kWh)
Perheen vuosittaiset lämmityskulut ilmalämpöpumpulla
(€)
Perheen vuosittaiset lämmityskulut ilman ilmalämpöpumppua
(€)
Ilmalämpöpumpun tuoma säästö vuodessa
(€)
Kuinka nopeasti laite maksaa itsensä takaisin?
PowerWilfa Svalbard Extreme2 834 €2 62510 5002 540,05 €5 453,80 €2 913,75 €11 kuukautta ja 20 päivää
GiganttiSamsung Nordic Home Premium 352 190 €1 7686 718,43 622,15 €5 453,80 €1 831,65 €1 vuosi, 2 kuukautta ja 18 päivää

Vesiturbiini

Vesiturbiinin tuottama sähkö on tuuliturbiinin tapaan hyvin riippuvainen olosuhteista. Vesiturbiinin etuna kuitenkin on, että veden virtaus pysyy yleensä vakiona. Esteenä voi olla vesiturbiinin sijainti, sillä kaikilla ei ole omaa puroa tai jokea, johon asentaa turbiinia. Mikäli kuluttajalla kuitenkin on pääsy virtaavaan veteen, vesiturbiini kykenee maksamaan itsensä takaisin reilussa vuodessa. Kokonaishinta sisältää toimituksen ja asennuksen, mikä on jälleenmyyjän varovaisen arvion mukaan yhteensä noin 850 €. Hinta voi kuitenkin vaihdella sijainnista riippuen.

OstopaikkaMallin nimiVesiturbiinin kokonaishinta
(€)
Tuotettu sähkö vuodessa
(kWh)
Tuotetun sähkön arvo vuodessa
(€)
Kuinka nopeasti laite maksaa itsensä takaisin?
Saukkolan VoimaPowerPal MHG-1000 LH3 620 €8 7603 241,20 €1 vuosi, 1 kuukausi ja 13 päivää

Tuuliturbiinit

Tuuliturbiinin tuottama sähkö riippuu saatavilla olevasta tuulesta. Jos tuuliturbiinille löytyy hyvä tuulinen paikka esimerkiksi merenrannasta, sen tuottama sähkömäärä on monin verroin korkeampaa kuin esittämämme laskelmat. Tällöin myös laitteen teoreettinen takaisinmaksuaika nopeutuu merkittävästi. Esimerkiksi X400:n tapauksessa sähköntuotto nelinkertaistuisi, jos tuuli olisi oletetun 4 m/s sijaan 7,5 m/s. 

Kuluttajan kannattaa valita tuuliturbiini omat olosuhteet huomioiden. Osa tuuliturbiineista vaatii hieman vauhdikkaampaa tuulta antaakseen hyvää sähköntuottoa, mutta osa pystyy tähän pienilläkin tuulen nopeuksilla. Selvityksen perusteella tuuliturbiini kykenee maksamaan itsensä takaisin nopeimmillaan vajaassa kahdessa vuodessa. Esitetyissä kokonaishinnoissa on huomioitu toimitus, sekä suositeltu masto ja lataussäädin/-ohjain. Tuuliturbiineille ei ole eritelty asennuksen kustannusta; niiden mukana tulevat ohjeet laitteiden asentamiseksi.

OstopaikkaMallin nimiTuuliturbiinin kokonaishinta
(€)
AsennusTuotettu sähkö vuodessa
(kWh)
Tuotetun sähkön arvo vuodessa
(€)
Kuinka nopeasti laite maksaa itsensä takaisin?
TESUPMagnum 51 780 €Muutamasta tunnista pariin päivään.2 636,76975,60 €1 vuosi, 9 kuukautta ja 27 päivää
SunwindX400 24V2 155 €Muutamasta tunnista pariin päivään.21981,03 €26 vuotta, 7 kuukautta ja 8 päivää

Varaavat takat

Varaavan takan pystyy asentamaan jälkiasennuksena. Esimerkin perheen tapauksessa sen asentaminen olisi suhteellisen yksinkertaista, mutta luonnollisestikaan takka ei ole kovinkaan realistinen vaihtoehto esimerkiksi kerrostaloissa. Takan tuottama lämpö ei myöskään välttämättä kata koko asuntoa. Yleisesti ottaen varaava takka kuitenkin säästää lämmitykseen vaadittavaa sähköä olosuhteista riippuen paljon ja takaisinmaksuaika on selvityksen mukaan noin kahdessa ja puolessa vuodessa. Takkojen kokonaishinnat sisältävät toimituksen ja asennuksen. Hinnat ovat kuitenkin jälleenmyyjien arvioita ja todelliset hinnat voivat vaihdella.

OstopaikkaMallin nimiTakan kokonaishinta
(€)
Polttopuun hinta talvisin
(€)
Takasta saadun lämpöenergian kWh-hinta
(€)
Perheen lämmityskulut talvisin ilman takkaa
(€)
Takan tuoma säästö vuodessa
(€)
Kuinka nopeasti laite maksaa itsensä takaisin?
TiileriPreston 480/4804 770 €1 367,82 €0,1485 €3 407,70 €2 039,88 €2 vuotta, 4 kuukautta ja 5 päivää
Warma-UunitAulikki Classic5 430 €1 367,82 €0,1485 €3 407,70 €2 039,88 €2 vuotta, 7 kuukautta ja 30 päivää

Aggregaatit

Aggregaatti on toimintansa suhteen tämän selvityksen yksinkertaisin laite kuluttajan näkökulmasta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan laitteeseen kaadetaan polttoainetta, mikä sitten tuottaa sähköä. Aggregaattien tuottama sähkö on selvityksen perusteella kuitenkin monin verroin kalliimpaa kuin sähköverkosta saatava sähkö. Se on siten selvityksen ainoa laite, mikä ei maksa itseään takaisin – edes nykyisen energiakriisin aikana. Aggregaatti ei sovellukaan sellaisenaan sähkön säästämiseen, vaan sen käyttötarkoitus on pitkälti tarjota sähköä paikkoihin, joissa sitä ei ole jostain syystä saatavilla. Toinen hyvä käyttökohde aggregaatille on sen käyttö varavirtana esimerkiksi sähkökatkojen aikana. Esitetyt kokonaishinnat sisältävät toimituksen. Varsinaiselle asennukselle ei ole aggregaattien tapauksessa välttämätöntä tarvetta.

OstopaikkaMallin nimiAggregaatin kokonaishinta
(€)
Kulutus tunnissa
(litraa)
Polttoaineen keskihinta
(litra)
Sähköntuotto tunnissa
(kWh)
kWh hinta
(€)
KärkkäinenTimco TCLE5500SDG 400V (Diesel)1 109 €22,146 €4,50,9538 €
Veikon KoneDUCAR DG7750 5000W (E95)818,90 €1,92,053 €50,7801 €

Näin selvitys toteutettiin

Esimerkkitaloutena on käytetty pääkaupunkiseudulla asuvaa nelihenkistä perhettä. Aiemman sähkönkulutusta koskevan selvityksemme mukaan perheen energiankulutus sähkölämmitteisessä omakotitalossa on 19 420 kWh vuodessa. Tästä sähkönkulutuksesta on huomioitu lämmityksen osuus, mikä on 14 740 kWh. Selvityksessä sähkön hinnaksi on asetettu 12.9.2022 keskihinnat (ei sisällä sähkönsiirtoa), mitkä olivat tuolloin 0,3700 €/kWh. Selvityksen laskelmat ovat suuntaa antavia ja laitteiden hintana on käytetty jälleenmyyjien ilmoitettamaa ohjevähittäishintaa. Jos asennuksen ja toimituksen hinta eivät ole olleet tiedossa, sitä on tiedusteltu jälleenmyyjältä erikseen.

Aurinkopaneelien vuosituotoissa on käytetty jälleenmyyjien omia arvioita. Aurinkopaneelitarjous.fi:n tapauksessa vuosituotoksi arvioidaan noin 3 820 kWh. Pohjois-Karjalan Sähkön tapauksessa vuosituotoksi arvioidaan noin 2 700 kWh.

Ilmalämpöpumppujen sähkönkulutuksena on käytetty energiamerkinnässä annettuja kulutuksen arvoja Pohjois-Euroopan osalta. Tämä kWh-määrä on sitten kerrottu laitteen omalla SCOP-arvolla, jolla on saatu selville laitteen tuottama lämmityshyöty. Tämän jälkeen ilmalämpöpumpun lämmityshyöty on vähennetty omakotitalon lämmitykseen menevästä sähkönkulutuksesta. Ilmalämpöpumppu ei siis kokonaan korvaa sähkölämmitystä. Selvityksen ilmalämpöpumppuina on käytetty Powerin ja Gigantin sivuilta löytyviä ilmalämpöpumppuja, mitkä soveltuvat erityisesti Pohjois-Euroopan olosuhteisiin.

Vesiturbiinin tapauksessa laitteen tuottama sähkö on esitetty jälleenmyyjän sivuilla watin (W) sijaan volttiampeerina (VA), mikä ilmaisee niin sanotun näennäistehon. Laite siis kykenee tuottamaan käytännössä esitetyn määrän verran sähköä optimaalisessa tilanteessa, mutta olosuhteista tai kytketyistä laitteista riippuen tuotettu hyöty voi olla esitettyä pienempi. Esimerkin tapauksessa optimitilanne vaatii vesivirtaa, jossa vesi kulkee laitteen läpi vähintään 135 litraa sekunnissa. Hinnassa on huomioitu myös imuputki ja virtauskanava, joilla maksimoidaan mahdollinen tehontuotto ja hyötysuhde. Lisäksi hinnassa on huomioitu tasasuuntaaja ja lisäpistorasia. Esimerkin vesiturbiinia jälleenmyy Saukkolan Voima.

Tuuliturbiinin sijainniksi on oletettu selvityksessä avoin peltoalue sisämaassa, jossa vuotuinen tuulennopeus on keskimäärin noin 4 metriä sekunnissa. Laitteiden tuottama sähkö on saatu selville laitteiden esittämien tehokäyrien perusteella. Selvityksen tuuliturbiineja jälleenmyyvät TESUP ja Sunwind.

Varaavan takan tapauksessa on oletettu, että polttopuuna käytetään koivua, minkä energiasisältö on yhtä heittomottia kohden 1 010 kWh. Selvityksessä takkaa käytetään vain talvikuukausina, jolloin perheen lämmityskulut ovat viisinkertaiset lämpimämpään vuodenaikaan verrattuna. Mikäli lämmityskulut ovat talvikuukausina viisinkertaiset, perheen tavanomaiset lämmityskulut olisivat silloin tässä esimerkissä 3 070 kWh yhtä talvikuukautta kohden. Koko talven lämmityskustannukset olisivat siis 9 210 kWh ja muina vuodenaikoina yhteensä 5 535 kWh. Puun hintana on käytetty 150 € per heittomotti. Selvityksen takkojen jälleenmyyjät ovat Tiileri ja Warma-Uunit.

Aggregaattien tapauksessa tuotetun sähkön hinta on yksinkertaista laskea. Laite kuluttaa tunnissa tietyn verran polttoainetta, minkä aikana se tuottaa tietyn verran sähköä. Polttoaineiden hintana on käytetty 12.9.2022 keskihintaa. Selvityksen aggregaatteja jälleenmyyvät Kärkkäinen ja Veikon Kone.

Sebastian Remes

About Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä, jossa hänen asiantuntija-alueina ovat autot ja liikkuminen, harrastukset, raha ja talous. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset