Energiaremonttien takaisinmaksuajat yllättävän pitkiä

| | Aihe: Sähkö ja ympäristö
Remonttimies.

Maailman tämänhetkinen taloustilanne aiheuttaa harmaita hiuksia useimmille perheille. Yksi huolenaiheista on meneillään oleva energiakriisi, joka on pistänyt ihmiset seuraamaan omaa energiankulutustaan paisuneiden sähkölaskujen takia. Tämä puolestaan on nostanut energiaremontin ajankohtaiseksi keskustelunaiheeksi. Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi selvitti, millä keinoin oman kodin saa remontoitua energiatehokkaammaksi ja kuinka nopeasti kyseiset toimenpiteet maksavat itsensä takaisin.

Keskeisimmät löydökset

  • Energiaremonttien takaisinmaksuajat ovat yleisesti ottaen pitkiä, eivätkä täten tarjoa merkittäviä nopeita säästöjä. Kyseiset remontit parantavatkin lyhyellä tähtäimellä lähinnä asumismukavuutta, eivät taloudellista tilannetta.
  • Vanhoissa omakotitalouksissa energiaremontit vaativat usein muutostöitä, jotka nostavat remontin loppusummaa merkittävästi.
  • Selvityksessä vertailluista energiaremonteista ilmanvaihtoremontti maksoi itsensä nopeiten takaisin. Pelkkä ilmanvaihtokone maksaa itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa, mutta osana isompaa ilmanvaihtoremonttia takaisinmaksuaika kestää vuosia.

Näin selvitys tehtiin

Selvityksemme keskittyi kolmeen eri tapaan vähentää talon lämmityskuluja: eristeiden uusiminen, ilmanvaihtoremontti ja ikkunaremontti. Vertailimme, kuinka paljon edellä mainitut remontit maksavat, kuinka paljon ne säästävät energiaa ja onko niiden toteuttaminen oikeasti kannattavaa. Käytimme lähteinä alan yrityksiltä saatuja tarjouksia, asiantuntijoiden kommentteja sekä alan yritysten sivuilta löytyvää dataa.

Jutun esimerkkitalous on nelihenkinen Niemisen perhe, joka asuu noin 100 neliöisessä 1980-luvulla rakennetussa omakotitalossa. Perheen vuosittainen sähkönkulutus on 19 420 kWh vuodessa. Laskelmissa käytetty sähkön hinta on 38 snt per kWh.

Eristeiden uusiminen

Niemisen perhe päättää uusia talonsa eristeet. Tämä on talon eristetilanne ennen remonttia: yläpohjassa on puhallusvillasta tehty eristekerros, jonka paksuus on 250-300 mm. Perhe pohtii uusiako pelkät yläpohjan tiivisteet, vai myös seinien ja lattian eristeet. Perheelle kuitenkin selviää, että seinien ja lattian tiivisteiden uusiminen tulisi erittäin kalliiksi ja vaatisi kokonaisvaltaisia muutostöitä taloon.

“Seinien ja alapohjan osalta kyseessä on isompi homma, koska eristeiden vaihto vaatii purku- ja uudelleen rakennustöitä. Mikäli seinä tai lattiarakennetta lisäeristetään samalla niin rakennemuutokset tulee suunnitella huolella, jotta rakenteelliset muutokset eivät vaikuta tilojen käytettävyyteen tai tekniseen toimintaan. Käytännössä koko talo olisi purettava sisäpuolelta niin että runko olisi paljaana ”, kommentoi Ekoeriste Oy:n Toni Salstola.

Niemisen perhe uudistaa siis pelkästään yläpohjan eristeet. Esimerkkihintoina käytämme eristykseen erikoistuneen yrityksen tarjouksen hintoja.

Eristeiden poistoRakennustyötUuden eristeen asennusTarvikkeetKokonaishinta
4 240,80 €2 901,60 €3 367,22 €382,71 €10 892,33 €

Ensimmäisessä skenaariossa Niemisen perhe palkkaa kaksi työmiestä poistamaan vanhat, vaurioituneet eristeet ja asentamaan niiden tilalle uudet. Kustannukset  nousevat vajaaseen 11 000 euroon, josta perhe saa hyödynnettyä täyden kotitalousvähennyksen 2 250 euroa. Takaisinmaksuaika tässä skenaariossa on yli 11 vuotta.

Vuosittainen säästö kWhSäästö euroina (sähkön hinta 0,38 snt per kWh)Remontin kokonaishintaKotitalousvähennysTakaisinmaksuaika vuosina
2 000760 €10 892,33 €2 250 €11,4

Toisessa skenaariossa Niemisten vanhat eristeet todetaan hyväkuntoiseksi, jolloin uudet eristeet asennetaan vanhojen päälle. Tämä vähentää kustannuksia huomattavasti, sillä remontin kustannukseksi tulee 6 651 euroa, josta perhe saa hyödynnettyä täyden kotitalousvähennyksen 2 250 euroa. Takaisinmaksuaika tässä skenaariossa on noin viisi ja puoli vuotta.

Vuosittainen säästö kWhSäästö euroina (sähkön hinta 0,38 snt per kWh)Remontin kokonaishintaKotitalousvähennysTakaisinmaksuaika vuosina
2 000760 €6 651,53 €2 250 €5,8

Päätelmä: Ison ja vanhan omakotitalon eristeiden uusiminen ei maksa itseään takaisin nopeasti, etenkään jos vanhat eristeet täytyy poistaa ennen uusien asentamista. Tällöin takaisinmaksuaika saattaa olla jopa 11 vuotta. Mikäli eristeet pystytään asentamaan vanhojen päälle, on takaisinmaksuaika noin viisi ja puoli vuotta. Pienemmässä talossa huokealla remonttihinnalla rahansa voi saada takaisin alle viidessä vuodessa.

Koneellinen ilmanvaihtoremontti

Niemisten perhe päättää tehdä koneellisen ilmanvaihtoremontin, sillä heidän nykyinen ilmanvaihtonsa ei ole energiatehokas ja heikentää myös heidän asumismukavuuttaan jatkuvan viileyden takia.

Ensimmäisessä skenaariossa Niemisten täytyy tilata kokonaan uusi ilmanvaihtojärjestelmä lämmön talteenotolla. Perhe palkkaa LVI-suunnittelija tekemään ilmanvaihtosuunnitelma (750 euroa), hakee rakennuslupaa (aluekohtainen) ja palkkaa urakoitsijat rakentamaan ilmanvaihtokanavistoa. Itse ilmanvaihtoremontin kustannukset jakautuvat tasan kolmeen osaan: laite 2 500 euroa, tarvikkeet 2 500 euroa ja asennus 2 500 euroa. Remontin lopullinen summa on 8 250 euroa, josta Niemiset saavat hyödynnettyä 1 000 euron kotitalousvähennyksen. Remontti maksaa itsensä takaisin hieman alle neljässä vuodessa.

IlmanvaihtokoneKanavisto & tarvikkeetAsennustyöLVI-suunnitelmaRemontin kokonaishintaSäästö vuodessa kWhSäästö euroina (sähkö 0,38 snt per kWh)KotitalousvähennysTakaisinmaksuaika vuosina
2 500 €2 500 €2 500 €750 €8 250 €5 0001 900 €1 000 €3,8

Toisessa skenaariossa Niemisten talossa on koneellinen ilmanpoisto, jonka poistokanavia pystytään osittain hyödyntämään uuden kanaviston tekemisessä. Tämä vähentää työn ja kanaviston kuluja jopa puolella, eli sekä tarvikkeiden että työn hinta laskee 1 250 euroon. Ilmanvaihtokone maksaa 2 500 euroa ja perhe joutuu edelleen maksamaan LVI-suunnitelmasta 750 euroa. Näin ollen remontin kokonaishinnaksi muodostuu 5 750 euroa. Niemiset saavat hyödynnettyä 500 euron kotitalousvähennyksen. Remontin takaisinmaksuaika on reilut kaksi ja puoli vuotta.

IlmanvaihtokoneTarvikkeetAsennustyöLVI-suunnitelmaKokonaishintaSäästö vuodessa kWhSäästö euroina (sähkö 0,38 snt per kWh)KotitalousvähennysTakaisinmaksuaika vuosina
2 500 €1 250 €1 250 €750 €5 750 €5 0001 900 €500 €2,8

Kolmannessa skenaariossa Niemisten talossa on valmiina sekä tulo- että poistoilmanvaihto, jolloin nykyisen ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen ei vaadi kuin ilmanvaihtokoneen asennuksen. Ilmanvaihtokoneen hinta on 2 500 euroa ja sen asentaminen kustantaa 833 euroa. Lopullinen kustannus toimenpiteelle on 3 333 euroa, josta perhe voi vähentää 333 euroa kotitalousvähennyksenä. Tässä tapauksessa ilmanvaihtokone maksaa itsensä takaisin jopa alle puolessa vuodessa.

IlmanvaihtokoneTarvikkeetAsennustyöLVI-suunnitelmaKokonaiskustannusSäästö vuodessa kWhSäästö euroina (sähkö 0,38 snt per kWh)KotitalousvähennysTakaisinmaksuaika vuosina
2 500 €0 €833 €0 €3 333 €5 0001 900 €333,20 €0,4

Päätelmä: Vanhassa omakotitalossa, jossa ilmanvaihtojärjestelmä pitää uusia kokonaan, remontti maksaa itsensä takaisin hieman alle neljässä vuodessa. Tämä on todennäköisin lopputulos 80-luvulla ja sitä ennen rakennetuissa omakotitaloissa. Mikäli talossa on koneellinen poistoilma, voi takaisinmaksuaika nopeutua yli vuodella. Pelkkä ilmanvaihtokoneen asennus maksaa itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa, mutta on todennäköisin vaihtoehto modernimpiin taloihin, joissa on sekä tulo- että poistoilmanvaihto.

Ikkunaremontti

Niemiset päättävät teetättää ikkunaremontin säästääkseen energiakuluissa. Perheen ikkunapinta-ala on 20 neliömetriä, joka muodostuu kymmenestä eri ikkunasta. Ikkunat korvataan energiaa säästävillä ikkunoilla. Yhden ikkunan hinnaksi tulee 800 euroa, jolloin niiden kokonaishinta on 8 000 euroa. Asennuskulut ovat 350 euroa per ikkuna, eli yhteensä työn osuudeksi tulee 3 500 euroa. Näin ollen ikkunaremontin loppuhinta olisi 11 500 euroa. Perhe saa remontista kotitalousvähennystä 1 400 euroa. Remontti maksaa itsensä takaisin vajaassa kymmenessä vuodessa.

Ikkunan hintaIkkunoiden määräAsennus/ikkunaKokonaishintaEko-ikkunan energiansäästö kWh/vuosiSäästö euroinaKotitalousvähennysTakaisinmaksuaika vuosissa
800 €10350 €11 500 €2 7001 026 €1 400 €9,8

Päätelmä: Ikkunaremontti maksaa itsensä todella hitaasti takaisin, joskin parantaa asumismukavuutta siinä missä muutkin energiaremontit. Toisaalta oikein tehty energiaremontti säästää myös ympäristöä.

Aarne Helenius

About Aarne Helenius

Aarne Helenius työskentelee VertaaEnsin.fi:llä sisällöntuotannon tehtävissä ja toimii perhe-, koti- ja matkailu-aihealueiden asiantuntijana. Hänen intohimojaan ovat urheilu, politiikka ja elokuvat.

Tarjoukset