Aurinkopaneelien hankinta – Mitä tulee ottaa huomioon?

|Juuso Korhonen
Kuvassa talo ja keltainen tausta sekä muistilehtiö jossa lukee aurinkosähkön huonot ja hyvät puolet

Aurinkopaneeleiden laatu on noussut, ja hinnat tulleet alas, joten ne varmasti kiinnostavat yhä useampia. Myös eettisyys sähkössä kuuluu kuluttajien kriteereihin.

Seuraavaksi käymme läpi, mitä aurinkopaneeleita hankkiessa tulee huomioida.

Kun puhutaan sähkösta ja sähkösopimuksista, kannattaa aina tehdä kilpailutus oli tilanteesi sähkön kanssa mikä tahansa.

Mikä on aurinkopaneeli?

kuvassa aurinkopaneeli ja sininen taivas

Aurinkopaneeli eli aurinkokenno muuttaa auringon säteilyn suoraan sähköenergiaksi. Aurinkoenergia on uusiutuva luonnonvara, ja käytännössä loputon ja saasteeton resurssi.

Aurinkopaneeli, tai aurinkokenno on väline tai laite, jolla auringon säteily muutetaan sähköenergiaksi.

Fysiikan historiasta muistamme, että Albert Einstein selitti ilmiön valosähköisyydestä. Piipohjaiset aurinkokennot perustuvat tähän. Uusiutuvat energianlähteet toimivat palettina, ne täydentävät toisiaan.

Yksittäisen aurinkokennon jännite on melko vähäinen, joten useimmiten ne on kytketty sarjaan, joka on aseteltu kehikkoon aurinkopaneeliksi. Aurinkopaneelit toimivat akuilla, jotka kestävät jatkuvaa latausta
ja purkausta. Tarvitset akkua yöllä ja pilvisellä säällä.

Aurinkosähköä voidaan käyttää monipuolisesti rakennuksissa ja rakennus-ympäristöissä, kuten myös verkkovirrasta irrotetuissa pienkohteissa, vesipumpuissa ja taskulaskimissa. Kesämökkien, asuntovaunujen, veneiden ja autojen ilmastointilaitteet pärähtävät käyntiin aurinkoenergialla.

Erämaisissa olosuhteissa jääkaapit, pakastimet, viestintälaitteet ja kannettavat tietokoneet voivat hyödyntää keltaisen pallon sähköä. Syrjäiset majakat ja tukiasemat pelaavat aurinkoenergialla tai niin sanotulla hybridijärjestelmällä.

Miksi aurinkosähkö?

Aurinkosähkö täydentää uusiutuvien energiamuotojen valikoimaa. Kun valitset aurinkosähkön, teet ekoteon. Olet mukana Suomen energia-tavoitteissa. Aurinkoenergiaa ja aurinkopaneeleita hankkimalla tuet lisäksi suomalaista työtä.

Aurinkosähkö ei tuota melua, savukaasua, hiilidioksidia eikä pienhiukkasia. Se voi suojata sähkön hinnannousulta. Riippuvuus ostosähköstä pienentyy, sillä kun järjestelmä on asennettu, se tuottaa sähköä. Joidenkin arvioiden mukaan tämä vaihtoehto voi tuottaa viidenneksen kokonaiskulutuksesta.

Taloudellista etua aurinkopaneeleista

Aurinkosähköjärjestelmä vaatii vain vähän huoltoa, ja on pitkäikäinen. Aurinkoenergia voi olla taloudellisesti kannattavaa, jos paikka on sopiva ja saat käytettyä tuotetun sähkön itse. Järjestelmien hinnat ovat laskeneet viime vuosina huomattavasti, ja ovat nyt myös monen tavallisen kuluttajan ulottovilla.

Myydessäsi kiinteistön, aurinkoenergiajärjestelmä voi lisätä arvoa. Auringolla tuotetun energian merkitys kasvaa, kun energiamarkkinat muovautuvat hajautetumpaan suuntaan. On kätevää seurata kulutusta, ja sen ajoitusta voi seurata sähköä tuottaessa. Samalla opit uudesta teknologiasta.

Yrityksille aurinkosähkö on houkuttelevaa yritysverotuksen investointi-poistojen vuoksi. Aurinkosähkö ei tuota päästöjä toimiessaan. Materiaalit, asennustyö ja pumppujen tarvitsema sähkö käytön aikana aiheuttavat välillisiä päästöjä.

Muistilista aurinkosähkön hankkijalle

  • Muista mitoittaa järjestelmä sopivaksi. Paneelien tekninen ikä ylittää helposti 30 vuotta.
  • Sähkön myynnistä ei välttämättä voi vielä saada järkevää hintaa. Esimerkiksi sähkön hyötysumman ollessa 12 senttiä, saatat saada myynnistä 5 senttiä. Pörssihintaan sidotussa sopimuksessa aurinkosähköä saa myytyä keskipäivällä, tällöin se on kalleinta.
  • Aurinkosähkössä korostuu kertainvestointi, sen jälkeen syntyy juoksevia kuluja. Aurinkosähkö maksaa itseään takaisin.
  • Aurinkosähköä syntyy Suomessa erityisesti valoisan ajan tarpeisiin.
  • Mikäli tilaat paneelit ulkomailta, varmista sopivuus Suomen olosuhteisiin. Muistathan, että tarvitset koko järjestelmän, ei vain paneeleita. Laatuun on hyvä satsata.
  • Ns. mökkipaketin (alle 120 V) saa asentaa itse, kysy luvat sähköyhtiöltä. Isompi jännitemäärä edellyttää asiantuntemusta. Mikäli tulet epäröimään missään kohtaa, käännythän sähköyhtiösi puoleen. Tarkista luvat kunnilta.

Aurinkosähkön kustannukset

Jos pohdit aurinkosähkön hankkimista, sinua varmaan kiinnostaa, että hintataso on alentunut voimakkaasti vuosikymmenen aikana. Aurinkopaneelienkin hinnat ovat laskeneet.

Jo mainittu yrityksille suunnattu investointipoisto tekee vaihtoehdosta houkuttelevan. Ostaessa järjestelmän hintaan kuuluvat invertteri, sähkölaitteet, tarvikkeet, suunnittelu sekä asennus.

Suomessa asuinpientalo-kokoluokan järjestelmän hinnaksi muodostui kevään 2019 lopulla noin 1,3 – 3,0 €/Wp. Esimerkiksi järjestelmän koko, asuinkohde ja toimittaja vaikuttavat hintoihin. Mainitussa kokoluokassa aurinkosähkö-järjestelmän hinnaksi muodostuu kuluttajalle 5500 – 7000 euroa.

Avaimet käteen

Uudisrakentaja voi tehdä säästöjä, sillä hinnat voivat olla mukana rakennuskustannuksissa. Useimmiten systeemi myydään avaimet käteen -periaatteella, jolloin toimittaja vastaa laitteiden hankinnasta, asennuksesta, kytkennästä ja monesti lupien hankinnasta.

Mikäli päätät toimia osin omatoimisesti, muistathan huomioida kuljetuskustannukset. Aurinkosähkön hintaa ei tilastoida Suomessa, hintoja verrataankin Saksaan.

Lähteet: Ilmasto-opas.fi
Motiva

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.