Vieraskynä: Sijoittamiseni alkoi vitsistä – mutta myöhemmin se vei mennessään

| | Aihe: Vieraskynä ja haastattelut
Sijoittamisen aloittaminen

Allekirjoittaneen sijoitustaival täyttää ensi vuonna 10 vuotta. Siitähän voidaan aina väitellä aamunkoittoon saakka, onko kymmenen vuoden mittainen kokemus osakemarkkinalla sitten paljon vai vähän. Minun mielestäni se on ihan hyvä mitta kaverille, joka ei ole ehtinyt juhlia edes omia kolmekymppisiään.

Oma sijoittamiseni alkoi vuonna 2012 ja päätös sen aloittamisesta kypsyi jo kevään aikana. Tarinani on siinä mielessä melko poikkeuksellinen, että päätös sijoittamisen aloittamisesta lähti liikkeelle eräänlaisesta vitsistä. 

Olin valmistumassa ylioppilaaksi kesän 2012 alussa, ja perheessäni mietittiin ankarasti lahjatoiveita tuoreelle ylioppilaalle. Itse juhlakalun toiveita kyllä kuunneltiin, mutta lahjalle oli asetettu yksi ehto: rahaa ei saisi toivoa, vaan lahjan tulisi olla jotain konkreettista, jonka olisi hyvä auttaa nuoren miehen itsenäistymistä ja kotoa pois muuttamista.

Sopisivatko osakkeet lahjaksi ylioppilaalle?

En muista tarkalleen mistä tämä ajatus juolahti mieleeni, mutta jostain keksin ehdottaa osakkeita ylioppilaslahjaksi. Tuohon aikaan minulla ei ollut pienintäkään kontaktipintaa sijoittamiseen, en tuntenut ketään yksityissijoittajaksi julistautunutta henkilöä, saati että olisin ymmärtänyt miten homma käytännössä toimisi. 

Epävirallisena taka-ajatuksena minulla luonnollisesti oli se, että osakkeista on helppo nostaa rahat ulos ja vaihtaa se johonkin mielekkääseen, joka tarkoitti 19-vuotiaalle yleensä joko ravintola-antimia miehelle itselleen tai bensiiniä ensiauton tankkiin. Kotona tuolloin vielä asuvana sitä ei osannut edes arvostaa esimerkiksi paistinpannuja tai astiastoja lahjaideana. 

Tämä puoliksi vitsillä heitetty idea meni kuitenkin kotopuolessa läpi, joten ongelma oli sitä myötä ratkaistu. Sen lisäksi että minusta tuli ylioppilas, lähes samoilla vauhdeilla minusta leivottiin myös yksityissijoittaja. Minulle luotiin arvo-osuustili ja sinne ostettiin ensimmäiset osakkeet. 

Ensimmäiset osakeostot – ja lähtö maailmalle

Vanhempieni antaman lahjan lisäksi kaivoin pottiin hieman muilta sukulaisilta tulleita lahjarahoja, sekä omia säästöjäni. Lopputulemana pöydällä oli 1200 euroa, joilla aloitin sijoittamisen. Potti jaettiin kahtia ja sillä haettiin kahta salkkuun sopivaa yhtiötä. 

Koska aiempaa kokemusta sijoittamisesta ei ollut, kuuntelin käytännössä muiden neuvoja. Sitä kautta salkkuuni päätyi kaksi lähes kaikille suomalaisille tuttua yhtiötä, UPM:ää ja Metsoa. Kaksi sijoitusta noin 600 euron panostuksella olivat ensimmäinen kontaktini sijoitusmaailmaan. 

Varsinainen innostuminen aiheesta sai kuitenkin odottaa vielä tovin itseään. Heinäkuussa 2012 lähdin suorittamaan varusmiespalvelustani ja 180 aamun kunniakkaan palveluksen jälkeen suuntasin heti jatko-opintoihin uudelle paikkakunnalle, jonka myötä tuli kokeiltua myös kotoa poismuuttamisen ihanuus sekä opiskelijaelämän alku.

Ensimmäinen puolivuotinen opiskeluissa meni nopeasti. Päivät pitivät lähinnä sisällään totuttautumista omillaan asumiseen, AMK-opintoihin ja tulevan kesän harjoittelupaikkojen metsästykseen. Kaikki nämä onnistuivat hyvin ja koko kesän mittainen palkallinen harkkapaikka tarttui takataskuun, jossa taas seuraava kesä luikahti kuin silmissä. 

Vuoden päästä katsaus salkkuun 

Vaikka juuri mainitut tarinat intistä tai jatko-opinnoista saattoivat tuntua allekirjoittaneen irrelevantilta nostalgiamatkalta, on niillä itse asiassa suuri merkitys myös sijoitusinnon alkamiseen liittyvässä tarinassa. 

Ensimmäinen vuosi yksityissijoittajana meni minulta rehellisesti sanoen ”ohi”. Salkku oli olemassa, mutta vuoden aikana taisin kirjautua arvo-osuustililleni kerran tai kaksi. Muuten en seurannut pörssin liikehdintää käytännössä lainkaan. Vuoteen mahtui kaikenlaisia muutoksia arjessa, joten sijoitukseni ”unohtui”. 

Kun kesän työharjoittelut alkoivat kääntyä ehtoon puolelle ja palkallinen harjoittelu oli jättänyt pankkitilille kivasti säästöjä, oli hyvä aika istahtaa kunnolla alas ja tutkia mitä niille omille sijoituksille mahtoi oikein kuulua. Arvo-osuustilille kirjautuessa vastaan tuli miellyttävä yllätys. 

Molemmat osakkeet olivat poikineet vuoden aikana osinkoja, ja lisäksi osakkeiden arvo oli siitä huolimatta noussut ostohetkeen verrattuna. Vastassani oli käytännössä ”tuplatuottoa”, mikä loi tietysti puitteet ylimääräiselle kiinnostukselle. 

Kiinnostus sijoittamista kohtaan syvenee

Sen lisäksi, että tililläni poltteli kesätyötienestit, myös muut tekijät alkoivat puoltaa sijoittamiseen perehtymistä. Kesän jälkeen oli aika palata opiskelemaan, eikä tässä vaiheessa toisen vuoden opiskelijana omilleen muutto tai opintojen alkaminen tuntunut enää niin eksoottiselta, joten aikaa ja energiaa jäi muuhunkin harrasteluun. 

Sijoittaminen ja opiskelijaelämä oli itse asiassa melko helppo yhdistelmä. Oppilaitokseni kirjastolla oli hyvinkin laaja valikoima, josta löytyi monia tuoretta ja innokasta sijoittajaa kiinnostavia julkaisuja. Lehtisalista valintani kohdistui usein Arvopaperiin, Talouselämään tai Kauppalehteen, yleensä juuri tuossa järjestyksessä. 

Myös kirjahyllyjen puolelta löytyi aloittelijalle sopivaa kirjallisuutta. Mieleeni on jäänyt erityisesti kaksi opusta, joita suosittelen yhä tänäkin päivänä kaikille sijoittamisesta kiinnostuneille lähtötasosta riippumatta: Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin ja Burton G. Malkielin Sattuman kauppaa Wall Streetillä.

Miten sijoituspäätöksiä tehtiin alkuaikoina?

Omasta mielestäni sijoittamista ei voi oppia ilman sijoitusten tekemistä oikealla rahalla. Erilaiset leikkirahalla toimivat mallisalkut voivat toimia tiettyyn pisteeseen, mutta on ihan eri juttu sijoittaa oikeaa rahaa, kuin leikkiä ilman panosta mallisalkuilla. 

Sitä mukaa kun ymmärrystä tarttui lukemalla päähän, oli hyvä tehdä aina jokunen uusi osakepoiminta. Alkuvaiheessa salkkuun päätyi yleensä kahdella kriteerillä: piti olla tuttu ja ymmärrettävä kotimainen firma, sekä maksaa osinkoa. 

Vaikka enää en tee sijoituspäätöksiäni samoilla kriteereillä, olivat nuo mielestäni ihan asialliset lähtökohdat aloittelijalle poimia yhtiöitä salkkuun. Kun ostaa tuttuja yrityksiä, joiden liiketoiminnan ymmärtää, tulee sijoittaneeksi sellaiseen bisnekseen, jonka kykenee ymmärtämään. Lisäksi osinkohistoriaa tutkimalla voi seuloa vaihtoehdoista ”toivotaan toivotaan”-tyyppiset osakkeet, sillä harva yritys pystyy maksamaan vuodesta toiseen osinkoja, jos yhtiön talous on aivan kuralla. 

10 vuotta pian täynnä – mitä opittu?

Kuten jo edellisessä kappaleessa kerroin, sijoitusstrategiani ja kiinnostuksen kohteeni sijoitusmaailmassa on ehtinyt muuttua tänä aikana monen monta kertaa. Tämä on ihan luonnollista, sillä vuosien varrella taidot ovat kehittyneet, kokemukset karttuneet ja myöskin elämäntilanteet eläneet. Enpä usko kenenkään sijoittajan vetävän alusta loppuun tismalleen samalla strategialla, vaan se elää monestakin syystä matkan varrella. 

Myös oppia kartutetaan yhä siinä missä alkuaikoinakin. Sijoittaminen on muuttunut näiden vuosien varrella merkittävästi, ja siitä on tullut aina vain yleisempää. Aloittaessani perehtymistä syksyllä 2013 esimerkiksi suomenkielisiä sijoitusfoorumeita ei ollut olemassa juuri lainkaan, kun taas nyt niitä on tarjolla vaikka kuinka monta kukin vähän omiin juttuihinsa keskittyneenä. 

Myös erilaisia sijoitusvaikuttajia on esillä monin verroin enemmän. Tuohon aikaan kaikki tuntemani piensijoittajat lymyilivät internetissä jonkinlaisen nimimerkin taakse kääriytyneenä ja siitäkin huolimatta vain harvat uskalsivat puhua omista salkuistaan kovin avoimesti.

Jälkikäteen on hauskaa ajatella sitä, miten pieni ja osittain jopa vitsiksi tarkoitettu idea on poikinut sijoituskipinän, joka on kytenyt tähän päivään asti ja roihahtanut siinä välillä isoksi liekiksi. Lisäksi jos ylioppilaslahjani yksi tavoite oli auttaa nuorta miestä itsenäistymään, niin tämäkin tavoite tuli lopulta lunastettua täysin. Ehkä jopa korkoa korolle kera.

Rikhard Wacker

Rikhard Wacker

Rikhard Wacker on suositun Inssin Osingot -sijoitusblogin ylläpitäjä. Rikhard aloitti sijoittamisen vuonna 2012 ja on kirjoittanut sijoitusblogia vuodesta 2017 lähtien.

Tarjoukset