Mobiilimaksaminen vuonna 2019 – Näin se toimii

|Posted by | Maksaminen, Ostaminen
Tags: ,

mobiilimaksu ja eri sovellukset
Mobiilimaksamisesta on puhuttu jo vuosia, ja uskotaankin että vuonna 2019 tämä maksutapa tulee kasvamaan entisestään. Mobiilimaksaminen esiintyy mainoksissa paljon, ja sovelluksia on tarjolla runsaasti.

Miten mobiilimaksaminen siis toimii, ja miten sitä voi käyttää?

Mitä on mobiilimaksaminen?

Mobiilimaksaminen tarkoittaa maksua, joka suoritetaan kannettavalla laitteella, esimerkiksi kännykällä, tabletilla tai älykellolla. Mobiilimaksua voidaan käyttää kun maksetaan lähes mitä tahansa tuotteita, tai siirretään rahaa kuluttajalta toiselle.

Mobiilimaksut voidaan karkeasti jakaa neljään kategoriaan:

1.Laskujen maksaminen mobiilisti, esimerkiksi tabletilla tai matkapuhelimella

2.Mobiilimaksaminen älypuhelimella eri sovellusten kautta

3.Mobiilimaksaminen matkapuhelinliittymän saldolla

4.Rahansiirto mobiilisti tililtä toisella tai mobiililompakoiden välillä

Mobiilimaksulla voi Suomessa maksaa jo esimerkiksi tankkaukset bensa-asemilla, pizzat pizzeriassa tai ostokset kaupassa. Käytännössä kaikki suuret ketjut hyväksyvät jo jonkin mobiilimaksuvaihtoehdon.

Kun maksaminen tehdään siis puhelimella tai tabletilla, puhutaan mobiilimaksamisesta.

Tässä artikkelissa keskitytään mobiilimaksamiseen käytännössä, ja eri sovelluksiin joilla voi maksaa mobiilisti.

Onko lähimaksu sama kuin mobiilimaksu?

Mobiilimaksamisella tarkoitetaan monesti myös lähimaksua , joka tarkoittaa että maksat viemällä laitteesi lukijaan, joka veloittaa sallitun summan. Lähimaksun yläraja on 25€, mutta nousee vuonna 2019 viiteenkymmeneen euroon. Mobiilimaksut voidaan jakaa siis myös lähimaksamiseen, ja etämaksamiseen. Lähimaksamisessa laite viedään päätteen lähelle, ja etämaksamisessa yleensä esimerkiksi asiakas kirjaa lähetettävän maksun omaan puhelimeensa ja lähettää maksun.

Miten mobiilimaksaminen toimii?

Jos puhelimessasi on lähimaksuominaisuus, eli niin sanottu NFC, voit asentaa sovelluksen jolla maksaa ostokset. Lähtökohtaisesti lähimaksaminen on turvallista , jos maksat tutuilla sovelluksilla.

Mitä mobiilisovelluksia on tarjolla?

Suomessa toimii useita lähimaksusovelluksia. Monilla pankeilla on omat sovelluksensa, esimerkiksi Nordealla ja viime aikoina useat toimijat ovat käyttäneet yhdistäneet voimiaan. Hyvänä esimerkkinä tästä on esimerkiksi S-Pankin ja alunperin Dansken kehittämän Mobile Payn yhteistyö.

Tämän lisäksi monilla kansainvälisillä luottokorttiyhtiöillä on omat sovelluksensa, jotka toimivat yhdistettynä korttiin tai mobiililompakkoon.

Alla perustietoa Suomessa toimivista mobiilisovelluksista

Apple Pay on Applen oma maksujärjestelmä, joka toimii muun muassa iPhonessa,, Apple Watchissa ja Safari-selaimessa, eli käytännössä Applen valmistamilla laitteilla.
Sovellus on esiasennettu Applen tuotteisiin, ja tarvitset sitä varten yhteensopivan debit- tai credit-kortin. Apple Pay toimii nykyään myös Suomessa.

Mobile Pay on Danske Bankin kehittämä mobiilisovellus, joka toimii yhteistyössä kaikkien pankkien kanssa. Voit liittää sovellukseen oman pankkisi kortin, ja siirtää välittömästi rahaa muille käyttäjille. Tarvitset siis älypuhelimen, sekä pankki- tai luottokortin.
Mobile Pay on käytössä myös S-Ryhmän toimipaikoissa. Lähes kaikissa S-ketjuun kuuluvissa liikkeissä voi maksaa Mobile Pay-sovelluksella.Ryhmän tiedotteen mukaan kaikki S-ryhmän päivittäistavarakaupan toimipaikat saadaan mukaan maaliskuuhun 2019 mennessä

Pivo on vastaavasti Osuuspankkiryhmän sovellus, joka on laajentunut kattamaan muutakin kuin maksusovelluksen. Sovelluksella voi maksujen suorittamisen lisäksi muun muassa laatia budjetteja ja seurata omaa kulutusta. Iso osa Pivo-sovellusta on myös erilaiset etuohjelmat. Esimerkiksi opiskelijat saavat liitettyä opiskelijakorttinsa Pivoon, sekä Cityshopparin etuohjelma löytyy myös sovelluksesta.
Sovelluksen maksuominaisuudet ovat avoinna kaikkien pankkien asiakkaille.

    • Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on erillinen palvelu, jolla ei ole omaa sovellusta. Palvelu toimii niin, että valitset esimerkiksi verkkokaupasta maksutavaksi mobiilimaksun, ja ostokset veloitetaan puhelinlaskullasi.

    • S-Mobiili

S-Mobiili on S-Pankin kehittämä sovellus, jolla ei tällä hetkellä voi maksaa mutta sitä voi käyttää bonuskorttina. Käytännössä voit siis viedä esimerkiksi puhelimesi NFC-kortinlukijan lähelle, ja se lukee bonukset samalla tavalla kuin bonuskortin.

Google Pay sovelluksen kautta voi tehdä ostoksia, jos liität sovellukseen pankki- tai luottokortin. Palvelu toimii nyt myös Suomessa. Google Pay toimii matkapuhelimessa, ja sillä voi maksaa etämaksamista tukevissa liikkeissä, sekä Googlen omissa palveluissa.

Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mobiilimaksaminen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *