Rahan nosto automaatista – tässä ohjeet

|Juuso Korhonen

rahan nosto automaatista

Rahan nosto automaatista ei välttämättä ole kaikille päivänselvä asia. Varsinkin jos nostaa rahaa automaatista ensimmäistä kertaa, voi olo tuntua etukäteen hiukan epävarmalta. Tämän vuoksi laitoimme kasaan ohjeet, joilla seteleiden hakeminen onnistuu helposti ja turvallisesti.

Ennen kuin aloitat rahan noston automaatista, varmista, että käytössäsi on sirukortti. Suomalaisista ottoautomaateista ei nimittäin voi nostaa rahaa pelkällä magneettinauhalla varustetulla kortilla.

Vertaile eri pankkien lainoja Tutustu markkinoiden kattavimpaan lainavertailuun!

Miten nostaa rahaa automaatista?

1. Laita maksukortti automaatin siniseen lukijaan
Ensiksi pistä maksukortti ottoautomaatin siniseen lukijaan. Joissain automaateissa on nimittäin toinen keltainen tai vihreä aukko, joka voi näyttää ensiksi lukijalta, mutta se on tarkoitettu vain seteleiden vastaanottamiseen talletusta varten. Työnnä kortti sinisen lukijan pohjaan asti sirupuoli edellä ja ylhäällä, jotta automaatti pääsee varmasti lukemaan kaikki tietosi. Pidä kuitenkin mielessä, että kortinlukija ottaa vain noin puolet kortista sisälle, joten älä koita väkisin tunkea muovikorttia kokonaan sisälle.

2. Näppäile tunnusluku
Seuraavaksi näppäile kortin nelinumeroinen tunnusluku, jonka on asettanut joko sinä tai pankki itse. Ennen näppäilyn aloittamista kannattaa vilkaista nopeasti taakse, jotta varmistat ettei kukaan yritä urkkia salasanaasi. Sitten voit asettaa toisen kätesi suojaksi, ja näppäillä toisella nelinumeroinen tunnusluku ja painaa ok.

3. Valitse otto
Riippuen automaatista, näytölle tulee näkyviin ainakin neljä vaihtoehtoa: otto, saldo, tapahtumat sekä puheaika. Joissakin automaateissa voi vielä näkyä “lahjoitus” tai “talletus.” Jos olet rahan nostoaikeissa, valitse otto-vaihtoehto.

4. Valitse nostosumma
Seuraavaksi automaatin näytölle tulee näkyviin ihmisten yleisimpiä nostosummia, joista voit valita mieleisesi. Jos mikään esitetyistä rahasummista ei miellytä, voit myös valita vaihtoehdon “syötä summa,” jonka jälkeen pääset näppäilemään sen summan, minkä tarkalleen haluaisit nostaa.

5. Päätä haluatko noston tiedot
Summan valinnan jälkeen automaatti kysyy haluatko noston tiedot, ja antaa vaihtoehdoiksi “näytölle,” “kuitille,” tai “ei kiitos.” ‘Näytölle’ tarkoittaa, että noston tiedot näytetään näytöllä, eikä kuittia tarjota. ‘Kuitille’ puolestaan tarkoittaa sitä, että noston tiedot tulostetaan kuitille, jonka saat automaatin erillisestä aukosta.

6. Ota kortti pois lukijasta
Sitten ota kortti pois sinisestä lukijasta, ja laita se heti takaisin lompakkoon, jottet vahingossakaan pudottaisi tai kadottaisi sitä. Tämä on tärkeää myös siksi, ettet epähuomiossa unohtaisi korttia lukijaan sen jälkeen kun olet ottanut rahat pois automaatista. Et arvaakaan, kuinka moni on unohtanut kortin lukijaan rahojen nostamisen yhteydessä.

7. Ota rahat
Automaatilla kestää yleensä muutamia sekunteja hakea sekä laskea rahat, joten älä huolehdi vaikket saisi seteleitä aivan välittömästi. Hetken odottelun jälkeen aukko avautuu näytön alta, josta voit nostaa pyytämäsi rahat. Jos olet valinnut noston tiedot kuitille, sekin yleensä tulostetaan tässä yhteydessä.

Missä pankkiautomaatteja on?

Otto.fi sivuilta löytää kätevän hakutoiminnan, jolla voit löytää lähimmän Otto- OttoPlus- tai TalletusOtto -automaatin. Kartasta näkyy myös poistuvat ja tulossa olevat automaatit. Hakutoimintoon pääset alla olevasta linkistä.
Etsi Otto-automaatteja kartalta

Suojaa korttisi väärinkäytöltä

Tärkeintä rahojen nostamisessa automaatista on turvallisuus sekä kortin suojaaminen mahdolliselta väärinkäytöltä. Varkaat kehittelevät jatkuvasti uusia keinoja, joiden avulla he yrittävät varastaa tai väärinkäyttää kunnon kansalaisten luottokortteja.

Automaatin lähiympäristö on hyvin tärkeää tarkistaa mahdollisten kurkkijoiden varalta, ennen kuin aloittaa rahan nostamisen. Kannattaa myös varoa avustajaksi tarjoutuvia ihmisiä, joiden todellisena motiivina voi olla kortin varastaminen tai tietojen urkkiminen. Jos sinua häiritään, keskeytä automaatin käyttö välittömästi.

Kannattaa tarkistaa myös automaatti läpikotaisin mahdollisten skimmaus- eli luottokortinkopiointilaitteiden varalta. Esimerkiksi kortinlukijan jatkoksi on mahdollista lisätä mahdollinen lisäosa, joka kopioi automaatin lukijaan laitettavien sirukorttien tietoja. Toisaalta varkailla on myös mahdollisuus asentaa lähes huomaamaton minikamera automaatin yläpuolelle, josta he näkevät tunnusluvun näppäilyn sekä kortin numeron. Tämänkin vuoksi on ensiarvoisen tärkeää suojata tunnusluku näppäillessä.

Jos havaitset nostoautomaatissa jotain epäilyttävää kuten skimmauslaitteen, älä ujostele ja ota heti yhteyttä automaatin hoitajaan. Löydät tarvittavat yhteystiedot automaatin opastetaulusta.

Käteisen nostaminen automaatista ulkomailla

Rahan nostaminen automaatista on ulkomailla usein hankalampaa, varsinkin kun nostoautomaatit voivat poiketa paljonkin suomalaisista ottoautomaateista toimintatavoiltaan. Jotkut automaatit voivat esimerkiksi vaatia kuusinumeroista tunnuslukua. Tässä tapauksessa voit kokeilla näppäillä kaksi nollaa salasanasi eteen, ja jos nosto ei vieläkään onnistu, kannattaa vaihtaa toiseen automaattiin.

EU:ssa käteistä voi nostaa suomalaisella pankkikortilla ilmaiseksi yleensä muutaman kerran kuukaudessa. Joskus pankit voivat kuitenkin periä nostopalkkiota ulkomailla nostetusta käteisestä, minkä vuoksi voi olla syytä tiedustella omalta pankilta mahdollisista nostokuluista. Rahan nostaminen luottokortilla maksaa yleensä noin 2 euroa plus 2-3 % nostosummasta. Jos käteisnostoa veloitetaan kiinteästi, kannattaa nostaa enemmän rahaa kerralla. Älä kuitenkaan kanna liikaa käteistä mukana.

Automaatin lisäksi käteistä voi nostaa kortilla myös niissä pankkikonttoreissa, jotka hyväksyvät Visa tai Mastercard kortteja. Käteisnostot ovat myös mahdollisia joissakin valuutanvaihtopisteissä.

Muuta huomioitavaa

Keskity täysillä ottoautomaatin käyttöön, äläkä tee muita asioita samanaikaisesti. Jos et keskity riittävästi, lipevä varas voi huomaamatta tulla väliin ja väärinkäyttää korttiasi.

Kannattaa opetella kortin tunnusluku ulkoa, jottei esimerkiksi automaatilla asioidessa tarvitse erikseen kaivella tietoa esille ja hukata omaa sekä automaatin käyttöä odottavien ihmisten aikaa. Näin teet samalla tunnusluvun urkkimisen vaikeammaksi varkaille. Pidä myös kortin tunnusluku omana tietonasi, äläkä paljasta sitä kenellekään.

Jos korttisi katoaa tai jää kiinni automaattiin, voit sulkea kortin soittamalla sulkupalveluun. Sulkupalvelun numero on 020 333.

Pankkiautomaattien historia

Ajatus siitä, että käteistä voitaisiin nostaa pankkien aukioloaikojen ulkopuolella, kehittyi pankkien tarpeista Japanissa, Ruotsissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Yhdysvalloissa. Nykymuotoisen pankkiautomaatin edeltäjä esiteltiin Yhdysvalloissa jo vuonna, jolloin siihen haettiin patenttia. Idean isänä voidaan pitää amerikkalais-armenialaista keksijää, Luther George Simjiania, joka kehitti automaattista talletuskonetta, ja rakensikin oman versionsa pankkiautomaatista jo vuonna 1939.

Vuonna 1960 hän sai New York City Bankin hyväksymään koneen koekäytön. Kone oli kuitenkin edellä aikaansa, ja kuuden kuukauden jälkeen koe lakkautettiin. Tämä pankkiautomaatti oli kuitenkin lähtökohtaisesti talletusautomaatti, ja siitä ei voinut nostaa rahaa.

Ensimmäisen nykyisen kaltaisen pankkiautomaatin otti käyttöön Barclays Bank Enfield Town -liiketoiminta-alueellaan Pohjois-Lontoossa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, 27. kesäkuuta 1967. Idean puuhamies John Shepherd-Barron totesi: ”Tajusin, että minulla on oltava tapa, jolla saisin oman rahani, kaikkialla maailmassa tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Sain ajatuksen karkkiautomaatilla, mutta halusin korvata suklaan käteisellä.
Pankkiautomaatit ovat olleet maailmanlaajuisesti käytössä siis jo yli viisikymmentä vuotta,.

Pankkiautomaatit Suomessa

Suomen ensimmäinen automatisoitu pankkikone (silloin seteliautomaatti) avattiin 24.11.1971, jolloin Suomen Pankkiyhdistyksen edeltäjä Rahalaitosten neuvottelukunta hankki kahdeksan Bankomat-automaattia yhteiseen käyttöön.

Laajemmin Suomessa on käytetty pankkiautomaatteja 1980-luvulta lähtien. Kuitenkin 1980-luvulla käteisautomaattien levitessä Suomeen, ne olivat vain tiettyjen pankkiryhmittymien käytössä. Näin ollen automaattia saattoi käyttää vain kunkin pankin omia asiakkaita. Vasta vuonna 2004 siirryttiin yhteen pankkiautomaattiverkkoon (Otto-käteisautomaattiverkko).

Otto on pankkienvälinen verkosto Suomessa, joka yhdistää lähes kaikkien pankkien pankkiautomaatit. Järjestelmän omistaa ja sitä ylläpitää Automatia. Automatian taas omistavat tasakolmanneksin Suomen suurimmat pankit OP Ryhmä, Nordea Pankki ja Danske Bank.

Automatia pitää yllä ja kehittää sekä Otto-automaatteja, kuin myös OttoPlus- ja TalletusOtto-käteisautomaatteja. Kaikki Suomessa toimivat täyden palvelun pankit ovat Automatian asiakkaita, joten jokaisen pankin kortin omistaja voi käyttää Otto-automaatteja.

Otto-automaatit tarjoavat palvelua suomeksi ja ruotsiksi, mutta myös englanniksi kansainvälisten maksukorttien haltijoille.

Suomessa ei ole pankkikohtaisia pankkiautomaatteja, kuten monissa muissa maissa. Jokainen pankkiautomaatti Suomessa on siis Otto-automaatti. Otto-automaatin logolla varustettuihin automaatteihin kuuluvat suomalaisten pankkien väliset verkostot, joihin kuuluvat MasterCard, VISA, American Express ja niihin sidoksissa olevat yritykset.

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.