Rahan nosto käteisautomaatista – tutustu ohjeisiin

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
erilaiset luottokortit

Rahan nostaminen käteisautomaatista ei välttämättä ole kaikille yksinkertainen asia. Erityisesti käteisautomaattia ensimmäistä kertaa käyttävällä voi olla epävarma olo rahaa nostettaessa. Tämän johdosta kasasimme ohjeet, joilla seteleiden hakeminen onnistuu helposti ja turvallisesti.

Varmista, että käytössäsi on sirullinen maksukortti ennen kuin aloitat rahan nostamisen käteisautomaatista. Suomalaisista käteisautomaateista ei voi nostaa rahaa pelkällä magneettinauhallisella kortilla.

Käteisautomaatteja on kahta erilaista – Otto-automaatteja ja Nosto-automaatteja. Otto-automaatit tunnistaa oranssista värityksestään, kun taas Nosto-automaatit ovat keltaisia.

Miten nostaa rahaa käteisautomaatista?

1. Laita maksukortti käteisautomaatin lukijaan

Pistä ensimmäisenä maksukortti käteisautomaatin lukijaan. Otto-automaateissa lukija on sininen ja Nosto-automaateissa musta. Joissain käteisautomaateissa on toinen keltainen tai vihreä aukko, joka voi näyttää ensiksi lukijalta, mutta on tarkoitettu vain seteleiden vastaanottamiseen tai niiden talletusta varten. Työnnä kortti sirupuoli edellä lukijan pohjaan asti sirupuoli ylöspäin, jotta käteisautomaatti pääsee lukemaan kortin tiedot. Joissakin automaateissa kortti menee vain puolittain sisälle, joissakin se menee kokonaan sisälle.

2. Näppäile tunnusluku

Seuraavaksi näppäile kortin nelinumeroinen tunnusluku. Ennen näppäilyn aloittamista on hyvä varmistaa, että kukaan ei pääse urkkimaan tunnuslukuasi. Pyri suojaamaan numeronäppäimet tunnusluvun näppäilyn ajaksi. Kannattaa myös varoa avustajaksi tarjoutuvia ihmisiä, joiden todellisena motiivina voi olla kortin varastaminen tai tietojen urkkiminen. Jos sinua häiritään, keskeytä automaatin käyttö välittömästi.

3. Valitse otto/nosto

Riippuen käteisautomaatista, näytölle tulee näkyviin seuraavanlaisia vaihtoehtoja: otto/nosto, saldo ja tapahtumat. Joissakin käteisautomaateissa voi lisäksi näkyä “lahjoitus” tai “talletus.” Jos tarkoituksenasi on nostaa käteistä, valitse otto-vaihtoehto.

4. Valitse nostosumma

Seuraavaksi käteisautomaatin näytölle tulee näkyviin ihmisten yleisimpiä nostosummia, joista voit valita mieleisesi. Jos mikään esitetyistä rahasummista ei miellytä, voit myös valita vaihtoehdon “syötä summa”. Tämän jälkeen pääset näppäilemään sen summan, minkä haluat nostaa. Tiliä ei kannata ylittää vahingossakaan, joten valitse summa pankkitilin saldon rajoissa.

5. Päätä haluatko noston tiedot

Summan valinnan jälkeen käteisautomaatti kysyy, haluatko noston tiedot, ja antaa vaihtoehdoiksi “näytölle,” “kuitille,” tai “ei kiitos.” ‘Näytölle’ tarkoittaa, että noston tiedot näytetään näytöllä, eikä kuittia tarjota. ‘Kuitille’ puolestaan tarkoittaa, että noston tiedot tulostetaan kuitille, jonka saat käteisautomaatin erillisestä aukosta.

6. Ota kortti pois lukijasta

Ota kortti pois lukijasta, kun automaatti antaa luvan ja laita se heti talteen, jottet vahingossakaan kadottaisi sitä. Tämä on tärkeää myös siksi, ettet epähuomiossakaan unohtaisi korttia lukijaan sen jälkeen kun olet ottanut rahat pois käteisautomaatista. Et arvaakaan, kuinka moni on unohtanut kortin lukijaan rahojen nostamisen yhteydessä.

7. Ota rahat

Käteisautomaatilla kestää yleensä muutamia sekunteja hakea ja laskea rahat, joten älä hermostu vaikket saisi seteleitä välittömästi. Hetken odottelun jälkeen näytön alta avautuu aukko, josta voit nostaa pyytämäsi rahat. Jos olet valinnut käteisnoston tiedot kuitille, se tulostetaan yleensä tässä yhteydessä.

Missä käteisautomaatteja on?

Otto-automaattien sijainnit löytää Otto.fi -sivuilta hakutoiminnon avulla, jolla voit löytää lähimmän Otto-, OttoPlus- tai TalletusOtto-automaatin. Kartasta näkyy myös poistuvat ja tulossa olevat automaatit. Hakutoimintoon pääset alla olevasta linkistä.

Etsi Otto-automaatteja kartalta

Nosto-automaattien sijainnit on löydettävissä Nostoautomaatti.fi -sivuilta, jonne linkki alla.

Etsi Nosto-automaatteja kartalta

Suojaa korttisi väärinkäytöltä

Tärkeintä rahojen nostamisessa käteisautomaatista on turvallisuus sekä kortin suojaaminen mahdolliselta väärinkäytöltä. Varkaat kehittelevät jatkuvasti uusia keinoja, joiden avulla maksukortteja yritetään varastaa tai väärinkäyttää.

Käteisautomaatti kannattaa tarkastaa läpikotaisin mahdollisten skimmaus- eli maksukortinkopiointilaitteiden varalta. Esimerkiksi kortinlukijan jatkoksi on mahdollista lisätä lisäosa, joka kopioi käteisautomaatin lukijaan laitettavien sirukorttien tietoja. Toisaalta varkailla on myös mahdollisuus asentaa minikamera käteisautomaatin yläpuolelle, josta he näkevät tunnusluvun näppäilyn sekä kortin numeron. Tämänkin vuoksi on ensiarvoisen tärkeää suojata tunnusluku näppäillessä.

Jos havaitset käteisautomaatissa jotain epäilyttävää kuten skimmauslaitteen, älä ujostele vaan ota heti yhteyttä käteisautomaatin hoitajaan. Löydät tarvittavat yhteystiedot käteisautomaatin opastetaulusta.

Käteisen nostaminen käteisautomaatista ulkomailla

Rahan nostaminen käteisautomaatista on ulkomailla usein hankalampaa, sillä kyseiset käteisautomaatit saattavat poiketa toimintatavaltaan suomalaisiin käteisautomaatteihin verrattuna. Jotkut käteisautomaatit voivat esimerkiksi vaatia kuusinumeroista tunnuslukua. Tässä tapauksessa voit kokeilla näppäillä kaksi nollaa salasanasi eteen. Jos nosto ei vieläkään onnistu, kannattaa vaihtaa toiseen käteisautomaattiin.

EU:ssa käteistä voi nostaa suomalaisella pankkikortilla ilmaiseksi yleensä muutaman kerran kuukaudessa. Joskus pankit voivat kuitenkin periä nostopalkkiota ulkomailla nostetusta käteisestä, minkä vuoksi voi olla syytä tiedustella omalta pankilta mahdollisista nostokuluista. Rahan nostaminen luottokortilla maksaa yleensä noin 2 euroa plus 2-3 % nostosummasta. Jos käteisnostoa veloitetaan kiinteästi, kannattaa rahaa nostaa enemmän kerralla.

Käteisautomaatin lisäksi käteistä voi nostaa kortilla myös niissä pankkikonttoreissa, jotka hyväksyvät Visa- tai Mastercard-kortteja. Käteisnostot ovat myös mahdollisia joissakin valuutanvaihtopisteissä.

Muuta huomioitavaa

Kortin tunnusluku kannattaa opetella ulkoa, jotta teet tunnusluvun urkkimisen vaikeammaksi varkaille. Pidä kortin tunnusluku omana tietonasi, äläkä paljasta sitä kenellekään.

Jos korttisi katoaa tai jää kiinni käteisautomaattiin, voit sulkea kortin soittamalla sulkupalveluun. Sulkupalvelun numero kannattaa tarkistaa omasta pankista ja laittaa talteen.

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Tarjoukset