Pankkien mobiililompakot

|Anleena Haustola

Pankkien mobiilisovellukset
Millaisia mobiililompakoita pankeilla on? 

Mobiililompakot ovat tulleet rytinällä kuluttajien elämään. Kyseessä on oikeastaan luonnollinen kehitys, sillä mobiililompakot ovat pohjimmiltaan mobiilisovelluksia eli kännykkään ladattavia ohjelmia samaan tapaan kuin Instagram tai Facebook. Ja nimenomaan sovellukset ovat älykännyköiden juju.

Ensimmäisiä pioneereja mobiilimaksamisessa ollut esimerkiksi Apple-yhtiön Apple Pay, mutta myös pankit ovat tulleet kisaan mukaan.

Aikaisemmin olemme kirjoittaneet esimerkiksi Danske Bankin Mobile Paysta. Vastikään uutisoitiin, että Danske Bankin Mobile Payta tullaan tarjoamaan kaikkien pohjoismaisten pankkien käyttöön eikä sitä enää markkinoitaisi Danske Bankin palveluna.

Esittelemme nyt kolme mobiililompakkoa – oletko jo kokeillut jotakin niistä?

OP – Pivo 

OP:n Pivo on älylompakkosovellus, jonka voi ladata Android-puhelimiin, joissa NFC-tuki. Älylompakko on vähän enemmän kuin perinteinen lompakko, johon mahtuu kaksi luottokorttia, lasten koulukuvat ja kolikot. Pivo pitää pankkitietosi sekä maksukorttisi eli pankki- ja luottokortit tallessa. Se jopa vinkkaa lähellä olevista palveluista ja alennuksista.

Eniten jokapäiväistä elämää helpottanee kuitenkin ostosten maksaminen. Pivossa maksaminen tapahtuu vilauttamalla puhelinta kaupan lähimaksupäätteellä. Jos haluat maksaa ostoksesi Pivolla, sinun on oltava OP:n asiakas ja sinulla oltava OP-Visa Debit Mobiili -kortti eli digitaalinen maksukortti.

Voit ladata Pivon sovelluskaupasta.

Aktia – Wallet 

Aktia osti vähän aikaa sitten Elisa Lompakon ja alkoi kehittää sovellusta omaan liiketoimintaan sopivaan suuntaan. Elisan Lompakko-sovellus toimii edelleen vanhaan tuttuun tapaan, ja uusi kehittyneempi Wallet on juuri julkaistu.

Wallet on sähköinen lompakko, johon voi ladata rahaa maksukortilla tai verkkopankista. Wallet toimii eräänlaisena hermokeskuksena, jonka kautta voi ohjata rahaliikennettä muualle: Aktia tarjoaa esimerkiksi lähimaksutarroja, joita voi liimata vaikka puhelimeensa. Lähimaksutarroilla maksetut ostokset veloitetaan Walletista. Lähimaksutarrat toimivat samaan tapaan kuin lähimaksukortti – paitsi että tarran voi liimata melkein mihin tahansa välineeseen, jota haluaa käyttää maksamiseen.

Wallettiin voi liittää muitakin maksuvälineitä maksutarrojen lisäksi, ja jokaiselle maksuvälineelle on mahdollista määrittää oma, päiväkohtainen käyttörajoitus. Yksittäisen maksuvälineen käyttämisen voi myös estää, jos pelkää sen joutuneen vääriin käsiin. Myös maantieteelliset rajoitukset on mahdollista ottaa käyttöön heti. Kortin voi myös sulkea tilapäisesti sovelluksesta.

Walletiin voi liittää myös nettimaksukortin, joka toimii kaikissa verkkopalveluissa, joissa toimii MasterCard. Ajatuksena on, että maksat edelleen tutulla tavalla eli syöttämällä kortin tiedot verkkokauppaan. Nettimaksukortin voi tehdä jokaiselle verkkopalvelulle tai perheenjäsenelle erikseen ja jokaiselle kortile voi asettaa erilaisia käyttörajoituksia. Koska nettimaksukortti on täysin digitaalinen, se ei joudu ikinä hukkaan.

Aktia Walletia voi käyttää vaikka ei olisikaan Aktian asiakas. Tilin luomiseen vaaditaan kuitenkin vähintään 15 vuoden ikää. Jos kuitenkin olet Aktian asiakas, voit tarkastella sovelluksesta korttiesi saldoa ja tapahtumia reaaliaikaisesti.

Aktia Walletissa voi myös hakea Aktian vakuudetonta käyttölainaa. Vertaa Aktian lainoja muihin lainavertailussamme:

Pankkilainojen vertailu Me vertaamme, sinä säästät

Wallet-sovellus on ladattavissa Androidille ja iPhonelle sovelluskaupoista.

Nordea – Nordea Pay

Nordea Pay soveltuu tällä hetkellä lähinnä lähimaksamiseen eli se korvaa perinteisiä maksukortteja (pankki- ja luottokortteja). Lähimaksuominaisuuden lisäksi sovelluksella on mahdollista seurata korttien tapahtumia ja saldoja.

Kuten OP:n vastaava sovellus, myös Nordea Pay on saatavilla ainoastaan Android-käyttöjärjestelmässä. Lisäksi sinulla tulee olla Nordea Tunnusluvut -sovellus sekä Nordean yhdistelmäkortti (Credit/Debit).

Nordea on ilmoittanut kehittävänsä sovellusta kaiken aikaa, joten uusia toimintoja ostosten seuraamisen ja mobiilimaksamisen rinnalle on tulossa. Myös tuki muille korteille on tuloillaan.

Suomalaiset tykkäävät edelleen korttimaksamisesta

Huolimatta uusista sovelluksista ja hypestä näyttää siltä, että korttimaksaminen pitää pintansa. Tutkimusten mukaan korttimaksaminen oli suosituin maksutapa.

Luottokortti on siitä metka maksuväline, että sitä voi käyttää niin fyysisenä korttina kuin sovelluksissakin.

Voit vertailla luottokortteja näppärästi luottokorttivertailussamme

Luottokorttivertailu

Aika näyttää, saako markkinoiden räjähdysmäisesti kasvanut tarjonta viimeinkin myös kuluttajat innostumaan uusista maksumenetelmistä.