Mikä on Apple Pay – 5 faktaa

|Posted by | Kaikki artikkelit
Tags: ,

Apple Pay – mikä se on?

Apple Pay on Applen lanseeraama palvelu, jossa luottokorttimaksuja pystyy tekemään Apple Pay –mobiilisovelluksen kautta. Tällöin kuluttaja välttyy pin-koodin näppäilemiseltä, ja tekee täten pin-koodin urkkimisesta mahdotonta. Apple Pay hyödyntää iPhoneista tuttua sormenjäljen tunnistamista.

Sovellus ei ole toistaiseksi vielä saanut tuulta alleen Suomessa, mutta siitä on jo hyvä tietää perusasiat:

Lue myös muista Suomeen saapuneista haastajista kuten PocoPaysta!

1. Apple Pay mahdollistaa paljon nopeamman maksamisen

Verkko-ostosten tekeminen voi olla hidasta ja vaivalloista, kun ostoksia tehdessä pitää aina syöttää luottokorttitiedot, tai käyttää verkkopankkitunnuksia. Apple Pay –sovelluksella ostamisesta tulee helpompaa, kun pelkkä sormenjäljen tunnistus riittää.

2. Apple Pay on turvallinen

Toinen Apple Payn hyöty on se, että se on turvallinen verrattuna perinteiseen korttimaksamiseen. Apple Paylla maksamisen yhteydessä luottokorttia ei tarvitse missään vaiheessa luovuttaa kenellekään, jolloin korttitietojen päätyminen vääriin käsiin vähenee.

Toisaalta vaikka puhelin hukkuisi, eivät luottokorttitiedot tai rahat ole vaarassa, koska rahojen käyttö vaatii aina sormenjälkivarmennuksen.

Lue myös: 8 vinkkiä turvallisempaan nettishoppailuun

3. Mitkä Applen laitteet toimivat Apple Pay:n kanssa?

Apple Pay:lla voi maksaa joko kaupoissa, tai mobiilisovelluksissa.

  • iPhone 6 ja iPhone 6 Plus tukevat Apple Pay –maksuja sekä kaupoissa, että sovelluksissa
  • Apple Watch tukee Apple Pay –maksuja kaupoissa, kun se on kytketty iPhone 5:een tai uudempaan
  • iPad Pro, iPad Air2, iPad mini 3 tai 4 tukevat Apple Pay –maksamista sovelluksissa
  • Melko varmasti Apple Pay on tuettu myös tulevissa Applen laitteissa

Lue myös: Mitä eroja on verkkokaupan maksutavoilla?

4. Kuinka Apple Pay toimii Suomessa?

Apple Pay toimii jo Suomessakin, vaikkei se olekaan vielä yleistynyt. Suuren suosion esteenä on ollut se, että Apple Payta voivat käyttää vain amerikkalaiset ja brittiläiset asiakkaat.

Sen sijaan Apple Pay –maksuja voivat vastaanottaa käytännössä kaikki ne, joilla on lähimaksuominaisuutta tukeva maksupääte.

Suomessa on käytössä myös suomalaisten pankkien lanseeraamia maksamiseen suunnattuja mobiilisovelluksia. Tällaisia ovat esimerkiksi OP:n Pivo ja Danske Bankin Mobile Pay.

5. Miten maksaminen käytännössä tapahtuu?

Apple Payn avulla maksaminen on todella helppoa. Riittää, että vie Apple Pay:ta tukevan laitteen maksupäätteen viereen, jolloin maksupääte ottaa automaattisesti yhteyttä käyttäjän laitteeseen. Käyttäjän tarvitsee vain pitää sormea puhelimen sormenjälkitunnistimella, jolloin puhelin tai muu Apple Pay:ta tukeva laite suorittaa maksun.

Apple Pay tulee varmasti valtaaman jalansijaa uutena maksutapana, kunhan palvelu saa tuulta alleen myös Suomessa. Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka vastaavat mobiilisovellukset valtaavat jalansijaa maksuvälineenä.

6. Monet maksavat edelleen fyysisellä luottokortilla

Luottokortit voivat olla fyysisiä tai mobiileja, mutta useimmat käyttävät edelleen fyysistä luottokorttia. Sen toimintavarmuus on hyvä ja ne käyvät yleensä ympäri maailmaa: Visa ja MasterCard ovat esimerkiksi levittäytyneet hyvin tehokkaasti kaikkialle.

Lue myös: Visa vai MasterCard, kumpi on parempi?

Voit vertailla eri luottokortteja kätevästi vertailussamme:

Vertaile luottokortteja

Lähteet:

Mobile transaction