Mikä on Apple Pay – 5 faktaa

|Posted by Anna Möttönen | Kaikki artikkelit
Tags: Apple Pay, mobiilimaksaminen

Apple Pay – mikä se on?

Apple Pay on teknologiayhtiö Applen lanseeraama maksupalvelu. Apple Payn kautta luottokorttimaksuja pystyy tekemään Apple Pay –mobiilisovelluksen kautta. Tällöin kuluttaja välttyy pin-koodin näppäilemiseltä, ja tekee täten pin-koodin urkkimisesta mahdotonta. Apple Pay hyödyntää iPhoneista tuttua sormenjäljen tunnistamista.

Apple Pay otettiin käyttöön ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa vuonna 2013, mistä se on hiljalleen levinnyt maailmalle. Suomen lisäksi Apple Pay on otettu käyttöön myös muissa Pohjoismaissa. Maksutapa on nyt käytössä 20 eri maassa.

Apple Pay on siis digitaalinen lompakko, johon voi kytkeä haluamansa maksukortin. Sovellus on erittäin suosittu myös Suomessa, ja siksi siitä on jo hyvä tietää perusasiat.

Lue myös muista Suomeen saapuneista haastajista kuten PocoPaysta!

1. Apple Pay mahdollistaa nopeamman maksamisen

Verkko-ostosten tekeminen voi olla hidasta ja vaivalloista, kun ostoksia tehdessä pitää aina syöttää luottokorttitiedot, tai käyttää verkkopankkitunnuksia. Apple Pay –sovelluksella ostamisesta tulee helpompaa, kun pelkkä sormenjäljen tunnistus riittää.

2. Apple Pay on turvallinen

Toinen Apple Payn hyöty on se, että se on turvallinen verrattuna perinteiseen korttimaksamiseen. Apple Paylla maksamisen yhteydessä luottokorttia ei tarvitse missään vaiheessa luovuttaa kenellekään, jolloin korttitietojen päätyminen vääriin käsiin vähenee.

Apple Pay käyttää lisäksi kaksivaiheista tunnistamista, Tämä tarkoittaa että käyttäjän pitää vahvistaa maksu puhelimen näytöllä. Tämä tapahtuu joko Touch ID-sormenjälkitunnistuksen kautta, tai Face ID-kasvotunnistuksen kautta. Vaihtoehtoisesti voi käyttää omaa numerokoodia, jonka on asettanut.

Näin ollen, vaikka puhelin hukkuisi, eivät luottokorttitiedot tai rahat ole vaarassa, koska rahojen käyttö vaatii aina sormenjälkivarmennuksen.

Apple kertoo ettei käyttäjän luottokorttinumeroa tallenneta laitteeseen eikä Applen palvelimille.

Lue myös: Vinkit turvallisempaan nettishoppailuun

3. Mitkä Applen laitteet toimivat Apple Pay:n kanssa?

Apple Pay:lla voi maksaa joko kaupoissa, tai mobiilisovelluksissa.

  • Palvelu toimii iPhonella, jos laite on uudempi kuin iPhone 6. Näin iPhonella voi tehdä Apple Pay –maksuja sekä kaupoissa, että sovelluksissa
  • Apple Watch tukee Apple Pay –maksuja kaupoissa, kun se on kytketty iPhone 5:een tai uudempaan
  • iPad Pro, iPad Air2, tai uudemmat Applen tabletit tukevat Apple Pay –maksamista sovelluksissa
  • Apple Pay on tuettu myös Applen tietokoneissa. Se toimii muun muassa Macbook Air ja Pro-kannettavien kanssa.

Lue myös: Mitä eroja on verkkokaupan maksutavoilla?

4. Kuinka Apple Pay toimii Suomessa?

Apple Pay toimii jo Suomessakin useassa paikassa. Esimerkiksi suurimmissa päivittäistavarakaupoissa voit maksaa Apple Paylla samoin kuin normaalilla lähimaksukortilla. Apple Pay on siis yksi lähimaksamisen tapa. Apple Pay –maksuja voivat vastaanottaa käytännössä kaikki ne, joilla on lähimaksuominaisuutta tukeva maksupääte.

Suomessa on käytössä myös suomalaisten pankkien lanseeraamia maksamiseen suunnattuja mobiilisovelluksia. Tällaisia ovat esimerkiksi OP:n Pivo ja Danske Bankin Mobile Pay.

5. Miten maksaminen käytännössä tapahtuu?

Apple Payn avulla maksaminen on todella helppoa. Riittää, että vie Apple Pay:ta tukevan laitteen maksupäätteen viereen, jolloin maksupääte ottaa automaattisesti yhteyttä käyttäjän laitteeseen. Käyttäjän tarvitsee vain pitää sormea puhelimen sormenjälkitunnistimella, jolloin puhelin tai muu Apple Pay:ta tukeva laite suorittaa maksun.

6. Monet maksavat edelleen fyysisellä luottokortilla

Luottokortit voivat olla fyysisiä tai mobiileja, mutta useimmat käyttävät edelleen fyysistä luottokorttia. Sen toimintavarmuus on hyvä ja ne käyvät yleensä ympäri maailmaa: Visa ja MasterCard ovat esimerkiksi levittäytyneet hyvin tehokkaasti kaikkialle.

Lue myös: Visa vai MasterCard, kumpi on parempi?

Voit vertailla eri luottokortteja kätevästi vertailussamme:

Vertaile luottokortteja