Maksuhäiriömerkinnät alueittain vuonna 2019

|Posted by | Kaikki artikkelit, Termit, Uutiset
Tags: , , , ,

Uutisjuttu - maksuhäiriömerkinnät ja tulot

Maksuhäiriömerkinnät ovat usein yhteydessä sosiodemografisiin tekijöihin, kuten ikään, sukupuoleen ja tulotasoon. Viime vuosina on uutisoitu nuorison keskuudessa lisääntyneistä maksuhäiriömerkinnöistä. Myös miesten keskuudessa maksuhäiriöt ovat selkeästi yleisempiä kuin naisilla. Maksuhäiriömerkinnöissä on myös aluellisia eroja.

Asiakastieto julkaisi tuoreimmat tilastot vuodelta 2019, ja alla oleva analyysi, taulukot ja kartat perustuvat näihin tietoihin.

Mielenkiintoista on myös vertailla asuinkuntia ja suomalaisten keskituloja. Tämän aikaisemman vuoden 2019 analyysin löydät allaolevasta linkistä.

Kuinka paljon Suomessa on maksuhäiriöitä?

Kaikista suomalaisista aikusista 8,1 prosentilla on maksuhäiriö.

Viimeisimpien tilastojen mukaan Suomessa on maksuhäiriöisiä henkilöitä 383 500. Maksuhäiriöisten henkilöiden kasvu on jatkunut viime vuodesta. Prosentteina kasvua vuodesta 2018 on tullut 1,9 %. Tällä hetkellä kaikista suomalaisista aikusista 8,1 prosentilla on maksuhäiriö. Maksuhäiriöisten määrä vaihtelee kuitenkin maakunnittain, kuten voidaan nähdä allaolevasta kartasta.

Kartta maksuhäiriöistä alueittain

Oheisesta interaktiivisesta kartasta voit nähdä maksuhäiriöisten henkilöiden prosenttimäärän maakunnittain.
Mielenkiintoinen poiminta kartalta on esimerkiksi Päijät-Hämeen alue, jossa lähes kymmenellä prosentilla (9,4 %) aikuisista on rekisteröity maksuhäiriö.

Toisena ääripäänä voidaan poimia Ahvenmaa, jossa 4,7 prosentilla aikuisista on maksuhäiriö. Manner-Suomesta pienin luku on Pohjanmaalla, jossa rekisteröityjä maksuhäiriöitä on vain kuudella prosentilla aikuisista. Näin ollen nähdään, että Suomen sisällä on suuria eroja maakunnittain.

Missä on eniten maksuhäiriöitä Suomessa?

Kuten edellä mainittiin, kyseenalaisen kunnian maakuntatasolla saa Päijät-Häme. Jos kuitenkin analysoidaan Suomea kaupunkitasolla, voidaan nähdä suurempia eroja pienemmässä mittakaavassa.

Allaolevaan taulukkoon on kerätty maksuhäiriöt kaupungeittain. Taulukosta nähdään, että suurista ja keskisuurista kaupungeista Vantaalla on eniten maksuhäiriöitä. Vantaalla jopa 11 prosentilla aikuisista on maksuhäiriö. Myös Lahti ylittää 10 prosentin rajan (10,1 %).

Maksuhäiriöt kaupungeittain

KaupunkiMaksuhäiriöiset henkilöt
Helsinki9,3 %
Espoo7,7 %
Tampere8,6 %
Vantaa11,0 %
Oulu7,8 %
Turku8,6 %
Jyväskylä8,0 %
Lahti10,1 %
Kuopio7,9 %
Pori8,9 %
Kouvola8,1 %
Joensuu7,3 %
Lappeenranta7,6 %
Vaasa7,6 %
Hämeenlinna8,5 %
Rovaniemi8,6 %
Seinäjoki7,6 %
Mikkeli7,8%
Kotka9,4%
Salo8,6%

Maksuhäiriömerkinnät ja kotitalouksien tulot kulkevat käsi kädessä

VertaaEnsin.fi teki samankaltaisen analyysin vuonna 2016, jolloin vertailimme Helsingin sisäisesti keskituloja ja maksuhäiriöitä. Kuvaajasta käy ilmi, että Suomen suurimmassa kaupungissa Helsingissä maksuhäiriömerkintöjen määrä vaihtelee reilusta kahdesta prosentista aina yli seitsemääntoista prosenttiin. Samanlaista vaihtelua löytyy myös muista kaupungeista.
Maksuhäiriömerkintöjen suhde kotitalouksien mediaanituloihin - Helsinki

Paremmalla talousasioiden tuntemuksella voi välttää maksuhäiriömerkinnät

Monesti maksuhäiriömerkinnät johtuvat huonosta taloudellisista päätöksistä, tai suunnittelemattomasta taloudenpidosta. Suomessa maksuhäiriömerkinnällä voi olla pitkäaikaisetkin seuraukset, sillä Suomessa ei ole käytössä positiivista luottorekisteriä.

Lähteet:
Asiakastieto

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *