Kannattaako eläkeläisen ottaa lainaa?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: , ,

lainaa eläkeläiselle

Puriko remonttikärpänen, vai tuliko yllättävä menoerä omaan talouteen? Eläkeläisenä voi helposti saada sen kuvan, että lainan saaminen olisi vanhetessa jotenkin paljon vaikeampaa. Nyt selvitämme, onko asia todella näin, vai onko syytä karkottaa luulot pois taikaloitsulla?

Voiko eläkeläinen saada lainaa?

Pankki tai rahoituslaitos suhtautuu eläkeläisiin samalla tavalla kuin muihinkin lainanhakijoihin: se tekee asiakkaasta profiilin luottotietojen, nykyisen maksukyvyn sekä aiemman maksuhistorian perusteella.

Vertaile eläkeläisten lainoja! Löydä paras laina eläkeläiselle!

Pankki katsoo muun muassa sitä, pystyykö eläkeläinen selviytymään lainanmaksusta, vaikka korkotaso lähtisi nousuun. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että lainanmaksuun saa mennä nettotuloista korkeintaan 30 prosenttia. Toisaalta jos eläkeläisellä on esimerkiksi maksuhäiriömerkintä, tai aiemmin huonosti hoidettuja lainoja, voi lainan myöntäminen olla pankille hankalaa, ellei jopa mahdotonta. Loppujen lopuksi pankki tekee kaikkien edellämainittujen tietojen perusteella riskiarvion siitä, kannattaako eläkeläiselle myöntää lainaa vai ei.

Lainan hakeminen eläkeläisenä

Jos pitää omaa lainanmaksukykyään riittävänä ja on hoitanut omat raha-asiansa aiemmin suhteellisen mallikkaasti, voi aloittaa lainanhaun. Ennen kuin valitsee jonkin tietyn pankin tai rahoituslaitoksen lainan, on syytä vertailla kaikkia vaihtoehtoja, jotta voi löytää itselle sopivimman luoton niin koron kuin ehtojen puolesta.

Eläkeläisenä on syytä kiinnittää huomiota laina-ajan pituuteen sekä lainan määrään, sillä tulevia elinvuosia ei välttämättä ole yhtä paljon kuin esimerkiksi nuorella parilla asuntolainaa hakiessa. Tämän vuoksi ei ehkä kannata ottaa kovin suurta lainaa eikä pitkää maksuaikaa, jotka voisivat huonossa tapauksessa siirtyä lastenlasten kontolle maksettaviksi. Erityisesti eläkeläisenä on hyvä olla realistinen oman maksukykynsä suhteen, eikä esimerkiksi luottaa liikaa lainamarkkinoiden hyviin olosuhteisiin. On suositeltavaa varautua lainan korkojen mahdollisiin nousuihin jo etukäteen jättämällä ylimääräistä maksuvaraa tilille.

Vinkki

Kannattaa vertailla lainojen todellisia vuosikorkoja nimelliskorkojen sijaan.

Eläkeläisen positiiviset puolet lainanhakijana

1. Vähemmän velkoja ja enemmän rahaa vapaana
Usein eläkeläisillä on suurimmat velat kuten asuntolainat jo maksettu. Myös omat lapset ovat mitä luultavimmin lähteneet pois kotoa aikapäiviä sitten, jolloin mahdollinen velanmaksukykykin on paremmalla tolalla, kun ei tarvitse esimerkiksi ruokkia pienempiä tai kustantaa heille erinäisiä jääkiekkovarusteita.

2. Vakaa taloudellinen tilanne
Yleisesti ottaen eläkeläisillä menee suhteellisen vakaasti taloudellisessa mielessä, jos ei vielä liika ikä tai sairastelukierre paina. Koska asunto on usein maksettu eikä lapsia ole talossa, on yllättävien menojen mahdollisuus pienempi kuin esimerkiksi uuden lapsiperheen kohdalla.

Eläkeläisen negatiiviset puolet lainanhakijana

1. Riski sairasteluun
Jos ikää on ehtinyt karttua paljonkin, eikä askel mene enää yhtä vetreästi kuin ennen, on riski sairastumiseen huomattavasti suurempi verrattuna nuorempiin aikuisiin. Etenkin, jos sairastelee tautia, jonka hoitaminen tulee pitkässä juoksussa itselle kalliiksi. Ylipäänsä lainan ottaminen sairauskustannusten maksamiseen voi olla hieman vaikeaa, eikä mahdollinen lainaturvakaan aina edes auta, koska niissäkin voi olla yläikärajoja.

2. Mahdollisesti lyhyemmät laina-ajat sekä lainat
Jos elinvuosia ei ole yhtä paljon jäljellä kuin nuoremmilla, ja jos sairastelun riski on tavallista suurempi, voi olettaa etteivät pankit varmasti kovin mielellään anna suurta lainaa tai pitkiä laina-aikoja, ainakaan ilman konkreettisia vakuuksia lainanmaksun takeeksi. Useimmiten suurille lainoille ei luultavasti ole tarvettakaan eläkeläisten kohdalla.

Lainan takaisinmaksu

Eläkeläisen kannattaa maksaa laina takaisin niin pian kuin mahdollista, ettei ylimääräistä maksettavaa vahingossa jäisi jälkipolville tulevaisuudessa. Kuten aiemmin jo mainittu, on syytä suosia lyhyempää lainaa pienemmällä kuukausimaksulla, jottei tule ottaneeksi turhia riskejä lainanmaksussa.

Ylimääräisiä lyhennyksiä lainapääomasta kannattaa tehdä aina kun mahdollista, jos haluaa vähentää luoton kokonaiskustannuksia ja laina-aikaa pitkässä juoksussa.

Huomio!

Varmista, että lainan ylimääräiset lyhennykset kohdistuvat lainapääomaan, koska muuten maksat vain seuraavia lainan kuukausieriä ennakkoon!