Erilaiset lainaehdot esittelyssä

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: , , ,

lainaehdot

Pankit ja muut lainantarjoajat tekevät lainapäätökset asiakaskohtaisen arvion perusteella, eikä pankeilla aina ole tarkkaan määriteltyjä vaatimuksia, jotka asiakkaan tulisi täyttää lainaa saadakseen. Käytännössä lainan saaminen edellyttää lähes aina säännöllisiä tuloja, vakituista asuinpaikkaa Suomessa sekä puhtaita luottotietoja. Joillakin lainantarjoajilla kuitenkin on myös tarkempia vaatimuksia esimerkiksi lainan hakijan ikään tai tuloihin liittyen. Selvitimme, mitä erityisehtoja eri lainantarjoajilla on lainan myöntämiselle. Mistä sinä saisit lainaa?

Lue myös: Näin maailmalla – Facebook-kaverit voivat vaikuttaa siihen, saatko lainaa

Löydä juuri sinulle sopivin laina helposta lainavertailustamme:

Tulot syynissä

Kaikki pankit eivät määrittele tiettyä tulorajaa lainan myöntämiselle, vaan kiinnittävät enemmän huomiota tulojen ja menojen suhteeseen, sekä lainan kokoon suhteessa tuloihin. Jotkut pankit esimerkiksi pitävät nyrkkisääntönä, että lainanlyhennys kuukaudessa saa olla korkeintaan 30-40 prosenttia bruttotuloista.

Lue myös: Paljonko velkaa on liikaa velkaa?

Monet lainantarjoajat ovat kuitenkin asettaneet alarajan tuloille, mitä pienemmillä tuloilla ei lainaa kyseiseltä lainantarjoajalta voi saada. Tässä muutamia esimerkkejä:

Minimitulot lainan saamiseksi
LainantarjoajaTuloraja
My Lender12 000 €
Avida Laina16 000 €
Santander18 000 €


Tuloja ei tarvitse todistaa lainantarjoajalle erikseen, jos saa palkan tai eläkkeen kyseisessä pankissa olevalle tilille. Jos hakee lainaa jostain muualta kuin omasta vakipankista, lainantarjoaja pyytää usein toimittamaan palkkakuitit lainahakemusta edeltävän kolmen kuukauden ajalta.

Lue lisää aiheesta: Kuinka paljon pitää tienata, että saa lainaa?

Asuinpaikalla on merkitystä

Se, missä on asunut lainan hakemista edeltävinä vuosina, voi myös vaikuttaa siihen, saako lainaa vai ei. Moni luotonantaja vaatii, että Suomessa on pitänyt asua tietty aika ennen lainan hakemista. Tämä johtuu siitä, että jos on ollut pois Suomesta pitkän aikaa, luottotiedot ovat ikään kuin ”tyhjät” ulkomailla asumisen ajalta, eikä lainantarjoaja voi siten saada tietoa asiakkaan maksuhistoriasta ja luottokelpoisuudesta.

Pisintä Suomessa asumista ennen lainan saamista edellyttävät mm. Komplett Bank ja Avida, jotka vaativat, että Suomessa on täytynyt asua lainaa edeltävät kolme vuotta. Bank Norwegian puolestaan vaatii, että hakija on ollut Suomen väestörekisterissä lainaa edeltävät kolme vuotta.

Kaikki lainanantajat eivät kuitenkaan vaadi Suomessa asumista lainaa edeltävältä ajalta, kunhan pystyy antamaan näyttöä säännöllisistä tuloista. Näin toimii esimerkiksi Nordea. Myös Big Bankilta saa lainaa, vaikka ei olisi hetkeen Suomessa asunutkaan, kunhan on Suomen kansalainen.

Aina lainaehdoissa ei puhuta asuinpaikan vaikutuksesta lainan saantiin, mutta kannattaa lähteä olettamuksesta, että ainakin lainahakemuksen hetkellä hakijalla tulee olla vakituinen osoite Suomessa.

Lue lisää aiheesta: Saako ulkomailla asunut lainaa?

Ikä ei ole vain numeroita

Myös ikä vaikuttaa lainansaantiin. Lainantarjoajilla on sekä ala- että ylärajoja sille, minkä ikäisille lainaa myönnetään. Alle 18-vuotiaille ei Suomessa saa myöntää lainaa ollenkaan.

Perinteisistä pankeista nuorimmille lainaa myöntävät Nordea, Handelsbanken ja Danske Bank, jotka kaikki määrittävät lainan alaikärajaksi 18 vuotta. Korkeinta ikärajaa perinteisistä pankeista lainan saamiselle pitävät Osuuspankki (23v.) ja S-Pankki (25v.)

Jotkut lainantarjoajat myös määrittävät yläikärajan lainan hakijalle. Yläikärajat vaihtelevat Svean 65 vuodesta Risicumin ja Fellow Financen 75 vuoteen. Monet lainantarjoajat eivät kuitenkaan ole määritelleet yläikärajaa lainan saantiin.

Lue lisää lainojen ikärajoista!

Matkapuhelin kyllä, peliriippuvuus ei

Perinteisten vaatimusten lisäksi joillakin lainantarjoajilla on omia, erityisiä vaatimuksia lainanhakijan kelpoisuudelle, tässä niistä joitakin:

  • Halino vaatii, että hakijalla ei saa olla salaista puhelinnumeroa
  • Fixura vaatii, että hakijalla on matkapuhelinliittymä joltakin sen yhteistyöoperaattorilta
  • Bondora edellyttää, että hakijalla ei saa olla historiaa uhkapeliriippuvuudesta

Vaikka lainantarjoajilla onkin varsin tiukkoja sääntöjä siitä, kenelle lainaa voi myöntää, löytyy sääntöihin myös poikkeuksia. Esimerkiksi Svealta voi saada lainaa, vaikka olisi maksuhäiriömerkintäinen, kunhan merkintöjä ei ole viimeisen vuoden ajalta.

Lue myös ohjeet parhaan lainatarjouksen valintaan!

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *