Tämän verran häät maksavat Suomessa – ja näin ne voi rahoittaa

| | Aihe: Lainat
Häät säästöpossu

Häiden suurimpia menoeriä ovat hääpaikka, ruoka ja häämatka, joihin uppoaa helposti yli 5 000 euroa. Kun tähän vielä lisätään muut kulut hääpuvusta sormuksiin ja häiden ohjelmaan, suomalaisten keskimääräinen hääbudjetti on lähemmäs 10 000 euroa.

Suomessa ei yleensä ole tapana, että vanhemmat maksavat täysin häiden kulut – yleisemmin he osallistuvat häälahjana korkeintaan osaan kustannuksista. Koska moni pari maksaa häänsä itse, vaatii häiden järjestäminen joko tunnollista säästämistä tai ulkopuolisen rahoituksen hankkimista. Mieti siis ajoissa, millainen summa sinulla ja tulevalla puolisollasi on käytettävissä häihin ja saako tällä budjetilla toteutettua haluamanne häät.

Mistä suomalaisten hääbudjetti koostuu?

Suomalaisen hääbudjetti on yleensä maltillinen ja häiden järjestely on hyvin kaukana amerikkalaisissa tv-sarjoissa nähtävistä luksushäistä. Tästä huolimatta häihin saattaa kulua viisinumeroinen summa. Asiantuntijat arvioivat suomalaisten häiden keskimääräiseksi hinnaksi 10 000 euroa.

Suurimpia kulueriä suomalaishäissä ovat ruoka ja juoma sekä hääpaikan vuokra. Kustannuksissa on kuitenkin alueellisia eroja etenkin tilavuokran suhteen, sillä pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa juhlapaikasta joutuu maksamaan huomattavasti pienempiä paikkakuntia enemmän. Lisäksi häämatka tuo budjettiin oman lisänsä, jos sellaiselle on tarkoitus lähteä.

Alueellisten hintaerojen lisäksi kutsuvieraiden määrä vaikuttaa merkittävästi hääbudjettiin. Intiimimmät, noin 50 hengen häät saa järjestettyä huomattavasti edullisemmin kuin yli 100 vieraan juhlat. Etenkin pääkaupunkiseudulla vieraiden määrä onkin hääalan ammattilaisten mukaan laskussa.

Alla olevasta taulukosta näet suuntaa antavan laskelman sille, kuinka paljon häihin kuluu Suomessa rahaa. Pidä kuitenkin mielessä, että hääparin valinnoista riippuen kuhunkin osa-alueeseen voi kulua joko enemmän tai vähemmän rahaa.

Esimerkki hääkuluista
Morsiamien hääpuku 750 €
Sulhasen juhlapuku 250 €
Naisen sormus 800 €
Miehen sormus 200 €
Hääpaikan vuokra 1 000 €
Ruoka 1 900 €
Alkoholijuomat 650 €
Häämatka 1 800 €
Yhteensä 7 350 €

Taulukossa mainittujen menoerien lisäksi kannattaa ottaa huomioon muun muassa se, miten valokuvaus ja kauneudenhoito järjestyy juhlapäivänä. Monesti häihin myös halutaan livebändi tai muu esiintyjä, jonka palkkaaminen tuo oman lisänsä hääbudjettiin.

Hääkustannuksissa voi tietenkin säästää, jos lähipiiristä löytyy joku, joka haluaa tarjota palvelunsa häälahjana – tai jos hääpari kokee, että selviää esimerkiksi ehostautumisesta itse. Yleensä häissä halutaan kuitenkin tuoda esiin paras mahdollinen versio itsestään teettämällä meikki ja kampaus ammattilaiselta. Lisäksi muistoja arvostetaan ja harvoin halutaan, että tärkeä häävieras käyttää kaiken aikansa hääjuhlan kuvaamiseen.

Häävalmistelut on hyvä aloittaa mahdollisimman ajoissa – myös taloudellisista syistä

Häävalmistelut kannattaa aloittaa niin aikaisin, kuin mahdollista. Näin varmistat, että mitään ei jää puuttumaan tärkeänä päivänä ja saat jaettua menoeriä eri kuukausille. Jo vuosi ennen varsinaista hääpäivää kannattaa huolehtia kuntoon ainakin seuraavat asiat:

  • Juhlapaikan varaaminen
  • Kirkon varaaminen
  • Hääkuvaaja
  • Hääpuvut

Suomalaiset satsaavat häämatkaan

Keskimääräinen hääbudjetti on asiantuntijoiden mukaan jo lähemmäs 10 000 euroa, eikä esimerkiksi 15 000 euron hääbudjetti ole sekään nykypäivänä tavaton. Suuren osan budjetista saa kulutettua häämatkaan, joka suuntautuu takavuosia useammin kaukokohteisiin.

Häämatkaa varten voidaan pyytää vierailta häälahjarahaa, joka täydentää omaa matkabudjettia. Mahdollista häälahjasummaa on kuitenkin hankala arvioida etukäteen ja suunnata sitä suoraan matkakuluihin ja majoitukseen, jos matkan haluaa varata hyvissä ajoin ennen häitä. Jos varausvaiheessa on pitäytynyt minimibudjetissa, voi häälahjaksi saaduilla rahoilla hankkia matkalleen lisämukavuuksia, kuten päiväretkiä tai paremman hotellihuoneen.

Muista ottaa huomioon myös häiden jälkeiset kulut

Kulujen kertyminen ei välttämättä lopu hääpäivään, jos toinen puolisoista päättää vaihtaa sukunimensä. Naimisiin mentäessä nimenmuutos itsessään on ilmainen, mutta se aiheuttaa silti välillisiä kuluja. Lompakosta löytyvät henkilökohtaiset kortit tulee nimittäin hoitaa ajan tasalle uuden nimen myötä.

Suurimmat kulut tässä tapauksessa ovat luultavasti passin, ajokortin ja henkilökortin päivittäminen. Pelkkä ajokorttikaan ei nykyään riitä henkilöllisyyden todistamiseen kaikissa tilanteissa, joten näistä tulee luultavasti tarvitsemaan ainakin kahta.

Viranomaisdokumenttien lisäksi kuluja kertyy maksukorttien nimenmuutoksista. Pankki- tai luottokortin tilaaminen maksaa useissa pankeissa kymmenen euroa per kortti. Joissain pankeissa uuden luottokortin tilaamisesta saatetaan laskuttaa jopa hieman enemmän.

Häiden jälkeen suunnitelmissa ovat usein yhteisen elämän ensiaskeleet. Tässä keskiössä on oma koti, johon kuuluu mahdollisesti mm. tontin hankinta. Pitemmällä aikavälillä esille nousevia rahoitusta vaativia hankkeita ovat mm. kesämökin rakentaminen tai kesämökin hankinta lainarahalla.

Kannattaako häät rahoittaa lainalla?

Jos pariskunnan talous on kestävällä pohjalla, kohtuuhintainen kulutusluotto voi olla järkevä tapa rahoittaa hääjuhlasta ja -matkasta koituvat kustannukset. Ottamalla lainan ja maksamalla sillä häiden kulut saa maksuerät jaettua tasaisesti pidemmälle aikajaksolle. Lainojen korot vaihtelevat eri pankkien välillä, joten lainat kannattaa aina kilpailuttaa ennen lainatarjouksen hyväksymistä.

Vakuudettoman häälainan hakeminen ei edellytä pankissa käymistä, vaan onnistuu helposti suoraan netissä. Esimerkiksi VertaaEnsin.fi-lainavertailun kautta voit vain yhdellä hakemuksella hakea lainaa yli 20 luotettavalta lainantarjoajalta. Saat häälainatarjoukset sähköpostiisi ja voit vertailla niiden ehtoja ennen sopivan lainan valitsemista.

Kilpailuta vakuudettomat häälainat

Valitse edullisin häälaina vertailemalla

Miten häiden rahoittamiseen tarkoitettu laina sitten tulisi valita? Edullisimman lainan löytämiseksi tulee nimellisen koron sijaan katsoa todellista vuosikorkoa, joka kertoo lainan kaikki kustannukset (käsittelykulut, tilinhoitokustannukset ja muut maksut itse koron lisäksi). Nyrkkisäätönä voidaan sanoa, että mitä matalampi todellinen vuosikorko on, sitä edullisemmasta lainasta on kyse.

Lainantarjoajien tulee ilmoittaa lainan todellinen vuosikorko selkeästi sopimuksen yhteydessä. Lainojen kilpailutus voi silti olla haastavaa, sillä etenkin vakuudettomat kulutusluotot hinnoitellaan useimmiten asiakaskohtaisesti. Tällöin juuri itselle mahdollinen häälainan korko selviää vasta lainaa haettaessa.

Yksinkertaisin tapa löytää edullinen häälaina on vertailupalvelun käyttö, sillä tällöin vain yhdellä hakemuksella saa selville jopa yli 20 pankin häälainatarjoukset. Voit hakea lainoja 500 € ja 60 000 € väliltä 1–15 vuoden laina-ajalla.

Avatar

About Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset