Haaveena esports-ammattilaisuus 2023? Näissä peleissä liikkuvat suurimmat palkintorahat

| | Aihe: Vertailut ja testit
Esports tienausmahdollisuudet

Elektroninen urheilu eli esports on kehittynyt ripeää tahtia viime vuosina. Vielä reilut 10 vuotta sitten lajissa vuosittain jaetut palkintorahat eivät yltäneet edes 10 miljoonaan dollariin. Vuonna 2022 järjestettyjen esports-turnausten yhteenlasketut palkintorahat olivat yli 200 miljoonaa dollaria. Lajin vuosittaiset palkintosummat ovat siis kasvaneet yli 20-kertaisiksi viimeisen reilun 10 vuoden aikana. Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi selvitti, missä peleissä liikkuvat isoimmat palkintorahat, millaisia tienestejä esportsissa voi saavuttaa ja millaista Suomen menestys on lajissa ollut.

Suomen esports menestys on ollut huippua, mutta tähti on nyt laskussa

Suomi on yksi menestyneimmistä esports-valtioista, mutta viime vuosi oli Suomelle heikko. Palkintorahan määrässä mitattuna Suomi oli vasta 25. menestynein valtio viime vuonna 1,4 miljoonan dollarin palkintopotilla. Kiina oli tämän osalta ylivoimainen ykkönen lähes 50 miljoonan dollarin palkintopotilla.

Esportsin suosio oli vuonna 2022 laskussa palkintorahan määrässä mitattuna, sillä palkintorahaa jaettiin viime vuonna noin 20 miljoonaa dollaria vähemmän kuin vuonna 2021. Peleistä suurimman kasvun oli tehnyt Fortnite, joka jakoi vuonna 2022 lähes 37 miljoonan dollarin edestä palkintorahoja. Myös Overwatch 2 ansaitsee maininnan, sillä se julkaistiin vasta viime vuonna, mutta se nousi silti välittömästi palkintorahassa mitattuna 22. suosituimmaksi esports-peliksi.

Esports-organisaatioista eStar Gaming oli vuoden suurin nousija palkintorahassa mitattuna. Verrattain uusi organisaatio tuplasi palkintorahansa vuoden 2022 aikana, jolloin sen saldo oli 5 699 864,78 $. Suomalaisista suurimman nousun teki ENCE eSports (331 946,26 $).

Yksittäisistä esports-pelaajista isoimman tilin teki Clement “Puppey” Ivanov, joka tienasi viime vuonna 594 773,27 $ palkintorahaa. Suomalaisista paras oli uransa vasta lopettanut Lasse “Matumbaman” Urpalainen, joka tienasi maailman 6. eniten (347 362 $) palkintorahaa.

Dota 2 pelissä jaetaan suurimmat palkintorahat

Dota 2 on omassa luokassaan pelin historian aikana jaetun palkintorahan suhteen. Sen turnauksissa on jaettu yhteensä yli 310 miljoonan dollarin arvosta palkintorahaa. Myös yksittäisen pelaajan keskimääräisiä palkintorahoja tarkasteltaessa Dota 2 on ykkönen reilulla 68 000 dollarilla. 

Kilpailulliseen esportsiin siirtyvälle Dota 2 on varma pelivalinta, sillä pelin pelaajamäärät ovat edelleen suuret. Toki kun palkintorahat ovat jatkuvasti suuria, on kilpailu huipulle pääsystä tiukempaa. MOBA-peleissä eli taisteluareenamoninpeleissä liikkuu ylipäätään suuri määrä rahaa, sillä viiden eniten palkintorahaa jakaneen pelin joukossa on kolme eri MOBA-peliä.

taulukko-1

Jos tarkastellaan yksittäisissä turnauksissa jaettuja keskimääräisiä palkintorahoja, Dota 2 ei olekaan enää kärjessä. Arena of Valorissa jaetaan yli kertaa enemmän palkintorahaa turnausta kohden kuin Dota 2:ssa, mikä on tämän listan neljäntenä. Listan toisena on maailman ensimmäinen keräilykorttipeli Magic: The Gathering Arena, mikä on kehitetty alunperin jo vuonna 1993. Uutena tulokkaana listalla on tuore Overwatch 2, mikä on tämän listan kakkonen.

taulukko-2

Jos järjestettyjen turnausten määrä on tärkeä kriteeri esports-peliä valitessa, kannattaa suunnata katse legendaarisiin StarCraft II- tai Counter-Strike: Global Offensive -peleihin. StarCraft II -turnauksia järjestetään keskimäärin yli 500 vuosittain ja Counter-Strike: Global Offensive -turnauksia yli 600. Turnaustapahtumien määrissä mitattuna nämä kaksi ovat täysin omassa luokassaan.

taulukko-3

The International on täysin omassa luokassa suurimpia yksittäisiä turnauksia vertailtaessa

Dota 2:n The International -turnaukset ovat palkintorahassa mitattuna suurin vuosittainen esports-tapahtuma. Vuonna 2021 järjestetty The International on kaikkien aikojen isorahaisin turnaus yli 40 miljoonan dollarin palkintopotilla. Vuoden 2022 The International oli ensimmäinen kerta, kun kyseisen turnauksen palkintopotti oli laskenut edellisestä vuodesta.

The Internationaliin pääsee mukaan ainoastaan 16–20 pelaajaorganisaatiota. Tämän vuoksi pelaaja- ja organisaatiokohtaiset palkintorahat ovat muihin peleihin verratessa aivan omissa sfääreissä.

taulukko-4

Menestyneimmät esports-pelaajat lähes poikkeuksetta Dota 2 -pelaajia

Maailman menestyneimpiä esports-pelaajia tarkasteltaessa toistuu sama tuttu kaava – kaikki ovat Dota 2- pelaajia yhtä Fortnite -pelaajaa lukuun ottamatta (sijalla 22.). Suomalaisittain lista on komeaa katseltavaa, sillä TOP 10 -listalle mahtuu peräti kolme suomalaista esports-pelaajaa.

taulukko-5

Eniten tienanneet suomalaiset

Yksinomaan suomalaisia esports-pelaajia tarkasteltaessa pelit monipuolistuvat paljon. Pelaajien väliset erot palkintorahoissa ovat kuitenkin erittäin suuria. Yli miljoonan dollarin tienesteihin yltää vain neljä suomalaista, joista vain yksi pelaa muuta kuin Dota 2 -peliä. 

Joona “Serral” Sotala on StarCraft II -pelissä maailman menestynein pelaaja palkintorahassa mitattuna. StarCraft II:ta on tituleerattu Etelä-Korean epäviralliseksi kansallisurheiluksi, mikä tekee suorituksesta vielä arvostetumman. Maailman 19 eniten tienanneesta StarCraft II -pelaajasta vain kolme on muualta kuin Etelä-Koreasta.

Suomalaisten suosimista peleistä voidaan huomata Counter-Strike: Global Offensiven suosio. Kynäriksikin kutsuttua peliä pelataan Suomessa erittäin aktiivisesti ja se onkin kansallisella tasolla Suomen suosituin esports-peli.

taulukko-6

Menestyneimmät naispelaajat

Miehet ovat olleet perinteisen vahvoja esportsissa siitäkin huolimatta, että pelaajia ei jaotella sukupuolen mukaan. Naisista yksikään pelaaja ei ole yltänyt yli miljoonan dollarin tienesteihin. Kanadalainen Sasha “Scarlett” Hostyn on parhaana naisena maailman 451. menestynein esports-pelaaja. StarCraft II -pelissä hän on 21. menestynein esports-pelaaja, ja mikäli etelä-korealaisia ei otettaisi huomioon, olisi Hostyn pelin 5. menestynein pelaaja.

Kiinalainen Xiao “Liooon” Li on maailman 998. paras esports-pelaaja ja Hearthstonessa maailman 17. menestynein esports-pelaaja. Muita hyvin menestyneitä naispelaajia ovat yhdysvaltalainen Rumay “Hafu” Wang (Teamfight Tactics, sija 19.) ja Ricki “Ricki Ortiz” Ortiz (Street Fighter V, sija 8.).

taulukko-7

Suomalainen esports menestys historiallisesti hyvä

Suomi on menestynyt esportsissa perinteisesti erinomaisesti, sillä Suomeen on tullut 12. eniten palkintorahaa maailmassa. Absoluuttisissa palkintorahasummissa Suomen menestys kuitenkin kalpenee esimerkiksi Kiinaan tai USA:han verrattuna. Asukaslukuun suhteutettuna Suomi on maailman 2. ja esports-pelaajamääriin suhteutettuna maailman 8. menestynein esports-maa.

taulukko-8

ENCE kaukana kärjestä – Nämä ovat maailman menestyneimmät organisaatiot

Suomalaiset pelaajat ovat pärjänneet erinomaisesti esportsissa, mutta menestys ei ole tarttunut suomalaisiin organisaatioihin. Suomen menestynein organisaatio ENCE eSports on vasta maailman 66. menestynein organisaatio. Suomalaiset organisaatiot ovat muutenkin lapsenkengissä vallitsevaan kansainväliseen tasoon verrattuna. 

taulukko-9

Näin esportsin turnausmäärät ja palkintorahat ovat kehittyneet vuodesta 1998

Esportsissa on jaettu vuodesta 1998 lähtien yhteensä 1,46 miljardia dollarin edestä palkintorahoja. Lajissa liikkuvat summat ovat kasvaneet kiihtyvään tahtiin, joskin korona on sekoittanut toimintaa ja kasvua parina viime vuotena.

Esports ei kuitenkaan ole automaattinen rahasampo, sillä suuriin tienesteihin pääseminen vaatii paljon harjoittelua ja aivan terävimmälle huipulle murtautumista. Osa haluaa päästä huipulle tosissaan, kun taas toisille riittää satunnainen pelaaminen pienemmistä rahoista. Tällöin esportsilla ei yllä huipputuloihin, mutta pelaaminen voi tuoda talouteen pientä lisätienestiä.

taulukko-10

Esports-pelaajien verotus Suomessa

Verotuksen osalta esports -pelaajat rinnastetaan “perinteisiksi” urheilijoiksi. Veroa maksetaan siis normaaliin tapaan:

  • Palkasta
  • Turnauspalkkioista
  • Mainostuloista
  • Sponsorituloista

Esports-pelaajalla on mahdollisuus siirtää varoja urheilijarahastoon. Rahastoon voi siirtää verovapaasti 50 % vuoden aikana saatujen esports-tulojen bruttomäärästä, kuitenkin korkeintaan 100 000 euroa.

Esports-pelaajan on myös mahdollista perustaa oma osakeyhtiö. Tämä koskee vain yksilöurheilijoita, mutta esportsissa käytännössä kaikki luetaan yksilöurheilijoiksi, vaikka lajina olisikin joukkueena pelattava peli. Osakeyhtiön hyöty on, että yhtiön tulosta verotetaan vain 20 % yhteisöverokannan mukaan.

Näin aloitat esports-harrastuksen

Esportsin hyviin puoliin kuuluvat kasvaneiden palkintopottien lisäksi lajin avoimuus ja aloittamisen helppous. Esimerkiksi sukupuoli ei ole millään tavoin este esportsille, vaan myös naiset voivat pärjätä lajissa erinomaisesti. Kustannukset ovat myös parhaimmillaan todella matalat, sillä esportsin aloittaminen vaatii vähimmillään vain älypuhelimen ja internet-yhteyden.

Suomalaisista peräti 63,6 % kertoo pelaavansa digipelejä vähintään kerran kuussa, ja aktiivisia esports-pelaajia on Tampereen Yliopiston tutkimuksen mukaan 2,6 % väestöstä. Pelaaminen on siis suuressa suosiossa Suomessa, eikä suosio osoita hiipumisen merkkejä. 

Suomessa on erinomaiset puitteet lähteä esportsiin mukaan, sillä täällä ei tarvitse murehtia infrastruktuurin riittävyydestä esimerkiksi internetin osalta. Esports on ollut perinteisesti erityisesti nuorten miesten suosiossa; vuonna 2019 esports oli tässä väestöryhmässä Suomen kiinnostavin laji.

Esportsin suuri suosio tarkoittaa myös sitä, että pelaajalla on todella paljon valinnanvaraa pelien suhteen. Jos kriteerinä on palkintorahojen määrä, ovat Dota 2 ja Arena of Valor parhaita vaihtoehtoja. Jos kiinnostus on pienimuotoisempaa ja pelaaja haluaa osallistua vain Suomen sisäisiin turnauksiin, on Counter-Strike: Global Offensive varmin valinta.

Suomalaiset pelaajaorganisaatiot ovat pyörineet pitkälti Counter-Striken ympärillä, minkä johdosta muissa peleissä läpi lyöminen saattaa olla haastavampaa. Toisaalta etenkään yksilöpeleissä organisaatioon liittyminen ei ole välttämätöntä, vaan omatoimiseen harjoitteluun riittää ainakin aluksi parhaimpien esports-pelaajien seuraaminen suoratoistopalveluissa.

Tiedot on kerätty 10.2.2023. Selvityksen lähteitä olivat: eSportsEarnings.com.

Liitteet

Liite 1: Peleissä jaettu palkintoraha yhteensä

PeliPelin julkaisuvuosiPelin genreJaettu palkintorahan määrä kokonaisuudessaanMuutos jaetuissa palkintorahamäärissä viime vuoteenPalkintorahaa saaneet pelaajatMuutos palkintorahaa saaneiden pelaajien määrässäKeskimääräinen palkintoraha per pelaajaMuutos keskimääräisessä palkintorahassa per pelaajaTurnauksien lukumääräMuutos turnausten lukumäärässäKeskimääräinen palkintoraha per turnausMuutos keskimääräisessä palkintorahassa per turnaus
Dota 22013MOBA$312 289 032,15$30 740 498,384 563281$68 439,41$2 687,771 744117$179 064,81$6 017,16
Fortnite2017BR$149 685 847,13$36 984 031,086 1411 207$24 374,83$1 532,961 165414$128 485,71−$21 583,29
Counter-Strike: Global Offensive2012FPS$145 938 569,45$12 977 607,3915 531675$9 396,60$446,616 573408$22 202,73$635,67
League of Legends2009MOBA$98 781 194,51$6 574 750,608 717549$11 332,02$43,282 77283$35 635,35$1 345,12
Arena of Valor2015MOBA$70 392 427,25$22 335 793,431 842772$38 215,22−$6 697,5314545$485 465,02$4 898,68
PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS2017BR$52 339 203,06$8 041 366,153 517439$14 881,78$490,02554152$94 475,10−$15 718,53
StarCraft II2010RTS$38 456 479,85$1 634 744,452 17354$17 697,41$320,476 817395$5 641,26−$92,43
Overwatch2016FPS$34 261 170,88$365 608,603 836115$8 931,48−$177,7880616$42 507,66−$398,12
Rainbow Six Siege2015FPS$32 499 402,67$8 915 217,842 794630$11 631,85$733,43530177$61 319,63−$5 491,09
Hearthstone2014DCCG$29 451 811,42$1 544 217,162 993214$9 840,23−$202,081 05466$27 942,90−$303,66
Rocket League2015Sports$27 152 586,94$10 002 127,603 3591 356$8 083,53−$478,852 851870$9 523,88$866,41
Heroes of Storm2015MOBA$18 398 821,36$73 173,711 29618$14 196,62−$142,7049213$37 395,98−$862,16
Apex Legends2019BR$17 707 713,01$8 270 674,322 129591$8 317,39$2 181,47710296$24 940,44$2 145,66
CrossFire2007FPS$15 813 027,80835$18 937,76336$47 062,58
VALORANT2020FPS$15 521 500,08$6 499 537,954 552902$3 409,82$938,05870221$17 840,80$3 939,48
Call of Duty: Warzone2020BR$10 869 721,17$1 866 112,041 225100$8 873,24$870,0337778$28 832,15−$1 280,25
Magic: The Gathering Arena2018DCCG$10 088 000,00$1 150 000,0032333$31 232,20$411,51523$194 000,00$11 591,84
SMITE2014MOBA$9 250 112,75$0,005420$17 066,63$0,00970$95 361,99$0,00
World of Warcraft2004RPG$8 070 537,61$1 094 200,0048816$16 537,99$1 757,6120238$39 953,16−$2 585,49
Halo 5: Guardians2015FPS$7 160 480,97$55 000,002489$28 872,91−$857,1410932$65 692,49−$26 586,49
WarCraft III2002RTS$6 194 043,92$121 505,1167538$9 176,36−$356,671 46752$4 222,25−$69,29
Overwatch 22022FPS$5 516 513,00478$11 540,8226$212 173,58
World of Tanks2010MMO$3 988 496,59$0,004180$9 541,86$0,00540$73 861,05$0,00
Super Smash Bros. Melee2001Fighting$3 542 159,27$9 217,561 9309$1 835,32−$3,802 6407$1 341,73−$0,07
iRacing.com2008Racing$3 068 194,03$588 653,601 273119$2 410,21$261,5618120$16 951,35$1 550,48

Esports-pelien genre-lyhenteiden selitykset:

  • MOBA = Multiplayer Online Battle Arena eli taisteluareenamoninpeli
  • FPS = First-Person Shooter eli ensimmäisen persoonan räiskintäpeli
  • BR = Battle Royale eli selviytymispeli
  • RTS = Real-Time Strategy eli reaaliaikainen strategiapeli
  • DCCG = Digital Collectible Card Game eli digitaalinen keräilykorttipeli
  • Sports = Urheilupeli
  • RPG = Role-Playing Game eli roolipeli
  • MMOG = Massively Multiplayer Online Game eli massiivinen monen pelaajan verkkopeli
  • Fighting = Tappelupeli
  • Racing = Kilpa-ajopeli

Liite 2: Historian suurimmat esports turnaukset (vähintään 3 miljoonaa dollaria)

TurnausPeliTurnauksessa jaettu palkintorahaTurnaukseen osallistuneet pelaajatKeskimääräinen palkintoraha per pelaajaTurnaukseen osallistuneet organisaatiotKeskimääräinen palkintoraha per organisaatio
The International 2021Dota 2$40 018 400,0090$444 648,8918$2 223 244,44
The International 2019Dota 2$34 330 069,0090$381 445,2118$1 907 226,06
The International 2018Dota 2$25 532 177,0090$283 690,8618$1 418 454,28
The International 2017Dota 2$24 687 919,0090$274 310,2118$1 371 551,06
The International 2016Dota 2$20 770 460,0080$259 630,7516$1 298 153,75
The International 2022Dota 2$18 930 256,00100$189 302,5620$946 512,80
The International 2015Dota 2$18 429 613,0580$230 370,1616$1 151 850,82
Fortnite World Cup Finals 2019 – SoloFortnite$15 287 500,00100$152 875,00
Fortnite World Cup Finals 2019 – DuoFortnite$15 100 000,00100$151 000,0050$302 000,00
The International 2014Dota 2$10 931 103,0070$156 158,6114$780 793,07
Honor of Kings International Championship 2022Arena of Valor$10 000 000,0088$113 636,3616$625 000,00
Honor of Kings World Champion Cup 2021Arena of Valor$7 728 000,0066$117 090,9112$644 000,00
PGI.S 2021 Main EventPLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$7 068 071,00135$52 356,0832$220 877,22
LoL 2018 World ChampionshipLeague of Legends$6 450 000,00131$49 236,6424$268 750,00
LoL 2016 World ChampionshipLeague of Legends$5 070 000,0086$58 953,4916$316 875,00
LoL 2017 World ChampionshipLeague of Legends$4 946 969,00128$38 648,2024$206 123,71
Honor of Kings World Champion Cup 2020Arena of Valor$4 606 400,0060$76 773,3312$383 866,67
Call of Duty League Championship 2020Call of Duty: Modern Warfare$4 600 000,0050$92 000,0010$460 000,00
Honor of Kings World Champion Cup 2019Arena of Valor$4 533 661,5260$75 561,0312$377 805,13
PUBG Global Championship 2021PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$4 412 831,00133$33 179,1835$126 080,89
Riyadh Masters 2022Dota 2$4 200 000,0050$84 000,0015$280 000,00
Peacekeeper Elite League 2022 SpringPLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$4 141 565,50118$35 098,0124$172 565,23
PUBG Global Championship 2019PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$4 080 000,00128$31 875,0032$127 500,00
Peacekeeper Elite League 2022 SummerPLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$4 029 660,00123$32 761,4624$167 902,50
Fortnite Fall Skirmish Series (2018)Fortnite$4 000 000,00498$8 032,138$500 000,00
PUBG Mobile Global Championship 2022PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$3 893 500,00232$16 782,3350$77 870,00
Overwatch League – Season 2 Playoffs (2019)Overwatch$3 500 000,0077$45 454,558$437 500,00
PUBG Mobile Global Championship 2021PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$3 490 000,0074$47 162,1617$205 294,12
PUBG Global Championship 2022PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$3 353 783,00134$25 028,2333$101 629,79
Fortnite World Cup Finals 2019Fortnite$3 250 000,0032$101 562,508$406 250,00
Overwatch League 2021 PlayoffsOverwatch$3 200 000,0071$45 070,428$400 000,00
Dota 2 Asia Championships 2015Dota 2$3 057 521,00100$30 575,2120$152 876,05
Overwatch League 2020 PlayoffsOverwatch$3 050 000,0044$69 318,184$762 500,00
Six Invitational 2020Rainbow Six Siege$3 000 000,0080$37 500,0016$187 500,00
Six Invitational 2021Rainbow Six Siege$3 000 000,00100$30 000,0020$150 000,00
Six Invitational 2022Rainbow Six Siege$3 000 000,00100$30 000,0020$150 000,00
The Boston Major 2016Dota 2$3 000 000,0080$37 500,0016$187 500,00
The Frankfurt Major 2015Dota 2$3 000 000,0080$37 500,0016$187 500,00
The Kiev Major 2017Dota 2$3 000 000,0080$37 500,0016$187 500,00
The Manila Major 2016Dota 2$3 000 000,0080$37 500,0016$187 500,00
The Shanghai Major 2016Dota 2$3 000 000,0080$37 500,0016$187 500,00

Liite 3: Maailman menestyneimmät pelaajat (yli 3 miljoonaa tienanneet)

Kaikki pelaajatPeliPalkintorahatMuutos palkintorahoissa
Johan “N0tail” SundsteinDota 2$7 184 163,05$0,00
Jesse “JerAx” VainikkaDota 2$6 486 948,78$0,00
Anathan “ana” PhamDota 2$6 024 411,96$20 000,00
Sébastien “Ceb” DebsDota 2$5 823 909,40$50 000,00
Topias “Topson” TaavitsainenDota 2$5 690 417,57$0,00
Kuro “KuroKy” TakhasomiDota 2$5 281 147,73$50 200,00
Amer “Miracle-” Al-BarkawiDota 2$4 882 085,26$48 200,00
Lasse “Matumbaman” UrpalainenDota 2$4 873 411,04$347 362,00
Ivan “Mind_ContRoL” IvanovDota 2$4 665 159,74$50 200,00
Maroun “GH” MerhejDota 2$4 279 454,27$50 200,00
Yaroslav “Miposhka” NaidenovDota 2$4 223 079,69$263 086,20
Clement “Puppey” IvanovDota 2$4 219 172,80$594 773,27
Magomed “Collapse” KhalilovDota 2$3 990 919,27$263 016,20
Alexander “TORONTOTOKYO” KhertekDota 2$3 990 373,90$260 986,20
Ilya “Yatoro” MulyarchukDota 2$3 989 681,15$263 086,20
Miroslaw “Mira” KolpakovDota 2$3 976 707,25$263 016,20
Chunyu “Ame” WangDota 2$3 912 904,27$474 413,20
Sumail “SumaiL” HassanDota 2$3 885 089,31$50 200,00
Ruida “Faith_bian” ZhangDota 2$3 847 426,86$574 413,20
Yiping “y`” ZhangDota 2$3 771 987,28$480 413,20
Ludwig “Zai” WåhlbergDota 2$3 658 271,02$373 362,00
Kyle “Bugha” GiersdorfFortnite$3 499 661,72$324 450,00
Yao “Somnus丶M” LuDota 2$3 266 951,12$116 113,53
Saahil “UNiVeRsE” AroraDota 2$3 057 237,67$0,00
Linsen “fy” XuDota 2$3 052 133,05$9 660,67
Martin “Saksa” SazdovDota 2$3 042 470,35
Peter “ppd” DagerDota 2$3 029 331,36$0,00

Liite 4: Menestyneimmät suomalaiset pelaajat (yli 100 000 $ tienanneet)

SuomalaisetPeliPalkintorahatMuutos palkintorahoissa
Jesse “JerAx” VainikkaDota 2$6 486 948,78$0,00
Topias “Topson” TaavitsainenDota 2$5 690 417,57$0,00
Lasse “Matumbaman” UrpalainenDota 2$4 873 411,04$347 362,00
Joona “Serral” SotalaStarCraft II$1 193 086,05$49 597,50
Anssi “mxey” PekkonenPLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$491 083,18$62 523,50
Aleksi “allu” JalliCounter-Strike: Global Offensive$430 885,62$1 161,04
Aleksi “Aleksib” VirolainenCounter-Strike: Global Offensive$395 491,03$32 310,11
Juhani “Kantoraketti” ToivonenRainbow Six Siege$373 119,23$43 264,12
Miikka “suNny” KemppiCounter-Strike: Global Offensive$331 565,05$285,05
Joonas “jNSzki” SavolainenRainbow Six Siege$299 268,57$42,40
Sami “Xseven” LaasanenCounter-Strike: Global Offensive$257 317,70$6 705,52
Samu “Sambty” KauppinenPLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$247 354,33$375,00
Jani “Aerial” JussilaCounter-Strike: Global Offensive$244 968,40$6 705,52
Otto “Metsanauris” KaipiainenRocket League$229 934,65$41 341,68
Paavo “PaG3” VoutilainenPLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$228 608,00$15 027,18
Jere “sergej” SaloCounter-Strike: Global Offensive$224 061,27$0,00
Timi “Curexi” TenhulaPLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$185 901,40$14 208,08
Lassi “BELAEU” KallioFortnite$179 335,00$0,00
Jere “Jembty” KauppinenPLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$167 955,13$3 718,70
Petja “Masaa” KantanenOverwatch$162 353,18$0,00
Lasse “ZOREE” UronenCounter-Strike: Global Offensive$134 980,21$1 961,04
Janne “Savjz” MikkonenMagic: The Gathering Arena$130 084,44$0,00
Daniel “D1gg3r1” LuusuaPLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$118 580,67
Joni “Joni Törmälä” TörmäläF1$117 592,42
Lauri “Cyanide” HapponenLeague of Legends$115 902,10$0,00
Olli “sLowi” PitkänenCounter-Strike: Global Offensive$113 827,54$1 561,04
Jesse “zehN” LinjalaCounter-Strike: Global Offensive$113 802,31$5 905,52
Miro “Rustanmar” RuotsiPLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$112 436,51
Santeri “BONECOLD” SassiVALORANT$111 090,37

Liite 5: Maailman menestyneimmät naispelaajat (yli 50 000 $ tienanneet)

NaisetPeliPalkintorahatMuutos palkintorahoissa
Sasha “Scarlett” HostynStarCraft II$442 478,91$16 539,05
Xiao Meng “Liooon” LiHearthstone$241 510,00$1 000,00
Katherine “Mystik” GunnMultigaming$122 550,00$0,00
Julian “juliano” KiranCounter-Strike: Global Offensive$96 054,47$41 772,12
Nina “Nina” QualStarCraft II$90 973,33$4 196,00
Rumay “Hafu” WangTeamfight Tactics$90 066,67$0,00
Ksenia “vilga” KlyuenkovaCounter-Strike: Global Offensive$88 493,92$31 479,91
Ricki “Ricki Ortiz” OrtizStreet Fighter V$82 854,66$0,00
Benita “bENITA” NovshadianCounter-Strike: Global Offensive$81 189,96$26 000,00
Maureen “Alice” GabriellaPLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS$80 869,00$12 969,00
Se Yeon “Geguri” KimOverwatch$77 798,68$0,00
Petra “Petra” StokerVALORANT$73 157,88
Michaela “mimimicheater” LintrupVALORANT$72 027,73
Tina “TINARAES” PerezFortnite$68 090,20$1 875,00
Zainab “zAAz” TurkieCounter-Strike: Global Offensive$62 011,82$5 257,03
Janet “xchocobars” RoseFortnite$57 125,00$1 875,00
Marjorie “Kasumi Chan” BartellDead or Alive 4$55 000,00$0,00
Yifan “yifan0227” HouChess.com$53 844,33
Sarah “Sarah Lou” HarrisonDead or Alive 4$50 000,00$0,00

Liite 6: Parhaiten menestyneet maat (yli 5 miljoonaa dollaria)

MaaKerätty palkintoraha yhteensäMuutos palkintorahoissa viime vuoteen verrattunaPalkintorahoja saaneet pelaajatMuutos palkintorahoja saaneissa pelaajissaKeskimääräinen palkintoraha per pelaajaMuutos keskimääräisessä palkintorahassa per pelaajaVäkilukuun suhteutetut palkintorahatVäkiluku (2023)
Kiina$236 431 317,97$49 871 664,426 698959$35 298,79$2 791,45$0,161 439 323 776
USA$224 487 528,08$35 184 329,0523 5702 448$9 524,29$561,92$0,68331 002 651
Etelä-Korea$125 687 693,25$12 344 540,385 011448$25 082,36$242,74$2,4551 269 185
Venäjä$63 281 504,21$8 722 123,324 666324$13 562,26$996,76$0,43145 934 462
Tanska$50 565 200,67$5 962 472,251 881109$26 882,08$1 711,24$8,735 792 202
Ruotsi$47 363 128,75$3 843 598,872 959153$16 006,46$497,01$4,6910 099 265
Brasilia$45 201 102,07$14 343 661,934 298906$10 516,78$1 419,65$0,21212 559 417
Ranska$44 185 376,53$5 317 611,605 245547$8 424,29$151,03$0,6865 273 511
Saksa$40 407 717,86$6 904 338,425 574506$7 249,32$638,55$0,4883 783 942
Kanada$39 539 691,37$5 119 181,693 616360$10 934,65$363,24$1,0537 742 154
Iso-Britannia$36 079 427,17$6 365 980,404 449547$8 109,56$494,63$0,5367 886 011
Suomi$30 593 691,37$1 403 425,051 965215$15 569,31−$1 110,84$5,525 540 720
Ukraina$29 666 216,21$2 672 589,001 29767$22 872,95$926,91$0,6843 733 762
Japani$27 612 032,65$8 147 432,692 638611$10 467,03$864,37$0,22126 476 461
Australia$24 892 542,85$3 865 258,333 047342$8 169,53$396,04$0,9825 499 884
Thaimaa$21 897 066,39$9 171 823,691 864597$11 747,35$1 703,75$0,3169 799 978
Puola$21 482 124,48$3 511 451,372 423206$8 865,92$760,07$0,5737 846 611
Taiwan$18 238 453,54$3 093 359,801 429350$12 763,09−$1 273,14$0,7723 816 775
Malesia$17 455 178,39$3 735 716,461 425556$12 249,25−$3 538,40$0,5432 365 999
Filippiinit$17 172 366,34$5 123 140,861 423567$12 067,72−$2 008,48$0,16109 581 078
Indonesia$13 947 421,80$7 368 015,422 188885$6 374,51$1 325,08$0,05273 523 615
Alankomaat$13 524 159,62$1 987 519,561 821181$7 426,78$392,24$0,7917 134 872
Vietnam$12 989 214,66$6 141 678,562 106938$6 167,72$305,10$0,1397 338 579
Norja$11 182 588,52$1 347 156,171 14893$9 740,93$418,25$2,065 421 241
Espanja$10 632 763,40$2 071 563,212 180235$4 877,41$475,77$0,2346 754 778
Bulgaria$9 406 319,44$633 525,0938112$4 466,44−$19 308,07$1,356 948 445
Turkki$9 035 910,65$2 754 536,511 276307$7 081,43$599,11$0,1184 339 067
Jordania$8 259 038,30$607 037,3710723$77 187,27−$13 907,98$0,8110 203 134
Saudi Arabia$8 019 579,10522$15 363,18$0,2334 813 871
Argentiina$7 187 591,451 066$6 742,58$0,1645 195 774
Meksiko$6 358 725,66960$6 623,67$0,05128 932 753
Singapore$6 277 657,00$1 205 503,371 010275$6 215,50−$685,39$1,075 850 342
Viro$6 212 251,04$1 000 219,9229514$21 058,48$2 510,32$4,681 326 535

Liite 7: Maailman menestyneimmät organisaatiot (yli 5 miljoonaa dollaria tienanneet ja suomalaiset)

OrganisaatioKerätty palkintoraha yhteensäMuutos kerätyissä palkintorahoissaTurnausosallistumisetMuutos turnausosallistumisien määrässäKeskimääräinen palkintoraha per turnausMuutos keskimääräisessä palkintorahassa per turnaus
Team Liquid$43 032 051,55$4 260 525,982 400215$17 930,02$185,62
OG$37 515 505,19$1 744 055,1015021$250 103,37−$27 194,69
Evil Geniuses$26 532 628,94$855 871,8596050$27 638,16−$578,06
Team Spirit$21 630 755,51$1 621 431,0018418$117 558,45−$2 979,65
Natus Vincere$20 036 011,21$2 015 141,9964759$30 967,56$319,82
Team Secret$19 611 645,55$3 290 721,2235943$54 628,54$2 980,04
Fnatic$19 049 098,33$1 447 812,331 07165$17 786,27$289,96
Paris Saint-Germain Esports$18 445 674,55$2 588 526,7312422$148 755,44−$6 706,79
Virtus.pro$18 419 434,55$125 608,7659623$30 905,09−$1 021,31
Vici Gaming$15 736 890,52$432 926,5031110$50 600,93−$242,80
Invictus Gaming$14 909 905,37$214 065,8960235$24 767,28−$1 151,30
FaZe Clan$14 495 827,03$2 771 697,86594113$24 403,75$29,26
Newbee$14 227 900,89$1 425,402331$61 063,95−$257,06
LGD Gaming$14 051 041,14$1 816 656,8119023$73 952,85$693,06
T1$12 873 504,04$685 112,0845434$28 355,74−$664,25
Cloud9$12 618 408,24$1 553 429,7593986$13 438,13$466,30
eStar Gaming$11 725 256,41$5 699 864,789321$126 078,03$42 392,03
G2 Esports$11 605 626,37$1 988 264,3662275$18 658,56$1 076,55
OpTic Gaming$10 681 019,30$1 762 580,0038567$27 742,91−$302,50
Team SoloMid$10 474 427,59$1 413 462,59885118$11 835,51$22,00
Astralis$9 847 894,13$500 609,4216235$60 789,47−$12 811,20
Wings Gaming$9 747 054,12$0,00280$348 109,08$0,00
Tundra Esports$9 551 308,6336$265 314,13
Nova eSports$9 215 191,83$3 041 457,9510943$84 543,04−$8 998,38
Royal Never Give Up$8 563 429,77$891 896,8714217$60 305,84−$1 066,42
Gen.G Esports$8 306 567,01$844 324,5014319$58 087,88−$2 091,49
Ninjas in Pyjamas$7 503 541,29$498 352,1441628$18 037,36−$17,25
Team Envy$7 314 749,09$24 500,004246$17 251,77−$189,02
SK Gaming$7 273 175,41$533 116,2672533$10 031,97$292,00
Alliance$7 216 778,68$369 885,4739231$18 410,15−$556,31
All Gamers$6 900 162,31102$67 648,65
NRG Esports$6 765 603,23$730 236,9153475$12 669,67−$479,28
EDward Gaming$6 442 456,61$1 152 898,1015627$41 297,80$293,47
MOUZ (entinen mousesports)$6 365 108,81$382 232,701 16073$5 487,16−$16,86
Gambit Esports$5 824 501,97$58 544,682608$22 401,93−$478,85
MVP$5 761 045,40$13 695,604902$11 757,24−$20,12
Qiao Gu Reapers$5 755 746,48$0,00300$191 858,22$0,00
Vitality$5 411 497,85358$15 115,92
Samsung$5 326 819,80$0,003540$15 047,51$0,00
Counter Logic Gaming$5 304 051,41$123 991,8350837$10 441,05−$556,96
compLexity Gaming$5 259 596,93741$7 097,97
Lazarus$5 157 327,76$69 990,472898$17 845,42−$258,98
ENCE eSports$3 344 587,65$331 946,2629030$11 533,06−$54,02
HAVU Gaming$673 623,92$33 527,60898$7 568,81−$333,62
Team Gigantti *$224 542,69$0,00130$17 272,51$0,00
Helsinki REDS$192 337,45$739,32361$5 342,71−$131,53
SJ Gaming$155 092,36$0,00360$4 308,12$0,00

*) Team Gigantti lopetti toimintansa vuonna 2019

Liite 8: Esportsin kehittyminen palkintorahan osalta vuosina 1998–2022

VuosiPalkintorahoja jaettu yhteensäTurnauksienlukumääräAktiiviset kilpapelaajatYhden turnauksen mediaanipalkintorahaYhden pelaajan mediaanipalkintoraha
2022$226 071 857,254 58126 957$2 500,00$1 000,00
2021$248 476 485,255 65430 029$1 526,00$843,70
2020$142 245 918,945 52129 802$1 623,24$669,58
2019$252 093 406,846 05531 622$1 500,00$680,20
2018$170 200 672,424 94524 804$1 707,08$587,96
2017$119 812 244,705 08220 662$757,17$355,14
2016$99 411 086,294 87117 044$520,00$282,71
2015$67 795 108,535 29414 512$400,17$219,34
2014$38 113 539,433 1668 327$500,00$299,53
2013$22 783 966,822 3416 100$409,30$350,00
2012$14 534 362,212 0135 006$500,00$312,50
2011$10 606 028,601 6793 885$240,21$280,00
2010$6 347 213,791 0073 529$500,00$250,00
2009$4 196 496,456782 870$1 000,00$250,00
2008$7 627 809,345632 651$3 026,52$490,00
2007$7 520 008,665522 582$4 177,11$496,35
2006$5 755 387,544352 052$5 275,00$500,00
2005$4 348 915,253911 544$2 500,00$600,84
2004$2 989 194,252871 557$2 250,00$419,84
2003$1 863 460,18202993$1 800,00$475,96
2002$1 023 591,0882583$2 702,03$400,00
2001$912 232,4863418$7 000,00$500,00
2000$768 283,4866262$4 189,06$500,00
1999$285 319,121669$14 500,00$1 000,00
1998$132 000,001037$15 000,00$1 100,00
Sebastian Remes

About Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä, jossa hänen asiantuntija-alueina ovat autot ja liikkuminen, harrastukset, raha ja talous. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset