Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Kilpailuta sähkösi ja löydä halvin sähkösopimus juuri sinulle.

Arvioimme vuosittaista sähkönkulutustasi ja haemme halvimmat tarjoukset sinulle. Voit halutessasi myös vertailla vain vihreät sähkösopimukset.

 • Instant Yli 40 tarjousta saatavilla
 • Rocket Ilmainen ja nopea palvelu
 • Badge Läpinäkyvä ja puolueeton vertailu

Aloita kilpailutus tästä

  Tarkasta tai syötä katuosoite
  Syötä katunumero ja mahdollinen asuntonumero
  • Instant Yli 40 tarjousta saatavilla
  • Rocket Ilmainen ja nopea palvelu
  • Badge Läpinäkyvä ja puolueeton vertailu
  ["hero_section_electricity","cta_sticky_banner_provider","electricity_three_steps","provider_product_introduction","topic_introduction","faq_refresh","newsletter_subscription"] Vertaile sähkösopimuksia ilmaiseksi Löydä itsellesi edullisin sähkötarjous

  Näin kilpailutat sähkösi

  Laskuri

  Arvioi sähkönkulutuksesi

  Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arvioita

  Tarjoukset vertailussa

  Vertaile tarjoukset

  Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

  Tilaa uusi sopimus

  Tilaa uusi sähkösopimus

  Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

  Sähkön kilpailutus

  Sähkön kilpailutus on helppoa VertaaEnsin.fi ohjeiden avulla. Säännöllinen sähkön hintavertailu on tietoisen kuluttajan ratkaisu.

  Sähkölasku muodostuu kahdesta osatekijästä. Ne ovat sähkönsiirto ja sähköenergia. Sähkön siirrosta vastaa aina se yritys, jonka verkkoalueella asunto on. Sähköenergiaan taas kuluttaja voi itse vaikuttaa. Eli sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa jokainen ja sähkön siirto riippuu sähkönkäyttöpaikasta.

  Sähkönsiirron tuottaja tarjoaa joskus myös sähköenergia sopimuksia. Tällöin sekä siirron että energian laskut tulevat samasta paikasta. Jos sähköenergian tilaa toiselta yhtiöltä, tulee maksaa kaksi erillistä laskua eri paikkoihin. Jotkut sähköenergiaa myyvät yhtiöt tarjoavat myös sopimuksia kuukausi- tai kvartaalitakuulla.

  Kuukausitakuu tarkoittaa, että sähkön hinta määräytyy yhtiön osto- ja toimituskustannuksien mukaan. Kvartaalitakuussa hinta on kiinteä kolmen kuukauden ajan.

  Miten kilpailuttaa sähkö

  Kun mietit mistä ostat sähkösi, ota huomioon sähköenergian hinta, laskutusperusteet ja sähköenergian tuotantotapa. Sähköenergia voi olla esimerkiksi vihreää sähköä ja laskutus voi olla niin kutsuttu pakettihinta tai täysin käytön mukaan.

  Miten-kilpailuttaa-sahko

  Miten vaihdan sähkösopimuksen?

  Sähkön kilpailutus on asia, joka koskettaa jokaista suomalaista. Sähkösopimuksen kilpailutus ja sähkövertailu on hintatietoisen kuluttajan puolivuosittainen teko. Sähkön kilpailutuksen tärkeyttä voidaan verrata rahoitustuotteiden kilpailutuksen tärkeyteen. Voit kilpailuttaa sähkösopimuksen ilmaiseksi palvelumme kautta. Sähkön kilpailutus tapahtuu muutamassa minuutissa ja säästää selvää rahaa.

  Sähkösopimuksen voi yleensä vaihtaa kahden viikon irtisanomisajalla.

  Löytäessäsi edullisen sähkösopimuksen, voit valita sen ja tehdä sopimuksen uuden toimijan kanssa. Yleensä uusi sähköntoimittaja varmistaa onko osoitteessasi voimassa oleva sähkösopimus. Jos näin on, yritys varmistaa onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva.

  Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa ennen kuin sen määräaikaisuus on ohi. Uusi sähköyritys hoitaa puolestasi edellisen toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen irtisanomisen. Jos esimerkiksi olet nyt Fortumin asiakas, ja haluat vaihtaa Lumolle, teet silloin Lumon kanssa sopimuksen ja Lumo hoitaa irtisanomisen puolestasi

  Sähkönsiirron hinta säilyy tällöin samana. Laissa lukee, että verkkoyhtiöiden on toimitettava sähköä jokaiselle asiakkaalleen samalla hinnalla heidän julkisen hinnaston mukaisesti. Energiamarkkinavirasto valvoo siirtohinnoittelua. Energiamarkkinavirasto on työ- ja elinkeinoministeriön alainen riippumaton virasto.

  Vaikuttaako vaihtaminen sähkön laatuun?

  Jos vaihdat sähkösi myyjää, se ei vaikuta sähkön laatuun. Laissa on määritelty, että paikallinen verkkoyhtiö takaa sähkön laadun ja sen täytyy toimittaa myös samalla laadulla kaikille asiakkaille, kuten hinnan kanssa. Sähkökatkot eivät riipu siis sähköä myyvästä yhtiöstä.

  Jos sähköä ei tule ollenkaan tai sähköt katkeilevat, ota yhteyttä paikalliseen verkkopalveluun.

  Kun kilpailutat sähkön ja vaihdat sähkösopimusta, sähkömittaria ei tarvitse vaihtaa. Kotitalouksien ja muiden sähkön pienkäyttäjien (Tehontarve enintään 45 kW) ei tarvitse vaihtaa sähkömittaria sähkösopimuksen vaihdon yhteydessä.

  Mitä jos muutan sopimuskauden aikana?

  Sähkösopimus päättyy automaattisesti, kun asiakas muuttaa. Sähkönmyyntisopimus koskee nimittäin tiettyä asuinpaikkaa. Olemassa olevan sähkösopimuksen osoitetta voi vaihtaa, jos muuttaa Suomen sisällä.

  Muutosta kannattaa ilmoittaa välittömästi, kun muuttopäivä varmistuu. On hyvä varata vähintään kolme päivää, sille, että uuteen sähkönkäyttöpaikkaan ehditään tekemään sopimus ajoissa.

  Mikä on kaksiaikasähkö?

  Kaksiaikasähkö tarkoittaa sähkön erillistä hinnoittelua yö- ja päiväaikaan. Kaksiaikainen mittari mittaa päivä- ja yösähkön kulutusta. Sähkö on siis eri hintaista eri vuorokaudenaikoina. Hyvänä esimerkkinä tästä on yösähkösopimukset, jolloin yöaikana sähkö on halvempaa.

  Jos sinulla on kaksiaikainen tariffi, vuodenaika- ja yösähkön alkamisajat noudattavat paikallisen sähköyhtiön aikavyöhykkeitä. Sopimusta vaihtaessa vuodenaika- ja yösähkön alkamisajat ja kestot säilyvät Suomessa ennallaan.

  Mitä on vihreä sähkö?

  Vihreä sähkö eli ympäristösähkö perustuu eri uusiutuvien energioiden käyttöön. Uusiutuvat energiat syntyvät resursseista, jotka uusiutuvat itsestään luonnossa. Ne ovat oikein käytettyinä ehtymättömiä. Uusiutuvat energiat ovat sähköntuotannossa aurinkoenergia, tuulivoima, bioenergia, maalämpö, geoterminen energia ja vesivoima.

  Vihreät arvot ovat yleistyneet yhteiskunnallisesti, jonka voi huomata osittain kasvaneesta vihreän sähkön myynnistä. Vihersähkön tarjonta on myös kasvanut hyvin paljon lähivuosina.

  Mikään energiantuotanto ei ole täysin haitatonta. Uusiutuvat energianlähteet ovat kuitenkin luonnon kannalta ystävällisin markkinoilta löytyvä ratkaisu. Sähkösopimuksessa kerrotaan sähköenergian tuotantotapa.

  Sähkösopimuksen kilpailutus kokemuksia

  Sähkösosopimuksen kilpailutus on mahdollista, mutta vaatii kuluttajalta hieman vaivannäköä. Kun puhutaan yksityisestä kuluttajasta, sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa, mutta siirtomaksuihin ei voi vaikuttaa.

  Sähkön siirto ja siihen liittyvät maksut, tai verkkomaksu sisältää sähkön toimituksen ja paikallisen sähköverkon ylläpidon. Paikallisen verkkoyhtiön omistaja kerää siirtomaksun ja ylläpitää ja kehittää verkkoa maksuilla. Tätä osaa kuluttaja ei voi kilpailuttaa.

  Sähkön siirtomaksu, tai verkkomaksu sisältää sähkön toimituksen ja paikallisen sähköverkon ylläpidon. Tätä osaa kuluttaja ei voi kilpailuttaa.

  Sähkösopimuksia vertailtaessa, kuluttaja ilmoittaa vertailupalveluun perustietonsa, ja palvelu antaa listan mahdollisista vaihtoehdoista. Jotkin kilpailutuspalvelut pyytävät enemmän tietoja, ja mahdollisesti räätälöivät tarjoukset tarkemmin. Toiset taas antavat pelkistetyn listan vaihtoehdoista, joista kuluttaja voi valita haluamansa palveluntarjoajan.

  Kun sähkön kilpailutus on ajankohtinen, kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:

  • Sähkön myyntihinta, senttiä / kilowattitunti
  • Kiinteä hinta vai kulutuksen mukaan
  • Määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva sopimus
  • Sopimuksen irtisanomisaika, milloin voit sanoa irti sopimuksen
  • Kuukausimaksu
  • Sähkön tuotantotapa, vesi-, tuulivoima vai jokin muu
  • Yrityksen luotettavuus

  Sähkön kilpailutus esimerkkejä

  Alla on kaksi eri esimerkkiä sähkösopimusten kilpailutuksesta. Toinen esimerkkitapaus on haastateltu Tampereella ja toinen Helsingissä.

  Esimerkki 1.

  Juuso, 32 (Tampere) kilpailutti sähkösopimuksensa. Hän läpikävi yksitellen yksittäisiä palveluntarjoajien sopimuksia, sekä kilpailutti sähkösopimukset verkosta löytyvällä kilpailutusalustalla.

  Kilpailutukseen käytetty Google-hausta löytynyt ensimmäinen sähkönkilpailutuspalvelu ei toiminut luvatusti. Verkkosivusto kysyy asiakkaan perustiedot, mutta antaa vain yhden tai kaksi vaihtoehtoa. Markkinoilla on useita toimijoita, jotka eivät olleet mukana palvelussa. Sähkönkilpailutuspalvelu, jota käytettiin, ei esimerkiksi antanut vaihtoehdoksi pörssisähköä, joka on kuluttajalle houkutteleva vaihtoehto.

  Toisessa käytetyssä vertailupalvelussa esimerkkihenkilön saamat tarjoukset vaihtelivat välillä 364€/vuosi ja 890€/vuosi. Kyseinen sähkönvertailupalvelu antoi yhteensä 118 kpl mahdollisia tarjousvaihtoehtoja. Vertailussa otettiin huomioon vain sähkön myyntihinnat, ei siirtohintoja.

  Esimerkkihenkilön perustiedot

  • Rivitalokolmio Tampereella
  • Kulutus vuodessa 10 000kwh, suorasähkö
  • Ei halua määräaikaista sopimusta
  • Nykyinen sähkön hinta 5,40snt/kWh

  Tarjoukset:

  1. Tarjoushinta, yleissähkö, 3,64snt/kWh, ei kk-maksua. FI-Energy (Kilpailutuspalvelun kautta, laskutus 2kk etukäteen)
  2. Tarjoushinta, yleissähkö, 3,88snt/kWh, ei kk-maksua. Lumo Energia Markka
  3. Tarjoushinta, pörssisähkö, keskiarvo 6,495snt/kWh. Vattenfall pörssisähkö (Tuntisähkö Mix, spot-hinta + 0,29 snt/kWh + 2,95 €/kk)

  Spot-hinnan keskiarvo kuukauden ajalta marginaalin kanssa 6,495snt/kWh
  Spot-hinnan vaihteluväli vuonna 2019: Pienimmillään 1,47snt/kWh, suurimmillaan 10,09snt/kWh

  1. Kiinteähintainen sähkösopimus 549€ / vuosi. (Helen Oy, määräaikainen vähintään 18kk)
  2. Tarjoushinta, yösähkö, Päivähinta 6 snt/kWh Yöhinta 4.87 snt/kWh + 4.03 €/kk. Kokkolan Energia.
  3. Tarjoushinta, tuulisähkö, 5.59 snt/kWh + 3.60 €/kk. Nordic Green Energy.

  Sähkön myyntihinnoissa on siis suuria eroja. Tässä tapauksessa esimerkkihenkilö voi säästää parhaimmillaan yli 470 euroa vuodessa jos valitsee vertailun halvimman tarjouksen kalleimman sijaan. Nykyinen sähkösopimus oli kilpailutettu kaksi vuotta sitten, mutta silti säästöä kertyi 132 euroa vuositasolla.

  Esimerkki 2

  Otto, 25 kilpailutti sähkösopimuksensa vastaavasti, mutta Helsingin keskustassa.

  Esimerkkihenkilön perustiedot

  • Kerrostalokaksio Helsingissä
  • Kulutus vuodessa 7600kwh, suorasähkö
  • Avoin myös määräaikaiselle sopimukselle
  • Muuttamassa osoitteeseen. Ei edeltävää sähkösopimusta.

  Tarjoukset:

  1. 3,64snt/kWh, ei kk-maksua. FI-Energy
  2. 3,64snt/kWh, ei kk-maksua. Vihreä älyenergia
  3. 3,65 snt/kWh, ei kk-maksua. GNP Energy
  4. 3,88 snt/kWh, ei kk-maksua. Lumo energia Oy
  5. 5,49 snt/kWh, ei kk-maksua. Helen Oy

  Kannattaako sähkösopimuksen kilpailutus?

  Lyhyesti sanottuna; kyllä. Vaikka sähkön läpinäkyvä kilpailutus ei ole Suomessa vielä kovin helppoa, siitä voi saada suuria säästöjä.

  Sopimuksen tekemiseen ei kulu paljon aikaa, ja useat yritykset mainostavat joustavaa sähköyhtiön vaihtoa. Ensimmäisiin tarjouksiin ei kuitenkaan kannata tarttua, vaan sähkövertailu on hyvä tehdä huolellisesti, ja sen jälkeen nauttia parhaasta vaihtoehdosta.

  Kuten vertailusta nähdään, sähkösopimukset vaihtelevat hinnan, tyypin ja myös sähköntuottotavan mukaan. Kuluttaja voi tehdä esimerkiksi eettisen valinnan, ja käyttää tuulivoimaa ydinvoiman sijaan. Valistunut kuluttaja vertailee myyntihinnan lisäksi myös kuukausimaksuja, sekä myyntiyrityksen mainetta. Sähkön hinnalla, mutta myös sillä mistä ja miten ostat sähkösi, on väliä

  On useasti todettu, että taloustietoiselle kuluttajalle pörssisähkö on edullisin vaihtoehto.
  Normaaliin sopimukseen verrattuna pörssisähkö edellyttää kuitenkin asiaan tutustumista, ja korkeampaa riskinsietokykyä. Pörssisähkön hinta vaihtelee päivittäin ja tunneittain, hinta muuttuu siis vain oman kulutuksen mukaan.
  Pörssisähköä käyttämällä ja omaa kulutustaan optimoimalla, säästöä voi tulla peräti satasia vuodessa.

  Paras sopimus oli vuositasolla 140 euroa keskimääräistä parempi. Vertailu parhaimman ja viidenneksi parhaimman sähkösopimuksen ero oli samainen 140 euron summa. Parhaiden sopimusten hintaerot olivat olemattoman pieniä, mutta vertailun paras vaihtoehto oli sähkön tuotantotavaltaan ainoa, jossa oli käytetty 100% uusiutuvaa sähköenergiaa. Tämä ratkaisi oikean sähkösopimuksen kysymyksen tässä tapauksessa.

  Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

  Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.