Sähkömarkkinoiden hinnat muuttuvat jatkuvasti, jolloin myös sähköfirmat päivittävät jatkuvasti hinnastojaan. Vaikka olisit onnistunut nappaamaan kaksi vuotta sitten edullisimman sähkötarjouksen, se ei välttämättä ole enää halvinta sähköä. Tästä syystä on tärkeää kilpailuttaa sähkö riittävän usein – mielellään vähintään parin vuoden välein. Kilpailuttamalla löydät tarkalleen, missä halvin sähkö on tällä hetkellä.
Kilpailuttaminen onnistuu parhaiten, jos sinulla on saatavilla viimeisin sähkölaskusi. Voit kuitenkin kilpailuttaa sähkön myös ilman laskua, jos tiedät asunnon osoitteen ja osaat arvioida sähkön kulutuksesi vuositasolla suurin piirtein. Saat tarkemman arvion, jos osaat arvioida myös kuinka paljon kulutat sähköä yöaikaan tai tiettyinä vuodenaikoina.
Nykyään kilpailutus onnistuu helposti, sillä netissä on saatavilla useita valmiita laskureita. Näiden käyttäminen on täysin maksutonta, eikä sido mihinkään. Huomioi kuitenkin, että määräaikaisella sopimuksella sähköyhtiön vaihtaminen ei onnistu kesken sopimuskauden ilman painavaa syytä. Voit valita kilpailutukseen myös muita ehtoja mieltymyksiesi mukaan – näin saat tietää näppärästi esimerkiksi, mistä löytyy halvin uusiutuva sähkö tai ydinsähkö.
Kilpailuttaminen kannattaa aina, sillä se tuo selvää säästöä hyvin yksinkertaisella tavalla. Useimmiten paikallisen toimitusvelvollisen sähköyhtiön toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ei ole kaikkein edullisimmasta päästä. Energiaviraston tilastojen mukaan vuonna 2019 toimitusvelvollisten sähköyhtiöiden energiahintojen keskihinta oli jopa 8,16 snt/kWh (pientalo, jonka sähkön käyttö noin 5000 kWh/vuosi). Vertailun vuoksi pörssistä ostetun sähkön hinta 2020 voi olla vain 3,03 snt/kWh.
Vuonna 2019 Spot-sähkön hinta oli keskimäärin 5,46 snt/kWh.3>
Huomioi kuitenkin, että voit kilpailuttaa ainoastaan sähköenergian hinnan sekä kuukausittaisen perusmaksun. Sähkön osuus kokonaislaskusta on vain noin kolmasosa, sillä sähkön siirto ja verot muodostavat suurimman osuuden. Sähkön siirtoa ei valitettavasti voi kilpailuttaa, sillä se ostetaan aina paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä.