Löydä halvin sähkön hinta kilpailuttamalla

Arvioimme vuosittaista sähkönkulutustasi ja haemme sinulle halvimmat tarjoukset minuuteissa.

 • Valintamerkki Saatavilla yli 40 tarjousta Yli 40 tarjousta
 • Valintamerkki Ilmainen ja nopea palvelu Ilmainen vertailu
 • Valintamerkki Vertailu on läpinäkyvä ja puolueeton Tarjoukset 2 minuutissa

Aloita kilpailutus tästä

  Tarkista tai syötä osoite ja valitse postinumero valikosta
  Syötä talonumero ja mahdollinen asuntonumero

  Näin kilpailutat sähkön hinnan

  1. Laskuri

   Arvioi sähkönkulutuksesi

   Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arvioita

  2. Tarjoukset vertailussa

   Vertaile tarjoukset

   Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

  3. Tilaa uusi sopimus

   Tilaa uusi sähkösopimus

   Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

  Vertaile ja valitse edullinen sähkösopimus

  Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on ilmaista

  Sähkön hinta määräytyy sähköpörssissä

  Sähkön kaupankäynti tapahtuu kuten minkä tahansa muunkin raaka-aineen kaupankäynti. Hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sähkön raakahinta määritellään ensin sähköpörssissä. Suomi kuuluu pohjoismaiseen sähkön markkina-alueeseen.
  Sähköyhtiö ostaa sähkön pörssistä ja myy sen sitten kuluttaja-asiakkaille. Yhtiöt määrittelevät kuluttajalle myytävän sähkön hinnan eri sopimustyypeillä. Sähkösopimusten kilpailuttamisella kuluttaja pystyy vaikuttamaan käyttämänsä sähkön hintaan.

  Miten sähkön hinta lasketaan?

  Miten-sahkon-hinta-lasketaan
  Sähkön hinta ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti. Kilowattitunti on energian mittayksikkö. Kotitalouksien sähkön hinta perustuu käytettyihin kilowattitunteihin. Yhden kWh:n hinta vaihtelee 10 sentin molemmin puolin sähkösopimuksesta riippuen. Kotitalouksien sähkönkulutuksen hinta koostuu yleensä sähkölämmityksestä, lämminvesivaraajasta ja kodinkoneiden sähkönkulutuksesta.

  Kodinkoneiden sähkönkulutus lasketaan kertomalla laitteen teho käyttöajalla. Laitteen teho ilmoitetaan watteina (W) ja käyttöaika mitataan tunneissa. Käyttöaika tulee muuttaa kilowateiksi (1000 W = 1 kW). Esimerkiksi televisio kuluttaa karkeasti 0,1 kWh/tunti. Kodinkoneiden osuus kotitalouksien kokonaiskulutuksesta on suhteellisen pieni. Suurimpia kotitalouksien sähkönkuluttajia ovat lämmitys ja vesi (esim. lämminvesivaraaja).

  Tärkeää tietoa sähkön hinnasta

  Mistä sähkön hinta muodostuu?

  Kotitalouksien sähkölasku koostuu seuraavista tekijöistä:

  • Sähköenergian hinta
  • Sähkönsiirron hinta
  • Sähkövero

  Sähköenergia on sähkövoimaloissa tuotettua sähköä, jota sähkönmyyjä myy asiakkaille. Sähköenergian hinta koostuu laskutusjakson aikana käytetyn energian määrästä ja kuukausittaisesta perusmaksusta.

  Sähköenergian hinta vaihtelee sähkön tuotannon ja sähköpörssin hintavaihteluiden mukaan. Pohjoismailla on yhteinen sähköpörssi.

  Sähkönsiirto tarkoittaa sähköenergian kuljettamista sähkön käyttäjille. Kuljetus tapahtuu sähköverkkoa pitkin. Sähkön siirtohinta koostuu kiinteästä perusmaksusta ja siirretyn energian määrästä.

  Sähkönsiirrosta vastaavat paikalliset verkkoyhtiöt sijainnista riippuen, eikä verkkoyhtiötä voi tästä syystä vaihtaa. Tämän vuoksi sähkönsiirron kustannukset pysyvät melko muuttumattomina.

  Sähköveron määrä on sidoksissa kulutuksen määrään. Verotus on noin 2,79 senttiä käytettyä kilowattituntia kohden (c/kWh). Sähkönsiirtoyhtiö laskuttaa sähköveron siirtomaksun yhteydessä. Sähköveron suuruudesta päättää eduskunta.

  Energian, siirron ja veron osuus sähkön kokonaismaksusta jakautuu melko tasan. Sähkön hinta muodostuu siis niin, että maksetusta kokonaissummasta noin kolmannes tulee sähköenergiasta, kolmannes siirrosta ja kolmannes veroista. Sähkövero ja sähkönsiirto ovat melko tasaisia kustannuksia, mutta kuluttaja voi vaikuttaa sähkölaskunsa hintaan kilpailuttamalla sähköenergian osuuden.

  Sähköenergian sopimustyyppi vaikuttaa hintaan

  Asiakas voi vaikuttaa sähköenergian hintaan, sillä energiaa myyvän yhtiön ja sopimustyypin voi itse valita. Sähköenergian hinta muuttuu sopimustyypin mukaan, joten sähkön hinta vaihtelee sopimuksen pituuden, sopimustyypin ja energian tuotantotavan mukaan. Sen sijaan sähkönsiirron hintaa kuluttaja ei voi kilpailuttaa.

  Pörssisähkö on tuntihinnoiteltu sopimustyyppi. Sopimusasiakas maksaa sähköstä tunneittain muuttuvan sähkön pörssihinnan mukaan.

  Määräaikainen sähkösopimus sitoo kuluttajan tietyn yrityksen asiakkaaksi sopimuksen voimassaoloajaksi. Sähköenergian hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Sähköstä maksetaan joko kiinteä kuukausihinta tai kiinteä kilowatin hinta.

  Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa hinta tarkistetaan yleensä sovituin väliajoin. Sopimuksen saa irtisanoa koska tahansa 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

  Ekosähkösopimus on sidottu ympäristösertifioituun sähkön tuotantotapaan.

  Miksi sähkön hinta nousee ja laskee?

  Sähkön hinta muodostuu sähkömarkkinoilla. Markkinoiden muutokset heijastuu suoraan kotitalouksien sähkön hintaan. Sähköntuottajat myyvät tuottamaansa sähköä pohjoismaisessa sähköpörssissä, Nordpoolissa.

  Sähköyhtiöt joko ostavat sähkön pörssistä ja myyvät sen eteenpäin kuluttajille tai tuottavat sähkön itse sähkövoimaloissa, joista se sitten myydään ja kuljetetaan kuluttaja-asiakkaille.

  Sähkön kuluttajahintaan vaikuttaa tuotantokustannusten ja -olosuhteiden vaihtelu. Pohjoismaissa käytetään paljon vesi- ja tuulivoimaenergiaa, joten sääolosuhteiden vaihtelu näkyy myös sähkön hinnan vaihteluna.

  Norjassa tuotetaan paljon vesivoimaa. Jos Norjassa sateet vähenevät, vesivoimatuotannon kapasiteetti laskee ja sähkön hinta nousee. Kova tuuli puolestaan nostaa tuulivoimalan kapasiteettia, jolloin tuulivoimalla tuotetun sähkön hinta laskee.

  Vallitsevat sääolosuhteet vaikuttavat sähköenergian hintavaihteluun myös lämpötilan osalta. Jos talvi on erityisen kylmä, sähkön hinta pysyy usein suhteellisen korkeana.

  Sähkön siirtoyhtiöt ovat käytännössä monopoliasemassa, joten sähkön siirto pysyy yleensä lähes samanhintaisena. Siirtohinnoissa on jonkin verran alueellisia eroja. Taajamissa siirtohinnat ovat edullisempia, sillä ihmiset asuvat lähempänä toisiaan ja sähköjohtoa vedetään asukasta kohden vähemmän kuin syrjäseuduilla.

  Sähkön siirtomaksulla katetaan muun muassa sähköverkkojen kunnossapito, verkon uusimistyöt ja toimivuuden valvominen. Energiavirasto valvoo sähkön siirron hinnoittelua. Jos siirtomaksuja on peritty enemmän, kuin verkon ylläpito on vaatinut, paikallinen sähköverkkoyhtiö joutuu maksamaan rahoja takaisin.

  Sähkön hinta riippuu sähkön tuotantotavasta

  Sopimustyypin lisäksi sähköenergian hinta muodostuu sähkön alkuperän perusteella. Sähköä voidaan tuottaa eri raaka-aineista. Kun teet sähkön hintavertailun, kannattaa ottaa huomioon, mistä sopimuksessa käytetty sähköenergia on peräisin.

  Sekasähkön alkuperää ei yleensä määritellä sopimuksessa. Sähkö on tuotettu usein halvimmalla mahdollisella tavalla.

  Biosähkö on biopolttoaineista tuotettua sähköä.

  Fossiiliton tai päästövapaa sähkö viittaa yleensä ydinenergialla tuotettuun sähköön.

  Uusiutuvista energialähteistä saadulla sähköllä viitataan yleensä tuuli-, aurinko-, ja vesivoimalla tuotettuun energiaan.

  EKOenergia on sähköä, jolle on myönnetty EKOenergia-ympäristömerkki.

  Tee sähkösopimus vasta kun olet vertaillut eri sopimustyyppejä ja päättänyt sinulle sopivimman sähkön tuotantotavan.

  Miten valita halvin sähkösopimus?

  Useimmat kotitaloudet pyrkivät säästämään rahaa kodin vuosittaisissa kuluissa. Yksi helpoimmista tavoista säästää kiinteissä kuluissa on valita edullinen sähkösopimus. Sähköala lukeutuu markkinoiden kilpailullisimpiin aloihin, minkä ansiosta kuluttajalla on nykyään erinomaiset mahdollisuudet kilpailuttaa sähkösopimus ja hyödyntää sähkötarjouksien toinen toistaan edullisempia hintoja.

  Sähkön hinta on monien eri tekijöiden summa. Markkinahintaan vaikuttavat muun muassa kysyntä ja tarjonta, lämpötilat, sää, ympäröivien markkinoiden tilanne ja hintataso, vesitilanne ja polttoaineiden hinnat. Myös pörssisähkön hinta on muuttunut alan tuotantorakenteiden seurauksena.

  VertaaEnsin.fi opastaa valitsemaan kotiisi parhaan sähkösopimuksen kilpailukykyiseen hintaan, jotta sinäkin voit säästää rahaa. Sopimuksen kilpailutus on täysin ilmaista, eikä sido sinua mihinkään.

  Pörssisähkö vai kiinteähintainen sopimus?

  Kuluttajan näkökulmasta sähkön hinta koostuu useista eri asioista. Näitä ovat sähköenergian hinta, kuukausittainen perusmaksu, sähkön kulutus, verot, siirtomaksu ja sähkön siirron kuukausittainen perusmaksu. Näistä kuluttaja voi itse vaikuttaa valinnoillaan sähköenergian kustannuksiin ja kuukausittaiseen perusmaksuun, joista jälkimmäistä ei parhaimmillaan veloiteta ollenkaan.

  Valitessa sopimusta on hyvä ymmärtää, että on olemassa kaksi erilaista sähkötyyppiä: kiinteähintainen ja pörssihintainen. Voit kilpailuttaa molemmat sähkötyypit ilmaisessa vertailussamme.

  Mikä on pörssisähkö?

  Pörssisähkön hinnat elävät jatkuvasti markkinoiden perusteella: mitä enemmän kysyntää on, sitä kalliimpaa sähköenergia on. Vastaavasti vähäisemmällä kysynnällä sähkö on edullisempaa. Pörssisähkön hinta vaihtelee Nordpool-sähköpörssin senhetkisen sähkön hinnan mukaan. Nordpool on pohjoismainen sähkön osto- ja myyntipaikka, josta sähköä välittävät yritykset hankkivat energiaa. Sähkön hinta vaihtelee pörssissä markkinan mukaan, ja voi nousta ja laskea aktiivisesti.

  Kiinteähintaisen sähkön hinta pysyy samana niin kauan, kun tekemäsi sähkösopimus on voimassa. Suurin osa suomalaisista talouksista käyttää edelleen kiinteähintaista sopimusta.

  Kumpi näistä sitten oikein kannattaa? Pörssisähkö sopii esimerkiksi vuorotyöläiselle, joka kuluttaa vain vähän sähköä kalliimpina vuorokaudenaikoina, eli aamusta ja alkuillasta. Tällöin pörssisähkö tulee edullisemmaksi, koska yöllä ja keskipäivällä sähköllä on vähemmän kuluttajia, ja se on tästä syystä edullisempaa.

  Kiinteän hinnan sähkösopimus sopii esimerkiksi isoihin omakotitaloihin, jotka toimivat sähkölämmityksellä. Tämä voi olla näistä kahdesta riskittömämpi vaihtoehto. Kiinteähintaisissa sopimuksissa kannattaa kiinnittää huomiota kuukausittaisiin perusmaksuihin. Jos asut pienessä yksiössä tai kaksiossa, perusmaksu voi olla huomattavan suuri osa sähkölaskusta. Tässä tapauksessa halvimmat sähkösopimukset voivatkin olla sellaisia, joissa kuukausimaksua ei ole ollenkaan, mutta kilowattitunnin hinta on vähän korkeampi.

  Muista kilpailuttaa sähkösopimus riittävän usein

  Sähkömarkkinoiden hinnat muuttuvat jatkuvasti, jolloin myös sähköfirmat päivittävät jatkuvasti hinnastojaan. Vaikka olisit onnistunut nappaamaan kaksi vuotta sitten edullisimman sähkötarjouksen, se ei välttämättä ole enää halvinta sähköä. Tästä syystä on tärkeää kilpailuttaa sähkö riittävän usein – mielellään vähintään parin vuoden välein. Kilpailuttamalla tiedät tarkalleen, missä halvin sähkö on tällä hetkellä.

  Kilpailuttaminen onnistuu parhaiten, jos sinulla on saatavilla viimeisin sähkölaskusi. Voit kuitenkin kilpailuttaa sähkön myös ilman laskua, jos tiedät asunnon osoitteen ja osaat arvioida sähkön kulutuksesi vuositasolla suurin piirtein. Saat tarkemman arvion, jos osaat estimoida myös sen, kuinka paljon kulutat sähköä yöaikaan ja tiettyinä vuodenaikoina.

  Nykyään sähkön voi kilpailuttaa helposti, sillä netissä on saatavilla useita valmiita laskureita. Näiden käyttäminen on täysin maksutonta, eikä sido mihinkään. Huomioi kuitenkin, että määräaikaisella sopimuksella sähköyhtiön vaihtaminen ei onnistu kesken sopimuskauden ilman painavaa syytä. Voit valita kilpailutukseen myös muita ehtoja mieltymyksiesi mukaan – näin saat tietää näppärästi esimerkiksi, löytyisikö jostain edullisempi uusiutuva sähkö tai ydinsähkö.

  Sähkösopimuksen kilpailuttaminen kannattaa aina, sillä se tuo selvää säästöä hyvin yksinkertaisella tavalla. Useimmiten paikallisen toimitusvelvollisen sähköyhtiön toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen sähkösopimus ei ole kaikkein edullisimmasta päästä. Energiaviraston tilastojen mukaan vuonna 2019 toimitusvelvollisten sähköyhtiöiden energiahintojen keskihinta oli jopa 8,16 snt/kWh (pientalo, jonka sähkön käyttö noin 5000 kWh/vuosi). Vertailun vuoksi pörssistä ostetun sähkön hinta 2021 voi olla vuodenajasta riippuen jopa alle 3 snt/kWh.

  Vuonna 2020 Spot-sähkön hinta oli keskimäärin 3,47 snt/kWh. Parasta sähkösopimusta valitessasi voit kilpailuttaa sähköenergian hinnan sekä kuukausittaisen perusmaksun. Itse energian osuus sähkön hinnasta on noin kolmasosa, ja sähkön siirto sekä verot muodostavat jäljelle jäävän osuuden. Sähkönsiirtoa ei valitettavasti voi kilpailuttaa, sillä se ostetaan aina paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä.

  Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

  Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.