Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Kilpailuta sähkösopimukset ja löydä halvin sähkön hinta.

Arvioimme vuosittaista sähkönkulutustasi ja haemme halvimmat tarjoukset sinulle. Voit halutessasi myös vertailla vain vihreät sähkösopimukset.

 • Instant Yli 40 tarjousta saatavilla
 • Rocket Ilmainen ja nopea palvelu
 • Badge Läpinäkyvä ja puolueeton vertailu

Aloita kilpailutus tästä

  Tarkasta tai syötä katuosoite
  Syötä katunumero ja mahdollinen asuntonumero
  • Instant Yli 40 tarjousta saatavilla
  • Rocket Ilmainen ja nopea palvelu
  • Badge Läpinäkyvä ja puolueeton vertailu

  Näin kilpailutat sähkön hintaa

  Laskuri
  Arvioi sähkönkulutuksesi

  Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arvioita

  Tarjoukset vertailussa
  Vertaile tarjoukset

  Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

  Tilaa uusi sopimus
  Tilaa uusi sähkösopimus

  Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

  ["hero_section_electricity","electricity_three_steps","cta_sticky_banner_provider","provider_product_introduction","topic_introduction","faq_refresh","newsletter_subscription"] Vertaile ja löydä halvin sähkösopimus Sähkösopimuksien kilpailuttaminen on ilmaista

  Sähkön hinta määräytyy sähköpörssissä

  Sähkön kaupankäynti tapahtuu kuten minkä tahansa muunkin raaka-aineen kaupankäynti. Hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sähkön raakahinta määritellään ensin sähköpörssissä. Suomi kuuluu pohjoismaiseen sähkön markkina-alueeseen.

  Sähköyhtiö ostaa sähkön pörssistä ja myy sen sitten kuluttaja-asiakkaille. Sähköyhtiöt määrittelevät kuluttajalle myytävän sähkön hinnan eri sopimustyypeillä. Sähkösopimusten kilpailuttamisella kuluttaja pystyy vaikuttamaan käyttämänsä sähkön hintaan.

  Miten sähkön hinta lasketaan?

  Sähkön hinta ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti. Kilowattitunti on energian mittayksikkö. Kotitalouksien sähkön hinta perustuu käytettyihin kilowattitunteihin. Yhden kWh:n hinta vaihtelee yleensä 5-7 sentin välillä sähkösopimuksesta riippuen. Kotitalouksien sähkönkulutuksen hinta koostuu yleensä sähkölämmityksestä, lämminvesivaraajasta ja kodinkoneiden sähkönkulutuksesta.

  Kodinkoneiden sähkönkulutus lasketaan kertomalla laitteen teho käyttöajalla. Laitteen teho ilmoitetaan watteina (W) ja käyttöaika mitataan tunneissa. Käyttöaika tulee muuttaa kilowateiksi (1000 W = 1 kW). Esimerkiksi televisio kuluttaa karkeasti 0,1 kWh/tunti. Kodinkoneiden osuus kotitalouksien kokonaiskulutuksesta on suhteellisen pieni. Suurimpia kotitalouksien sähkönkuluttajia ovat lämmitys ja vesi (esim. lämminvesivaraaja).

  Miten-sahkon-hinta-lasketaan

  Mistä sähkön hinta muodostuu?

  Kotitalouksien sähkölasku koostuu seuraavista tekijöistä:

  • Sähköenergian hinta
  • Sähkönsiirron hinta
  • Sähkövero

  Sähköenergia on sähkövoimaloissa tuotettua sähköä, jota sähkönmyyjä myy asiakkaille. Sähköenergian hinta koostuu laskutusjakson aikana käytetyn energian määrästä ja kuukausittaisesta perusmaksusta.

  Sähköenergian hinta vaihtelee sähkön tuotannon ja sähköpörssin hintavaihteluiden mukaan. Pohjoismailla on yhteinen sähköpörssi.

  Sähkönsiirto tarkoittaa sähköenergian kuljettamista sähkön käyttäjille. Kuljetus tapahtuu sähköverkkoa pitkin. Sähkön siirtohinta koostuu kiinteästä perusmaksusta ja siirretyn energian määrästä.

  Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, jolloin hinnat pysyvät melko muuttumattomina. Sähkönsiirrosta vastaavat paikalliset verkkoyhtiöt sijainnista riippuen.

  Sähköveron määrä on sidoksissa kulutuksen määrään. Verotus on noin 2,79 senttiä per käytetty kilowattitunti (c/kWh). Sähkönsiirtoyhtiö laskuttaa sähköveron siirtomaksun yhteydessä. Sähköveron suuruudesta päättää eduskunta.

  Energian, siirron ja veron osuus sähkön kokonaismaksusta jakautuu melko tasan. Sähköstä maksetusta kokonaissummasta kolmannes muodostuu sähköenergiasta, kolmannes siirrosta ja kolmannes veroista.

  Sähköenergian sopimustyyppi vaikuttaa hintaan

  Sähkönsiirron hintaan kuluttaja ei voi vaikuttaa. Sen sijaan sähköenergian hintaan asiakas voi vaikuttaa, sillä energiaa myyvän yhtiön ja sopimustyypin voi itse valita. Sähköenergian hinta muuttuu sopimustyypin mukaan. Sähkön hinta vaihtelee sopimuksen pituuden, sopimustyypin ja energian tuotantotavan mukaan.

  Pörssisähkö on tuntihinnoiteltu sopimustyyppi. Sopimusasiakas maksaa sähköstä sähkön tunnittaisen pörssihinnan mukaan.

  Määräaikainen sähkösopimus sitoo kuluttajan tietyn yhtiön asiakkaaksi sopimuksen voimassaoloajaksi. Sähköenergian hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Sähköstä maksetaan joko kiinteä kuukausihinta tai kiinteä kilowatin hinta.

  Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa hinta tarkistetaan yleensä sovituin väliajoin. Sopimuksen saa irtisanoa koska tahansa 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

  Ekosähkösopimus on sidottu ympäristösertifioituun sähkön tuotantotapaan.

  Miksi sähkön hinta nousee ja laskee?

  Sähköenergian hinta muodostuu sähkömarkkinoilla. Markkinoiden muutokset heijastuu suoraan kotitalouksien sähkön hintaan. Sähköntuottajat myyvät tuottamaansa sähköä pohjoismaisessa sähköpörssissä, Nordpoolissa.

  Sähköyhtiöt joko ostavat sähkön pörssistä ja myyvät sen eteenpäin kuluttajille tai tuottavat sähkön itse sähkövoimaloissa, josta se sitten myydään ja kuljetetaan kuluttaja-asiakkaille.

  Sähkön hintaan vaikuttaa tuotantokustannusten ja -olosuhteiden vaihtelu. Pohjoismaissa käytetään paljon vesi- ja tuulivoimaenergiaa, joten sääolosuhteiden vaihtelu näkyy myös sähkön hinnan vaihteluna.

  Norjassa tuotetaan paljon vesivoimaa. Jos Norjassa sateet vähenevät, vesivoimatuotannon kapasiteetti laskee, jolloin sähkön hinta nousee. Kova tuuli puolestaan nostaa tuulivoimalan kapasiteettia, jolloin tuulivoimalla tuotetun sähkön hinta laskee.

  Myös vallitsevat sääolosuhteet vaikuttavat sähköenergian hintaan. Jos talvi on erityisen kylmä, sähkön hinta pysyy yleensä suhteellisen korkeana.

  Sähkön siirtoyhtiöt ovat käytännössä monopoliasemassa, joten sähkön siirto pysyy yleensä lähes samanhintaisena. Siirtohinnoissa on jonkin verran alueellisia eroja. Taajamissa siirtohinnat ovat edullisempia, sillä ihmiset asuvat lähempänä toisiaan ja sähköjohtoa vedetään asukasta kohden vähemmän kuin syrjäseuduilla.

  Sähkön siirtomaksulla katetaan muun mussa sähköverkkojen kunnossapito, verkon uusimistyöt ja toimivuuden valvominen. Energiavirasto valvoo sähkön siirron hinnoittelua. Jos siirtomaksuja on peritty enemmän, kuin verkon ylläpito on vaatinut, paikallinen sähköverkkoyhtiö joutuu maksamaan rahoja takaisin.

  Sähkön hinta riippuu sähkön tuottamisen tavasta

  Sopimustyypin lisäksi sähköenergian hintaan vaikuttaa sähkön alkuperä. Sähköä voidaan tuottaa eri raaka-aineista. Kun teet sähkön hintavertailun, kannattaa ottaa huomioon, mistä sopimuksessa käytetty sähkö on peräisin.

  Sekasähkön alkulkuperää ei yleensä määritellä sopimuksessa. Sähkö on tuotettu usein halvimmalla mahdollisella tavalla.

  Biosähkö on biopolttoaineista tuotettua sähköä.

  Fossiiliton tai päästövapaalla sähköllä viitataan yleensä ydinenergialla tuotettuun sähköön.

  Uusiutuvista energialähteistä viittaa yleensä tuuli-, aurinko-, ja vesivoimalla tuotettuun energiaan.

  EKOenergia on sähköenergiaa, jolle on myönnetty EKOenergia-ympäristömerkki.

  Tee sähkösopimus vasta kun olet vertaillut eri sopimustyyppejä ja päättänyt sinulle sopivimman sähkön tuotantotavan.

  Miten valita halvin sähkösopimus?

  Useimmat kotitaloudet pyrkivät säästämään rahaa kodin vuosittaisissa kuluissa. Yksi helpoimmista tavoista säästää kiinteissä kuluissa on valita edullinen sähkösopimus. Sähköala lukeutuu markkinoiden kilpailullisimpiin aloihin, minkä ansiosta kuluttajalla on nykyään erinomaiset mahdollisuudet kilpailuttaa sähkösopimus ja hyödyntää sähkötarjouksien toinen toistaan edullisempia hintoja.

  Sähkön hinta on monien eri tekijöiden summa. Markkinahintaan vaikuttavat muun muassa kysyntä ja tarjonta, lämpötilat, sää, ympäröivien markkinoiden tilanne ja hintataso, vesitilanne ja polttoaineiden hinnat. Myös pörssisähkön hinta on muuttunut alan tuotantorakenteiden seurauksena. VertaaEnsin.fi opastaa valitsemaan kotiisi parhaan sähkösopimuksen kilpailukykyiseen hintaan, jotta sinäkin voit säästää rahaa.

  Pörssisähkö vai kiinteähintainen sopimus?

  Kuluttajan näkökulmasta sähkön hinta koostuu useista eri asioista. Näitä ovat sähköenergian hinta, kuukausittainen perusmaksu, verot, siirtomaksu ja sähkön siirron kuukausittainen perusmaksu. Näistä kuluttaja voi itse vaikuttaa valinnoillaan sähköenergian hintaan ja kuukausittaiseen perusmaksuun, joista jälkimmäistä ei parhaimmillaan veloiteta ollenkaan.

  Valitessasi sopimusta on hyvä ymmärtää, että on olemassa kaksi erilaista sähkötyyppiä: kiinteähintainen ja pörssihintainen.

  Mikä on pörssisähkö?

  Pörssisähkön hinnat elävät jatkuvasti sen hetkisten markkinoiden perusteella: mitä enemmän kysyntää on, sitä kalliimpaa sähkö on. Vastaavasti vähäisemmällä kysynnällä sähkön on edullisempaa. Pörssisähkön hinta vaihtelee Nordpool-sähköpörssin senhetkisen sähkön hinnan mukaan. Nordpool on pohjoismainen sähkön osto- ja myyntipaikka, josta sähköyhtiöt hankkivat energiaa. Sähkön hinta vaihtelee pörssissä markkinan mukaan, ja voi nousta ja laskea aktiivisesti.

  Kiinteähintaisen sähkön hinta pysyy samana niin kauan, kun tekemäsi sähkösopimus on voimassa. Suurin osa suomalaisista talouksista käyttää edelleen kiinteähintaista sopimusta.

  Kumpi näistä sitten kannattaa oikein valita? Pörssisähkö sopii esimerkiksi vuorotyöläiselle, joka kuluttaa sähköä vähän kalliimpina vuorokaudenaikoina eli aamusta ja alkuillasta. Tällöin pörssisähkö tulee edullisemmaksi, koska yöllä ja keskipäivällä sähköllä on vähemmän kuluttajia, ja se on tästä syystä edullisempaa.

  Kiinteähintainen sähkösopimus sopii esimerkiksi isoihin omakotitaloihin, jotka toimivat sähkölämmityksellä. Tämä voi olla näistä kahdesta riskittömämpi vaihtoehto. Kiinteähintaisissa sopimuksissa kannattaa kiinnittää huomiota kuukausittaisiin perusmaksuihin. Jos asut pienessä yksiössä tai kaksiossa, sähkölaskusta suuri osa voi koostua kuukausimaksusta. Tässä tapauksessa halvimmat sähkösopimukset voivatkin olla sellaisia, joissa kuukausimaksua ei ole ollenkaan, mutta kilowattitunnin hinta on vähän korkeampi.

  Muista kilpailuttaa sähkösopimus riittävän usein

  Sähkömarkkinoiden hinnat muuttuvat jatkuvasti, jolloin myös sähköfirmat päivittävät jatkuvasti hinnastojaan. Vaikka olisit onnistunut nappaamaan kaksi vuotta sitten edullisimman sähkötarjouksen, se ei välttämättä ole enää halvinta sähköä. Tästä syystä on tärkeää kilpailuttaa sähkö riittävän usein – mielellään vähintään parin vuoden välein. Kilpailuttamalla löydät tarkalleen, missä halvin sähkö on tällä hetkellä.

  Kilpailuttaminen onnistuu parhaiten, jos sinulla on saatavilla viimeisin sähkölaskusi. Voit kuitenkin kilpailuttaa sähkön myös ilman laskua, jos tiedät asunnon osoitteen ja osaat arvioida sähkön kulutuksesi vuositasolla suurin piirtein. Saat tarkemman arvion, jos osaat arvioida myös kuinka paljon kulutat sähköä yöaikaan tai tiettyinä vuodenaikoina.

  Nykyään kilpailutus onnistuu helposti, sillä netissä on saatavilla useita valmiita laskureita. Näiden käyttäminen on täysin maksutonta, eikä sido mihinkään. Huomioi kuitenkin, että määräaikaisella sopimuksella sähköyhtiön vaihtaminen ei onnistu kesken sopimuskauden ilman painavaa syytä. Voit valita kilpailutukseen myös muita ehtoja mieltymyksiesi mukaan – näin saat tietää näppärästi esimerkiksi, mistä löytyy halvin uusiutuva sähkö tai ydinsähkö.

  Kilpailuttaminen kannattaa aina, sillä se tuo selvää säästöä hyvin yksinkertaisella tavalla. Useimmiten paikallisen toimitusvelvollisen sähköyhtiön toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ei ole kaikkein edullisimmasta päästä. Energiaviraston tilastojen mukaan vuonna 2019 toimitusvelvollisten sähköyhtiöiden energiahintojen keskihinta oli jopa 8,16 snt/kWh (pientalo, jonka sähkön käyttö noin 5000 kWh/vuosi). Vertailun vuoksi pörssistä ostetun sähkön hinta 2020 voi olla vain 3,03 snt/kWh.

  Vuonna 2019 Spot-sähkön hinta oli keskimäärin 5,46 snt/kWh.

  Huomioi kuitenkin, että voit kilpailuttaa ainoastaan sähköenergian hinnan sekä kuukausittaisen perusmaksun. Sähkön osuus kokonaislaskusta on vain noin kolmasosa, sillä sähkön siirto ja verot muodostavat suurimman osuuden. Sähkön siirtoa ei valitettavasti voi kilpailuttaa, sillä se ostetaan aina paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä.

  Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

  Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.