Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Kilpailuta sähkö ja löydä halvin sähkön hinta.

Arvioimme vuosittaista sähkönkulutustasi ja haemme halvimmat tarjoukset sinulle. Voit halutessasi myös vertailla vain vihreät sähkösopimukset.

 • Instant Yli 40 tarjousta saatavilla
 • Rocket Ilmainen ja nopea palvelu
 • Badge Läpinäkyvä ja puolueeton vertailu

Aloita kilpailutus tästä

  Tarkasta tai syötä katuosoite
  Syötä katunumero ja mahdollinen asuntonumero
  • Instant Yli 40 tarjousta saatavilla
  • Rocket Ilmainen ja nopea palvelu
  • Badge Läpinäkyvä ja puolueeton vertailu

  Näin kilpailutat sähkön hintaa

  landing-page.electricity.3steps.step1.icon-alt
  Arvioi sähkönkulutuksesi

  Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arvioita

  landing-page.electricity.3steps.step2.icon-alt
  Vertaile tarjoukset

  Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

  landing-page.electricity.3steps.step3.icon-alt
  Tilaa uusi sähkösopimus

  Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

  Sähkön hinta määräytyy sähköpörssissä

  Sähkön kaupankäynti tapahtuu kuten minkä tahansa muunkin raaka-aineen kaupankäynti. Hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sähkön raakahinta määritellään ensin sähköpörssissä. Suomi kuuluu pohjoismaiseen sähkön markkina-alueeseen.

  Sähköyhtiö ostaa sähkön pörssistä ja myy sen sitten kuluttaja-asiakkaille. Sähköyhtiöt määrittelevät kuluttajalle myytävän sähkön hinnan eri sopimustyypeillä. Sähkösopimusten kilpailuttamisella kuluttaja pystyy vaikuttamaan käyttämänsä sähkön hintaan.

  Miten sähkön hinta lasketaan?

  Sähkön hinta ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti. Kilowattitunti on energian mittayksikkö. Kotitalouksien sähkön hinta perustuu käytettyihin kilowattitunteihin. Yhden kWh:n hinta vaihtelee yleensä 5-7 sentin välillä sähkösopimuksesta riippuen. Kotitalouksien sähkönkulutuksen hinta koostuu yleensä sähkölämmityksestä, lämminvesivaraajasta ja kodinkoneiden sähkönkulutuksesta.

  Kodinkoneiden sähkönkulutus lasketaan kertomalla laitteen teho käyttöajalla. Laitteen teho ilmoitetaan watteina (W) ja käyttöaika mitataan tunneissa. Käyttöaika tulee muuttaa kilowateiksi (1000 W = 1 kW). Esimerkiksi televisio kuluttaa karkeasti 0,1 kWh/tunti. Kodinkoneiden osuus kotitalouksien kokonaiskulutuksesta on suhteellisen pieni. Suurimpia kotitalouksien sähkönkuluttajia ovat lämmitys ja vesi (esim. lämminvesivaraaja).

  Miten-sahkon-hinta-lasketaan

  Mistä sähkön hinta muodostuu?

  Kotitalouksien sähkölasku koostuu seuraavista tekijöistä:

  • Sähköenergian hinta
  • Sähkönsiirron hinta
  • Sähkövero

  Sähköenergia on sähkövoimaloissa tuotettua sähköä, jota sähkönmyyjä myy asiakkaille. Sähköenergian hinta koostuu laskutusjakson aikana käytetyn energian määrästä ja kuukausittaisesta perusmaksusta.

  Sähköenergian hinta vaihtelee sähkön tuotannon ja sähköpörssin hintavaihteluiden mukaan. Pohjoismailla on yhteinen sähköpörssi.

  Sähkönsiirto tarkoittaa sähköenergian kuljettamista sähkön käyttäjille. Kuljetus tapahtuu sähköverkkoa pitkin. Sähkön siirtohinta koostuu kiinteästä perusmaksusta ja siirretyn energian määrästä.

  Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, jolloin hinnat pysyvät melko muuttumattomina. Sähkönsiirrosta vastaavat paikalliset verkkoyhtiöt sijainnista riippuen.

  Sähköveron määrä on sidoksissa kulutuksen määrään. Verotus on noin 2,79 senttiä per käytetty kilowattitunti (c/kWh). Sähkönsiirtoyhtiö laskuttaa sähköveron siirtomaksun yhteydessä. Sähköveron suuruudesta päättää eduskunta.

  Energian, siirron ja veron osuus sähkön kokonaismaksusta jakautuu melko tasan. Sähköstä maksetusta kokonaissummasta kolmannes muodostuu sähköenergiasta, kolmannes siirrosta ja kolmannes veroista.

  Sähköenergian sopimustyyppi vaikuttaa hintaan

  Sähkönsiirron hintaan kuluttaja ei voi vaikuttaa. Sen sijaan sähköenergian hintaan asiakas voi vaikuttaa, sillä energiaa myyvän yhtiön ja sopimustyypin voi itse valita. Sähköenergian hinta muuttuu sopimustyypin mukaan. Sähkön hinta vaihtelee sopimuksen pituuden, sopimustyypin ja energian tuotantotavan mukaan.

  Pörssisähkö on tuntihinnoiteltu sopimustyyppi. Sopimusasiakas maksaa sähköstä sähkön tunnittaisen pörssihinnan mukaan.

  Määräaikainen sähkösopimus sitoo kuluttajan tietyn yhtiön asiakkaaksi sopimuksen voimassaoloajaksi. Sähköenergian hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Sähköstä maksetaan joko kiinteä kuukausihinta tai kiinteä kilowatin hinta.

  Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa hinta tarkistetaan yleensä sovituin väliajoin. Sopimuksen saa irtisanoa koska tahansa 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

  Ekosähkösopimus on sidottu ympäristösertifioituun sähkön tuotantotapaan.

  Miksi sähkön hinta nousee ja laskee?

  Sähköenergian hinta muodostuu sähkömarkkinoilla. Markkinoiden muutokset heijastuu suoraan kotitalouksien sähkön hintaan. Sähköntuottajat myyvät tuottamaansa sähköä pohjoismaisessa sähköpörssissä, Nordpoolissa.

  Sähköyhtiöt joko ostavat sähkön pörssistä ja myyvät sen eteenpäin kuluttajille tai tuottavat sähkön itse sähkövoimaloissa, josta se sitten myydään ja kuljetetaan kuluttaja-asiakkaille.

  Sähkön hintaan vaikuttaa tuotantokustannusten ja -olosuhteiden vaihtelu. Pohjoismaissa käytetään paljon vesi- ja tuulivoimaenergiaa, joten sääolosuhteiden vaihtelu näkyy myös sähkön hinnan vaihteluna.

  Norjassa tuotetaan paljon vesivoimaa. Jos Norjassa sateet vähenevät, vesivoimatuotannon kapasiteetti laskee, jolloin sähkön hinta nousee. Kova tuuli puolestaan nostaa tuulivoimalan kapasiteettia, jolloin tuulivoimalla tuotetun sähkön hinta laskee.

  Myös vallitsevat sääolosuhteet vaikuttavat sähköenergian hintaan. Jos talvi on erityisen kylmä, sähkön hinta pysyy yleensä suhteellisen korkeana.

  Sähkön siirtoyhtiöt ovat käytännössä monopoliasemassa, joten sähkön siirto pysyy yleensä lähes samanhintaisena. Siirtohinnoissa on jonkin verran alueellisia eroja. Taajamissa siirtohinnat ovat edullisempia, sillä ihmiset asuvat lähempänä toisiaan ja sähköjohtoa vedetään asukasta kohden vähemmän kuin syrjäseuduilla.

  Sähkön siirtomaksulla katetaan muun mussa sähköverkkojen kunnossapito, verkon uusimistyöt ja toimivuuden valvominen. Energiavirasto valvoo sähkön siirron hinnoittelua. Jos siirtomaksuja on peritty enemmän, kuin verkon ylläpito on vaatinut, paikallinen sähköverkkoyhtiö joutuu maksamaan rahoja takaisin.

  Sähkön hinta riippuu sähkön tuottamisen tavasta

  Sopimustyypin lisäksi sähköenergian hintaan vaikuttaa sähkön alkuperä. Sähköä voidaan tuottaa eri raaka-aineista. Kun teet sähkön hintavertailun, kannattaa ottaa huomioon, mistä sopimuksessa käytetty sähkö on peräisin.

  Sekasähkön alkulkuperää ei yleensä määritellä sopimuksessa. Sähkö on tuotettu usein halvimmalla mahdollisella tavalla.

  Biosähkö on biopolttoaineista tuotettua sähköä.

  Fossiiliton tai päästövapaalla sähköllä viitataan yleensä ydinenergialla tuotettuun sähköön.

  Uusiutuvista energialähteistä tuotettu sähkö viittaa yleensä tuuli-, aurinko-, ja vesivoimalla tuotettuun energiaan.

  EKOenergia on sähköenergiaa, jolle on myönnetty EKOenergia-ympäristömerkki.

  Tee sähkösopimus vasta kun olet vertaillut eri sopimustyyppejä ja päättänyt sinulle sopivimman sähkön tuotantotavan.

  Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

  Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.

  Mascot