1. Etsi opiskelija-asunto ajoissa
Asuminen on opiskelijan suurin menoerä, ja jo 100 euron kuukausittainen säästö vuokrassa tuo yli 1 000 euron säästön vuositasolla.
Opiskelijasäätiöiden ja opiskelijajärjestöjen asunnot ovat yleensä vapaiden markkinoiden asuntoja edullisempia. Kysyntä on kuitenkin suurta ja etenkin yksiöiden jonot monesti pitkiä, joten opiskelija-asuntoa kannattaa hakea heti opiskelupaikan varmistuttua.
2. Kilpailuta sähkösopimus & hyödynnä opiskelijaedut
Mikäli vuokrasopimukseesi ei kuulu sähköt, joudut tekemään oman sähkösopimuksen. Tällöin kannattaa ottaa hyöty irti opiskelijoiden sähkötarjouksista. Tyypillinen opiskelijatarjous on jopa 50 prosentin alennus kuukausittaisista perusmaksuista. Opiskelijan, jonka sähkönkulutus on pientä, kannattaa suosia sähkösopimusta pienellä perusmaksulla, sillä se saattaa olla suurin osa laskua. Tarjouksia löytyy kaikista sopimustyypeistä ja myös ympäristöystävällisesti, mikä on suosituin vaihtoehto nuorten keskuudessa. 18–25-vuotiaat valitsevat ympäristöystävällistä sähköenergiaa jopa 2,5 kertaa useammin kuin yli 65-vuotiaat.
3. Optimoi sähkön käyttö
Pörssisähkösopimuksen tilaajien kannattaa seurata sähkön hintaa säännöllisesti ja välttää suurta sähkönkulutusta korkeina piikkeinä. Sähkölaskuun saa säästöä käyttämällä esimerkiksi pyykinpesukonetta silloin, kun hinta on matalammalla. Historiallisesti kalleimmat tunnit sijoittuvat usein aamuun ja alkuiltaan. Etenkin talviaikaan piikkejä sähkön hinnassa saatetaan nähdä useammin, joten on järkevää seurata hintakehitystä edes vähän.
4. Älä osta luottokortilla tai osamaksulla & tee budjetti
Luottokortit, osamaksusopimukset ja erilaiset kulutusluotot saattavat kuulostaa opiskelijan korvaan houkuttelevilta. Luotolla maksetuista ostoksista saattaa kuitenkin kertyä huomattavia lisäkuluja, ja pääsääntöisesti luotolla ostettu tuote tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin kertamaksulla ostettaessa.
Opintolainan korko ja kulut ovat poikkeuksetta edullisempia kuin luottokortissa tai osamaksussa. Opiskelijan kannattaa hyödyntää opintolainaa pakollisten hankintojen tekemiseen. Luottokortin hankinnassa voit kuitenkin myös hyödyntää opiskelijoille suunnattuja tarjouksia. Varsinkin opiskelijasta voi tuntua haasteelliselta löytää rahaa, jota laittaa sivuun kuukausittaisten menojen jälkeen. Jos kuitenkin seuraa tarkasti omaa tulo- ja menovirtaa, myös pienimuotoinen säästäminen on usein mahdollista. Budjetoinnissa voi käyttää apuna esimerkiksi perinteistä Excel-budjettia.
5. Hanki tarvittavat opiskelijakortit
Useat kaupalliset ja julkiset toimijat, kuten VR, Matkahuolto ja opiskelijaruokalat tarjoavat opiskelijoille etuuksia. Etuuden saamiseksi opiskelijan on esitettävä opiskelijatodistus tai opiskelijakortti. Erillisten todistusten ja korttien sijaan voi hankkia kaikille tahoille kelpaavan opiskelijakortin esimerkiksi Frankilta.
Muista myös hyödyntää kanta-asiakkuutta eri ruokakaupoissa. Bonuksen ja maksutapaedun lisäksi etukortti helpottaa menojen seuraamista.