Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Mitä ovat vakuudettomat lainat?

Vakuudettomat lainat ovat lainoja, joihin kuluttaja ei tarvitse henkilötakausta, eikä kuluttajan tarvitse vakuuttaa omaisuutta lainan vakuudeksi, kuten omistusasuntoa. Kun haet lainaa netistä, kyseessä on lähes poikkeuksetta vakuudeton laina.

Vakuudettomat lainat ovat iso ja kirjava tuotekokonaisuus, johon sisältyy hyvin eriäviä lainoja. Kyseiset lainat ovat useimmiten suuruudeltaan pienempiä kuin vakuudelliset lainat.

Vakuudettomia lainoja saa kylläkin myös suuremmilla summilla. Palvelumme kautta vakuudeton laina voi olla aina 500 eurosta 60 000 euroon saakka. Ne maksetaan takaisin kerralla tai useammassa erässä. Laina-ajat vaihtelevat erittäin lyhyistä pätkistä peräti moniin vuosiin. Jotkut palveluntarjoajat tarjoavat vakuudettomia lainoja peräti kymmenen vuoden maksuajalla.

Vakuudettomat lainat myönnetään usein nopeammalla aikataululla kuin vakuudelliset, sillä vakuuksien ja takausten selvittelyyn ei uppoa aikaa palveluntarjoajan puolesta.

Vakuudettomista lainoista käytetään myös joskus termiä kulutusluotot, sillä vakuudettomat lainat ovat yksinkertaisuudessaan kulutukseen tarkoitettuja lainoja. Kun puhutaan vakuudettomasta lainasta, kyseessä voi olla myös osamaksusopimus tai luottokortti, sillä näihin ei myöskään tarvita omaisuutta vakuudeksi, jonka vuoksi nämä rahoitustuotteet asettuvat saman kattotermin alle.

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia vakuudettomiin lainoihin liittyviä asioita

 1. Mitä ovat vakuudettomat lainat?
 2. Vakuudettomat lainat vertailu
 3. Todellinen vuosikorko
 4. Kuka voi hakea?
 5. Yleisimmät käyttökohteet
 6. Mitä liitteitä tarvitset vakuudettomille lainoille?
 7. Vakuudettomien lainojen korkokatto 2019

Vakuudettomat lainat vertailu

Vakuudettomien lainojen vertailu omin päin on haastavaa nykypäivänä, sillä lainantarjoajia vakuudettomille lainoille on yli 60 Suomessa ja jokaisella lainantarjoajalla on usein monta erilaista lainatuotetta.

Jos olet erittäin valveutunut kuluttaja ja osaat täysin objektiivisesti vertailla eri lainatuotteita ja näiden ehtoja, se on silti hyvin aikaa vievä prosessi. Pankit nimittäin supistavat jatkuvasti konttoriverkostojaan Suomessa. Toisekseen niin kutsuttujen piilokulujen kaivaminen vie aikansa. Nimelliskoron, eli pankin lainamarginaalin, lisäksi maksettavaa tulee myös avausmaksujen ja tilinhoitomaksujen muodossa.

Todellinen vuosikorko sisällyttää nimelliskoron lisäksi muut kulut. Se on paras tämän hetkinen mittari lainojen kokonaiskustannuksien vertailulle omin päin. Suomen kuluttajansuojalaki ja EU-direktiivi 98/7/EY määrittävät, että kaikissa lainailmoituksissa tulee ilmoittaa todellinen vuosikorko.

Jotkut lainanantajat jättävät ilmoituksissaan todellisesta vuosikorosta pois kuitenkin takauksen osuuden, jolloin lainan korko onkin suurempi ilman takaajaa.

VertaaEnsin.fi-lainavertailu kilpailuttaa kaikki vakuudettomat lainat puolestasi nopeasti ja helposti. Lainvertailun käyttäminen on täysin maksutonta. Lainahakemuksen täyttäminen ei sido kuluttajaa vielä mihinkään. Lainatarjouksen tehtyäsi saat pankeilta ja muilta lainantarjoajilta sähköpostiin lainatarjoukset, joista voit valita mieleisesi lainavaihtoehdon.

 1. Täytä hakemus verkkosivuillamme
 2. Lainapäätöksen saat nopeasti sähköpostiin
 3. Valitse mieleisin eri vaihtoehdoista

Kuka voi hakea?

Hyväksytyt vakuudettomat lainat vaativat tiettyjä ehtoja, kuten säännöllisiä tuloja. Palvelumme kautta vakuudettomien lainojen kilpailuttaminen vaatii seuraavien kohtien täyttymisen:

 • Sinulla on ikää yli 20-vuotta
 • Sinulla on suomalainen henkilötunnus ja asut Suomessa
 • Olet hoitanut aikaisemmat raha-asiat moitteettomasti
 • Sinulta löytyy säännölliset eläke- tai työtulot

Yleisimmät käyttökohteet

Palvelumme kautta haettuja vakuudettomia lainoja käytetään ennen kaikkea lainojen yhdistämiseen. Lainojen yhdistäminen tarkoittaa yhden suuremman lainan ottamista, jolla vanhat lainat maksetaan pois. Lainan maksaminen uudella lainalla ei kuulosta lähtökohtaisesti hyvältä vaihtoehdolta, mutta kyse ei ole suinkaan ideologisesta päätöksestä.

Lainojen yhdistäminen on laskennallisesti kannattavaa monelle kuluttajalle, joiden vanhojen lainojen kokonaiskustannukset ovat suuria. Yksi ja ainoa eräpäivä myös selkeyttää taloudenhallintaa. Ole ehdottoman varma, että täytät seuraavat kohdat jos mietit lainojen yhdistämistä ja varsinkin, kun haet lainaa.

 1. Vanhojen lainojen kokonaiskustannukset ovat suuremmat kuin uuden lainan.
 2. Olet varma, että et tarvitse lisää lainaa uuden lainan takaisinmaksuaikana.
 3. Olet tarkistanut toistamiseen, että kokonaiskustannukset tulevat halvemmaksi.

Muita yleisiä käyttökohteita palvelumme kautta haetuille vakuudettomille lainoille ovat remontit, lomamatkat, autot, moottoripyörät, veneet, laskujen maksaminen, kodinkoneet ja muu elektroniikka.

Hae lainaa vasta silloin, kun tiedät, että lainaraha ja lainarahalla ostettu tuote ovat molemmat varmasti tarpeellisia. Lainalle kannattaa tehdä hyvin selkeä maksusuunnitelma.

Mitä liitteitä tarvitset vakuudettomia lainoja varten?

Vakuudettomat lainat voi saada myönnettyä erittäin ripeästi, minkä jälkeen saat myös nopeasti rahat tilillesi Lainantarjoajan täytyy kuitenkin useimmiten saada tiettyjä liitteitä lainaa varten. Näitä liitteitä ovat:

 • 3 - 6 viimeisimmän kuukauden palkkakuitit.
 • Verotustodistus tai viimeisimmän verotuspäätöksen erittelyosa
 • Tietoa liittyen nykyisiin lainoihin
 • Henkilöllisyystodistus

Vakuudettomien lainojen korkokatto 2019

Lainaa ilman takaajia ja vakuuksia on myönnetty ennen hyvinkin korkeilla koroilla. Vuonna 2013 alle 2000 euron vakuudettomille lainoille asetettiin maksimikorko, joka oli 50 prosenttia. Edellinen korkokatto oli kuitenkin kierrettävissä, kun asiakkaalle myönnettiin yli 2000 euron luottotili. Jos tarvitsit asiakkaana 500 euron lainan, sinulle voitiin myöntää 2000 euron luottotili, josta nostit käyttöösi vain 500 euroa, mutta korot saavat lain silmissä ylittää tällöin yli 50 prosenttia.

Vuonna 2019 syyskuussa korkokatto kiristyy. Tulevaisuudessa voit ainoastaan saada lainaa, jonka nimelliskorko eli pankin tai lainanantajan lainamarginaali, on alle 20 prosenttia. Lainoilta perittävät lisäkulut on myös uudessa lakiesityksessä rajoitettu 0,01 prosenttiin päiväkohtaisesti laskettuna. Maksimissaan lainan lisäkulut saavat ylittää 150 euroa.