Menu
Soita
Soita 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Olet kirjautunut ulos.

Lähetämme sinulle sähköpostitse ohjeet kuinka nollaat salasanan.

Halvin laina

Jos lainan otto tulee ajankohtaiseksi, kaikki meistä varmasti tahtovat löytää halvimman mahdollisen lainan. Valitettavan usein ajatus halvasta lainasta jää kuitenkin vain ajatuksen asteelle, sillä ainoa keino löytää halvin laina on vertailla ja kilpailuttaa lainoja ja kulutusluottoja, mitä suomalaiset eivät tutkimustulosten mukaan tee kovinkaan ahkerasti.

Se, mikä laina on halvin laina, riippuu pitkälti lainan tyypistä. Kulutusluotolle n. 5 prosentin korko on jo edullinen, mutta asuntolainalle sama korko olisi tällä hetkellä suorastaan järkyttävän korkea, eikä mikään pankki tämän hetken markkinatilanteessa voikaan tarjota asuntolainaa 5 prosentin korolla.

Halvinta lainaa etsiessä kannattaa myös ottaa huomioon, että monia lainasummia voi saada eri lainatyyppeinä. Esimerkiksi 1 000 euron lainan voi saada pikavippinä, kulutus/joustoluottona perinteisestä pankista (esim. OP, Nordea) tai kulutus/joustoluottona netissä toimivalta pankilta tai rahoitusyritykseltä (esim. Bank Norwegian, Komplett Bank jne).

Mitä lainatyyppejä on olemassa?

Halvinta lainaa hakiessa kannattaa pohtia tarkkaan, minkä tyyppisen lainan ottaa. Eri lainatyyppejä erottavat esimerkiksi lainasumman suuruus, laina-ajan pituus ja jossain määrin myös lainan korkotaso ja muut lainaehdot. Yleisiä lainatyyppejä ovat esimerkiksi pikavipit, kulutusluotot ja joustolainat. Kulutusluotot voidaan jakaa vielä vakuudettomiin ja vakuudellisiin lainoihin.

Pikavipeille tyypillistä on lyhyt laina-aika ja suhteellisen pienet lainasummat. Useimmiten pikavipit ovat suuruudeltaan noin 100 – 2 000 euroa. Monet pikavipintarjoajat ovat tosin pikavippejä koskevan lakimuutoksen jälkeen siirtyneet tarjoamaan pelkästään joustoluottoja, joita lakimuutos ei koske, mutta silti näitä joustoluottoja mainostetaan edelleen pikavippeinä. Edellä mainitun lakimuutoksen takia nykyään usein, jos hakee vaikkapa 300 euron pikavippiä, saa joka tapauksessa käyttöönsä 2 000 euron luottotilin, toisin sanoen joustoluoton, jolta voi nostaa rahaa käyttöön aina tarpeen mukaan. Luottotilien kanssa kannattaa olla todella varovainen ja tarkka, ettei houkutus käyttää koko lainasumma käy liian suureksi, ja päädy siten ottamaan enempää lainaa kuin oma maksukyky sallii.

Kulutusluottojen suuruudet vaihtelevat löyhästi arvioiden noin 1 000 ja 50 000 euron välillä. Vakuudellinen kulutusluotto tarkoittaa, että lainantarjoajalle annetaan lainasta vakuudeksi omaisuutta, esimerkiksi auto tai kesämökki. Vakuus takaa lainantarjoajalle, että tämä saa lainatun summan varmasti takaisin. Tästä syystä vakuudellisten kulutusluottojen korko saattaa usein olla matalampi kuin vakuudettomien. Nimensä mukaisesti vakuudettomissa kulutusluotoissa lainantarjoajalle ei tarvitse antaa mitään vakuutta lainaa vastaan, minkä vuoksi vakuudettomien kulutusluottojen korkotaso saattaa olla hieman korkeampi kuin vakuudellisten luottojen. Vakuudettomuuden aiheuttamaa riskiä siis ikään kuin pyritään kompensoimaan korkeammalla korkotasolla.

Halvinta lainaa etsiessä kannattaa miettiä, minkä tyyppisenä lainana tarvitun lainasumman voi saada. Jos tarvitsee lainaa esimerkiksi 1 000 euroa, kannattaa ehdottomasti pikavippien lisäksi tutustua myös kulutusluottoihin, sillä usein kulutusluotot ovat kustannuksiltaan reilustikin halvempia kuin pikavipit. Myös oman päivittäisasiointipankin lainatarjonta kannattaa tarkastaa, sillä useimmat pankit myöntävät lainoja noin 1 000 eurosta alkaen.

Jos lainaa tarvitsee enemmän kuin 2 000 euroa, lainan tyyppi on todennäköisesti kulutusluotto. Halvinta lainaa etsiessä kannattaa tarkistaa, tuleeko oman pankin laina vai netistä haettu laina halvimmaksi vaihtoehdoksi.

Mitkä tekijät vaikuttavat lainan hintaan?

Moni tekijä vaikuttaa lainan hintaan, mutta eniten vaikutusta lainan edullisuuteen on yleensä lainan korolla. Lainan nimelliskorko kertoo, paljonko lainan korko ja pankin marginaali yhdessä ovat. Nimelliskorko ei siis sisällä koron lisäksi mitään muita lainaan lisättäviä kuluja.

Lainan todellisessa vuosikorossa lainan kaikki sivukustannukset on muutettu ikään kuin koroksi. Niinpä todellinen vuosikorko onkin paljon luotettavampi mittari lainojen edullisuutta vertaillessa kuin pelkkä nimelliskorko.

Lainaan tyypillisesti lisätään pelkän koron lisäksi monia muita sivukuluja. Yleisiä lainoihin liittyviä lisäkuluja ovat avausmaksu, nostopalkkio ja tilinhoitomaksu. Avausmaksu tarkoittaa nimensä mukaisesti lainan käyttöönotosta perittävää maksua. Lainan avausmaksun suuruus vaihtelee yleensä lainasumman mukaan; suurten lainojen avausmaksut ovat usein korkeampia kuin pienten lainojen. Kaikissa lainoissa ei kuitenkaan ole avausmaksua, vaan myös täysin avausmaksuttomia lainoja on olemassa.

Nostopalkkio on yleensä erityisesti joustoluottoihin liittyvä termi. Joustoluotto on laina, jota voi nostaa käyttöön osissa aina tarpeen mukaan, koko lainasummaa ei siis tarvitse ottaa käyttöön yhdellä kertaa. Joustoluoton lyhentäminen vapauttaa käyttöön lyhennyksen verran lisää lainaa, eli joustoluotto toimii pitkälti luottokortin tavoin. Esimerkiksi, jos on ottanut 5 000 euron joustoluoton ja ottanut siitä käyttöön 1 000 €, luottoa on jäljellä 4 000 €. Jos lainaa maksaa takaisin 500 eurolla, luottoa on käytössä 4 500 €. Nostopalkkiot ovat siis joustoluoton erissä nostamiseen liittyviä kuluja. Aina kun lainaa ottaa käyttöön, lainantarjoaja voi periä erillisen nostopalkkion. Joustoluottoa valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota nostopalkkion kokoon, sillä etenkin pienten lainasummien kohdalla nostopalkkion koko suhteessa lainan määrään voi kohota kohtuuttoman suureksi. Nostopalkkio on joko kiinteä euromääräinen summa tai tietty prosenttiosuus nostetusta lainasummasta.

Tilinhoitomaksu puolestaan on tyypillinen lainan kuukausilyhennykseen lisättävä maksu. Yleensä tilinhoitomaksun suuruus on muutaman euron luokkaa. Vaikka muutama euro ei suurelta summalta tunnukaan, pitkän laina-ajan aikana tilinhoitomaksuista ehtii kertyä suuria summia. Jos lainan kuukausittainen tilinhoitomaksu on esimerkiksi 8 euroa, viiden vuoden laina-ajan aikana pelkistä tilinhoitomaksuista ehtii kertyä lisäkuluja 480 euroa!

Kuten on käynyt ilmi, lainoihin lisätään monia erilaisia lisäkuluja. Tämän takia kannattaakin lainan todellisen vuosikoron lisäksi laskea aina lainan kokonaiskustannukset, mikä on ehdottomasti luotettavin mittari halvinta lainaa etsiessä. Lainan kokonaiskustannuksista käy yksinkertaisesti ilmi, paljonko laina kaikkine kuluineen tulee maksamaan. Vaikka laskelmien tekeminen voi tuntua tylsältä, kannattaa aina lainaa hakiessa kuitenkin laskea lainan kokonaiskustannukset. Lainojen kustannuksissa nimittäin on suuria eroja, ja jo muutaman tuhannen euron lainan kokonaiskustannukset saattavat erota toisistaan tuhansilla euroilla.

Vertailussamme lainan kokonaiskustannukset selviävät kertomalla lainan kuukausierän rahasumma laina-ajan kuukausien määrällä. Pikavippien ja joustoluottojen kohdalla lainan kokonaiskustannukset kerrotaan suoraan vertailussa, eli laskuja ei tarvitse enää itse suorittaa.

Mikä laina on halvin?

Kysymykseen, mikä laina on halvin, ei ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Halvinta lainaa etsiessä kannattaakin lähteä liikkeelle kysymyksestä millaista lainaa hakee. Pikavippiä, kulutusluottoa vai jotakin muuta lainaa? Lainan tyyppi vaikuttaa yllättävänkin paljon siihen, mikä on halvin laina.

Mitä pikavippeihin tulee, laki määrää, että niiden todellinen vuosikorko ei saa ylittää 50 prosenttia. Useimpien pikavippien todellinen vuosikorko pyöriikin hieman alle 50 prosentissa. Joidenkin pienten pikavippisummien kohdalla korko saattaa kuitenkin olla reilustikin alle 50 prosenttia.

Monet pikavipintarjoajat mainostavat tarjoavansa Suomen edullisinta lainaa, mutta tämä valitettavasti on harvoin totta. Usein esimerkiksi mainostetaan, että pikavipin todellinen vuosikorko on 0 %. Yleensä korottomuus kuitenkin toteutuu vain hyvin tiukoilla ehdoilla: laina esimerkiksi täytyy maksaa kokonaan ensimmäiseen eräpäivään mennessä (usein noin kahden viikon tai kuukauden sisällä lainahetkestä), jotta korottomuus toteutuu. Korottoman ajanjakson jälkeen lainan korko saattaa kohota tähtitieteellisiin lukemiin. Toinen vaihtoehto korottomana mainostettavien lainojen kohdalla on, että lainan ”puuttuva” korko on usein piilotettu lainan muihin sivukuluihin, kuten nostopalkkioihin ja tilinhoitomaksuihin. Koroton pikavippi ei siis välttämättä ole niin edullinen laina, kuin ensisilmäyksellä saattaa näyttää. Ikävien yllätysten välttämiseksi lainaehtoihin kannattaa aina tutustua huolella ennen lainatarjouksen hyväksymistä. Myös lainan kokonaiskustannukset on suositeltavaa laskea lainan todellisten kustannusten ymmärtämiseksi.

Pikavippien tapauksessa halvaksi lainaksi voi siis tituleerata lainaa, jonka todellinen vuosikorko on mielellään reilusti alle 50 prosenttia. Pikavippien kohdalla korko ei käytännössä koskaan laske yksinumeroisiin lukuihin, paitsi jos pikavippi on korotonta ja vipin onnistuu maksamaan kokonaan pois korottoman maksuaja puitteissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos ei onnistu maksamaan pikavippiä korottoman maksuajan aikana, voivat lainan kokonaiskustannukset nousta jopa korkeammiksi kuin alun perinkin maltillisella korolla varustetun vipin.

Kulutusluottojen kohdalla halvin laina on korkoprosentiltaan jotain aivan muuta kuin pikavippien tapauksessa. Tällä hetkellä vakuudettomien kulutusluottojen korot alkavat noin 5 prosentista ja ne saattavat kohota useisiin kymmeniin prosentteihin. Alle 10 prosentin korkoja voi kuitenkin vakuudettomien kulutusluottojen kohdalla pitää kohtuullisen halpoina lainoina.

Usein kulutusluotoissa käytetään riskiperusteista hinnoittelua. Riskiperusteinen hinnoittelu tarkoittaa, että lainantarjoaja määrittelee lainan koron asiakkaasta tehdyn riskiarvion perusteella. Matalan riskin asiakkaille voidaan luonnollisesti tarjota pienempää korkoa kuin korkean riskin asiakkaille. Osa vakuudettomien kulutusluottojen tarjoajista puolestaan käyttää kiinteää hinnoittelua, mikä tarkoittaa, että lainan korko on kaikille hakijoille sama maksukyvystä riippumatta.

Jos tahtoo löytää halvimman mahdollisen lainan, kannattaa pyytää useita lainatarjouksia eri lainantarjoajilta ja vertailla tarjouksia keskenään. Parhaimmassa tapauksessa saatuja lainatarjouksia vielä kilpailutetaan eri pankkien kesken. Lainatarjouksia voi pyytää turvallisin mielin useista eri pankeista, sillä tarjouksen pyytäminen ei sido hakijaa lainanottamiseen. Tarjouksia voi siis pyytää eri pankeilta ja  vertailla rauhassa eri lainojen kokonaiskustannuksia ennen lainapäätöksen tekemistä.

Mistä hakea edullista lainaa?

Se, mikä lainantarjoaja tarjoaa halvinta lainaa, riippuu pitkälti lainasummasta ja laina-ajasta. Myös lainanhakijan elämäntilanne voi vaikuttaa lainatarjouksen edullisuuteen. Pienten lainasummien (alle 1 000 €) ollessa kyseessä, pikavipit ovat melkeinpä ainoa vaihtoehto lainaksi. Yli 1 000 euron lainojen kohdalla kannattaa pikavippien lisäksi tarkistaa myös, millaisia kulutusluottoja markkinoilla on. Koska vain lainanhakija itse tietää oman taloudellisen tilanteensa ja rahan tarpeensa, halvin laina löytyy yksinkertaisimmin vertailemalla lainojen ominaisuuksia ja kustannuksia puolueettomalla hakutyökalullamme.

Miten löytää halvin laina?

Halvin laina löytyy helpoiten vertailemalla lainojen ominaisuuksia ja kokonaiskustannuksia. Vertailemalla lainojen kustannuksia voi säästää isojen lainasummien kohdalla helposti jopa tuhansia euroja. Vertailun tärkeyttä korostaaksemme laskimme muutamille lainasummille kokonaiskustannukset ja niiden välisen erotuksen kalleimman ja halvimman lainan välille. Kaikki esimerkkilaskut on laskettu nettisivujemme vertailutyökalulla.

Esimerkki 1: Pikavippi 100 €, laina-aika 40 päivää

Halvin 100 euron pikavippi 40 päivän laina-ajalla on kokonaiskustannuksiltaan 103 euroa, ja kallein 142 euroa. Eroa halvimman ja kalleimman lainasumman välillä on siis peräti 39 euroa, toisin sanoen 39 prosenttia koko lainasummasta. Kulut kasvavat muutamista euroista kymmeniin!

Esimerkki 2: Kulutusluotto 5 000 €, laina-aika 3 vuotta

5 000 euron kulutusluoton kokonaiskustannukset kolme vuoden laina-ajalla ovat halvimmillaan 5620,68 €, ja kalleimmillaan 13 068 €. Erotusta halvimman ja kalleimman summan välillä on siis 7447,32 euroa. Kallein laina on kokonaiskustannuksiltaan lähes kolme kertaa alkuperäistä lainasummaa suurempi.

Esimerkki 3. Kulutusluotto 15 000 €, laina-aika 7 vuotta

Edullisimman 15 000 euron kulutusluoton kokonaiskustannukset seitsemän vuoden laina-ajalla ovat vertailumme mukaan 18 317,88 €, ja kalleimman 40 908,84 €. Eroa kalleimman ja halvimman lainan kokonaiskustannuksilla on siis peräti 22 590,96 euroa!

Halvinta lainaa etsivän kannattaa siis ehdottomasti vertailla lainoja ennen lainapäätöksen tekemistä. Jos lainoja ei vertaile, voi päätyä maksamaan järjettömän suuria korkoja lainasta ja pahimmassa tapauksessa kalliin lainan ottaminen voi johtaa pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin.

Ennen lainan hakemista

Ennen lainan hakemista kannattaa pysähtyä arvioimaan omaa maksukykyä realistisesti. Hyvä on myös varmistua, että ei ota liian suurta lainaa omaan taloudelliseen tilanteeseen nähden. Vaikka laina olisi kuinka halpa hyvänsä, on laina kuitenkin aina lainaa, ja se täytyy maksaa takaisin kaikkine sivukuluineen. Myös lainan maksuaikataulu on suositeltavaa suunnitella huolellisesti. Liian pitkä laina-aika kasvattaa aina lainan kokonaiskustannuksia, vaikka laina olisi kuluiltaan halpa. Toisaalta myöskään liian lyhyt laina-aika ei ole hyvä, sillä se voi ajaa taloudellisesti liian ahtaalle, minkä takia voi pahimmassa tapauksessa joutua ottamaan lisää lainaa.

Se, mihin lainarahan aikoo käyttää ei myöskään ole yhdentekevää. Aivan mihin tahansa lainarahaa ei kannata tuhlata. Esimerkiksi ylimääräisiä arjen hankintoja tai huvitteluja ei missään nimessä kannata rahoittaa lainarahalla, ja lainaa voikin suositella otettavaksi vain välttämättömien menojen rahoitukseen. Lainaa ottaessa onkin tärkeää olla itselleen rehellinen ja miettiä, onko lainalla hankittava tuote oikeasti tarpeellinen ja kestääkö oma taloustilanne varmasti lainan takaisinmaksun.

Lainarahalla tehtäviä hankintoja tulee siis harkita tarkkaan. Jos omat varat eivät riitä tuotteeseen, jonka aikoo hankkia lainarahalla, kannattaa pysähtyä miettimään, tarvitseeko kyseistä tuotetta todella niin paljon, ettei voi odottaa, että saa säästettyä summan itse. Joskus lainanotto tosin voi olla taloudellisesti järkevämpi vaihtoehto kuin saman summan säästäminen itse, lue perustelut tälle blogista.

On hyvä muistaa, että monissa lainoissa käytetään asiakaskohtaista riskihinnoittelua lainan koron määrittelyssä, joten lainan todelliset kustannukset selviävät vasta, kun saa lainatarjouksen lainaa tarjoavalta yritykseltä. On myös hyvä tietää, että pelkkä lainatarjous ei vielä sido lainan ottoon, eikä huonoa tarjousta kannata tietenkään hyväksyä. Lisäksi lain mukaan netistä haetun lainan saa perua kahden viikon sisällä lainasopimuksen tekemisestä.

Edullisen lainan hakeminen

Lainaa voi hakea helposti ja nopeasti netissä. Varsin helppoa lainan haku on esimerkiksi vertailumme kautta. Kun löytää halvimman lainan vertailusta, "jatka" -nappia painamalla pääsee suoraan lainanmyöntäjän nettisivuille, missä voi tutustua tarkemmin lainatuotteeseen ja jättää lainahakemuksen. Halutessaan lainaa voi tietenkin hakea myös perinteisesti käymällä pankin konttorissa. Jos hakee lainaa pankista, missä hoitaa myös päivittäisasioinnin, lainahakemuksen voi yleensä jättää myös verkkopankissa. Myös soittamalla pankkiin voi olla mahdollista keskustella lainatarjouksista.

Yleensä lainanhakijalta vaaditaan säännöllisiä tuloja eikä maksuhäiriömerkintöjä saa olla. Myös vakituinen osoite Suomessa, omissa nimissä oleva puhelinnumero ja pankkitili suomalaisessa pankissa ovat tarpeen. Lainan hakijan tulee yleensä tunnistautua verkkopankkitunnuksilla tai muulla vastaavalla menetelmällä, joskus pelkkä sosiaaliturvatunnus riittää henkilöllisyyden varmentamiseen. Lisäksi hakijan tulee olla täysi-ikäinen, mutta joidenkin lainantarjoajien alaikäraja lainanhakijoille on korkeampi kuin 18 vuotta. Esimerkiksi S-Pankki tarjoaa lainaa vain 25-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Jotkut lainantarjoajat määrittävät lainanhakijoille myös yläikärajan, jota vanhemmat hakijat eivät voi lainaa saada. Suurin osa ei kuitenkaan määritä yläikärajaa, vaan lainahakemukset arvioidaan tapauskohtaisesti.

Ennen lainan hakemista kannattaa olla todella varma, että oma talous kestää aiotun lainasumman lainaamisen ja takaisinmaksun. Vaikka laina olisi markkinoiden halvin, koituu siitä aina kuitenkin ylimääräisiä kustannuksia. Kannattaa siis varmistaa, että omat tulot riittävät suunniteltujen kuukausierien ongelmattomaan maksuun. Vanhan lainan maksu uudella lainalla ei yleensä ole hyvä idea. Poikkeus tähän saattaa olla lainojen yhdistämiseen tarkoitettu laina, mutta aina sekään ei ole kannattavaa.

Halvimman lainatarjouksen valitseminen

Parhaan lainatarjouksen valinta voi olla hankalaa, joten kannattaa tutustua lainoihin ja niiden kustannuksiin huolellisesti ajan kanssa. Ei myöskään kannata uskoa sinisilmäisesti lainantarjoajien mainoslauseita, vaan lainaehtoihin on hyvä tutustua itse huolella. Osa rahoitusyhtiöistä saattaa esimerkiksi mainostaa täysin korotonta lainaa, mikä sinällään voi olla aivan totuudenmukainen väite. Korottomuus kuitenkin yleensä toteutuu vain varsin tiukoilla ehdoilla tai korottomuudesta johtuen lainan muut kulut, kuten avausmaksu, nostopalkkio tai tilinhoitokulut, voivat olla kohtuuttoman korkeat.

Osa lainantarjoajista puolestaan saattaa mainostaa, etteivät he peri avausmaksua, kuukausittaisia tilinhoitokuluja tai nostokuluja. Usein tämä kuitenkin tarkoittaa, että lainan korko voi olla suhteellisen korkea. Useimmiten mainokset korottomasta tai lisämaksuttomasta lainasta ovat siis liian hyviä ollakseen totta, ja ”puuttuvat” lainakulut on kyllä piilotettu jonnekin lainakustannuksiin.

Koska lainan valitsemisessa on monta huomioitavaa pykälää, kannattaa lukea blogistamme vinkit parhaan lainatarjouksen valintaan!

Lainan takaisinmaksu

Lainan takaisinmaksuajan tulee olla realistinen omaan taloustilanteeseen nähden. Lainan maksuaika on lisäksi keskeisessä roolissa lainan edullisuuden määrittelyssä. Lainan maksuaikaa ei pienien kuukausierien toivossa kannata sopia pidemmäksi kuin on välttämätöntä, sillä pitkä laina-aika kohottaa lainan kokonaiskustannuksia joskus jopa sadoilla euroilla vuodessa. Liian lyhyeksi mitoitettu laina-aika puolestaan voi ajaa taloudellisesti liian tiukille ja johtaa pahimmassa tapauksessa uuden lainan ottamiseen.

Lainan takaisinmaksuaikaa ja sopivaa lainasumman suuruutta miettiessä kannattaakin laatia jonkinlainen meno-kulu -laskelma paperille, tai vaikka mobiilisovellukseen, jotta hahmottaa, minkälaisia kuukausieriä pystyy maksamaan ongelmitta. Lainan lyhennyksen lisäksi rahaa olisi hyvä pystyä säästämään edes hieman pahan päivän varalle, jotta ei aina joudu ottamaan lisää lainaa yllättävien menoerien sattuessa kohdalle.  

Jos lainan takaisinmaksu tuottaa ongelmia, kannattaa lainantarjoajaan ottaa yhteyttä mahdollisimman nopeasti ja neuvotella uudesta, tilanteeseen sopivammasta maksuaikataulusta. Velkaantuneisuus on koko ajan yleisempää Suomessa, ja myös maksuhäiriömerkintöjen määrät ovat jatkuvassa kasvussa. Lainan takaisinmaksusuunnitelma kannattaisi laatia jo ennen kuin lainaa hakee, mutta tietenkään maksusuunnitelmaa ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä. Vaikka laina onkin parasta maksaa pois mahdollisimman nopeasti korkojen ja muiden kulujen kasaantumisen välttämiseksi, ei silti kannata laatia liian tiukkaa maksuaikataulua, joka rasittaa omaa taloustilannetta liikaa ja voi mahdollisesti johtaa uuden velan ottoon.

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Kysymykseen, mikä laina on halvin, ei ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Halvinta lainaa etsiessä kannattaakin lähteä liikkeelle kysymyksestä millaista lainaa hakee. Pikavippiä, kulutusluottoa vai jotakin muuta lainaa? Lainan tyyppi vaikuttaa yllättävänkin paljon siihen, mikä on halvin laina. Lue lisää eri lainatyyppien korkotasoista alta.

Uutiskirje

Liity postituslistallemme niin saat ilmaiset säästövinkit ja mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.