Yhteiskäyttöautot Helsingissä – Hintavertailu

| | Aihe: Vertailut ja testit
Yhteiskäyttöautot vertailussa

Yhteiskäyttöautoilla tarkoitetaan lyhytaikaiseen vuokraukseen suunnattuja autoja, joita vuokrataan tyypillisesti minuutti- tai tuntiveloituksella. Yhteiskäyttöautojen vuokraaminen toimii samalla periaatteella kuin sähköpotkulautojen vuokraus. Autoja on ympäri kaupunkia, ja niiden sijainnin löytää autoja tarjoavan yrityksen sovelluksesta. Myös koko vuokrausprosessi hoituu parissa minuutissa sovelluksen kautta.

Vertailussa oli aiemmin virhe. Green Mobilityn tuntihinnoittelussa oli käytetty minuuttihintoja, vaikka tuntihinta oli selvästi halvempi vaihtoehto. Tämän seurauksena laskelmiin on tehty tarvittavat muutokset, jonka seurauksena tulokset muuttuivat merkittävästi. Oikaisu on tehty 6.6.2022.

Yhteiskäyttöautojen tarjonta ja hinnoittelu Helsingissä

Yhteiskäyttöautoja on tarjolla ainakin pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Ne sisältävät yleensä ilmaiset polttoaineet. Autoilla voi ajaa missä tahansa, mutta ne tulee palauttaa yrityksen säännöistä riippuen joko lähtöpaikkaan, sovittuun palautuspaikkaan tai sovelluksessa määritellylle palautusalueelle. Helsingissä palautusalue kattaa suuren osan kaupungista, muissa kaupungeissa yleensä muutamia kaupunginosia.

Eri palveluntarjoajien hinnat on tiivistetty seuraavaan taulukkoon:

MinuuttihintaTuntihintaVuorokausihintaMuut kustannukset
Green Mobility0,25–0,50 €*14 €39 €
Omago6 € + 0,12 €/km50 € + 0,12 €/km29,90 €/kk (pakollinen)
Aimo Park3 €/15 min12 €84 €
Beast19,99 €/30 min, tämän jälkeen 0,28 €/min28,39 €149,99 €***
24Go0,47 € (pysähtyminen 0,10 €/min)17,10 € (puolet ajoa, puolet pysähdystä)-**
City Car Club10–15 €100–150 €Liittymismaksu 50 € + 0–50 €/kk
* Perushinta on 0,50 €/min. Kun minuutit ostaa etukäteen, painuu minuuttihinta edullisimmillaan 0,25 euroon.
** Pidempiaikaisesta vuokrauksesta vastaa 24Go:n sisaryhtiö 24Rent, jossa hinnoittelu vertautuu perinteiseen autonvuokraukseen.
*** Kyseessä on maksimihinta

Minuutti-, tunti- ja vuorokausihintojen lisäksi osa yrityksistä tarjoaa eripituisia paketteja esimerkiksi muutaman tunnin käytölle. Pakettihinnat voi tarkistaa yritysten sivuilta tai sovelluksista.

Green Mobilityn yhteiskäyttöauto on vertailun selkeästi edullisin

Eri yhtiöiden hinnoittelut poikkeavat toisistaan melko paljonkin. Esimerkiksi Green Mobility tarjoaa palveluitaan minuutti,- tunti- ja päiväveloituksella, kun taas Omago perustuu kuukausimaksuun ja tuntiveloitukseen.

Eri käyttäjille sopivin yhtiö ei näin välttämättä määrity ainoastaan listahinnan, vaan myös omien käyttötarpeiden mukaan. Seuraavissa esimerkeissä on laskettu, mikä yhteiskäyttöautoja tarjoavista palveluista tulee edullisimmaksi eri käyttömäärillä.

Esimerkki 1: lyhyet siirtymät kaupungin sisällä

Tässä esimerkissä autoilija siirtyy kaupungin sisällä paikasta A paikkaan B. Autoa käytetään kahdeksan kertaa kuukaudessa, 20 minuuttia kerralla. Aimo Park ja Omago eivät sovellu tähän käyttötarkoitukseen, sillä auto tulee palauttaa lähtöpaikkaan.

Kuukausittaiset kustannukset eri yritysten autoilla: 

 • Green Mobility: 8 x 20 x 0,25 € = 40 € (Edellyttää minuuttien ostamista etukäteen)
 • 24Go: 8 x 20 x 0,47 € = 75,20 €
 • City Car Club: 8 x 10 € + 10 € = 90 € (+ 50 € liittymismaksu ensimmäisen käyttökerran yhteydessä) 
 • Beast: 8 x 19,99 € = 159,92 €

Lyhyitä matkoja satunnaisesti ajavalle Green Mobility ja 24Go ovat sopivimmat yhteiskäyttöautoja tarjoavat palvelut. Jos ajoajan ostaa etukäteen 600 minuutin pakettina, tulee Green Mobility selvästi edullisimmaksi. Normaalihintaisilla minuuteilla 24Go on edullisempi (75,20 € vs. 80 €).

City Car Clubilla lyhyin mahdollinen vuokra-aika on tunti, joten samaan 90 euron hintaan voi ajaa myös pidempiä matkoja. Jos esimerkkikäyttäjä siis ajaa 20 minuutin sijaan 50 minuutin matkoja, on City Car Club pidemmän päälle edullisin vaihtoehto.

Esimerkki 2: satunnaiset asiointimatkat yhteiskäyttöautolla

Seuraavissa laskelmissa on oletettu, että henkilö käyttää yhteiskäyttöautoa kahden tunnin ajan kaksi kertaa kuukaudessa. Auto on pysähdyksissä puolet ajasta (vaikuttaa 24Go:n hinnoitteluun), ajoa kertyy 30 km käyttökertaa kohden ja auto palautetaan ajon lopuksi lähtöpaikkaan.

Kuukausittaiset kustannukset eri palveluilla: 

 • Green Mobility: 2 x 14 € = 28 €
 • Aimo Park: 4 x 12 € = 48 €
 • City Car Club: 4 x 10 € + 10 € = 50 € (+ 50 € liittymismaksu ensimmäisen käyttökerran yhteydessä) 
 • OmaGo: 4 x 6 € + 60 x 0,12 € + 29,90 € = 61,10 €
 • 24Go: 4 x 17,10 € = 68,40 €
 • Beast: 2 x 45,19 € = 90,38 €

Esimerkin käyttäjälle Green Mobility on selkeästi edullisin vaihtoehto. Myös Aimo Park, City Car Club, Omago, 24Go ja Green Mobility ovat harkitsemisen arvoisia vaihtoehtoja, jos Green Mobilityn käyttö ei jostain syystä ole mahdollista.

Jos kuukausittaisia ajokertoja tulee kahden sijaan neljä, muuttuu edullisuusjärjestys seuraavasti: 

 • Green Mobility: 4 x 14 € = 56 €
 • City Car Club: 8 x 10 € + 10 € = 90 € (+ 50 € liittymismaksu)
 • OmaGo: 8 x 6 € + 120 x 0,12 € + 29,90 = 92,30 €
 • Aimo Park: 8 x 12 = 96 €
 • Green Mobility: 480 x 0,25 € = 120 €
 • 24Go: 8 x 17,10 € = 136,80 €
 • Beast: 4 x 45,19 € = 180,76 €

Kuten laskelmista nähdään, kuukausimaksulliset palvelut tulevat halvemmiksi, kun ajoaikaa kertyy riittävästi. Tällöin edullisemman tuntimaksun tuoma etu kääntyy kuukausimaksun aiheuttamaa kustannusta suuremmaksi.

Esimerkki 3: Viikonloppumatka mummolaan

Seuraavissa laskelmissa esimerkkihenkilö hyödyntää yhteiskäyttöautoa pidemmälle viikonloppureissulle. Auto on käytössä 48 tuntia ja sillä ajetaan yhteensä 400 km. Käytön päätteeksi auto palautetaan lähtöpaikkaan. 24Go ei sovellu tähän käyttötarkoitukseen, sillä pidemmät vuokraukset tehdään 24Rent -palvelusta.

Kustannukset yrityksittäin: 

 • Green Mobility: 130 € (2 pv paketti) + latauskustannukset, jos autoa ladataan Helenin ja Virran latauspisteiden ulkopuolella 
 • OmaGo: 2 x 50 € + 400 x 0,12 € + 29,90 € = 177,90 €
 • Aimo Park: 2 x 84 € + latauskustannukset n. 10 € = 178 € (lataus on maksutonta vain Aimo Parkin pysäköintikohteissa)
 • City Car Club: 100 € + 70 € (2. vuorokauden alennus -30 %) + 10 € = 180 € (+ 50 € liittymismaksu)
 • Beast: 2 x 149,99 € = 299,98 €

Viikonloppumatkalla Green Mobility tulee selvästi edullisimmaksi – etenkin, jos lataus onnistuu Helenin tai Virran pisteillä, joilla se on maksutonta. Aimo Parkin yhteiskäyttöauto olisi muuten toiseksi edullisin vaihtoehto, mutta 400 kilometrin matkalla auto täytyy ladata ainakin kerran, eikä lataus Green Mobilitysta poiketen ole ilmaista.

Beast on palveluista selvästi kallein niin tässä kuin aiemmissa esimerkeissä. Autona toimii kuitenkin laadukas Tesla 3, joten ajomukavuutta arvostava autoilija voi päätyä valitsemaan Beastin korkeammasta hinnasta huolimatta.

Green Mobility vertailun edullisin

Kuten esimerkkitapauksista nähdään, yhteiskäyttöauton kustannus vaihtelee matkan pituuden ja kuukausittaisten käyttökertojen mukaan. Lyhyillä kaupungin sisäisillä matkoilla Green Mobilityn ja 24Go:n minuuttihinnoittelu toimii parhaiten, ja myös mahdollisuus pysäköidä auto minne tahansa käyttöalueen sisällä parantaa palveluiden käyttömukavuutta.

Satunnaisilla parin tunnin matkoilla Green Mobility ja Aimo Park ovat edullisimmat vaihtoehdot. Aimo Parkin joustavuutta kuitenkin vähentää se, että auto tulee palauttaa lähtöpaikkaan. Myös Omago ja City Car Club ovat varteenotettavia vaihtoehtoja muutaman tunnin vuokra-ajoilla. Kuukausimaksujen takia ajoa täytyy kuitenkin tulla melko säännöllisesti, jotta edullisempi tuntihinta kompensoi kiinteät kustannukset.

Onko yhteiskäyttöauto todellinen vaihtoehto omalle autolle?

Yhteiskäyttöauton etuja oman auton omistamiseen nähden ovat helppous, ympäristöystävällisyys ja satunnaisen käytön hinta. Kunhan autoja vain on vapaina, voi sellaisen napata kadun varresta käyttöönsä silloin kun sitä tarvitsee, eikä esimerkiksi renkaiden vaihdosta tai huolloista tarvitse kantaa huolta. 

Eivät yhteiskäyttöautot silti oman auton tarjoamaan vapauteen yllä. Palvelut voivat toisinaan ruuhkautua, eikä autoa tällöin olekaan saatavilla juuri tietystä sijainnista tiettynä ajankohtana. Myös autojen käyttöalue on ainakin toistaiseksi hyvin rajallinen, joten yhteiskäyttöauto on realistinen vaihtoehto lähinnä pääkaupunkiseudun keskeisimmillä sijainneilla asuville.

Paljon ajavalle yhteiskäyttöauto tulee omaa autoa kalliimmaksi. Palvelu soveltuukin parhaiten tilanteeseen, jossa päivittäinen liikkuminen järjestyy pääasiassa julkisilla, polkupyörällä tai kävellen ja autoa tarvitaan vain harvoin. Tällaisessa tilanteessa yhteiskäyttöauto on omaan auton verrattuna niin edullinen, huoleton kuin vihreä valinta.

Ville Hinkkanen

Ville Hinkkanen

Ville Hinkkanen työskentelee Vertaaensin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa.

Tarjoukset