Leasing-autoilu voi tulla auton omistamista edullisemmaksi

| | Aihe: Yleiset talousvinkit
Mies katselemassa vuokra-autoja

Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi selvitti tuleeko leasing-auto edullisemmaksi kuin omistusauto autorahoituksen avulla hankittuna. Esimerkiksi yhdysvaltalainen talousneuvoja Ramith Sethi on selvittänyt, että omistusasuminen voi tulla vuokra-asumista kalliimmaksi, mikä kuulostaa monesta nurinkuriselta. Päteekö tämä myös autoihin?

Auton omistaminen tuo mukanaan paljon kustannuksia. Polttoainekustannukset, vakuutukset, autolainan lyhennys ja äkilliset korjaus- ja ylläpitokulut vievät kaikki oman osuutensa, mutta myös auton arvonalenema rokottaa omaisuutta. Leasing-auton etuna on, että mikäli auto vaatii korjaamista tai muuta ylläpitoa, nämä kulut sisältyvät yleensä kiinteään kuukausimaksuun. 

Mitä leasing tarkoittaa?

Leasing tarkoittaa auton pitkäaikaista vuokrausta. Autoa ei siis hankita omaksi, vaan autoliike tai muu leasingia tarjoava taho omistaa auton, jonka asiakas vuokraa käyttöönsä sovitulla kuukausihinnalla. Leasing-sopimus on kestoltaan yleensä 2–4 vuotta, jonka jälkeen asiakkaalla voi olla mahdollisuus toimijasta riippuen lunastaa auto omaksi sovitulla kauppasummalla.

Leasingin ehdot vaihtelevat yrityksestä ja sopimustyypistä riippuen. Esimerkiksi määräaikaishuollot ja katsastukset voivat joko kuulua sopimukseen tai jäädä asiakkaan vastuulle. Kattavimpiin leasing-paketteihin kuuluvat renkaiden kausivaihdot ja sijaisauto huoltojen ajaksi, mutta näistä on yleensä maksettava ylimääräistä.

Leasing-sopimuksessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota vuosittain sallittuihin ajokilometreihin. Ylimääräisistä kilometreistä on turha maksaa, mutta toisaalta sallittujen kilometrien ylitys voi tulla kalliiksi. Siksi omia ajotottumuksia on hyvä arvioida ennen kilometrimäärän valitsemista. 

Autoleasing sopii erityisesti huolettomuutta ja ennakoitavuutta arvostavalle autoilijalle, sillä auton kuukausittaiset kulut ovat kiinteät. Vakuutukset, vuosittaiset ajoneuvoverot ja käyttömaksut eivät sen sijaan yleensä kuulu leasing-sopimukseen.

Leasingin edut

 • Helposti ennakoitavissa olevat kulut, sillä kulut on huomioitu kuukausimaksussa
 • Vaivattomuus
 • Ei tarvetta käsirahalle
 • Ei huolta auton arvon alenemisesta

Leasingin haitat

 • Yleensä auton ostamista kalliimpaa 
 • Vuosittaisten ajokilometrien arvioiminen voi olla hankalaa

Autoilun kustannukset – leasing vs. auton ostaminen

Seuraavassa laskelmassa on eritelty kustannukset Toyota C-HR 1.8. Hybrid Active -autolle kolmen vuoden leasing-sopimuksella ja autorahoituksella. Esimerkki on tehty seuraavin oletuksin:

 • Leasing-sopimuksessa sallitut ajokilometrit ovat 15 000 kilometriä/vuosi. Myös omistusautolla ajetaan saman verran vuosittain.
 • Osamaksun todellinen vuosikorko on 6,25 %. Toimitusta ei ole huomioitu kummassakaan tapauksessa.
 • Talvirenkaiden on oletettu sisältyvän sekä leasing-sopimukseen että auton ostohintaan.
 • Vakuutukset ja verot ovat molemmissa esimerkeissä samanhintaiset, eikä niitä siksi ole lisätty taulukkoon. 
 • Auton arvon laskee 15 % ensimmäisen vuoden aikana ja 10 % toisen ja 10 % kolmannen vuoden aikana. 
 • Omistaja myy auton kolmen vuoden jälkeen jäännösarvoa vastaavalla summalla.

Leasingin kustannusarvio on peräisin Nordean Autoleasing.fi -sivuilta. Osamaksurahoituksen kustannukset perustuvat Toyotan -laskuriin. Tiedot on päivitetty 22.5.2023.

Leasing-autoAuto osamaksurahoituksella
Auton arvo34 180,65 €
Sopimuksen kesto36 kuukautta36 kuukautta
Käsiraha0 €0 €
Kuukausimaksu525 €889,97 €
Viimeinen suurempi maksuerä6 836 €
Kustannukset yhteensä, 36 kk18 900 €38 874,92 €
Auton arvioitu jäännösarvo23 533,38 €
Kokonaiskustannukset auton jäännösarvo huomioiden18 900 €15 341,54 €

Kumpi kannattaa, leasing vai auton ostaminen? 

Kuten taulukosta nähdään, auton omistaminen tulee tässä tapauksessa 3 558,46 € leasingia edullisemmaksi. Oletuksena kuitenkin on, että auto saadaan myytyä jäännösarvoa vastaavalla summalla. Jos esimerkin autoa ei saa myytyä itse, lupaa Toyota ostaa sen takaisin hintaan 19 422 €. Auton omistaminen olisi kuitenkin tässäkin tapauksessa leasingia edullisempaa, joskin summa on tällöin enää 552,92 €.

Vaikka omistusautoilu onkin laskelmien mukaan edullisempaan kuin leasing-autoilu, se ei huomioi mahdollisia korjaus- tai ylläpitokustannuksia. Käytännössä tätä varten on siis käytettävissä tuo 3 558,46 € eli jos korjaus- ja ylläpitokustannukset alittavat kyseisen summan kolmen vuoden ajalta, omistusautoilu tulee leasing-autoilua kannattavammaksi. 

Moottorin julkaiseman uutisen mukaan suomalaiset käyttävät keskimäärin 1 070 € vuodessa korjaus- ja ylläpitokuluihin. Tämä huomioiden omistusautoilu olisi 348,46 € edullisempaa kuin leasing-autoilu eli ero on enää hyvin pieni.

Myös autorahoituksen korko on olennainen osa kannattavuuslaskelmaa. Mikäli rahoituksen onnistuu saamaan esimerkin korkoa edullisemmin, kasvaa ero edelleen omistusauton hyväksi. 

Taloudellisesti paras vaihtoehto on kuitenkin ostaa auto omilla säästöillä, jolloin korkoa ei luonnollisestikaan joudu maksamaan. Tällöin auton omistajalle jää myös 8 252,73 € korjaus- ja ylläpitokustannuksia varten, jolloin omistusautoilu on todennäköisesti kannattavampaa kuin leasing-autoilu.

Sebastian Remes

About Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä, jossa hänen asiantuntija-alueina ovat autot ja liikkuminen, harrastukset, raha ja talous. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset