Voiko leasing-auto olla taloudellisesti kannattava vaihtoehto?

| | Aihe: Yleiset talousvinkit
Mies katselemassa vuokra-autoja

Autoilu on monesti yksi kotitalouden merkittävimmistä menoeristä, eikä auton omistamisen todellisia kustannuksia välttämättä ole helppo hahmottaa. Vaikka autolainan lyhennys ja polttoainekulut olisi budjetoitu tarkasti, voi etenkin vanhemman auton korjaamiseen kulua yllättävän paljon rahaa. Myös auton arvonalenemaa on usein hankala arvioida etukäteen. 

Leasingissa autoilusta koituvat kuukausittaiset kustannukset ovat selvillä alusta alkaen. Yllättäviä kustannuksia ei siis tule, eikä arvonalenemasta tai auton eteenpäin myymisestä tarvitse huolehtia. Käyttöön saa myös uuden auton, jonka ostohinnan maksaminen ei välttämättä olisi mahdollista.

Toisaalta leasing on lähes aina rahallisesti vähemmän kannattavaa kuin auton ostaminen.

Mitä leasing tarkoittaa?

Leasing tarkoittaa auton pitkäaikaista vuokrausta. Autoa ei siis hankita omaksi, vaan autoliike tai muu leasingia tarjoava taho omistaa auton, jonka asiakas vuokraa käyttöönsä sovitulla kuukausihinnalla. Tyypillisesti leasing-sopimus on kestoltaan noin 2–4 vuotta.

Leasingin ehdot vaihtelevat yrityksestä ja sopimustyypistä riippuen. Esimerkiksi määräaikaishuollot ja katsastukset voivat joko kuulua sopimukseen tai jäädä asiakkaan vastuulle. Kattavimpiin leasing-paketteihin kuuluvat renkaiden kausivaihdot ja sijaisauto huoltojen ajaksi. 

Leasing-sopimuksessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota vuosittain sallittuihin ajokilometreihin. Ylimääräisistä kilometreistä on turha maksaa, mutta toisaalta sallittujen kilometrien ylitys voi tulla kalliiksi. Siksi omia ajotottumuksia on hyvä arvioida mahdollisimman tarkasti ennen kilometrimäärän valitsemista.

Kumpi kannattaa, leasing vai auton ostaminen? 

Seuraavassa laskelmassa on eritelty kustannukset Toyota Corolla Sedan 1.8 Hybridille kolmen vuoden leasing-sopimuksella ja autorahoituksella. Esimerkki on tehty seuraavilla oletuksilla:

 • Leasing-sopimuksessa sallitut ajokilometrit ovat 15 000 km/vuosi. Myös omistusautolla ajetaan saman verran.
 • Osamaksun todellinen vuosikorko on 3,79 %, luoton perustamiskulu 180 € ja auton toimituskulu 600 €.
 • Talvirenkaiden on oletettu sisältyvän sekä leasing-sopimukseen että auton ostohintaan.
 • Vakuutukset ja verot ovat molemmissa esimerkeissä samanhintaiset, eikä niitä siksi ole lisätty taulukkoon. 
 • Auton arvon laskee 15 prosenttia ensimmäisen vuoden aikana ja 10 prosenttia kahden seuraavan vuoden aikana. 
 • Omistaja myy auton kolmen vuoden jälkeen jäännösarvoa vastaavalla summalla.

Autoilun kustannukset – leasing vs. auton ostaminen

Leasing-auto*Auto osamaksurahoituksella*
Auton arvo29 822 €29 822 €
Sopimuksen kesto36 kk36 kk
Käsiraha2 000 €
Rahoitettava osuus (sis. luoton perustamiskulut ja toimitusmaksun)28 002 €
Kuukausimaksu386 €412 €
Viimeinen suurempi maksuerä15 830 €
Kustannukset yhteensä, 36 kk13 896 €32 662 €
Auton arvioitu jäännösarvo 20 532 €
Kokonaiskustannukset auton jäännösarvo huomioiden13 896 €12 130 €
Erotus kolmen vuoden jälkeen-1 766 €+ 1 766 €
* Leasingin kustannusarvio on peräisin LeasePlanin sivuilta, ja osamaksurahoituksen kustannukset perustuvat Toyotan rahoituslaskuriin. Luvut on pyöristetty lähimpään kokonaiseen euroon.

Kuten esimerkistä nähdään, auton omistaminen tulee tässä tapauksessa leasingia edullisemmaksi. Oletuksena kuitenkin on, että auto saadaan myytyä jäännösarvoa vastaavalla summalla. Jos autoa ei saa myytyä itse, lupaa Toyota ostaa sen takaisin viimeistä maksuerää vastaavalla summalla. Tällöin osamaksurahoituksen kustannukset tulisivat kuitenkin leasingia kalliimmiksi. 

Myös autorahoituksen korko on olennainen osa kannatuslaskelmaa. Mikäli rahoituksen onnistuu saamaan vielä esimerkkiä edullisemmin, kasvaa ero rahoituksella ostettavan auton hyväksi. Toisaalta merkittävästi kalliimpaa autorahoitusta ei kannata ottaa, sillä tällöin leasing kääntyy edullisemmaksi vaihtoehdoksi. 

Leasingin edut

 • Helposti ennakoitavissa olevat kulut
 • Vaivattomuus
 • Ei tarvetta käsirahalle
 • Ei huolta auton arvon alenemisesta

Leasingin haitat

 • Yleensä auton ostamista kalliimpaa 
 • Vuosittaisten ajokilometrien arvioiminen voi olla hankalaa
Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset