Yksityisleasing – Miten se toimii ja onko se kannattavaa?

| | Aihe: Yleiset talousvinkit

Auto on kotitalouden juoksevista kuluista usein aivan kärkipäässä. Kokonaan ilman autoa pärjääminen on tietysti mahdollista, kaupungissa helpompaa kuin maalla, mutta neljä pyörää helpottavat elämää melkoisesti – ja samalla keventävät kukkaroa. Useassa perheessä todellisuus on vielä sellainen, että käytännössä pihassa komeilee kaksi kaaraa.

Yksi vaihtoehto auton omistamiselle on leasing eli liisaus. Se mielletään helposti ainoastaan firmojen tavaksi toimia, mutta henkilöasiakkaille tarkoitetut yksityisleasing autot ovat mahdollisia myös ihan tavalliselle kuluttajalle.

Se voi sopia monen autoilijan tarpeeseen paljon paremmin kuin auton ostaminen ja omistaminen, jossa on aina omat murheensa. Auton vaihtoon liittyy myös oma shownsa, mikäli sitä lähtee myymään itse. Jos taas auto menee autoliikkeeseen vaihdossa uudempaa vastaan, ei hinta välttämättä vastaa todellisuutta.

Mitä tarkoittaa leasing?

Leasing tarkoittaa auton pitkäaikaista vuokrausta. Auto ei siis ole missään vaiheessa oma, vaan autoliike tai muu leasingia tarjoava taho omistaa auton, ja asiakas vuokraa sen omaan käyttöönsä tietyllä kuukausihinnalla. Näin asiakkaan ei tarvitse huolehtia esimerkiksi auton arvon alenemisesta.

Vuokrakauden päättyessä auto tyypillisesti palautetaan autoliikkeelle, jonka huoleksi auto ja sen alentunut arvo jää. Auton kuntoon voi kuitenkin liittyä tiettyjä velvoitteita. Leasingautolla ei tietenkään saa tehdä mitä tahansa, joten mikäli kunto ei ole sopimuksen mukainen, voi asiakas vielä tässä vaiheessa joutua maksumieheksi.

Leasing ehdot kuitenkin vaihtelevat eri firmojen ja lisäksi sopimusten välillä. Osa sopimuksista sisältää huollot, osa ei. Yksityisleasing-sopimukseen kuuluu myös tietty vuosittainen tai sopimuskausittainen kilometrimäärä, joka pitää tietysti mitoittaa oman käytön mukaisesti. Tämä on totta kai tärkeää.

Ensinnäkin on turhaa maksaa ajamattomista kilometreistä ja toisekseen vuosittaisen kilometrirajan ylitys voi tulla kalliiksi. Siksi oma käyttö kannattaa arvioida tarkkaan. Oma ajomäärä vaikuttaa osaltaan myös siihen, onko leasing ylipäätään järkevä vaihtoehto.

Johonkin sopimukseen saattaa kuulua erilaisia palveluja aina vakuutuksia, renkaiden kausivaihtoja ja autopesuja myöten.

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan leasing-termiä käytetään usein väärin, ja lainsäädännöllisesti kyseessä on usein jokin muu asia kuin leasing. Yksityisleasingistä onkin tullut yleistermi, jolla tarkoitetaan kuukausimaksullista autoilua.

Kumpi sitten on kannattavampaa, leasing vs oma auto?

Lähtökohtaisesti oma auto on taloudellisesti kannattavampi, mikä on ymmärrettävää, koska leasingautossa kauppias ottaa suuremman riskin, mutta tapauskohtaisesti yksityisleasingin hinta voi olla hyvinkin kilpailukykyinen omaksi ostetun auton kanssa. Leasing yksityiselle on ainakin omistusautoa vaivattomampi.

Mitä pidemmän sopimuskauden ottaa, sitä edullisemman kuukausihinnan leasingautolleen yleensä saa. Yksityisleasing vuodeksi on täysin mahdollinen, mutta moni yritys tarjoaa hieman pidempiä sopimuskausia. Yleensä puhutaan kuitenkin korkeintaan muutaman vuoden leasingsopimuksesta.

Yksi selkeistä yksityisleasingin eduista on myös se, että leasing ilman käsirahaa on tavallinen tapa toimia. Auton voi siis saada itselleen heti ilman maksua, kunhan vain raha-asiat muuten ovat kunnossa.

Yksityisleasing edut

  • Helposti ennakoitavissa olevat kulut
  • Vaivattomuus
  • Et tarvetta käsirahalle
  • Ei huolta arvon alenemisesta
Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset