Miten verkkokaupan maksutavat eroavat?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Luottokortit, Nettikaupat
Tags: ,

Verkkokaupan maksutavat

Netissä tehtävien ostoksien maksu onnistuu nykyään monella tavalla. Mikä maksutavoista on turvallisin ja mitä eroja niissä on? Listasimme alle yleisimmät verkkokaupan maksutavat ja niiden ominaisuudet.

1. Verkkopankki

Verkkopankkimaksu omasta nettipankista on varmasti yksinkertaisin ja nopein maksutapa. Verkkopankkimaksusta ei yleensä myöskään peritä erillistä laskutuslisää, toisinkuin taas esimerkiksi maksettaessa luottokortilla tai laskulla. Ei siis ihme, että verkkopankkimaksaminen onkin yksi suosituimmista maksutavoista Suomessa.

Verkkopankkimaksamisen huono puoli on se, että ulkomaalaiset nettikaupat eivät kuitenkaan välttämättä hyväksy sitä maksutapana. Samaten verkkopankkimaksua voidaan pitää joiltain osin jopa turvattomana. Se kun on ainoa maksutapa, jossa veloitus tililtä tapahtuu heti ilman minkäänlaista takausta rahojen takaisinsaamiselle, mikäli jokin menee pieleen.

2. Luottokortti

Luottokortti on kansainvälisesti suosituin maksutapa verkossa. Yleisimmin internetissä hyväksyttyjä luottokortteja ovat Visa, Mastercard ja American Express, joka on tosiasiassa maksuaikakortti. Omien korttitietojen luovuttaminen tuntemattomalle osapuolelle saattaa kuitenkin huolettaa monia.

Etenkin isoissa verkkokaupoissa on kuitenkin käytössä monesti Verified by Visa tai MasterCard SecureCode-todentamispalvelu, jotka tiputtavat väärinkäytön mahdollisuuden todella pieneksi.

Luottokortti on myös useasti verkkopankkimaksua kalliimpi maksutapa, sillä verkkokaupat saattavat veloittaa maksettaessa prosentuaalisen tai kiinteän maksutapalisän, ja mikäli luottokorttilaskun maksaa yleisesti käytetyn 30 päivän korottoman maksuajan jälkeen, tulee maksettavaksi vielä luottokortin korko.

Luottokortin ehdoton etu on kuitenkin sen turvallisuus – jos esimerkiksi toimitus ei ikinä saavu, tai se saapuu perille rikkinäisenä, voi luottokorttiyhtiöltä hakea korvausta.

Jos olet harkitsemassa luottokortin hankintaa, muista ensin vertailla kortteja:

3. Osamaksu

Osamaksun vaihtoehdoksi monet verkkokaupat tarjoavat kertaluottoa. Sillä voi siis käytännössä maksaa oston laskulla tai osamaksulla. Kertaluoton etuina ovat muun muassa usein korottoman maksuajan saaminen, isompien hankintojen maksaminen erissä, luotettavuus, sillä maksat vasta kun tuote on sinulla, sekä luotolla ostamisen mahdollisuus ilman luottokorttia.

Jos kuitenkin maksat erissä tai vasta korottoman maksuajan umpeuduttua, menee kertaluotosta yleensä esimerkiksi luottokortin korkoa korkeampi korko, lisäksi yleensä peritään myös laskutuslisää.

4. Lasku

Laskulla maksaminen on turvallinen vaihtoehto jos tilattavaan tuotteeseen ei pääse tutustumaan etukäteen. Laskulla maksamiseen on saatavilla korotonta maksuaikaa, mutta yleensä kuitenkin maksettavaksi tulevat vähintään laskutuskulut.

Osa verkkokaupoista ei kuitenkaan tarjoa laskua maksuvaihtoehtona, sillä laskutus vaatii asiakkaan luottotietojen tarkistamista. Monet verkkokaupat ovatkin ulkoistaneet laskutuksen kolmannelle osapuolelle.

5. Postiennakko

Perinteinen postiennakko takaa sen, että tuote todella tulee perille ennen maksua. Postiennakolla maksu suoritetaan vasta, kun tilaus on saapunut lähimpään postitoimistoon.

Postiennakon varjopuolet ovat kuitenkin esimerkiksi lisähintaa tilaukselle tuova postiennakkomaksu sekä se, ettei tuotteita saa tilattua kotiovelle.

Verkkokaupan maksutavat vertailussa
Plussat & MiinuksetVerkkopankkiLuottokorttiOsamaksuLaskuPostiennakko
Plussat (+)+ Yleisin maksutapa Suomessa
+ Edullinen
+ Yleisin maksutapa maailmalla
+ Turvallinen
+ Koroton maksuaika
+ Maksu erissä
+ Koroton maksuaika+ Maksu kun tuote perillä
+ Yleinen maksutapa
Miinukset (-)– Ei takuita rahoille
– Toimii harvoin ulkomailla
– Laskutuslisä
– Maksamaton luotto kerää korkoa
– Korko usein korkeampi kuin luottokortin– Laskutuslisä– Lisämaksu
– Tuotteita ei kotiovelle
  • Jos edullisuus on maksaessa sinulle kaikkein tärkeintä ja ostat suurimman osan tavaroistasi Suomesta, valitse maksutavaksi verkkopankki
  • Jos sinulla herää epäilyksiä tuotteen toimitukseen tai myyjään liittyen, tai haluat kaikkein parasta turvaa ostetulle tavaralle sekä rahoillesi, valitse maksutavaksi luottokortti
  • Jos sinulla ei ole tarpeeksi rahaa tuotteen ostamiseen, ja tiedät voivasi suorittaa kaikki mahdolliset osamaksusuoritukset ajallaan, valitse maksutavaksi osamaksu
Vertaile luottokortteja! Tutustu korttien etuihin!

Lähde: Ferratum

Maria Mankinen

Maria Mankinen

VertaaEnsin.fi viestintä- ja markkinointivastaava. Maria on tarkka raha-asioissaan ja kiinnostunut säästövinkeistä.

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *