Sähkönkulutus – maksatko sähköstä liikaa?

| | Aihe: Sähkö ja ympäristö
sähkönkulutus

Kodin keskimääräiseen sähkönkulutukseen vaikuttaa moni asia, kuten se, asutaanko omakotitalossa, kerrostalossa vai rivitalossa. Myös kodin koolla on merkitystä: pienen yksiön sähkönkulutus on luonnollisesti huomattavasti vähäisempää kuin monta huonetta käsittävän huoneiston.

Sähköenergian hinnat voivat vaihdella huomattavastikin, joten tiedostavan kuluttajan kannattaa kilpailuttaa sähkö noin puolen vuoden välein.

Kilpailuta sähkösopimukset maksutta

Sähkönkulutukseen vaikuttavat samalla myös asukkaiden määrä, lämmitys- ja asumismuoto, jokaisen henkilökohtaiset käyttötottumukset sekä käytössä olevien kodinkoneiden ikä ja kunto. Lämmitys, eli kodin ja lämpimän veden lämmittäminen on sähkölämmitteisen omakotitalon, rivitalon, paritalon – ja joissakin harvoissa tapauksissa myös kerrostaloasunnon – suurin sähkönkulutusta kasvattava tekijä. Lämmitykseen verrattuna laitekulutuksen vähentäminen tuokin maltilliset säästöt sähkölaskuun.

Myös kylpy- tai saunatilojen lattialämmitys voi olla yllättävänkin ahnas sähkösyöppö. Kodeissa sähköä kuluu lisäksi erilaisiin kylmälaitteisiin, kodinelektroniikkaan, ruoanvalmistukseen sekä valaistukseen, vaikka energiatehokkaat valaistusratkaisut ovatkin yleistyneet.

Luonnollisesti myös asunnon sijainti vaikuttaa sähkölaskuun. Pohjoisessa lämmityskulut ovat huomattavasti muuta maata korkeammat, kun taas eteläisessä Suomessa ja meren läheisyydessä kulut ovat huomattavasti pienemmät.

Mikä on normaali sähkönkulutus?

Yksin kerrostaloasunnossa asuvan henkilön sähkönkulutus on usein pientä, noin 1 500 kilowattituntia vuoden aikana. Kahden henkilön kerrostalokodissa sähköä kuluu keskimäärin noin 2 500 kWh vuodessa. 

Rivitalossa, jossa lämmitysmuoto on jokin muu kuin sähkölämmitys, asuva kolmihenkinen perhe kuluttaa vuoden aikana noin 4 000 kilowattituntia sähköä. Jos rivitalossa taas on sähkölämmitys, kulutus suunnilleen kolminkertaistuu eli on silloin noin 12 000 kWh vuodessa. 

Omakotitalon sähkönkulutus

Omakotitalossa tavanomainen sähkönkulutus on noin 5000 kWh luokkaa, jos talon lämmitysmuoto on jokin muu kuin sähkölämmitys. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe sen sijaan kuluttaa sähköä huomattavasti enemmän: arviolta 19 000 kWh vuodessa.

Varsinkin omakotitalon etsintävaiheessa on paljon energiaan liittyviä asioita, jotka on hyvä etukäteen selvittää. Esimerkiksi jo taloa hankittaessa on hyvä tutustua energiatodistukseen, joka kertoo kuinka energiatehokas koti on kyseessä. Muutenkin omakotitalosta on tärkeää pitää hyvää huolta ja tehdä energiafiksuja valintoja esimerkiksi lämmityksen suhteen. Tämän ei tarvitse tarkoittaa asumismukavuudesta tinkimistä, jopa päinvastoin!

Sähkölämmitetyssä omakotitalossa yli puolet kodin sähkönkulutuksesta menee lämmitykseen. Sisälämpötilaa hieman laskemalla omakotitalon asukas laskee kotinsa sähkönkulutusta helposti. Muista, että yhden asteen lämpötilan laskeminen vähentää sähkönkulutusta jopa viidellä prosentilla.

Mitkä kodinkoneet kuluttavat eniten sähköä?

Arvio sähkönkulutuksesta on mahdollinen, kun kaikki kulutukseen vaikuttavat seikat tunnistetaan ja otetaan huomioon. Kodinkoneiden sähkönkulutukseen vaikuttaa hyvin suuresti se, minkä ikäinen kyseinen laite on sekä myös se, miten laitetta käytetään. Jo ostaessa kannattaakin kiinnittää huomiota laitteen sähkönkulutukseen ja valita mahdollisimman vähän kuluttava laite. Myös laitteen oikeanlainen sijoittaminen, käyttö sekä laitteen oikeaoppinen huolto voivat vaikuttaa olennaisesti sen kuluttaman energian määrään.

Kodinkoneet luokitellaan tätä nykyä energialuokkiin: kodinkone voi kuulua parhaaseen A-luokkaan, huonoimpaan G-luokkaan tai johonkin luokkaan niiden väliltä. Energialuokka paljastaa, kuinka paljon sähköä kyseinen laite vaatii toimiakseen.  

Jääkaapin sähkönkulutus

Kylmälaitteet, kuten jääkaappi ja pakastin, ovat yleensä kodeissa päällä vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä, mutta niiden sähkönkulutus on silti vain noin kymmenesosa kokonaiskulutuksesta. Tavallisen jääkaapin (150–200 litraa) sähkönkulutus on noin 0,3–0,8 kWh vuorokaudessa, mikä tarkoittaa kuluina muutamaa senttiä vuorokautta kohti. Keskikokoinen pakastin (200–300 litraa) kuluttaa siihen verrattuna sähköä noin kaksinkertaisen määrän. 

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus

Oikein käytettynä ilmalämpöpumppu säästää kodin energiankulutusta sekä myös pienentää käyttäjänsä hiilijalanjälkeä. Käyttäjä saa samalla lisämukavuutta asumiseen: talvisin ilmalämpöpumppu lämmittää, ja kesähelteillä sitä voidaan käyttää jäähdytyksessä ilmastoinnin tapaan. 

Kilpailuta sähkösi ja säästä

Sähköenergian hinnat voivat vaihdella huomattavastikin, joten sähkön kilpailuttaminen kannattaa. Sähkölasku muodostuu kahdesta osatekijästä: sähkönsiirrosta ja sähköenergiasta. Sähkön siirrosta vastaa aina automaattisesti se yritys, jonka verkkoalueella asunto sijaitsee. Sähköenergian hintaa kuluttaja taas voi itse vaikuttaa. Sähköä kilpailuttaessa huomioidaan paitsi sähköenergian hinta myös laskutusperusteet ja sähköenergian tuotantotapa. 

Uusi sähköyritys, esimerkiksi Väre, hoitaa asiakkaan puolesta edellisen toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen irtisanomisen. Määräaikaista sopimusta ei ole mahdollista irtisanoa ennen kuin sen määräaikaisuus päättyy. On hyvä muistaa, että sähkönsiirron hinta säilyy kuitenkin samana. Lain mukaan verkkoyhtiöiden on toimitettava sähköä jokaiselle asiakkaalle samalla hinnalla julkisen hinnastonsa mukaisesti.

Sähkön kilpailuttaminen vie vain muutaman minuutin ja säästää selvää rahaa!

Miten laskea oma sähkönkulutus? 

Sähkönkulutuslaskuri auttaa sinua arvioimaan omaa sähkönkulutustasi. VertaaEnsin.fi:n ilmaisessa vertailupalvelussa voit samalla arvioida sähkönkulutustasi ja näet sinulle edullisimmat vaihtoehdot. Voit valita sopimustyypiksi joko määräaikaisen, toistaiseksi voimassa olevan tai markkinahintaisen pörssisähkön.

Siirry kilpailuttamaan sähkösopimukset

 Vihreä sähkö on ympäristötietoisen valinta

Vihreä sähkö perustuu eri uusiutuvien energianlähteiden, kuten aurinkoenergian, tuulivoiman, bioenergian, maalämmön sekä vesivoiman käyttöön. Oikein käytettyinä uusiutuvat energiamuodot ovat ehtymättömiä. Vaikka mikään energiantuotanto ei ole haitatonta, ovat uusiutuvat energianlähteet kuitenkin luonnon kannalta ystävällisin markkinoilta löytyvä ratkaisu. 

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset