Puskurirahasto pahan päivän varalle

|Pihla Pietiläinen
puskurirahasto

Jokainen lienee kuullut puhuttavan puskurirahastosta, eli pahan päivän varalle säästettävästä hätäkassasta. Valitettavan usein puskurirahaston säästäminen kuitenkin jää vain ajatuksen asteelle, eikä asiaan tule panostettua. On liian helppo tuudittautua valheelliseen turvallisuuden tunteeseen, että eihän itselle koskaan mitään voi sattua. Elämä kuitenkin on yllätyksiä täynnä, ja vaikeuksien koittaessa olisi mukavaa, jos raha olisi huolenaiheista pienin. Tutustu vinkkeihimme puskurirahaston säästämiseksi ja aloita jo tänään!

Vertaile markkinoiden kaikki säästötilit Löydä puskurirahastolle tuottoisin korko!

Mikä on puskurirahaston idea?

Jos puskurirahaston säästäminen ei tunnu motivoivalta ajatukselta, kannattaa tässä kohtaa omaksua pessimistinen elämänasenne ja ajatella asioita Murphyn lain näkökulmasta; jos jokin voi mennä pieleen, se tulee ennen pitkää menemään pieleen.

Puskurirahaston tarkoituksena on varautua juuri tällaisiin tilanteisiin, joissa asiat menevät pieleen syystä tai toisesta. Elämässä tulee eteen monenlaisia yllättäviä tilanteita, joissa rahalla voi olla ratkaiseva merkitys.

Mikä on puskurirahasto?

Puskurirahasto tarkoittaa tilillä olevaa rahasummaa, joka on säästössä yllättäviä menoja varten. Rahaa ei ole tarkoitus kuluttaa, vaan se on niin sanottu katastrofirahasto.

Oikeasti kaikki eivät tietenkään sairastu tai joudu työttömiksi, eivätkä kaikkien talot ja autot hajoa käsiin, mutta ikinä ei voi tietää, osuuko huono tuuri omalle kohdalle. Lisäksi pieniä yllättäviä lisämenoja sattuu taatusti jokaiselle joskus. Eikä puskurirahaston säästämisestä ole mitään haittaa; pahinta, mitä voi tapahtua, lienee rahan kertyminen säästöön. Kuulostaa kamalalta, vai mitä?

Puskurirahaston suuruus

Se, paljonko rahaa puskurirahastossa pitäisi olla, riippuu jokaisen henkilökohtaisesta tilanteesta, ja ennen kaikkea omista menoista. Tämän vuoksi puskurirahaston koosta puhuttaessa usein määritelläänkin, kuinka monen kuukauden menoja vastaava summa pitäisi olla säästössä. Useimmiten suositukset vaihtelevat kuuden kuukauden ja kahden vuoden välillä.

Amerikkalainen talouskirjailija David Bach lähestyy puskurirahaston suuruutta kiinnostavasti ikänäkökulmasta. Bach ehdottaa seuraavaa ikä-säästöjakaumaa:

  • 20-30 vuotta: 3 kuukauden menoja vastaava summa
  • 30-40 vuotta: 3-6 kuukauden menoja vastaava summa
  • 40-50 vuotta: 6-12 kuukauden menoja vastaava summa
  • 50-60 vuotta: 12-24 kuukauden menoja vastaava summa
  • yli 60 vuotta: 3-5 vuoden menoja vastaava summa hyvin sijoitettuna

Bachin mukaan puskurirahaston suuruuden tulee kasvaa ikävuosien karttuessa, sillä sekä tuloilla että menoilla on taipumusta lisääntyä, kun ikää tulee lisää. Lisäksi, jos iäkkäämpänä joutuu työttömäksi, uuden työn löytyminen saattaa kestää kauemmin kuin nuorempana. Bach myös huomauttaa, että rahan ollessa kyseessä ”more is more”, eli paljon rahaa on aina parempi kuin vähän rahaa.

Bach kuitenkin lähestyy puskurirahaston kokoa amerikkalaisesta näkökulmasta, ja Amerikassahan esimerkiksi terveydenhuolto on järkyttävän kallista, minkä vuoksi Bachin suositus puskurirahaston koosta vanhemmalle väestölle on varsin suuri. Koska Suomessa terveydenhuolto on ainakin toistaiseksi kohtuuhintaista, ei ikääntyvien suomalaisten tarvitse säästää aivan Bachin ehdottamia summia pahan päivän varalle, vaan kohtuullisen kokoinen vararahasto riittää.

Miten päästä alkuun säästämisessä?

1. Pienet tavoitteet motivoivat

Harvalla on varaa yhtäkkiä heittää säästöön monen kuukauden menoja vastaavaa summaa. Se ei kuitenkaan haittaa. Säästäminen kannattaa jakaa pieniin välitavoitteisiin, jolloin säästäminen pysyy motivoivampana ja siinä kokee onnistuvansa. Loppupeleissä pienistä rahamääristä kasvaa suuri kokonaissumma.

2. Avaa uusi pankkitili

Puskurirahastoa varten kannattaa ehdottomasti avata erillinen pankkitili. Näin säästössä olevan rahan määrä on helpompi hahmottaa ja toisaalta puskurirahoja ei tule niin helposti tuhlattua muihin tarkoituksiin. Halutessaan verkkopankin voi ajastaa ohjaamaan tietyn summan rahaa puskuritilille esimerkiksi jokaisena palkkapäivänä. Näin säästäminen ei pääse unohtumaan. Mahdollisuuksien mukaan puskuritiliksi kannattaa valita normaalia käyttötiliä korkeakorkoisempi säästötili.

3. Budjetointi ennen kaikkea

Omista menoista kannattaa alkaa pitää kirjaa viimeistään tässä vaiheessa. Joskus pieniin, viattomilta tuntuviin asioihin, kuten vaikka päivittäin kahvilasta ostettuun aamukahviin, voi vuositasolla upota hurjia summia rahaa. Budjetoinnin avuksi kannattaa ottaa esimerkiksi Excel-budjetti, helppo kolmen kategorian budjetti tai vaikka taloudenhallintasovellukset.

4. Kilpailuta ja vertaile

Budjetointi auttaa suurimpien menoerien selvittämisessä. Kun omista menoista on selkeä käsitys, on aika kilpailuttaa kaikki palvelut aina puhelinliittymästä vakuutuksiin. Pienistäkin säästöistä palveluiden hinnoissa kasvaa vuosien mittaan suuria summia. Myös pankkiasiointi on tärkeää muistaa kilpailuttaa! Ylimääräinen säästövinkki: Ahkera matkustelija voi säästää satoja euroja vuodessa, jos vaihtaa vakuutusyhtiöltä ostetun matkavakuutuksen luottokorttiin sisältyvään matkavakuutukseen:

5. Kasvata selkäranka

Kun rahaa on saanut säästöön jonkin verran, on tärkeää muistaa pysyä rehellisenä itselleen. Houkutus tuhlata rahat voi olla suuri, mutta puskurirahastoon säästetyt rahat ovat vain ja ainoastaan hätätilanteita varten. Ja ei, ulkomaanmatka tai kymmenes pari korkokenkiä eivät ole hätätilanteita.

Jos tuntuu, että rahaa ei meinaa olla riittävästi edes pakollisten menojen kattamiseen, puskurin säästäminen on entistä tärkeämpää. Jos jo nyt, kun asiat ovat kunnossa, tekee tiukkaa rahallisesti, kuinka koville taloudellisesti joutuukaan, jos jokin menee pieleen? Siksi onkin äärimmäisen tärkeää suhtautua puskurin säästämiseen pakollisena menona, ja yrittää löytää säästökohteita jostain muualta.

Kannattaa myös muistaa, että säästämisen ei ole tarkoitus olla tuskaa. Itselle tärkeistä asioista ei tarvitse luopua, vaan kannattaa pyrkiä löytämään turhat menoerät, joita ilmankin pystyy aivan hyvin elämään.

Lähteet: Inc.,My Money Coach

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.