Kuivakäymälä ei kannata pelkästä taloudellisesta näkökulmasta katsottuna

| | Aihe: Säästäminen ja sijoittaminen
Vessa

Julkisuudessa on ollut viime aikoina paljon esillä, että mahdollisten sähkökatkosten aikaan vesivessaa ei saisi vetää ollenkaan. Tämä osuu sopivasti samaan ajankohtaan Maailman vessapäivän kanssa, jota vietetään joka vuosi 19.11. Yhtenä vaihtoehtona vesivessojen korvaajiksi ovat esimerkiksi nykyaikaiset kuivakäymälät, jotka ovat käyttömukavuudeltaan vesivessojen tasoa. Aihealueesta inspiroituneena selvitimme kuinka kannattavia erilaiset kuivakäymälät ovat vesivessoihin verrattuna.

Kuivakäymälä maksaa itsensä takaisin nopeimmillaan vajaassa 13 vuodessa

  • Nelihenkisen perheen tapauksessa takaisinmaksuaika on nopeimmillaan 12,6 vuotta, kun kukin perheenjäsen käyttää vessaa neljästi päivässä.
  • Sinkun tapauksessa takaisinmaksuaika on hitain, sillä tällöin tähän kuluu aikaa jopa 113,1 vuotta, kun henkilö käyttää vessaa neljästi päivässä.
  • Pariskunnan tapauksessa takaisinmaksuaika on nopeimmillaan 25,1 vuotta, kun kummatkin käyttävät vessaa neljästi päivässä.
  • Kuivakäymälää ei kannata hankkia taloudellisesta näkökulmasta. Kuivakäymälän etuna on kuitenkin sen ekologisuus, mikä voi kannustaa kuluttajia siirtymään näiden käyttäjiksi.

Kuivakäymälät eroavat toimintatavoiltaan

Kuivakäymälät eroavat toisistaan toimintatavoiltaan ja niitä on esitelty alla tarkemmin. Yhteistä kaikille on, että ne vaativat toimiakseen pienen määrän sähköä. Nykyaikaisen kuivakäymälän voi normaalisti yhdistää tavalliseen 230 V töpseliin tai vaikkapa pieneen aurinkopaneeliin.

Erotteleva kuivakäymälä

Erotteleva kuivakäymälä toimii siten, että se erottelee virtsan ja kiinteän ulosteen, mikä puolestaan vähentää käymälän hajuja. Käymälän voi asentaa halutessaan mallista riippuen kiinteään viemäriputkeen tai keräysastiaan, jonne virtsa kerätään. Muussa tapauksessa virtsa pitää imeyttää, mikä ei yleisellä tasolla ole mahdollista esimerkiksi kerrostaloissa. Ulosteita varten on erillinen säiliö, mikä pitää tyhjentää manuaalisesti.

Erotteleva kuivakäymälä käyttää vähäisen määrän sähköä tuuletukseen, jolla poistetaan hajuhaittoja. Asennuksessa tulee huomioida, että mitä lämpimämpään tilaan erotteleva kuivakäymälä asennetaan, sitä nopeammin kompostoituminen tapahtuu. Talvella tulee estää käymäläjätteiden jäätyminen eli lämpöeristystä ei pidä unohtaa. Myös ilmanvaihto pitää huomioida eli sitä varten tarvitaan reikä joko ulkoseinään tai kattoon.

Polttava kuivakäymälä

Polttava kuivakäymälä toimii käytännössä siten, että se polttaa käymäläpussiin kerääntyvät käymäläjätteet tuhkaksi. Polttoaika on laitteesta riippuen noin 90 minuuttia, mutta käymälää on mahdollista käyttää tämän aikana normaalisti.

Asennuksessa pitää huomioida, että käymälän tuottamat palokaasut pitää johtaa ulos joko katon tai seinän kautta. Lisäksi tulee huomioida, että palamisprosessi kuluttaa sähköä, jonka vuoksi polttava kuivakäymälä tarvitsee toimiakseen sähkövirtaa.

Pakastava kuivakäymälä

Pakastava kuivakäymälä toimii nimensä mukaisesti siten, että se jäädyttää käymäläjätteet pakastearkun tavoin. Tämän johdosta käymäläjätteestä tulee hajutonta. Käymäläjäte kerätään erilliseen säiliöön, mikä pitää tyhjentää tasaisin väliajoin.

Käymälää ei suositella käytettäväksi tilassa, jossa lattialämmitystä pidetään suurella teholla. Tämä voi johtaa laitteen toiminnan häiriintymiseen ja siihen, että laite ei pakasta käymäläjätteitä oikein. Pakastava kuivakäymälä vaatii toimiakseen sähköä. Etuna on, että toisin kuin muissa kuivakäymälöissä, pakastavan kuivakäymälän tapauksessa ei tarvita erillistä ilmanvaihtoa seinän tai katon läpi.

Kompostoiva kuivakäymälä

Kompostoiva kuivakäymälä on lähimpänä sitä, mitä vanhempi sukupolvi on saattanut käyttää mökillä tarpeiden tekoa varten. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt näidenkin osalta paljon ja käymälää voikin käyttää tavallisen vesivessan tavoin. Se kompostoi käymäläjätteen itse laitteen sisällä ja lopputuotteena saadaan valmista multaa. Kompostointiprosessin johdosta käymäläjätteen määrä pienentyy noin kymmenesosaan tai jopa kahdeskymmenesosaan alkuperäisestä tilavuudestaan.

Kompostoitava kuivakäymälä vaatii sähköä ilmanvaihtoon, mikä tekee käymälän käytöstä miellyttävämpää. Muutoin asennusprosessi on suhteellisen vaivaton.

Tältä takaisinmaksuajat näyttävät, kun vessaa käytetään keskimäärin neljästi päivässä henkilöä kohden

Alla esiintyvässä esimerkkilaskelmassa on havainnollistettu kuivakäymälöiden takaisinmaksuaikoja, kun yksittäinen henkilö huuhtelee vessan neljästi päivässä. Neljästä kerrasta yksi on ulostamista (huuhteluun oletettu käytettävän tällöin 7,5 litraa per kerta) ja kolme virtsaamista (huuhteluun oletettu käytettävän tällöin 4 litraa per kerta eli yhteensä 12 litraa).

KäymälätyyppiMalliHinta kuljetuksineenSinkun vessalaskuTakaisinmaksuaika vuosissaPariskunnan vessalaskuTakaisinmaksuaika vuosissaPerheen vessamaksuTakaisinmaksuaika vuosissa
Erotteleva kuivakäymäläSunwind Urisep 401 429,90 €28,47 €50,256,94 €25,1113,88 €12,6
Polttava kuivakäymäläSunwind El-dorado Pro V203 219,90 €28,47 €113,156,94 €56,5113,88 €28,3
Pakastava käymäläSeparett Freeze1 548,90 €28,47 €54,456,94 €27,2113,88 €13,6
Kompostoiva kuivakäymäläMullToa25a1 698,90 €28,47 €59,756,94 €29,8113,88 €14,9

Näin selvitys tehtiin

Veden hinnaksi on oletettu 4 € kuutiolta, mikä vastaa hyvin veden nykyistä hintaa. Hinnat kuitenkin vaihtelevat kunnittain. Selvityksessä on oletettu, kotitaloudet käyttävät vessaa keskimäärin neljästi päivässä, joista yksi kerta on ulostamista ja kolme kertaa virtsaamista. Ulostamisen on oletettu vievän 7,5 litraa kerralta ja virtsaamisen 4 litraa kerralta.

Kuivakäymälöiden ostopaikkana käytettiin Netrautaa ja hintoina on käytetty ohjevähittäishintoja. Hinnoissa on huomioitu toimituskustannukset, mutta ei muita kuluja. Kuivakäymälöiden sähkönkulutusta ei ole huomioitu itse laskelmissa, sillä dataa tästä ei ole yleisesti ottaen saatavilla. Kuivakäymälöiden mainostetaan olevan helposti asennettavia, jonka johdosta on oletettu, että asennus tehdään omatoimisesti.

Sebastian Remes

About Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä, jossa hänen asiantuntija-alueina ovat autot ja liikkuminen, harrastukset, raha ja talous. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset