Onko sähköauto taloudellisesti parempi vaihtoehto kuin polttomoottorilla toimiva auto?

| | Aihe: Sähkö ja ympäristö
Miten nopeasti sähköauto maksaa itsensä takaisin

Vuonna 2021 suomalaisen autokannan keski-ikä oli 12,6 vuotta ja keskimääräinen arvo 6 800 €. Autokanta on vanhaa ja matala-arvoista, eikä sen voi väittää olevan ympäristöystävällisimmästä päästä. Suomalaista autokantaa pyritään kuitenkin muovaamaan sähkökäyttöiseksi vähä vähältä. Yksi tätä varten luotu keino on sähköauton hankintatuki, jota myöntää liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Hankintatukia on kolmea erilaista:

  • Täyssähköisen henkilöauton hankintatuki: 2 000 €
  • Täyssähköisen pakettiauton hankintatuki: 2 000 €, 4 000 € tai 6 000 € pakettiauton koosta riippuen
  • Täyssähköisen kuorma-auton hankintatuki: 2 000–50 000 € kuorma-auton koosta riippuen

Sähkökäyttöisen ajoneuvon hankkivia hellitään siis käytännössä suoralla tuhansien eurojen arvoisella alennuksella. Ovatko sähkökäyttöiset ajoneuvot tästäkään huolimatta taloudellisesti kannattava hankinta? Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi selvitti, kuinka nopeasti sähkökäyttöinen ajoneuvo maksaa kalliimman hankintakustannuksensa takaisin polttoainesäästön kautta.

Vertailun avainlöydökset

Keskiverto suomalainen ajaa autoa noin 15 000 kilometrin verran vuoden aikana. Tällä ajomäärällä sähköauto maksaa itsensä takaisin nopeimmillaan vajaassa 6 vuodessa ja hitaimmillaan noin 12,5 vuodessa. 

Pienillä ajomäärillä sähköauto ei kannata taloudellisesti. Kun vuosittaiset ajot jäävät 5 000 kilometriin, takaisinmaksu tapahtuu nopeimmillaan enää noin 14 vuodessa ja hitaimmillaan noin 41 vuodessa

Kun ajokilometrit kasvavat 50 000 kilometriin vuoden aikana, takaisinmaksuajat ovat jo erittäin houkuttelevat. Näin paljon ajavalla autoilijalla sähköauto maksaa itsensä takaisin nopeimmillaan alle 2 vuodessa. 

Miten vertailu toteutettiin

Valitsimme vertailuun automalleja, joilla oli samasta korimallista sähkömoottorivaihtoehto ja polttomoottorivaihtoehto. Tällöin autot ovat mahdollisimman vertailukelpoisia keskenään. 

Vertailussa mukana olleet automerkit:

  • Hyundai
  • Opel
  • Peugeot
  • Mini

Vertailussa on mukana autoja, jotka toimivat sähköllä, bensiinillä ja dieselillä. Autojen verotus eroaa toisistaan seuraavanlaisesti:

  • Bensiinillä toimivissa autoissa autovero on sisällytetty auton myyntihintaan. Lisämaksettavaa tulee perusverosta, mutta käyttövoimaveroa ei tarvitse maksaa.
  • Myös dieselillä toimivissa autoissa autovero on sisällytetty myyntihintaan. Lisäksi vuosittain tulee maksaa sekä perusvero että käyttövoimavero.
  • Sähköllä toimivista autoista ei tarvitse maksaa autoveroa. Perusvero ja käyttövoimavero tulevat maksettavaksi normaaliin tapaan. Auton myyntihinnasta on vähennetty sähköauton hankintatuki, joka on Peugeot e-Expert -pakettiauton tapauksessa 4 000 € ja muiden vertailun sähköautojen kohdalla 2 000 €.

Vertailussa ei ole huomioitu vakuutuksia, huoltoja tai auton arvonalenemaa, koska näistä ei ole vielä riittävästi tarkkaa tietoa. Sähkön hinnaksi on asetettu 0,3 €/kWh, bensiinin hinnaksi 2,177 €/litra ja dieselin hinnaksi 2,205 €/litra. Hinnat on päivitetty 22.4.2022.

Vertailun tulokset

*) Diesel-käyttöisiä

Yhteenveto: paljon ajavan kannattaa vaihtaa sähköautoon

Mitä enemmän autoilija ajaa autoa vuoden aikana, sitä enemmän hän säästäisi siirtyessään sähköautoon. Jo 15 000 kilometrin vuosiajolla takaisinmaksuaika on realistinen, mutta takaisinmaksuaika vain paranee siirryttäessä lähemmäs 50 000 kilometriä. Jos henkilö esimerkiksi työskentelee taksikuskina ja joutuu ajamaan 100 000 kilometriä vuoden aikana, sähköauto voi maksaa itsensä takaisin jo hankintavuotena.

Sähköautoon siirtyminen voi siis tuoda kuluttajalle huomattavia taloudellisia säästöjä auton korkeammasta hankintahinnasta huolimatta. Suurilla päivittäisillä ajomäärillä matkustusmukavuus voi kuitenkin kärsiä sähköauton lataustarpeen vuoksi. Lisäksi sähkömoottoriset autot toimivat heikommin kovilla pakkasilla, jolloin ne kuluttavat ilmoitettua enemmän sähköä. Ohjenuorana voidaan siis pitää, että mitä etelämpänä autoilija asuu ja mitä enemmän hän ajaa vuoden aikana, sitä kannattavampaa hänen on hankkia sähköauto.

Sebastian Remes

Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin tehtävissä. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset