Luottokortti – Tunne termit

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
Tunne termit

Monen kuluttajan kukkarosta löytyy luottokortti, mutta harva tunnistaa keskeiset luottokortin käyttämiseen ja omistamiseen liittyvät käsitteet.

Mikä on luottokortti?

Luottokortti on maksukortti, joka sisältää luotto-ominaisuuden. Kortin myöntänyt luottoyhtiö tarjoaa asiakkaalle korottoman maksuajan lisäksi mahdollisuuden maksaa ostoksia osissa myös eräpäivän jälkeen. Luottokorttilaskua pitää lyhentää vähintään sovitun minimilyhennyksen verran. Vähimmäislyhennyksen määrä voidaan määritellä joko euroissa tai prosenteissa. 

Pankkikortin ja luottokortin ero on se, että pankkikorttiin ei sisälly maksuaikaa tai luottoa. Pankkikortilla maksetut maksut peritään kortin omistajan pankkitililtä tavallisesti muutaman päivän viiveellä. Viiveestä johtuen myös tilin ylitys on mahdollista, vaikka se ei olekaan korttiehtojen mukaan sallittua. 

Miten maksuaikakortti eroaa luottokortista?

Luottokortista poiketen maksuaikakortti ei tarjoa mahdollisuutta pienempiin maksueriin luottokoron kera, vaan käytetty summa pitää aina maksaa pois eräpäivään mennessä. Viivästyneestä maksusta peritään viivästyskorkoja ja perintäkuluja. Tunnetuin maailmanlaajuinen maksuaikakortti on American Express. 

Mitä luottokortin lyhennysprosentti tarkoittaa käytännössä?

Luottokorttihakemusta tehtäessä määritetään minimilyhennysprosentti, joka on yleensä 2–100 % väliltä. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli minimilyhennysprosentti on 20 % ja luottokorttivelkaa 500 euroa, täytyy eräpäivänä maksaa vähintään 100 euroa. Tällöin jäljelle jää 400 euroa, josta alkaa kertyä luottokorkoa sopimuksen mukaan.

Jos minimilyhennysprosentti on 100 %, käyttäytyy luottokortti kuten maksuaikakortti, eli luotto on maksettava kokonaisuudessaan takaisin ensimmäisen maksukauden aikana. 

Mitä luottokortin käyttöraja tarkoittaa käytännössä?

Luottokorttia käytetään pankin määrittelemän luottorajan puitteissa. Raja asetetaan asiakkaan tulojen mukaisesti. Esimerkiksi opiskelija voi opiskeluaikanaan saada luottokortin, jonka käyttöraja on 1 000 euroa. Vastaavasti säännölliset työtulot omaavalla luottoraja on yleensä 2 000–10 000 euroa.  

Mikä on luottokortin saldo?

Luottokortin saldo tarkoittaa kortilla tehdyistä ostoksista kertynyttä avoimen luoton määrää. Saldo sisältää myös aiemmilta kuukausilta kertyneet korko- ja tilinhoitokustannukset.

Siinä missä maksuaikakortissa koko luoton saldo tulee maksaa kerralla eräpäivänä, luottokortissa saldo on mahdollista maksaa pidemmän ajan kuluessa. Lyhentämätön saldo kasvaa korkoa luottokortin korkoehtojen mukaan. Korko lisätään lyhentämättömiin eriin aina kerran kuukaudessa. 

Luottokortin saldosta on hyvä olla perillä, sillä sitä kysytään esimerkiksi lainahakemuksen yhteydessä.

Miten luottokortin saldoa lyhennetään? 

Luottokorttilaskua voi lyhentää kolmella eri tavalla:

  • Koko saldon voi maksaa pois korottoman maksuajan puitteissa
  • Luottokorttilaskua voi lyhentää automaattisesti minimilyhennyksillä
  • Luottokortin saldoa voi maksaa pois haluamansa suuruisilla ylimääräisillä lyhennyksillä 

Ylimääräisten lyhennysten yhteydessä tulee käyttää luottokorttilaskuun merkittyä viitenumeroa.

Ylimääräisen lyhennyksen ehdot kannattaa aina varmistaa pankista tai luottokortin tarjoajalta, sillä käytännöt voivat vaihdella rahoituslaitoksen mukaan.

Miten luottokortin korko määräytyy?

Luottokortin korko muodostuu yleensä 3 kuukauden euriborista ja pankin marginaalista. Marginaalilla tarkoitetaan koron osuutta, jolla pankki tekee voittoa ja pyrkii pienentämään luoton riskiä.

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset