Laskun maksaminen luottokortilla

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
Laskun maksu luottokortilla

Kun rahat ovat vähissä, yksi vaihtoehto on maksaa laskut luottokortilla. Ennen laskun maksamista luottokortilla kannattaa varmistaa laskuttajalta, onko laskun eräpäivää mahdollista siirtää. Kaikki laskuttajat eivät kuitenkaan suostu muuttamaan eräpäivää, ja lisäksi siirrosta koituvat kulut voivat olla kohtalaisen suuria.

Voiko laskun maksaa luottokortilla?

Kyllä voi. Lähes kaikilla luottokorteilla rahan siirtäminen käyttötilille on mahdollista, minkä jälkeen laskun voi maksaa normaalisti käyttötililtä. Jotkin pankit tarjoavat lisäksi vaihtoehtoa maksaa lasku verkkopankissa suoraan kortin luottopuolelta.

Miten laskun maksaminen luottokortilla eroaa normaalista laskun maksamisesta verkkopankista tai luottokortin käyttämisestä? 

Verkkopankki on Suomessa halvin tapa maksaa laskuja. Siksi tätä tapaa kannattaa suosia, mikäli siihen vain on mahdollisuus. Verkkopankin kautta laskun maksaminen ei maksa mitään, kun taas luottokortilla laskun maksamisesta veloitetaan perusmaksun lisäksi myös muutama prosentti laskun summasta.

Joillakin korteilla luotolla maksettu lasku alkaa kasvaa heti korkoa, eli laskuja maksettaessa luottokorttien koroton maksuaika ei välttämättä päde.

Laskun maksaminen luotolla voi auttaa hetkellisessä taloushuolessa

Vaikka laskun maksaminen luottokortilla on mahdollista, ei se lisäkuluista johtuen ole pitkällä aikavälillä kannattavaa. Siksi onkin hyvä pohtia syitä, jotka ovat johtaneet tilanteeseen. 

Toistuuko tilanne usein – onko kyseessä odottamaton meno, jota oma puskurirahasto ei riitä kattamaan? Vai onko kyseessä esimerkiksi väliaikainen palkanmaksuun liittyvä ongelma? Vastauksesta riippuen on hyvä harkita muitakin vaihtoehtoja. Esimerkiksi laskun maksaminen kulutusluotolla tulee monesti edullisemmaksi kuin luottokortilla maksaminen, mikäli luottotiedot ovat kunnossa. Jos kyseessä on vain yksittäinen ja väliaikainen ongelma esimerkiksi palkanmaksuun liittyen, laskun eräpäivää voi pyrkiä siirtämään. Jos ongelma taas tuntuu tulleen jäädäkseen, yksi mahdollinen ratkaisu tilanteeseen voi olla velkajärjestelyyn hakeutuminen.

Luottokorteilla onkin suositeltavaa maksaa laskuja vain silloin, kun pankkitilillä olevat varat eivät tähän riitä. Luotolla maksaminen antaa laskusta selviytymiseen väliaikaisesti lisää maksuaikaa, mutta ei ole kestävä ratkaisu pitkällä aikatähtäimellä. Jos harkitset laskun maksamista luotolla, tee itsellesi selkeä maksusuunnitelma siitä, missä aikataulussa saat maksettua uuden luoton pois ja millaiset mahdolliset lisäkustannukset sinulle siitä syntyvät. Riskinä nimittäin on, että maksat vanhan velkasi pois, mutta maksettavaksi jää uusi lasku, jota et pysty maksamaan ajallaan.  

Miten laskun maksaminen luottokortilla tapahtuu käytännössä?

Nordea

Rahaa on mahdollista siirtää luottotililtä käyttötilille, minkä jälkeen lasku maksetaan normaalisti käyttötililtä. Siirretystä rahasummasta peritään korkoa heti ensimmäisestä päivästä lahtien.

Lisäksi lasku on mahdollista maksaa suoraan Nordean maksuautomaatilla ylimääräistä palvelumaksua vastaan.

OP

Laskuja ei voi suoraan maksaa kortilla, mutta asiakas voi halutessaan siirtää luottoa pankkitililleen ja maksaa laskun sen jälkeen tililtä.

Luoton siirto:

  • OP-mobiili: Valitse kortti – Lasku – Siirrä luottoa tilille tai Oma siirto -toiminnolla
  • op.fi: Omat kortit – Valitse kortti – Siirrä luottoa tilille tai Siirto omalle tilille -toiminnolla

Siirrosta peritään OP:n hinnaston mukainen kulu. 

Danske Bank

Myös Danske Bankin luottokortilta voi nostaa rahaa verkkopankissa. Siirrosta peritään palveluhinnaston mukainen maksu.

Laskun maksu luottokortilla: hintavertailu

Tiedätkö, kuinka paljon oma pankkisi veloittaa laskun maksusta luottokortilla? Laskimme 100 euron laskun maksusta aiheutuvat kokonaiskulut eri korteilla maksettuna.

Vertaillut hinnat ovat pankkien ilmoittamia veloituksia laskun maksulle verkkopankissa kortin luottopuolelta, mikäli tapahtumalle on ilmoitettu erillinen hinta. Muissa tapauksissa veloituksen hintana on käytetty rahansiirron hintaa luotolta käyttötilille. Hinnat on tarkistettu pankkien nettisivuilta helmikuussa 2022.

Laskun maksaminen luottokortilla / Kustannukset
KorttiVeloitus laskun maksusta luotollaKorko alkaa kertyä heti?100 € laskun kokonaiskulut*
Handelsbankenin kortit0 €Kyllä (10 %)100,83 €
Bank Norwegian -kortti0 €Kyllä (19,9 %)101,66 €
OP:n kortit2 € + 2,75 % laskun summastaEi104,75 €
Danske Bankin kortit2 € + 3 % laskun summastaEi105 €
Säästöpankin kortit2 € + 3 % laskun summastaEi105 €
Aktian kortit2 € + 3 % laskun summastaEi105 €
Nordea Credit0 €**Kyllä (10,5 % + 4,50 €/kk tilinhoitomaksu)105,38 €
S-Etukortti Visa Credit2,50 € + 3 % laskun summastaEi105,50 €
Tuohi MasterCard0 €Kyllä (14 % + 5 €/kk tilinhoitomaksu)106,17 €
*) Olettaen, että lasku maksetaan kokonaisuudessaan 30 päivän sisällä.
**) Jos lasku maksetaan verkkopankissa. Lisämaksu 3,50 €, jos laskun maksaa Nordean maksuautomaatilla.

Vertailluista tarjoajista Handelsbanken ja Bank Norwegian eivät veloita lainkaan palvelumaksua laskun maksusta kortilla. Norwegianin huonona puolena kuitenkin on lähes 20 prosentin vuosikorko, jota maksettu summa alkaa kerryttää heti maksupäivästä lähtien. Matalamman koron tarjoava Handelsbanken siis voittaa vertailun.

Kalleimmaksi laskun maksu tulee vertailun korteista Tuohi Mastercardilla, sillä korollisesta luottokorttivelasta peritään summaan nähden suuri tilinhoitopalkkio.

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset