Laskun maksu luottokortilla – Huomioi nämä

|Juuso Korhonen
Laskun maksu luottokortilla

Tili taas tyhjänä, ja laskujen eräpäivät kolkuttavat ovella? Vaihtoehdot ovat tilanteessa melko vähissä: laskun voi joko maksaa luotolla tai eräpäivää voi yrittää siirtää, joku ehkä jättää laskun kokonaan maksamatta. Laskun maksamatta jättäminen ei tietenkään ole järkevää, joten käytännössä vaihtoehdoksi jää vertailla luotolla maksamisen ja eräpäivän siirtämisen kustannuksia.

Kun rahat ovat vähissä, yksi vaihtoehto on maksaa laskut luottokortilla. Ennen Visan vinguttamista kannattaa kuitenkin tarkistaa, paljonko oma pankki veloittaa provisiota laskujen maksusta luotolla, sillä toimenpide voi tulla yllättävänkin kalliiksi. Monet pankit veloittavat laskujen maksusta luotolla sekä kiinteän provision että tietyn prosenttiosuuden laskun loppusummasta. Joillakin korteilla luotolla maksettu lasku alkaa lisäksi kasvaa heti korkoa, eli laskuja maksaessa luottokorttien koroton maksuaika ei välttämättä päde.

Ennen laskun maksua luottokortilla kannattaa myös varmistaa laskuttajalta, onko laskun eräpäivää mahdollista siirtää. Valitettavasti kaikki laskuttajat eivät kuitenkaan suostu muuttamaan eräpäivää, ja lisäksi siirrosta koituvat kulut voivat olla kohtalaisen suuria.

Miten laskun maksu luottokortilla tapahtuu?

Laskun maksuun luottokortilla on kortintarjoajasta riippuen yksi tai kaksi tapaa. Lähes kaikilla luottokorteilla voi siirtää rahaa käyttötilille, minkä jälkeen laskun voi maksaa normaalisti käyttötililtä. Jotkut pankit tarjoavat lisäksi vaihtoehtoa maksaa lasku verkkopankissa suoraan kortin luottopuolelta.

Luottokorttivertailuun

Laskun maksu luottokortilla: hintavertailu

Tiedätkö, paljonko oma kortintarjoajasi veloittaa laskun maksusta luottokortilla? Laskimme 100 euron laskun maksusta aiheutuvat kokonaiskulut eri korteilla maksettuna.

Vertaillut hinnat ovat pankkien ilmoittamia veloituksia laskun maksulle verkkopankissa kortin luottopuolelta, mikäli tapahtumalle on ilmoitettu erillinen hinta. Muissa tapauksissa veloituksen hintana on käytetty rahansiirron hintaa luotolta käyttötilille verkkopankissa. Hinnat on tarkistettu pankkien nettisivuilta elokuussa 2021.

KorttiVeloitus laskun maksustaKertyykö korkoa heti?100 € laskun kokonaiskulut*
Nordea Credit0 €**Kyllä (10,5 %)100,88 €
Komplett Bank luottokortti0 €Kyllä (19,94 %)101,66 €
Bank Norwegian -kortti0 €Kyllä (19,99 %)101,67 €
OP Visa ja Visa Gold2 € + 2,75 % noston määrästäEi104,75 €
Säästöpankin kortit2 € + 3 % noston määrästäEi105 €
Aktian kortit2 € + 3 % noston määrästäEi105 €

*Olettaen, että lasku maksetaan kokonaisuudessaan 30 päivän sisällä.
**Jos lasku maksetaan verkkopankissa. 2,75 € lisämaksu, jos laskun maksaa Nordean maksuautomaatilla.

Vertailumme korteista Bank Norwegian ja Komplett Bank eivät veloita lainkaan palvelumaksua laskun maksusta kortilla. Huonona puolena kuitenkin on lähes 20 prosentin vuosikorko, jota maksettu summa alkaa kerryttää heti maksupäivästä lähtien. Tästä huolimatta kortit ovat kohtalaisen edullisia, jos käytetty luotto maksetaan pois kuukauden sisällä lainahetkestä. Edelle yltää vain Nordean luottokortti, kunhan lasku maksetaan verkkopankissa maksuautomaatin sijaan.

Kalleimmaksi laskun maksu tulee vertailun korteista Aktian luottokorteilla, joskaan 105 euron kokonaishinta ei eroa kovin suuresti muista vertailun korteista.

Kuten vertailustamme käy ilmi, laskujen maksu kortilla voi tulla yllättävänkin kalliiksi, etenkin, jos laskusumma nousee korkeamaksi. Yhden laskun maksamiseen luotolla kenenkään talous tuskin kaatuu, mutta tapaa laskujen maksamisesta luotolla ei missään nimessä kannata tehdä. Apua oman talouden hallintaan voi saada esimerkiksi helposta kolmen kohdan budjetista.

Tutustu myös seitsemään näppärään taloudenhallintasovellukseen.

Saako laskujen maksamiseen lisää maksuaikaa?

Jos sinulla on useampia laskuja avoimena tai tiedät ettet ehdi maksamaan suurempaa laskua eräpäivään mennessä, voit yleensä neuvotella laskuttajan kanssa uuden maksupäivän laskulle. Tämä mahdollisuus tulee kuitenkin lähes aina lisäkustannusten kera, mutta on tietysti parempi vaihtoehto kuin jättää laskut maksamatta, sillä se tulee kaikista kalleimmaksi.

Toinen vaihtoehto voi olla pian erääntyvien, vanhojen laskujen maksaminen lainarahalla. Lainarahaa ei kannata käyttää vanhojen velkojen poismaksamiseen kuin harvoissa tilanteissa. Tämä voi kuitenkin joissain tapauksissa olla tapa saada laskut maksetuksi ajallaan ja välttää viivästysmaksut tai vanhojen laskujen uudelleenjärjestelystä koituvat kulut.

Jos esimerkiksi sinulla on erääntymässä lasku kuukauden viimeisenä päivänä, ja saat palkan kuukauden puolivälissä, kannattaa ensin ottaa yhteyttä laskun lähettäjään tai lainanmyöntäjään ja pyytää lisää maksuaikaa. Selvitä, mitkä lisäkustannukset tästä koituisivat. Jos eräpäivän siirto ei onnistu, voit yhtenä vaihtoehtona harkita uuden lainan hakemista, ja maksaa sitten edellisen laskusi pois. Näin saat lisää maksuaikaa, ja kun palkkasi tulee kuun puolivälissä, voit maksaa uuden lainan pois.

Kannattaako laskuja maksaa luotolla?

Luotolla maksaminen antaa laskusta selviytymiseen väliaikaisesti lisää maksuaikaa, mutta ei ole kestävä ratkaisu pitkällä aikatähtäimellä.

Laskujen maksamisessa luotolla pitää olla erittäin tarkkana, eikä VertaaEnsin.fi suosittele käytäntöä. Riskinä nimittäin on, että maksat vanhan velkasi pois, mutta sinulle jää uusi lasku maksettavaksi, etkä pystykään maksamaan sitä ajallaan. Tämän jälkeen otat taas lainan edellisen laskun maksamiseen ja jäät kierteeseen.

Jos siis harkitset laskun maksamista luotolla, tee itsellesi selkeä maksusuunnitelma siitä, missä aikataulussa saat maksettua uuden luoton pois ja millaiset mahdolliset lisäkustannukset sinulle siitä syntyvät. Periaatteessa lainaa ei ikinä kannata maksaa pois uudella lainalla, sillä se on mahdollinen alku velkakierteelle.

Vertaile luotot ennen kuin maksat laskut lainalla

Jos jostain syystä sinulla ei ole muuta mahdollisuutta, muista ainakin vertailla ensin lainantarjoajien korkoja ja kustannuksia, sillä lainoissa on paljon eroja. Lainasummasta ja laina-ajasta riippuen voit helposti säästää satoja euroja vertailemalla. Pelkän korkoprosentin vertaileminen ei riitä, vaan lainasta kannattaa myös selvittää muut kulut, kuten avausmaksu ja tilinhoitomaksu. Todellinen vuosikorko on hyvä mittari vertailla eri lainoja, sillä se ottaa nimelliskoron lisäksi huomioon myös lainan muut kustannukset.

Voit vertailla laskun maksamiseen soveltuvia lainoja kätevästi ja nopeasti sivuillamme. Kun täytät vain yhden lainahakemuksen, selvitämme puolestasi parhaat vaihtoehdot haluamallesi lainasummalle ja laina-ajalle. Merkitse hakemukseen myös asumismuotosi, työsuhteesi muoto, bruttopalkkasi ja lainan tarkoitus, niin esittelemme sinulle räätälöidyt lainatarjoukset useammalta yhteistyökumppaniltamme.

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.