Sähkösopimuksen irtisanominen

  • Sähkösopimuksen irtisanominen hoituu usein sähköyhtiön toimesta
  • Lue missä tilanteissa määräaikaisen sopimuksen voi purkaa
  • Nopea ja puolueeton vertailu auttaa löytämään parhaat diilit
Asiakkaamme luottavat meihin
4.5/5
Arvostelut tarjoaa:
Sähköalan toimijat palveluksessasi:

Sähkösopimuksen irtisanominen

  • Sähkösopimuksen irtisanominen hoituu usein sähköyhtiön toimesta
  • Lue missä tilanteissa määräaikaisen sopimuksen voi purkaa
  • Nopea ja puolueeton vertailu auttaa löytämään parhaat diilit

Hae paras sähkötarjous

    Katuosoite on virheellinen. Sen tulee olla 3 - 45 merkkiä pitkä.
    Tiedoksi, että emme löytäneet tätä osoitetta postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
    Huomioithan, että et ole kirjoittanut talonumeroa katuosoitteeseen. Voit kuitenkin jatkaa eteenpäin laittamatta numeroa.
      Postinumero on virheellinen.
      Emme löytäneet tätä postinumeroa postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
      Postin tietokannan mukaan katuosoite ei ole postinumeron alueella. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
        Postitoimipaikka on virheellinen. Sen tulee olla 2 - 45 merkkiä pitkä.
        Emme löytäneet tätä postitoimipaikkaa postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
        Postin tietokannan mukaan postitoimipaikka ei ole postinumeron alueella. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.

        Vertaile tunnettujen sähköyhtiöiden tarjoukset helposti

        Löydä vertailumme edullisin sähkösopimus helposti

        Sähkösopimuksen peruminen ja purkaminen

        Kuluttajansuojalain mukaan sinulla on oikeus perua tekemäsi sähkösopimus 14 vuorokauden sisällä. Peruminen purkaa solmitun sähkösopimuksen myös jos sopimus on määräaikainen.

        Pitääkö sähkösopimus irtisanoa itse?

        Jos vaihdat sähkönmyyjää, hoitaa uusi sähköyhtiö sopimuksen irtisanomisen eikä sinun tarvitse itse tehdä mitään. Mikäli kuitenkin peruutat jo tehdyn sopimuksen 14 päivän kuluttajasuojalain puitteissa, tulee peruutus tehdä itse ja olla yhteydessä suoraan kyseiseen sähköyhtiöön.

        Pörssisähkösopimuksen irtisanominen

        Pörssisähkön tai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa koska vain. Sähkösopimuksen päättäminen tapahtuu automaattisesti kun osoitteeseen hankitaan uusi sähkösopimus. Uuden sähkösopimuksen hankinnan yhteydessä kannattaa kilpailuttaa sähkö, sillä sähkösopimusten ehdoissa ja hinnoissa on huomattaviakin eroja.

        Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen

        Määräaikaisen sähkösopimuksen vaihtaminen kesken sopimuskauden ei ole pääsääntöisesti mahdollista. Sopimustyypin suosio perustuu koko sopimuskauden samana pysyvään kiinteään kulutushintaan. Huonona puolena on, että määräaikainen sähkösopimus sitoo sinut määräajaksi ja tänä aikana et voi vaihtaa etkä irtisanoa sähkösopimusta tai sähköyhtiötä ilman painavia perusteita. Käytännössä ainut tapa päästä eroon määräaikaisesta sähkösopimuksesta on muutto. Myös väliaikainenkin muutto oikeuttaa yleensä sähkösopimuksen purkamiseen, jos muutosta on ilmoitettu Postin tai Digi- ja väestöviraston (DVV) osoitepalveluun.

        Lisäksi kuluttaja saa irtisanoa määräaikaisen myyntisopimuksen, jos kuluttajan sähkönkäytön tarve on olennaisesti muuttunut kuluttajan vakavasta sairastumisesta, lähiomaisen kuolemasta tai näihin rinnastettavista painavista syistä ja jos myyntisopimuksen jatkuminen tällöin on kuluttajan osalta kohtuutonta.

        Vaihtoehtoisena käytäntönä jotkut sähköyhtiöt suostuvat purkamaan määräaikaisen sähkösopimuksen sopimussakkoa vastaan. Sopimuksen purkamista hyödynnetään kuitenkin harvoin, koska sähkösopimuksen purkamisesta syntyvät sanktiot ovat usein hyvinkin huomattavia.

        Määräaikaisen sopimuksen irtisanomisen sopimussakko

        Mikäli määräaikaisen sopimuksen haluaa purkaa kesken sopimuskauden, joutuu siitä maksamaan sopimussakkoa. Täysin kiinteä sopimussakko ei enää ole yleinen käytäntö monellakaan yhtiöllä, vaan sakon lopullinen hinta usein koostuu kiinteästä hinnasta johon lisätään sähköyhtiölle aiheutuvat kustannukset sopimuksen purusta. Sakko voi myös olla prosentuaalinen tai sopimuskauden jäljellä oleva kokonaishinta. Käytännöt riippuvat paljon sähköyhtiöstä sekä sähkösopimuksesta.

        Useissa tapauksissa sakko voi kuitenkin maksaa vähintään yhtä paljon kuin jäljellä oleva sopimuskausi. Näin ollen on harvinaista tehdä sopimusrikkomus, sillä kustannukset ovat korkeat.

        Esimerkkejä sopimusrikemaksuista eri sähköyhtiöiltä
        • Kiinteä hinta: julkisen palveluhinnaston mukainen sopimusrikemaksu, joka on 750 €.
        • Prosentuaalinen hinta: 25 % jäljellä olevan sopimuskauden arvioidusta kokonaislaskutuksesta, mutta aina vähintään 100 euroa (alv 0 %).
        • Jäljellä olevan sopimuskauden hinta. Sopimussakko määräytyy asiakkaan määräaikaisen sopimuksen hinnan ja jäljellä olevan sopimuskauden vastaavan markkinahinnan välisenä hinnanerona kerrottuna jäljellä olevan sopimuskauden sähköenergian kulutuksella.
        • Sopimussakko on 90 % jäljellä olevan sopimuskauden arvioidusta kokonaiskulutuksesta, kuitenkin aina vähintään 100 euroa
        • Sopimussakko on 100€, johon lisätään myyjälle mahdollisesti jäljelle jäävästä hintasuojauksesta aiheutuvat kustannukset.

        Vaihtoturva ja vaihtotakuu

        Osa yhtiöistä tarjoaa myös niin sanottua vaihtoturvaa tai -takuuta, jolla kuluttaja voi vaihtaa toiseen saman yhtiön määräaikaiseen sopimukseen kerran sopimuskauden aikana hintojen muuttuessa. Joissakin tilanteissa tämän tyyppinen vakuutus voi olla järkevä ratkaisu.

        Sähköntoimituksen keskeyttäminen sähköyhtiön puolesta

        Sähköyhtiöllä on oikeus keskeyttää sähköntoimitus tapauksissa, jossa kuluttaja rikkoo sopimusehtoja. Sähkölaskun maksun laiminlyönti on sopimusrikkomus, jonka seurauksena sähköyhtiö voi lakkauttaa sähköntoimituksen. Sähköjä ei kuitenkaan kytketä pois päältä yllättäen, vaan yhtiön on ensin muistutettava asiakasta maksuista kirjallisella huomautuksella. Mikäli tämä ei auta, voi yhtiö ilmoittaa sähköjen katkaisusta aikaisintaan kahden viikon kuluttua huomautuksesta. Varsinainen sähköjen katkaisu voi tapahtua aikaisintaan viiden viikon kuluttua maksun erääntymisestä.

        Koska sähkö on välttämätön hyödyke, on kuluttajalla oikeuksia mikäli lasku on maksamatta painavista syistä johtuen. Näitä voi olla esimerkiksi työttömyys, sairaus tai muu erityinen syy. Tässä tapauksessa on tärkeää ilmoittaa sähköyhtiölle asiasta, sillä sähköt saa tällöin katkaista vasta kolmen kuukauden kuluttua maksun eräpäivästä.

        Katkaisussa on myös tiettyjä rahallisia rajoja, jotka tulee täyttyä ennen kuin sähköntoimittaja voi keskeyttää toimituksen.

      • Jos sinulla on sähkösopimus, jossa sähkönmyynnistä ja sähkönsiirrosta vastaa sama yhtiö, pitää maksamatta olla vähintään 500 euroa.
      • Jos sinulla on sähkösopimus, jossa sähkönmyynnistä ja sähkönsiirrosta vastaavat eri yhtiöt, pitää maksamatta olla vähintään 250 euroa ennen kuin kumpikaan osapuoli voi keskeyttää toimituksen.
      • Jos talosi on riippuvainen sähköstä, sähköntoimitusta ei saa keskeyttää lokakuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana, jollei maksun laiminlyönnistä ole kulunut neljää kuukautta.
      • Kuten näemme, sähköntoimitusta ei voi keskeyttää nopeasti ja kuluttajalle annetaan monta tilaisuutta hoitaa maksu tai ilmoittaa poikkeuksellisista syistä maksun laiminlyömiselle. Sähkön hinnan ollessa erityisen korkealla, tukee valtio sähkölaskussa. Näin oli energiakriisin aikaan, kun sähkölaskun maksamiseen pystyi hakemaan väliaikaista sähkötukea Kelalta, sähkövähennystä verotukseen tai sähköhyvitystä.

        Jokaisella alueella Suomessa on myös toimitusvelvollinen sähköyhtiö. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön on toimitettava sähköä alueelle kohtuullisella hinnalla ja esimerkiksi luottotiedottomille asiakkaille. Lue lisää toimitusvelvollisista tuotteista täältä.

        Lähde: KVV.fi

        Myös he vaihtoivat sähkösopimusta palvelussamme

        Sähkön kilpailuttaminen on helppoa

        Näin tutustut sähkösopimuksiin


        1. Laskuri

          1. Arvioi sähkönkulutuksesi

          Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arviota


        2. Tarjoukset vertailussa

          2. Vertaile tarjoukset

          Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

        3. Tilaa uusi sopimus

          3. Solmi uusi sähkösopimus

          Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

        Usein kysyttyjä kysymyksiä

        Tieto määräaikaisen sopimuksen päättymispäivämäärästä löytyy yleensä sähkölaskun ensimmäiseltä sivulta tai sähkösopimuksestasi. Voit tarkastella tietoa myös oman sähköyhtiösi sovelluksen kautta.

        Jos määräaikainen sopimuksesi päättyy seuraavan 14 vuorokauden sisällä, et voi hankkia uutta sähkösopimusta alkamaan sopimuksen päättymispäivälle. Tässä tilanteessa määräaikainen sähkösopimuksesi muuntuu päättyessään automaattisesti toistaiseksi voimassa olevaksi sopimukseksi, jossa on normaali kahden viikon irtisanomisaika. Voit siis solmia uuden sähkösopimuksen aikaisintaan kahden viikon (14+1 vuorokautta) päähän tilauspäivämäärästä.

        Esimerkiksi, jos määräaikainen sähkösopimuksesi päättyy 10.lokakuuta ja haluat saada uuden sähkösopimuksen alkamaan 11.lokakuuta, tulisi sinun tehdä uusi sopimus viimeistään 26.syyskuuta.

        Edesmenneet sopimukset, kuten sähkösopimus, pysyvät voimassa siihen saakka, kunnes ne irtisanotaan. Sähkösopimus saa olla kuolinpesän nimissä perunkirjoitukseen saakka. Sähkölaskut maksetaan lähtökohtaisesti kuolinpesän varoista, jos pesän varat tähän riittävät.

        Perunkirjoituksen jälkeen kuolinpesän edustajan on päätettävä vainajan sähkösopimus. Kuolinpesän on tätä varten tehtävä yhdelle pesän osakkaalle valtakirjan sähkösopimukseen liittyvien asioiden hoitamiseksi. Pesän edustaja voi tämän jälkeen siirtää edesmenneen sähkösopimuksen omiin nimiinsä tai hankkia tilalle uuden sähkösopimuksen omiin nimiinsä. Asia hoituu helpoiten olemalla yhteydessä edesmenneen sähköyhtiön asiakaspalveluun.

        Jos hankit uuden sähkösopimuksen samaan osoitteeseen, sinun ei tarvitse irtisanoa vanhaa sähkösopimusta erikseen. Sen sijaan jos olet hankkimassa uutta sähkösopimusta uuteen osoitteeseen, tulisi sinun huolehtia myös vanhan sähkösopimuksen irtisanomisesta itsenäisesti.

        Jos olet harkitsemassa sopimuksen siirtoa toisen henkilön nimiin, suosittelemme seuraavia toimenpiteitä:

        1. Tarkista nykyisen sopimuksesi ehdot ja voimassaoloaika. Kiinnitä huomiota etenkin palvelumaksuihin, joita sopimuksen siirtäminen toisen nimiin voi luoda.
        2. Ota yhteyttä sähköntoimittajaasi ja ilmoita halustasi vaihtaa sopimuksen omistajaa tai haltijaa
        3. Sähköntoimittaja lopettaa nykyisen sopimuksen ja solmii uuden sopimuksen uuden henkilön kanssa. Uuden sopimuksen ehdot voivat poiketa alkuperäisestä sopimuksesta.
        Sähkönsiirtoyhtiötä ei voi vaihtaa, sillä jokaisella alueella voi toimia vain yksi sähköverkkoyhtiö, joka vastaa sähkönjakelusta. 

        Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

        Liity postituslistallemme, niin saat parhaat vinkit ja ajankohtaiset talousaiheet suoraan sähköpostiisi.